Lohi-makaronilaatikko
Annoskoko: 6 1 h
Lohi-makaronilaatikko kylmäsavukirjolohesta on ihana arkiruoka
Lohi-makaronilaatikko on useimmille varmasti tuttu arkiruoka. Tässä reseptissä perinteinen, ehkä hieman tylsäksi ajan myötä käynyt laatikkoruoka saa selvän kasvojenkohotuksen, kun valmistuksessa kalana käytetään Kalaneuvoksen täyteläisen makuisia, pitkään kylmäsavustettuja Sauna kylmäsavukirjolohifileesiivuja.
Sauna-siivujen maku on intensiivisempi kuin perinteisissä kylmäsavustetuissa kirjolohifileesiivuissa. Niiden avulla moni hyvä arkiruoka saa ”uuden elämän”. Voit kokeilla käyttää reseptissä hyvin myös Kalaneuvoksen Terva kylmäsavukirjohifileesiivuja, joka on sisartuote Sauna-siivuille. Molempia siivuja löydät hyvinvarustetuista ruokakaupoista!
Tämän reseptin lohi-makaronilaatikko riittää kahdeksi ruokailuksi nelihenkiselle perheelle tai noin kuudeksi tuhdiksi annokseksi aikuiselle. Resepti toimii näppärästi siis iltaruokana ja vaikkapa pariksi lounasruuaksi kahden aikuisen talouksissa. Resepti toimii hienosti myös rentojen illanistujaisten täyttäväksi suolaiseksi tarjottavaksi. Jos pidät pastapohjaisista ruuista, kokeile myös valmistaa kalavuokaa.
Tämä perinteistä hieman hienostuneemman makuinen versio vie kielen mennessään vaativammiltakin herkuttelijoilta. Vinkki: jos perheessä on joku hieman kalaan yleisesti hieman nirsosti suhtautuva ruokailija, niin tällä reseptillä on helppo aloittaa monipuolisiin kalaherkkuruokiin tutustuminen! Tämä riittävän makaroninen herkku vie kielen mennessään – kaikilta.
Alta voit katsoa videolta, kuinka resepti valmistetaan helposti. Työvaiheissa ei ole mitään monimutkaista ja tämä herkullinen arkiruoka tai viikonloppuruoka valmistuu aloittelevaltakin ruuanlaittajalta aivan varmasti.
Tuunaamalla lohimakaronilaatikon makua voi vaihdella
Hyvä arkiruokareseptit toistuvat ruokapöydässä yleensä vähintään kuukausittain, joten välillä niihin kaipaa jotakin pientä vaihtelua. Tämän reseptin kohdalla vaihtelua on helppo hakea jo aiemmin mainitulla kylmäsavukalan raaka-aineen maun muuttamisella toiseen Kalaneuvos-kylmäsavusiivuun. Muita hyviä vinkkejä reseptin elävoittämiseen voi hakea maustamisesta ja muusta pikku tuunailusta.
Jos tykkäät pienestä tulisuudesta, niin chilirouhetta lisäämällä saat laatikkoon pientä kipakkuutta makuun. Voit lisätä joukkoon kalan kanssa aina hyvin makuparina toimivaa fenkolia. Pirteää väriä lohi-makaronilaatikkoon saat lisäämällä joukkoon oranssinpunaista porkkanaraastetta. Voit jakaa omat parhaat tuunausvinkkisi reseptin kommenttiosiossa!
Makaronilaatikko kirjolohella valmistuu kokemattomaltakin kokilta alle tunnissa. Loppusilaus arjen täyttävälle herkulle tulee 10 minuuttia ennen 40 minuutin kokonaiskypsennysaikaa lisättävästä juustoraasteesta, jolla laatikon pinnan saa kauniiksi ja makuun vielä lisää täyteläisyyttä. Jos haluat laatikosta hieman keveämmän ja terveellisemmän, voit jättää juuston pinnalta pois ja käyttää valmistuksessa täysjyvämakaronia.
Valmistusaineet
- 400 g makaroneja
- 300 g Sauna kylmäsavukirjolohifileesiivuja
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl voita
- 3/4 tl valkopippurirouhetta
- 3 rkl tuoretta tilliä
munamaito:
- 7 dl maitoa
- 2 kananmunaa
- 1 tl suolaa
pinnalle:
- 1 dl Emmental- juustoraastetta
Lohi-makaronilaatikko ohje
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
- Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan, valuta. Silppua ja kuullota sipulit yhdessä ruokalusikallisessa voita.
- Leikkaa Sauna-kylmäsavukirjolohisiivut paloiksi. Silppua tilli.
- Sekoita makaronit, lusikallinen voita, sipulit, kylmäsavukirjolohi, valkopippurirouhe ja tilli keskenään. Kaada seos noin 2,5 litran vetoiseen voilla voideltuun vuokaan.
- Sekoita munamaidon ainekset keskenään ja kaada seos vuokaan.
- Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes munamaito on alkanut hyytymään.
- Ripottele juustoraaste vuoan pinnalle viimeisen 10 minuutin ajaksi. Anna lämmön hieman tasaantua ennen tarjoilua.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 280 g
Energia 457 kcal
Proteiini 28 g
Hiilihydraatit 51 g
Rasva 14 g
Tyydyttynyt rasva 6 g
Ravintokuitu 3 g
Suola 2.7 g
Sokeri 7 g
Kolesteroli 111 mg
Herkku arkiruoka meillä. Yleensä tehnyt tavallisella kylmäsavulla, mutta tämä toimi vielä paremmin.
Tämä on kyllä helppo ja herkullinen, annan täydet 5 tähteä
Tämä oli helppo ja herkullinen ruokaohje, sopivan kevyttä ruokaa, voi tarjota vieraillekkin.Täydet pisteet, suositteli.
Gluteeniton pasta/makaroonia ja aurajuustoa vähän niin tulee minun makuuni. Muuten maistuu kaikille.
Tätä pitäisi ihan kokeilla ?
Todella hyvää ja maistuu kaikille. Helppo tehdä.
Yllätyin että makaronista voi tulla näin hyvää. Jää meidän ruokalistalle.
Helppo ja maistuva
Selkeä ja helppo ohje, ei liikaa ainesosia. Lopputulos oli herkullinen!
Paras syömäni makaronilaatikkoa
Tämä on just hyvä vaihtoehto perinteiselle makaronilaatikolle. Joskus jauheliha alkaa tympäisemään, mutta kala houkuttelee. Nuorempana tein joskus tonnikalasta, kun oli niukka budjetti. Mutta onhan lohi maukkaampi ja eettisempikin vaihtoehto. Itse tehden saa vielä taatusti laktoosittomankin herkkuruuan.
Maistuva vaihtoehto perinteiselle versiolle ?
Maukasta eikä liian kuivaa. Jauhelihamakaronilaatikko ei oikein maistu, mutta tätä voisin tehdä uudestaan. Makaroniruuaksi erinomaista!
Ollaan pyritty lisään kalaa arkiruokaan ja tää oli yllättävän hyvä kokeilu! Jää kyllä meille ruokalista kiertoon. Tilliä en tosin käyttänyt ja pippurina käytin sitruunapippuria. ?
Herkullinen ruoka! Aion tehdä jatkossakin.
Tulipa kokeiltua, mielettömän hyvää. Nestettä olisi saanut olla ehkä desi enemmän, mutta loistava kevyempi vaihtoehto jauhelihamakaronilaatikolle.
Tänään taas teen mutta kylmäsavu on itsetehtyä. Hyvä resepti.