Julkaistu: 06.12.2021

Uudenvuoden menu ja pikkusuolaiset

Uudenvuoden menu

Uudenvuoden menu on kalaherkkujen osalta joulumenua kevyempi. Uuden vuoden juhlien ruokapöytä ja reseptit sisältävät paljon enemmän tyylikkäitä pikkusuolaisia ja alkupalojen tyyppisiä sormisyötäviä, salaatteja ja leipäsiä – joulunajan raskaat herkut on nyt nautittu!

Kun jouluruoat on syöty, on uutenavuotena mukava valmistaa hieno ja moderni uudenvuoden menu, jossa pääosassa ovat esteettiset ja tyylikkäät pikkusuolaiset ja alkupalat buffet-tyylisinä naposteltavina. Vuodenvaihteen menu voi olla hienostunut kalaisista suupaloista koostuva monipuolinen tarjoilu, istuva illallinen pienemmälle porukalle tai rennot illanistujaiset noutopöydästä. Kaikkiin näihin sopii nostaa kalaa ja kalatuotteita monipuolisesti tarjolle.

Olemme koonneet uudenvuoden reseptit ja sopivimmat kalatuotteet tähän artikkeliin sinun avuksesi tarjoilujen suunnitteluun. Seuraa artikkelin linkkejä ja valmista itsellesi mieluisimmat herkut uudenvuoden juhliin. Lisää inspiraatiota (vuoden ympäri) löydät mm. Kalaneuvoksen instagramista!

Uudenvuoden alkupalat – helposti hyvää kirjolohesta tai lohesta

Graavikalat sopivat juhlaan kuin juhlaan. Niin myös uuteenvuoteen. Uudenvuoden menun graavilohi voi napata makumaailmansa esimerkiksi ginigraavauksesta ja siika mustikkagraavauksesta. Voit soveltaa molempia ohjeita omien maustamismieltymystesi mukaan vapaasti. Kalaneuvoksen valmiit graavisiivut kirjolohesta voi asetella leipästen päälle tai tarjota sellaisenaan isolta vadilta noutopöydästä muiden herkkujen ohessa.

Kylmäsavustetut ja lämminsavustetut kirjolohi ja lohi ovat molemmat mainiota raaka-aineita juhlavien alkupalojen valmistukseen. Niistä syntyvät erilaiset mousset, esimerkiksi savukirjolohimousse, savulohimousse sekä tahnat, joita voi leipäpaloille, patongeille, salaatinlehdille, ruisnapeille, hapankorpuille ja sipseille koota. Oletko koskaan kokeillut savupippurimakrillifileestä valmistettua pippurimakrillitahnaa? Katso reseptit ja kokeile!

Savukirjolohimousse
Uudenvuoden hieno menu voi sisältää esimerkiksi savukirjolohimoussea erilaisten leipästen päällä. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Kokeile myös reseptipankistamme löytyviä muita kirjolohesta tai lohesta syntyviä juhlavia pikkusuolaisia, kuten graavikirjolohisuupaloja, gluteenittomia kylmäsavulohicrostineita, savulohisuupaloja, kylmäsavukirjolohi aperoja ja kylmäsavukirjolohirullia.

Jos olet edistynyt kotikokki, ja haluat valmistaa vieraillesi tai perhepiirillesi ruoanlaittotaitojasi esittelevän gourmet-tason alkupalatarjottavan, niin suosittelemme valmistamaan Arto Rastaan kylmäsavulohinyytin reseptin ohjeella todella näyttävät alkupalat uudenvuoden ruokapöytään:

Mikäli et ole aivan yhtä varma kokkaustaidoistasi, mutta haluat silti tehdä erilaisen uudenvuoden menun, niin kannattaa kokeilla vaikkapa selvästi helpompaa kirjolohicarpacciota:

Mäti tuo juhlavuutta uudenvuoden menuun

Kalan mäti on arvostettu herkku, joka on erottamaton osa myös uudenvuoden juhlintaa. Mäti on monikäyttöinen raaka-aine ruoanlaitossa. Juhlava mätisuupala voidaan koota lusikkaan, josta se kuohujuoman kanssa nautitaan parempiin suihin. Ja vailla vertaa on perinteisten perunalastujen päälle koottu mätiherkku eli mätisipsit. Lusikallinen smetanaa ja mätiä tarjotaan perunalastulla sitruunankuoriraasteella ryyditettynä.

Hauskannäköiset alkupalat syntyvät myös pienistä Hasselbackan perunoista, joiden päällä on lusikallinen smetanaa ja mätiä tillikruunuineen. Mädin, sipulin, smetanan ja tillin voi koota kauniisiin laakeisiin laseihin ja tarjota sen näyttävänä mätimalja-alkupalana vaikka perunalastujen saattelemana.

uudenvuoden kalapöytä: mätisipsit
Mätisipsit sopivat erinomaisesti uudenvuoden juhlien naposteltaviksi. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Perinteinen toast skagen eli katkarapuskagen saa kruununsa lusikallisesta kirjolohen mätiä. Myös kylmäsavukirjolohifileesiivuista kiepautettu ruusuke sopii skagenin koristeluun. Nämä näyttävät tarjottavat sopivat niin uuden vuoden noutopöytään kuin istuvan kattauksen alkuruoaksi. Mäti sopii myös rennompaan uuden vuoden tarjoiluun esimerkiksi pikkusuolaisten täytteeksi sekä voileipien päälle.

