Julkaistu: 23.12.2021

Loppiaisen menu ja reseptit

loppiaisen menu

Käynnistä vuosi terveellisesti, mutta herkullisesti ja valmista herkullinen (halutessasi jopa hieno) loppiaisen menu! Alkuvuodesta tarjolla on monenlaisia ajankohtaan sopivia sesonkikaloja, joita kannattaa huomioida loppiasen ruokaa suunnittellessa.

Tammikuun alkuun, 6.1, asettuva loppiainen päättää joulun juhlapyhät. Loppiaisen nimi viittaakin nimenomaan joulun loppumiseen. Perinteisesti kuusikin on vasta loppiaisena kannettu ulos tuvasta. Rikkaiden jouluruokien, kinkun ja laatikoiden jälkeen loppiaisen menun voi rakentaa keveistä ja herkullisista kaloista valmistetuista ruoista.

Loppiaisen perinteinen menu sisältää vuodenvaihteen sesonkikala madetta

Vietetään loppiaista sitten perheen kesken tai vieraiden kanssa, menulle valikoituu mainioita alkuvuoden kotimaisia kaloja kuten madetta, haukea, muikkua ja silakkaa. Kepeä, perinteinen loppiaisen menu valmistuu näin:

  1. Alkupala: Alkupalaksi katetaan raikas graavikala, mustikkagraavattu siika saaristolaisleivän kanssa.
  2. Pääruoka: Pä’äruuaksi nautitaan sakeaa mademuhennosta ja keitettyjä perunoita. Mateen sesonki on lyhyt, vain joulukuulta maaliskuulle, joten mateen tarjoaminen on aina juhlavaa. Hyvä idea on myös kypsentää made tai hauki kokonaisena uunissa. Helpompaa loppiaistarjottavaa saa hakea! Kokonaisesta mateesta saattaa vielä löytää kookkaat mätipussit ja saada nautittavaksi aromikasta mateenmätiä paahtoleivän päällä.
  3. Jälkiruoka: Tarjoa maistuva ja helppo jälkkäriherkku eli pannukakku, jonka päälle lusikoidaan hilloa ja kermavaahtoa. Toinen alkuvuoteen passeli jälkiruoka on raikas hedelmäsalaatti. Suklaajälkiruoat ovat nyt pannassa, jouluna kun suklaata on tullut nautittua yllin kyllin. Karpalot ja kuuma kinuskikastike on talvinen klassikko, jonka makukombo vetää ruokailijoiden suupielet muikeaan hymyyn.
loppiaisen menu - mademuhennos
Mademuhennos sopii loppiaisen menuun sesonkikalana upeasti. Kuvasta klikkaamalla pääset reseptiin.

Helppo ja ekologinen loppiaisen ruoka valmistuu suomalaisesta silakasta tai muikusta

Silakan paras sesonki osuu myös keski- ja kevättalveen. Jos made on turhan arvokas raaka-aine tai sitä ei ole saatavilla, niin hieno vaihtoehto pääruuan raaka-aineeksi on Kalaneuvoksen suomalainen, MSC-sertifioitu silakka. Silakkaruoista loppiaispöytään katetaan perinteinen silakkakiusaus tai silakkalaatikko tai astetta fiinimpi vuokasilakkarullat, jotka kaikki ovat ruokaisia ja herkullisia loppiaisruokia.

Hieman pienempi hopeakylki, rasvainen muikku se vasta juhlaruokaa onkin. Paistetut muikut maistuvat kaikille ja lisukkeeksi riittää perunamuusi voinokareen kera.

Silakkalaatikko on helppo ja ekologinen loppiaisen ruoka.

Hieno loppiasen menu

Jos loppiaista juhlitaan porukalla vieraiden kanssa, voidaan herkutella astettan fiinimmin. Hieno loppiaisen menu:

  1. Alkupala: Kalamureke ihastuttaa ja on näyttävyydestään huolimatta yllättävän helppo valmistaa. Murekkeen hyvä puoli on se, että siihen voit käyttää lähes mitä kaloja tahansa. Maittava mureke valmistuu niin lohesta, hauesta, kirjolohesta kuin kuhastakin. Viimeistelyyn voi käyttää Kalaneuvoksen kirjolohenmätiä.
  2. Pääruoka: Paistettua kuhafileetä lipstikkakastikkeella keittiömestari Arto Rastaan tyyliin tai tai paistettua siikaa hollandaise-kastikkeella.
  3. Jälkiruoka: Jäätelöä suosivana kansana meille jäiset jälkiruoat maistuvat aina. Jäädykkeet ja jäätelökakut ovat raikkaita ja helppoja valmistaa. Valmista vaikkapa erityisen raikas sitruunajäätelökakku! Yhdestä jäädykkeestä tai jäätelökakusta saa vaivatta useammankin hengen jälkiruoan.
loppiaisen ruoka - kalamureke
Kalamureke tai -terriini sopii hienoon loppiaisen menuun. Kuvasta klikkaamalla pääset reseptiin.

Erilainen loppiaisen menu: keittopääruoka tai kevyttä aasialaista

Jos loppiaisena maistuu lämmittävä kotimaisista tuoreista kaloista valmistettu kalakeitto on aina maittavaa ruisleivän ja voin kanssa nautittuna. Kun lasiin kattaa hieman viiniä, on edessä juhlakattaus.

Asteen verran eksoottisempi loppiaiskeitto on ranskalainen bouillabaisse eli kalakeitto, jossa käytetään kalan lisäksi äyriäisiä. Tomaatti ja sahrami maustavat tämän taivaalliselta maistuvat keiton lientä. Perinteisesti keiton kanssa nautitaan lisukkeena rapeaa leipää ja aiolia eli valkosipulimajoneesia.

Monelle alkuvuosi sujuu keventäen ja täysin muita makuja hakien kuin loppuvuoden juhlapyhinä. Tällöin kannattaa katsastaa resepteistämme erilaiset aasialaisittain valmistetut kalat; sushi, sushikulho, lohi sashimi tai mikä ettei myös perulainen siikaceviche. Nämä kaikki tuovat mukavia, raikkaita ruokatuulahduksia alkuvuoteen ja ovat juhlavia tarjottavia. Näistä voi kattaa loppiaisen herkkupöydän pienelle porukalle tai perheelle.

Herkullista loppiaista toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.