Lipeäkala
Annoskoko: 6 1 h
Lipeäkala valkokastikkeella – resepti jouluun
Lipeäkala tai livekala, kuten joillakin alueilla tätä perinneruokaa kutsutaan, on helppo valmistaa. Alusta alkaen itse valmistaminen jouluksi on syytä aloittaa laittamalla kalat likoamaan jo joulukuun alkupuolella. Helpommalla kuitenkin pääsee ostamalla valmiiksi liotetun Martin Kalan lipeäkalapakkauksen kaupasta. Tuote on MSC-sertifioitu ja täten kalakantojen näkökulmasta kestävä valinta loppuvuoden sesongin ruokapöytään.
Tämä Martin Kalan lipeäkala valmistuu käden käänteessä – sinun ei tarvitse kuin seurata tuotepakkauksen ohjeita! Lisukkeet tietenkin tekevät pääraaka-aineesta vasta täydellisen annoksen. Kun päästään tarjoiluvaiheeseen saakka, lipeäkalan kastike on yleensä joko voisula tai perinteinen valkokastike.
Tässä reseptissä valmistamme sekä valkokastikkeen että sinappikastikkeen. Valkokastikkeeksi valmistetaan Sauce Bechamel, joka on yksinkertaisuudessaan ranskalaistyylinen voi-vehnäjauhopohjainen valkokastike, vaikka sen nimi kuulostaa koreammalta. Voit toki käyttää myös jotakin muuta valkokastikereseptiä tämän ohjeen sijaan.
Sinappi on vähintään yhtä perinteikäs jouluun kuuluva ainesosa kuin lipeäkalakin, joten toiseksi kastikkeeksi lipeäkalalle valmistetaan sinappikastike. Senkin valmistaminen on yksinkertaista. Lähinnä aineksia sekoitetaan keskenään ja lopuksi kastike viimeistellään tillillä. Valkokastike yhdistettynä sinappikastikkeeseen muodostaa lipeäkalalle mukavan kontrastisen ja perinteikkään makuisen makuparin.
Myös keitetyt ja kuoritut perunat sekä herneet ovat perinteisiä lisukkeita lipeäkalalle. Vaikka lipeäkalasta olisi kuullut pelottelevia tarinoita, on se vanhan kansan herkku ja nuoremmankin polven kotikokkien kannattaa kokeilla sitä vähintään kerran.
Lipeäkalan valmistus muilla tavoilla
Mikäli haluat valmistaa lipeäkalan jollakin toisella tapaa kuin tässä on ohjeistettu, niin voit kokeilla seuraavia vaihtoehtoisia valmistustapoja:
Lipeäkalan keittäminen
Laita lipeäkala kattilaan nahkapuoli alaspäin. Mausta keitinvesi suolalla (n. 1 tl suolaa jokaista kalakiloa kohden). Keitä kannen alla hiljakseen 15-20 minuuttia. Kaada lopuksi keitinvesi pois. Lipeäkeitto valmistetaan lisäämällä maitokastikkeeseen valutettua lipeäkalaa ja maustamalla suolalla, pippurilla ja sipulisilpulla.
Vinkki! Lipeäkala pysyy kiinteänä, kun valmistat sen hiljalleen keittäen harsokankaan sisällä. Jos käytät kalapussia, pistele siihen reikiä, joista ylimääräinen neste valuu pois.
Lipeäkala uunissa
Laita kalapalat nahkapuoli alaspäin vuokaan. Lisää maun mukaan 1-2 tl suolaa kilolle lipeäkalaa. Kypsennä enintään 200 asteessa 30-40 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. Kaada lopuksi vuokaan kerääntynyt vesi pois.
Lipeäkala mikrossa
Laita kala mikrokuumennuksen kestävään astiaan nahkapuoli alaspäin. Lisää 1 tl suolaa kalakiloa kohden ja peitä kannella. 1 kg kalaa kypsyy mikrossa (600W) 6-10 minuutissa, kalapalojen paksuudesta riippuen. Anna kalan jälkikypsyä kannen alla 5 minuuttia ennen tarjoilua. Lopuksi kaada kalasta irronnut neste pois.
Valmistusaineet
- 1 kg Martin Kalan lipeäkalaa
- herneitä
- voita
- punajuurta
valkokastike:
- 70 g voita
- 60 g (n. 0,9 dl) vehnäjauhoja
- 1 l maitoa
- suolaa
- mustapippuria
- vähän muskottipähkinää
sinappikastike:
- 1/2 l öljyä
- 1 dl ranskalaista sinappia
- 1 dl tavallista sinappia
- 1 dl viinietikkaa
- 100 g (n. 1,2 dl) hienoa sokeria
- 4 rkl hienoksi leikattua tilliä
- suolaa
- mustapippuria
Lipeäkala ohje
- Valmista lipeäkala pakkauksen ohjeen mukaisesti.
- Tarjoile lipeäkala Sauce Bechamel valkokastikkeen ja sinappikastikkeen, voissa paistinpannulla pyöräytettyjen herneiden sekä punajuuren kanssa.
valkokastike:
- Sulata voi ja sekoita jauhot siihen. Kypsennä suurustetta miedolla lämmöllä 4–5 minuuttia. Älä anna ruskistua.
- Kuumenna maito. Lisää 1/3 kuumennetusta maidosta suurusteen joukkoon ja vispaa tasaiseksi. Lisää toinen 1/3 maidosta ja vispaa taas tasaiseksi.
- Lisää loput maidosta ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.
- Mausta lopuksi suolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä.
sinappikastike:
- Sekoita kulhossa sinapit, suola, sokeri, mustapippuri ja tilkka viinietikkaa keskenään.
- Lisää öljy ja loput viinietikasta hiljalleen sekoittaen.
- Lopuksi sekoita joukkoon hienonnettu tilli – myös hienonnettu persilja tai ruohosipuli käy.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 395 g
Energia 366 kcal
Proteiini 39 g
Hiilihydraatit 19 g
Rasva 13 g
Tyydyttynyt rasva 9 g
Ravintokuitu 1 g
Suola 0.4 g
Sokeri 11 g
Kolesteroli 33 mg
parempaa saa hakea ”täydellinen”
oikein maukasta
Lipeäkala on paras jouluajan ruoka. Huuhtelen juoksevalla vedellä, liotan kalaa isossa kattilassa ja vaihdan veden usein. Pari päivää parvekkeella, kala kiinteytyy ja pörhistyy. Tuloksena hieno kala, valmistettaessa ei tule voimakasta hajua ja maku on puhdas. Aivan erilaista kuin suoraan pussista.
Äidin neuvojen mukaan.
En tykkää valkokastikkeesta
Herkkukala.
Onko saatavilla muulloin, kuin joulunaikaan?
Täydellinen resepti, jossa ei voi epäonnistua, jos on joskus tehnyt lipeäkalaa.
Uunila ohje minun suosikki,sillä tehnyt aina.
5 tähteä tälle,lapsesta asti herkkua jonka saa aina yksin syödä.Parasta A-ryhmää
Vain pekoni norjalaisittain puuttuu…
Tossa sinappikastikkernnraakaaine määrissä vrmaan virhe? Öljyä puoli litraa kuulostaa tosi paljolta. Oisko puoli desilitraa?
– Minusta lipeäkalan mietoa makua ei tule hukuttaa voimakkaan pippurin alle; itse ripottelen kevyesti hienonnettua neilikkaa kastikkeen päälle, kuten äitini tapasi.
Olisin etsinyt lipeäkalaa valmistus kiertoilma uunissa,ohjeita kun on juuri otettu pakasteesta esille ja nyt pitäisi heti laittaa sen uuniin!!
Ps.Onko tälläinen lipeäkalaa olemassa oikeesti jossain päin maailmaa eli onko tämä keksitty nimi jouluksi???
Parasta herkkua. Voisi olla myytävänä muulloinkin, kun joulun seutuun.
olli paavolainen, kastikkeen öljymäärä on varmasti ihan oikea. Tarkoituksena on tehdä kastike normaaliin salaattikastikkeen pohjaan, mutta käyttää sinappia tavallista enemmän. Annoksen koko tosin on melkoinen. Kokeilin kastiketta noilla suhteilla mutta pienemmän annoksen, ja oikein hyvää tuli. Jos öljyä olisi vähemmän, kastike olisi aivan liian etikkainen. Lisäkkeeksi paistoin pannussa vielä pekonia ja irronneessa rasvassa pyöräytin pakasteherneitä. Lipeäkalan valmistin uunissa, sillä tavoin olen onnistunut parhaiten. Vieläköhän löytäisin jostakin kaupasta kalaa, tekee mieli lisää…