Julkaistu: 21.12.2022

Uudenvuoden menu ja pikkusuolaiset

uudenvuoden menu

Uusi vuosi otetaan vastaan riemukkkaasti hyvän ruuan parissa. Uuden vuoden tarjottavissa tyyli on vapaa. Juhlapöytää täydentävät perinteistet nakit, perunasalaatit tai juhlavammin alkupalat, pikkusuolaiset ja kuohuva juoma. Uudenvuoden menu on usein jouluherkkuja kevyempi ja yksinkertaisempi. Uuden vuoden juhlien ruokapöytä ja reseptit sisältävät paljon enemmän tyylikkäitä pikkusuolaisia, alkupaloja ja helppoja salaatteja.

Kun jouluruoat on syöty, on uutenavuotena mukava valmistaa hieno ja moderni uudenvuoden menu, jossa pääosassa ovat tyylikkäät pikkusuolaiset ja alkupalat naposteltavina. Vuodenvaihteen menu voi olla hienostunut kalaisista suupaloista koostuva monipuolinen tarjoilu, illallinen pienemmälle porukalle tai rennot illanistujaiset noutopöydästä. Kaikkiin näihin sopii nostaa kalaa ja kalatuotteita monipuolisesti tarjolle.

Olemme koonneet uudenvuoden reseptit ja sopivimmat kalatuotteet tähän artikkeliin avuksesi tarjoilujen suunnitteluun. Seuraa artikkelin linkkejä ja valmista itsellesi mieluisimmat herkut uudenvuoden juhliin.

Uudenvuoden alkupalat – helposti hyvää

Graavikalat sopivat jokaiseen juhlapöytään, niin myös uuteen vuoteen. Voit ostaa ne joko valmiina tai valmistaa helposti itse. Kaupasta saatavat Kalaneuvoksen valmiit graavisiivut kirjolohesta voi asetella leipästen päälle tai tarjota sellaisenaan muiden herkkujen ohessa. Ihanan raikkaat ginillä ja sitruunalla maustetut Viima graavikirjolohisiivut sopivat mainiosti alkupaloihin ja pikkusyötäviin korvaamaan graavikirjolohisiivut missä tahansa graavikirjolohireseptissä.

Uudenvuoden menun graavilohi voi napata makumaailmansa esimerkiksi ginigraavauksesta ja siika mustikkagraavauksesta. Jääkellarin lohi on pidemmän kaavan mukaan valmistettu suolattu lohiherkku ja vaihtoehtoinen tapa graavata lohi.

Lohipastrami on erittäin kaunis, näyttävä ja herkullinen alkupala juhlapöytään tai illanistujaisiin. Näillä ihastuttavilla alkupaloilla saat vaihtelua perinteisiin alkupaloihin, joilla saat vieraat sanattomiksi. Jos pidät graavatusta lohesta, tulet ihastumaan myös lohipastramiin. Erona graavattuun loheen on, että lohipastrami pintapaistetaan nopeasti ja maustetaan erilaisin mausteseoksin. Katso reseptivideo ja valmista sen mukana!

Lohipastrami reseptivideo

Kylmäsavustetut ja lämminsavustetut kirjolohi ja lohi ovat molemmat mainiota raaka-aineita juhlavien alkupalojen valmistukseen. Niistä syntyvät erilaiset mousset, esimerkiksi savukirjolohimousse, savulohimousse sekä tahnat, joita voi koota patongeille, salaatinlehdille, ruisnapeille, hapankorpuille ja sipseille.

Kokeile myös reseptipankistamme löytyviä muita kirjolohesta tai lohesta syntyviä juhlavia pikkusuolaisia, kuten graavikirjolohisuupaloja, gluteenittomia kylmäsavulohicrostineita, savulohisuupaloja, kylmäsavukirjolohi aperoja ja kylmäsavukirjolohirullia.

Kalaneuvoksen kirjolohesta valmistettuna kirjolohicarpaccio on yllätyksellinen ja hieman alkuperäistä carpacciota kevyempi annos, joka nautitaan piparjuurimajoneesin kera. Kirjolohicarpaccio voidaan tarjota joko lautasannoksena tai tarjoiluvadilta.

Siikaceviche on toimiva alkuruoka sellaisenaan, jonka voit valmistaa myös muista kaloista. Ceviche on ruokana lähtöisin Etelä-Amerikasta ja se tarkoittaa limetillä raakakypsytettävää kalaruokaa. Tämä sopii mausteisen ja hieman tulisen ruoan ystäville. Katso reseptivideo ja valmista sen mukana!

Siikaceviche reseptivideo
Lohinapostelulauta

Lohinapostelulauta on makoisa ja vaivaton tarjottava. Runsas, raikas ja värikylläinen tarjotin on täynnä moninaisia kalaisia herkkuja – mm. graavi- ja kylmäsavukirjolohta sekä mätiä ja muita pikkusuolaisia.

Mäti on näyttävä herkku uudenvuoden illallisella

Kalan mäti on arvostettu herkku, joka on erottamaton osa myös uudenvuoden juhlintaa. Mäti on monikäyttöinen raaka-aine ruoanlaitossa. Juhlava mätisuupala voidaan koota lusikkaan, josta se kuohujuoman kanssa nautitaan parempiin suihin. Ja vailla vertaa on perinteisten perunalastujen päälle koottu mätiherkku eli mätisipsit. Lusikallinen smetanaa ja mätiä tarjotaan perunalastulla sitruunankuoriraasteella ryyditettynä.

