Seitikeitto

Annoskoko: 4 30 min

Arvio:

5

kalakeitto seiti - seikeitto

Seitikeitto pakastetusta seistä on erinomainen kalakeitto arkeen

Kalakeitto seitistä on etenkin varttuneemman ikäpolven pitkäaikainen suosikkiresepti jo vuosikymmenien ajalta. Seiti on hieman vähemmän tunnettu kala nuoremman sukupolven keskuudessa. Nuoremmat ovat tottunut syömään enemmän kirjolohta ja lohta. Seiti eli toiselta nimeltään sei on Atlantin pohjoisosissa elävä turskakala, joka on turskan ja koljan kanssa alueen tärkeimpiä saaliskaloja. Seiti on tuoreena väriltään hieman punertava, vaikka sen liha onkin vaaleaa.

Kalaneuvos myy seitiä sen saatavuuden mukaan kuluttajakauppaan ruokakaupoille, joten seitiä on saatavissa Suomesta palvelutiskituotteena hyvin varustetuista ruokakaupoista. Jos oman lähikauppasi palvelutiskissä ei seitiä koskaan ole, niin jätä pyyntö kalatiskin vastaavalle kalan lisäämisestä valikoimaan.

Jos ostat seitin tuoreena fileenä, niin voit pakastaa fileen halutessasi esimerkiksi tätä ruokaa varten. Voit valmistaa tämän keiton myös tuoreesta fileestä, mutta kohmeisena filee on helpompi käsitellä tätä keittoa varten. Ota filee pakasteesta kuitenkin ajoissa sulamaan (ks. valmistusohje), jotta filee ei ole aivan jäässä, jolloin sen käsittely on vaikeaa.

Vinkkejä seikeiton reseptiin

Tämän reseptin seitikeitto on helppo valmistaa. Kalakeitto seitistä valmistuu aloittelevaltakin kokilta reilussa puolessa tunnissa. Tämä keitto on siis helppo ottaa omaan arkiruokakiertoon vaihteluksi perinteisen kalakeiton ja lohikeiton reseptiemme rinnalle. Bouillabaisse on hieman juhlavampi keitto esimerkiksi viikonloppuun ja savustetusta siiasta valmistuu Pohjois-Amerikan makuja pöytään tuova savusiikachowder. Idän makuja keittoon saat valmistamalla kirjolohiseljankan.

Sei on kalana vähärasvainen ja proteiinirikas ja kun muina ainesosina keitossa käytetään terveellisiä kasviksia ja perunaa, niin tässä ruoassa ravintoarvot ovat kohdallaan! Jos haluat keventää ruokaa, niin voit vaihtaa kuohukerman ruokakermaan (reseptin ravintoarvotaulukon laskelmissa on käytetty kuohukermaa). Voit myös jättää ohjeen suolan pois (tai käyttää enemmän suolaa) oman makusi mukaan.

Perunoina valmistuksessa jauhoiset perunat, kuten Rosamunda tai Annabelle toimivat keitoissa hyvin. Ne hajoavat hieman ja näin suurustavat keittoa sakeammaksi. Kaipaatko uutta makua keittoon? Lisää sipulin sijaan purjoa, mausta keitto fenkolilla tai korvaa tilli jollain muulla kivalla mausteella!

Kokeile tätä reseptiä vaikkapa kansallisena kalakeittopäivänä, helmikuun toisena tiistaina ja jätä kommenttisi reseptistä alle!

Valmistusaineet

  • 400 g seitifileetä (pakastettu)
  • 2 porkkanaa
  • 1 iso sipuli
  • 3 kookasta jauhoista perunaa
  • 7 dl vettä
  • 2 rkl kalafondia
  • 3 laakerinlehteä
  • 4 maustepippuria
  • 3 rkl voita
  • 2 dl kuohukermaa tai ruokakermaa
  • 1 dl tilliä hienonnettuna
  • 1/4 tl suolaa

Seitikeitto ohje

  1. Ota sei huoneenlämpöön. Leikkaa se kohmeisena kuutioiksi.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat.
  3. Laita vesi ja kalafondi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi. Lisää kattiaan laakerinlehdet, maustepippuri, sipuli, porkkanat ja perunat.
  4. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes porkkanat ja perunat ovat kypsiä.
  5. Lisää kalakuutiot keittoon. Keitä vielä viisi minuuttia.
  6. Lisää lopuksi voi, kerma ja runsaasti tillisilppua. Kiehauta. Lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa kalakeitto ruisleivän kanssa.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 472 g

Energia 386 kcal

Proteiini 20 g

Hiilihydraatit 14 g

Rasva 26 g

Tyydyttynyt rasva 18 g

Ravintokuitu 2 g

Suola 0.7 g

Sokeri 5 g

Kolesteroli 124 mg

Kommentit

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *