Smetanalohi uunissa

Annoskoko: 4 30 min

Arvio:

5

smetanalohi uunissa

smetanalohi uunissa – mehevä koko perheen resepti

Smetanalohi uunissa on yksi suomalaisten suosituimmista uunikaloista. Se on ollut suosittu jo vuosikymmenten ajan. Se on peräisen itäeurooppalaisesta ruokakulttuurista. Tästä reseptistä löytyy monenlaisia versiota, joissa poikkeavuuksia makuun tulee eri mausteilla tai yrteillä. Tähän reseptiin on käytetty perinteisiä smetanalohen aineksia, kuten sitruunaa, tilliä ja purjoa. Kaikkia reseptejä yhdistää rasvapitoinen hapatettu kerma eli smetana, joka kuuluu erityisesti karjalaiseen ja myös savolaiseen ruokakulttuuriin.

Kalaksi kannattaa valita lohesta keskipala, joka on paksumpaa osaa lohesta. Silloin saat varmasti smetanalohesta mehevää ja sopivan kypsää. Kirjolohikin hätätapauksessa käy, mutta siitä saattaa tulla liian kuivaa, koska kirjolohi on lohta vähärasvaisempaa.

Uunilohi smetanalla kypsyy vain noin 20 minuuttia ja kokonaisuudessan maittavan smetanalohen valmistamiseen menee vain noin 30 minuuttia. Vaivatonta ja helppoa arkiruokaa, jonka valmistamiseen voi osallistua koko perhe! Smetanalohen kanssa voit nauttia perunoita eri muodoissa, kuten keitettyjä tai paistettuja perunoita tai perunamuusia. Voit tarjoilla sen myös uunijuuresten tai salaatin kera. Katso reseptivideo alta ja valmista itse helposti videon ohjeen mukana!

Smetanalohi reseptivideo

Smetanalohen paistaminen – vinkkejä onnistumiseen

Smetanalohesta tulee yleensä sopivan mehevää, jos sitä malttaa olla paistamatta liikaa. Useimmiten uunilohien paistolämpötila on 150-200 astetta. Kypsennysaika riippuu aina kalan koosta, mutta noin 20 minuutin paistoaika uunissa on yleensä riittävä.

Jos todella haluat varmistaa kalan kypsyyden, voit käyttää lämpömittaria. Lämpötilaltaan 32-42-asteinen lohi on sisältä punertavaa. 42-52 asteinen lohi on kypsää sisältä, mutta vielä mehevää. 62-asteinen lohi on täysin kypsää, mutta ei liian kuivaa. Lohen paistaminen riippuu pitkälti omista mieltymyksistä. Muista myös, että hieman punertavaa kalaa ei tarvitse pelätä. Kuiva, ylikypsä lohi ei sen sijaan sovi kuin erikoisresepteihin.

Aivan kuten lihakin, kala kannattaa ottaa huoneenlämpöön ennen kypsennystä. Lohelle sopiva aika huoneenlämmössä on noin 10-20 minuuttia. Kalan pintaan kannattaa laittaa mausteet tässä vaiheessa, jotta ne ehtivät imeytyä muiden valmisteluiden ajan.

Uunikalojen suosio perustuu niiden helppouteen ja terveellisyyteen. Uunissa kypsennyksestä ei myöskään tule tuoksuja keittiöön kuten pannulla paistetamisesta. Valmistukseen ei mene paljoakaan aikaa ja ruoka valmistuu kuin itsestään. Lisäksi uunilohi smetanalla on hyvin riittoisa ja sitä voidaan valmistaa yhdellä kertaa isommallekin porukalle. Smetanalohi on hyvin monipuolinen ja se sopii hyvin arkiruuaksi, illanistujaisiin sekä juhlahetkiin. Useimmiten siitä pitävät kaikki kalaruuista pitävät, joten se on turvallinen valinta tarjottavia mietittäessä.

Valmistusaineet

 • n. 750 g Kalaneuvos kirjolohifileetä tai lohifileetä
 • 1,5 tl suolaa
 • 1 tl mustapippuria
 • 1 purjon valkoinen osa
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 1 rkl voita
 • 240 g smetanaa
 • 1/2 sitruunan mehu
 • 1 tl hunajaa
 • 1/2 tl murskattuja korianterinsiemeniä
 • 2 rkl tilliä
 • 1/2 sitruuna lohkoina

Smetanalohi uunissa ohje

 1. Suolaa ja pippuroi lohi. Leikkaa purjo ohuiksi siivuiksi ja murskaa valkosipuli. Kuullota purjo ja valkosipuli voissa pehmeäksi.
 2. Mausta smetana sitruunamehulla, hunajalla ja korianterinsiemenillä. Levitä smetana lohen päälle ja lusikoi freesatut purjot smetanan pinnalle.
 3. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Koristele tillillä ja sitruunalohkoilla.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 295

Energia 627 kcal

Proteiini 40 g

Hiilihydraatit 4 g

Rasva 51 g

Tyydyttynyt rasva 21 g

Ravintokuitu 10 g

Suola 2.8 g

Sokeri 1 g

Kolesteroli 180 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit