Julkaistu: 23.12.2022

Loppiaisen menu ja reseptit

loppiainen

Loppiaisen menu on usein kevyempi ja arkisempi kuin joulun ja uudenvuoden juhlapöytä. Joulu loppuu loppiaiseen ja moni tekee uudenvuoden lupauksia terveellisemmästä ja monipuolisemmasta ruokavaliosta. Käynnistä siis vuosi terveellisesti, mutta herkullisesti ja valmista maistuva loppiaisen menu! Alkuvuodesta tarjolla on monenlaisia ajankohtaan sopivia sesonkikaloja, joita kannattaa huomioida loppiaisen ruokaa suunnittellessa.

Raskaiden jouluruokien, kinkun ja laatikoiden jälkeen loppiaisen menun voi rakentaa keveistä ja herkullisista kaloista valmistetuista ruuista.

Loppiaisen perinteinen menu sisältää sesonkikala madetta

Vietetään loppiaista sitten perheen kesken tai vieraiden kanssa, menulle valikoituu mainioita alkuvuoden kotimaisia kaloja kuten madetta, haukea, muikkua ja silakkaa. Kepeä, perinteinen loppiaisen menu valmistuu näin:

Alkupalaksi sopivat kalapäällysteiset saaristolaisleivät. Leivän päälle voit tehdä joko sesonkiin sopivasta silakasta koukuttavia ja mausteisia himosilakoita tai jääkellarin lohta. Valitse täyte mieltymyksesi mukaan.

Pääruuaksi valitaan madetta. Mateen sesonki on lyhyt, vain joulukuulta maaliskuulle, joten mateen tarjoaminen on aina juhlavaa. Talviseen ajankohtaan suosittelemme klassista ja herkullista madekeittoa.

Hyvä idea on myös kypsentää made tai hauki kokonaisena uunissa. Helpompaa loppiaistarjottavaa saa hakea! Kokonaisesta mateesta saattaa vielä löytää kookkaat mätipussit ja saada nautittavaksi aromikasta mateenmätiä paahtoleivän päällä.

Jälkiruoka pohjautuu sesongin sitrukseen eli veriappelsiiniin. Ihanan täyteläinen ja raikas veriappelsiini pot de crème on helppo valmistaa, mutta varaa hieman aikaa sen tekemiseen. Tähän jälkiruokaan voi laittaa mausteeksi mitä vain mieltymyksien mukaan.

madekeitto
Madekeitto sopii loppiaisen menuun sesonkikalana upeasti. Kuvasta klikkaamalla pääset reseptiin.

Helppo ja ekologinen loppiaisen ruoka valmistuu suomalaisesta silakasta tai muikusta

Silakan paras sesonki osuu myös keski- ja kevättalveen. Jos made on turhan arvokas raaka-aine tai sitä ei ole saatavilla, niin hieno vaihtoehto pääruuan raaka-aineeksi on Kalaneuvoksen suomalainen, MSC-sertifioitu silakka. Silakkaruoista loppiaispöytään katetaan perinteinen silakkakiusaus tai silakkalaatikko tai astetta fiinimpi vuokasilakkarullat, jotka kaikki ovat ruokaisia ja herkullisia loppiaisruokia.

Hieman pienempi hopeakylki, rasvainen muikku se vasta juhlaruokaa onkin. Paistetut muikut maistuvat kaikille ja lisukkeeksi riittää perunamuusi voinokareen kera. Katso reseptivideo alta ja valmista sen mukana!

Paistetut muikut reseptivideo

Hieno loppiaisen menu

Haluatko juhlistaa loppiaista vieraiden kanssa ja haluat panostaa tarjoiluun kenties vähän hienommin? Voit rakentaa fiinimmän menun näin:

Alkupalaksi suosittelemme italialaishenkistä keittiömestari Arto Rastaan kirjolohicarpaccioa. Tämä helppo alkuruoka on kaunis annos piparjuurimajoneesin kera, joka voidaan tarjoilla lautasannoksena tai tarjoiluvadilta. Toisena vaihtoehtona, sekin Arto Rastaan suunnittelema, kylmäsavulohinyytti on näyttävä ja raikas vaihtoehto.

Pääruuaksi sopii erinomaisesti mehevä, maustetulla tuorejuustolla täytetty kalafilee. Parasta tässä reseptissä on se, että voit käyttää mitä tahansa kalafileetä saatavuuden ja mielitekojen mukaan, esimerkiksi siika, taimen, kirjolohi tai nieriä fileenä sopivat mainiosti tähän. Muita upeita tarjottavia ovat paistettua kuhafilee lipstikkakastikkeella tai paistettua siika hollandaise-kastikkeella.

Jälkiruuaksi hienompaan menuun sopii mainiosti amerikkalainen juustokakku, joka nautitaan ihanan raikkaan marjakastikkeen kera. Tästä riittää isommallekin porukalle. Marjat sellaiseen tai hyytelöitynä kinuski- tai vaniljakastikkeen kera sopivat myös, jos haluat päästä hieman helpommalla.

Täytetty kalafilee
Täytetty kalafilee sopii hienoon loppiaisen menuun. Kuvasta klikkaamalla pääset reseptiin.

loppiaisen pääruuaksi sopii hyvin uuniruoat

Loppiaisena maistuu varmasti myös erilaiset uuniruoat. Uuniruoat ovat usein helppoja, joista riittää nautittavaa koko seurueelle. Kun ruoka valmistuu uunissa, voi sen aikana nauttia jotain monipuolisista alkupaloistamme tai vain seurustella.

Raikas ja pirteä sitruksilla sekä fenkolilla täytetty mandariinilohi ihastuttaa mehevyydellään ja raikkaudellaan koko perheen sekä vieraat. Savulohipaistos sisältää myös raikasta kalan kanssa sopivaa fenkolia ja tuo ihanaa aniksen makua ruokaan. Savulohilaatikko maistuu varmasti aina ja on hyvinkin helppo valmistaa.

Smetanalohi uunissa on yksi suomalaisten suosituimmista uunikaloista. Kalaksi kannattaa valita lohesta keskipala, joka on paksumpaa osaa lohesta. Silloin saat varmasti smetanalohesta mehevää ja sopivan kypsää.

Nämä kaikki ovat mukavan helppoja valmistaa ja ovat kuitenkin juhlavia tarjottavia. Kokoa loppiaisen herkkupöytä ehdotuksistamme joko kokonaisina menuina tai yhdistelemällä niitä mieltymyksien mukaisesti. Lisää ideoita löydät kattavasta kotisivujemme reseptit-osiosta.

Herkullista loppiaista toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *