Kirjolohen mäti

Kirjolohen mäti

Kirjolohen mäti on suurirakeinen ja oranssinpunainen kalapöydän näyttävä herkku, on sitten joulu tai kevään blinien aika. Kirjolohesta saatava mäti on tuttu näky sesonkijuhlissa ja monissa juhlapöydissä. Herkullisen maun ohella siitä saa todella näyttävän koristelun erilaisiin ruoka-annoksiin. Mäti sopii tarjottavaksi etenkin sesonkijuhliin, mutta on myös arjen herkku. Se sopii hyvin esimerkiksi blinien kanssa, uuniperunoiden kera tai pikkusuolaisten täytteeksi ja myös esimerkiksi mätimoussen muodossa voileipien päälle. Kalareseptit-sivullamme on useita eri reseptejä, joissa mätiä käytetään joko olennaisena osana ruokaa tai koristeluun. Vaikka mädit ovat sesonkijuhlien suosikki, niitä ei kannata kuitenkaan unohtaa muinakaan vuodenaikoina.

Paitsi herkullista syötävää, kirjolohen mäti on terveellistä. Siinä on omega-3-rasvahappoja sekä D- ja B12-vitamiinia. Proteiinia siinä on jopa 26,7 %. Kotimaisen kirjolohen mädin suosiminen on myös ekologista. Kaikki Kalaneuvoksen mädit tulevat Suomen vesistöalueilta ja kirjolohen mädit kasvatetuista kaloista.

Mädillä on Suomessa pitkät perinteet, mutta suosio on vaihdellut. Tietojen mukaan Lapissa ei 1600-luvulla syöty niinkään leipää, mutta kuivattu kala ja kuivattu mäti olivat yleistä ruokaa. Myöhemmin muualla Suomessa mätiä tarjoiltiin kerman, sipulin ja pippurin kanssa mutta myös kalakeiton joukossa tai kalakukon ja mykyjen sisällä.

1900-luvulla mätiä ei ensin pidetty suuressa arvossa, mutta ruotsalaiset ja saksalaiset kauppamiehet saivat sen taas arvoonsa 1970-luvulla. Kun kirjolohen tai muikun mädistä tarjottiin hyvää kilohintaa ulkomaille vietynä, suomalaisetkin innostuivat siitä. Näin siitä tuli kulinaristinen herkku.

Kirjolohen mäti useissa eri pakkausvaihtoehdoissa

Kirjolohen varsinainen mätikausi ajoittuu alkutalveen. Kirjolohen mätiä on kuluttajamyynnissä saatavilla 150 g ja 1 kg pakkauksissa Kalaneuvokselta. Kuluttajille suunnatun ruoan vähittäiskaupan puolella Kalaneuvoksen kirjolohen mätiä on saatavilla joissain ruoan vähittäiskaupoissa 150 g rasiassa tuorehyllyssä ja 1 kg rasiassa pakasteena, mutta selvästi yleisimmin löydät kirjolohen mätiä ruokakauppasi palvelutiskiltä irtomyynnistä. Tällöin voit ostaa sitä irtotavarana tarkalleen haluamasi määrän. Kalaneuvoksen kirjolohen mätiä on saatavilla myös kaupan omille merkeille brändättynä. Näissä tapauksissa voit tarkistaa pakkauksesta tuotteen valmistajan. Kaikki pakkauskoot ovat yleisesti saatavilla tukkumyynnissä ja ammattikeittiöille.

Mäti pilaantuu helposti, joten mädin käsittelyssä on huolehdittava hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Sitä ei pidä säilyttää pitkään jääkaapissa ja silloinkin jääkaapin täytyy olla riittävän kylmä, nollasta kolmeen asteeseen. Mikäli ostat kirjolohen mädin pakasteena, kannattaa se sulattaa jääkaapissa ja nauttia sen jälkeen mahdollisimman pian. Sulatettuna se säilyy hyvänä noin vuorokauden riittävän kylmässä jääkaapissa (0-3 asteessa).


Ainesosat
KIRJOLOHEN MÄTI, suola, säilöntäaine (E211). Voimakassuolainen.

Ravintosisältö / Näringsvärde100 g
energia / energi758 kJ
180 kcal
rasva / fett6,3 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat1,2 g
hiilihydraatit / kolhydrater4,2 g
josta sokereita / varav sockerarter0 g
proteiini / protein26,7 g
suola / salt2,5 g
laktoositon / laktosfri, gluteeniton / glutenfri

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

wave