Vuodenvaihteen hienompaan juhlaan sopivat mainiosti blinit kuohujuoman kera. Itseoikeutettuna herkkuna blinin päälle lusikoidaan mätiä, smetanaa, sipulia ja tilliä, tai mäti saapuu pöytään mätimoussena. Mätimousse maistuu herkulliselta myös paahtoleivän tai saaristolaisleivän päällä ja hauskat alkupalat siitä saat pienillä ruisnapeilla tarjottuna – valmistat sen Kalaneuvoksen emännän mätimousse reseptillä. Mätimousse on mainio juhlatarjottava myös pienistä krustadikuorista tarjottuna.

Blinit ovat perinteinen ja juhlava uudenvuoden resepti. Klikkaa kuvasta ylistettyyn reseptiimme!

Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä saa tuoreena ja pakastettuna. Mädin käsittelyssä tulee huolehtia hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen se säilyy reilun vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään asti.

Uudenvuoden menu – pääruoat

Uuden vuoden juhlintaan kuuluu oikeastaan useimmiten pienten annosten napostelu – joko noutopöytäperiaatteella tai sitten pitkänä menuna, joka koostuu useasta pienestä annoksesta. Jos uutta vuotta juhlitaan rennommissa merkeissä ja lähipiiriin kuuluu useita ihmisiä, voi pöytään kattaa kokonaisen savustetun kirjolohifileen tai kokonaisen savustetun kirjolohen, leikata kylkeen rapeaa leipää ja tarjota lisukkeena runsas salaatti.

Erilaiset salaatit saa tuunattua ruokaisiksi ja juhlaviksi kylmä- ja lämminsavukaloilla. Lisukkeeksi ei tarvitse kuin rapeaa patonkia. Kalaresepteistämme löytyy myös useita ruokaisia salaattireseptejä. Filtteröi reseptit-sivulla ”Salaatit” ja valmista mieleisesi!

Moni syö ruokavalionaan nykyään kasvispainotteista ruokaa, mutta sallii myös kalan ja juustot itselleen kasvisten lisäksi. Tällaiseen kasvismenuun sopivat pääruoaksi esimerkiksi täyttävät kalaröstit. Perinteisestä uudenvuoden menusta pitäville sopivat esimerkiksi klassiset uuniperunat kalatäytteellä ja ihana savulohipiirakka.

Uusi vuosi ruoka: Uuniperunat kalatäytteellä
Uuniperunat kalatäytteellä on tyylikäs, mutta täyttävä tarjottava uudenvuoden ruoaksi. Klikkaa kuvasta reseptiin!
Savulohipiirakka
Savulohipiirakka on perinteinen iltatarjottava uuteenvuoteen. Klikkaa kuvasta reseptiin!

ihanan täyttävät aasialaiset maut maistuvat joulun makeanpuoleisten tarjoilujen jälkeen. Isommalle porukalle sushi kulhoissa tarjoiltuna, lohisashimi, lohitataki ja perulainen ceviche ovat paitsi juhlavia, myös äärettömän herkullisia tarjottavia uuden vuoden juhlijoille. Nämä herkut sopivat sekä noutopöytätarjoiluun että pääruoaksi istuvalle illalliselle.

Sushi kulhossa uusi vuosi menu
Sushi kulhossa tarjoiltuna sopii uudenvuoden juhlien riehakkaaseen tunnelmaan. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Pääruoaksi paistetaan kalaa; kirjolohta, siikaa tai kuhaa. Herkullista uudenvuoden tarjottavaa ovat esimerkiksi siika inkiväärikastikkeessa tai uunikala värikkäillä vihanneksilla koristeltuna. Jos juhlat jatkuvat pikkutunneille, voi tarjolle lämmittää valmiiksi lohikiusauksen tai silakkakiusauksen juhlijoita ilahduttamaan.

Gourmet-tason kotikokki valmistaa kuhafileen lipstikkakastikkeella Arto Rastaan reseptillä tai helpomman version, jossa kuha- tai siikafileet maustetaan Kalaneuvoksen Sitruunaisella kalamausteella.

uudenvuoden pääruoka: paistettu kuhafilee
Paistettu kuhafilee Sitruunaisella kalamausteella tai lipstikkakastikkeella on hienon uudenvuoden menun pääruoka. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Vuosi 2021 oli monille meistä haasteellinen ja jopa ikävä. Uudenvuoden hauska juhla luo toivoa paremmasta tulevasta. Hyvällä ruualla voimme kohottaa tunnelmaa ja luoda mukavan juhlavan ilmapiirin vuodenvaihteen juhlistamiseen.

Onnellista uutta vuotta 2022 toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kommentit