Mädin, sipulin, smetanan ja tillin voi koota kauniisiin laakeisiin laseihin ja tarjota sen näyttävänä mätimalja-alkupalana vaikka perunalastujen saattelemana.

Mätidipillä saat vaihtelua juhlahetkien tai illanistujaisten mätiherkutteluun. Tästä dipistä onkin tullut hienoinen trendiherkku ja reseptejä löytyykin paljon erilaisia variaatioita. Jos pidät mädistä, tällä reseptillä ihanat suupalat ovat erittäin nopeita ja helppoja valmistaa eikä kokkaustaitoja vaadita. Mätidippi tarjoillaan perunalastujen kanssa joko dippaamalla tai annostelemalla suoraan perunalastujen päälle tarjoiluastialle suoraan tarjottavaksi.

mätidippi
Mätidippi on trendiherkku juhlaan. Klikkaa kuvasta reseptiin!

.

Blinit

Vuodenvaihteen juhlaan sopivat mainiosti blinit kuohujuoman kera. Blinin päälle lusikoidaan mätiä, smetanaa, sipulia ja tilliä tai mätimoussea.

Mätimousse maistuu herkulliselta paahtoleivän tai saaristolaisleivän päällä ja hauskat alkupalat saat siitä pienillä ruisnapeilla tarjottuna.

Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä saa tuoreena ja pakastettuna. Mädin käsittelyssä tulee huolehtia hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen se säilyy reilun vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään asti.

Uudenvuoden menu – pääruoat

Uuden vuoden juhlintaan kuuluu useimmiten pienten annosten napostelu – joko noutopöytäperiaatteella tai sitten pitkänä menuna, joka koostuu useasta pienestä annoksesta.

Pääruokana voidaan tarjota mm. erilaisia salaatteja kylmänä tai lämpimänä. Lisukkeeksi ei tarvitse kuin rapeaa patonkia. Salaattiresepteistämme löytyy esimerkiksi kalasalaatti japanilaistyyliin, joka nautitaan suolaisen makean teriyakikastikkeen kera ja tarjotaan trendikkäästi kulhoruokana. Caesarsalaatti kylmäsavukirjolohella on ruokaisa variaatio klassikosta, jonka kruunaa ihanan rapeat ja valkosipuliset krutongit.

Eksoottisimpien makujen ystäville uudenvuoden menussa maistuu sushi kulhoissa tarjoiltuna, lohisashimi ja trendikäs pokebowl. Nämä herkut sopivat sekä noutopöytätarjoiluun että pääruoaksi annoksena.

Loistava resepti uudenvuoden pääruoaksi on savukirjolohitostadas, joka sopii mainiosti aikuisten illanistujaisiin. Lämminsavukirjolohi saa seuraukseen raikkaat pikkelöidyt sipulit sekä ananassalsan. Nämä nautitaan lisukkeineen rapean maissitortillan päällä.

Savukirjolohitostadas

Savukirjolohitostadas on paahdettu maissitortilla, jonka päällä tarjotaan erilaisia täytteitä. Tosdatakset ovat alunperin Meksikolaista katuruokaa ja kyseessä on alkujaan tähderuoka, joka tehtiin hiukan kuivuneista tortilloista.

Kuivahtaneet tortillat paahdettiin rapeiksi ja päälle aseteltiin erilaisia lihoja, kasviksia ja juustoa – mitä kaapista löytyy. Latinalaisessa Amerikassa on lukuisia muunnelmia tostada-resepteistä. Tostadakset ovat kuin tacoja, mutta tasaisia, kuten tortillat. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Fish & chips suomalaiseen tapaan valmistuu kuhasta. Tämä brittiläinen pubiruoka muuntuu tässä reseptissä astetta paremmaksi laadukkaan kalan ja itsetehtyjen perunoiden ansiosta. Tämä on mitä mahtavinta illanistujaisruokaa.

Fish and chips
Fish & chips suomalaiseen tapaan on loistavaa illanistujaisruokaa. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Savulohirisotto

Savulohirisotto tuo mukavaa vaihtelua juhlan perinteisiin kalaruokiin. Tässä reseptissä yhdistyvät ihanasti ripaus italialaisia makuja sekä suomalaisten suosikki savukala. Tämä ruoka nautitaan halutessassi kuohuvan tai valkoviinin kera.

Mandariinilohi on näyttävä ja raikas sekä hieman erilainen pääruoka uudenvuoden menuun. Mandariinilohi on sopivan mehevää ja maukasta, sillä kirjolohifileiden väliin laitetaan meheviä aineksia, kuten mandariinia, sitruunaa, fenkolia ja ja salottisipulia. Näistä raaka-aineista irtoaa sopivasti hedelmien ja kasvisten mehua fileisiin ja antavat näin upean sekä aromikkaan maun uunikalalle. Katso reseptivideo ja valmista sen mukana!

Mandariinilohi reseptivideo

Jos juhlat jatkuvat pikkutunneille, voi tarjolle lämmittää valmiiksi mukavan suolaista yöpalaa, esimerkiksi lohikiusauksen tai Janssonin kiusausta.

Uudenvuoden riemukas ja iloinen juhla antaa toivoa paremmasta tulevasta. Hyvä ruoka yhdistää ystävät ja perheen saman pöydän ääreen sekä tuo nautintoa ja iloista mieltä.

Onnellista uutta vuotta 2023 toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit