Julkaistu: 15.12.2023
Joulukalat 2023 – vinkit joulun kalapöytään
Joulukalat ovat aina olleet merkittävä osa vuoden lämminhenkisimmän ja suurimman ruokajuhlan antimia. Vuoden suurimpaan ruokajuhlaan valmistaudutaan huolella ja erityisellä antaumuksella. Kala sopii niin jouluaterian alkupalapöytään kuin juhla-aterian pääruoaksikin. Joulun kalapöytä on nykyään myös varteenotettava vaihtoehto koko joulumenuksi ja on usein se maistuvin jouluruoka! Kaikki eivät nauti perinteisiä jouluruokia, kuten kinkkua ja laatikoita, vaan jouluaterian pääosaan saatetaan kattaa moninaiset kalaherkut, niin kylmät kuin lämpimätkin.
Suosiotaan joulupöydässä ovat nostaneet kasvispohjaiset tuotteet ja kalaruoat. Uusia jouluruokia kokeillaan täten mieluiten kasviksista ja kalasta. Voidaan sanoa, että suomalainen jouluruoka on vähitellen keventymässä. Kevyemmät ja raikkaammat maut ovat nyt trendikäs juttu täyttävien, perinteisten jouluherkkujen rinnalla tai niiden sijaan.
Kokonainen savustettu kirjolohi tai lämminsavukirjolohifilee voi ajaa joulun pääaterian virkaa. Toki kinkku, laatikot ja rosolli pitävät yhä pintansa suomalaisessa joulupöydässä, mutta samaa jouluruokaa ei välttämättä enää nautita läpi joulupyhien. Kinkku voi olla juhlapöydän kuningas yhtenä päivänä ja kalat saavat pääosan toisena.
Kalaherkuista saa vähällä vaivalla varsin juhlavia tarjottavia ja jokaiselle löytyy jotain omaan suuhun maistuvaa.
jouluruoka 2023 – perinteistä ja uutta
Jouluun liittyvät kiinteästi erilaiset perinteet, joka koskee myös joulun juhlapöytää. Perinteinen joulu on täynnä makuja ja tuoksuja, jotka tuovat mieleen lämpimiä muistoja vuosien varrelta. Herkkua on siinä monenlaista – eikä kaloreita todellakaan mitata. Vaikka näillä ja monilla muilla jouluherkuilla on pitkä historia, on jouluruokaperinteemme kehittynyt nykyiselleen pääosin vasta 1900-luvulla. Siksi perinteistäkin löytyy eroja – niin maakuntien, kaupunkien kuin perheidenkin kesken. Jouluna perheet ja suvut kokoontuvat yhteen. Monella joulun paras hetki on jouluaaton ateria, juhlallinen ja yhteinen alkuillan hetki.
Monille on tärkeää, että ruoat katetaan ja valmistetaan juuri niin kuin kussakin suvussa on ollut tapana, mutta nyt perinneruokien joukkoon uskalletaan rohkeasti tuoda myös uusia tuulia. Perinteisten ruokien joukkoon voidaan nostaa yksittäisiä uusia suosikkeja tai koko kattaus laitetaan uusiksi.
Olemme koonneet tähän artikkeliin parhaat ohjeet, vinkit ja reseptit joulun kalapöytään 2023 – niistä perinteisistä ja toisaalta moderneista herkuista. Edistyneet kokit voivat tehdä omia muunnelmiaan vinkatuista resepteistä ja loihtia tuoteideoista omia erikoisherkkujaan. Peruskokeille ohjeiden tarkka seuraaminen takaa varman onnistumisen yhdessä vuoden tärkeimmistä aterioista. Seuraile artikkelin linkkejä ja löydät tuotevinkit, ohjeet ja reseptit ja valmista moderni joulumenu!
Joulumenu – alkupalat
Tuoresuolatut eli graavatut kalat ihastuttavat joulun alkuruokapöydässä. Joulun kalapöytään katetaan alkupalaksi edelleen perinteinen graavilohi. Kalaneuvoksen kalamausteiden valikoimasta löytyy graavimaustesuola, joka tekee graavauksesta entistä helpompaa. Voit käyttää myös merisuolan ja tillin yhdistelmää graavauksessa.
Vaihtoehtoinen tapa tuoresuolaukseen on tehdä graavaus jääkellarin lohen tapaan. Jääkellarin lohi on pidemmän kaavan mukaan valmistettu suolattu lohiherkku ja vaihtoehtoinen tapa graavata lohi. Erona graavattuun loheen on siinä, että lohta graavataan pari vuorokautta suolaliemessä ja lohi suolautuu tasaisesti.
Jääkellarin lohesta tulee kiinteämpää kuin normaaliin tapaan valmistetusta graavilohesta, joten sitä on helppo leikata sopiviksi viipaleiksi. Vaikka se on kohtuullisen kiinteää, siitä tulee kuitenkin ihanan suussasulavaa ja on takuuvarma tekotapa halutessasi täydellisesti suolattua lohta.
Erilaiset jouluisat graavikalat
Graavikalan maustamisessa voi käyttää mielikuvitusta. Perinteinen graavilohi saa rinnalleen kekseliäin tavoin maustettuja kalaherkkuja. Tillin ja merisuolan maustaman perinteisen graavilohen rinnalle on kirinyt moninaisia tapoja graavata lohi tai siika tuorein ideoin. Modernissa aikuisten joulupöydässä erilaiset alkoholit, kuten gini, viski ja konjakki tuovat graavikalaan uutta makua ja rakennetta. Voit kokeilla myös tervalikööriä, joka tuo intensiivisen ja aromikkaan maun aikuiseen makuun.
Graavikalan pintaa voidaan värjätä hedelmillä marjoilla tai marjajauheilla, joita käyttämällä graavikala on juhlavaakin juhlavampi. Graavikala saa marjoista ihastuttavan värin, joka tuo mukavaa vaihtelua ja väriä joulupöydän antimiin. Muun muassa lohifileen pinnalle graavausvaiheessa murskatut, tuoreet boysenmarjat tai raastettu punajuuri tuovat loheen todella herkullisen, viininpunaisen sävyn. Tällöin kalalta poistetaan nahka, jotta kala graavautuu komean väriseksi molemmilta puolilta.
Katso alta video-ohje joulukalojen graavaamiseen. Reseptissä on käytetty perinteistä poiketen giniä tuomaan makua ja rakennettta.
Vaihtelun vuoksi voit kokeilla graavauksessa jouluisia makuja esimerkiksi valmistamalla perinteisen graavilohen sijaan puolukkagraavatun kirjolohen. Lohta ja kirjolohta voi graavata lukuisin eri tavoin; uskaliain kokeilee piparkakkugraavausta ja sahramillakin saa loheen jouluisaa makua. Yllättäen myös kanelihuntu sopii graavilohen pintaa maustamaan.
Graavilohen rinnalle perinteinen graavisiika on hyvä vaihtoehto juhlapöytään, mutta erinomaista vaihtelua saat, kun kalan pinnan koristelee mustikkajauheella. Graavattu siika saa tällä upean sävyn, joka ihastuttaa varmasti värillään sekä maullaan. Katso video-ohje siian graavaamiseen mustikkagraavatun siian reseptistämme.
Jos graavaukseen ei ole aikaa, kannattaa hyödyntää kaupan kalatarjontaa. Viima sopii hyvin joulupöytään ja alkupalojen raaka-aineeksi. Viima graavikirjolohifileesiivut on maustettu ihanan raikkailla ginillä ja sitruunalla.
Viima täydentää suomihenkisesti maustettujen tuotesarjaa, johon kuuluvat runsasmakuiset kylmäsavutuotteet Sauna ja Terva.
Sauna kylmäsavukirjolohisiivuissa on käytetty normaalia pidempää valmistusprosessia ja ne ovat maultaan voimakkaampia kuin perinteiset kylmäsavustetut siivut. Saunasta teet helposti maistuvia tarjottavia alkupalaksi tai laita esille osaksi joulupöytää.
Terva kylmäsavukirjolohisiivut maistuvat nimensä mukaisesti tervalta peittämättä kuitenkaan kylmäsavun makua. Terva sopii mainiosti joulupöytään ja suolaisiin pikkunaposteltaviin.
Tämä suomalaiseen makuun kehittämänne tuotesarja on niittänyt mainetta erilaisissa kilpailuissa, joista mm. Sauna kylmäsavusiivut valittiin Iltalehden vuotuisessa ”Kultainen Pippuri – Vuoden elintarvike”-kilpailussa ylivoimaiseksi voittajaksi sarjassa ”Arjen luksus”.
Valikoimasta löytyy myös muita upeita ja helppoja vaihtoehtoja, kuten graavikirjolohifileesiivu ja graavilohifileesiivu.
Kalaneuvoksen graavikirjolohifileesiivu ja graavilohifileesiivu ottivat juuri kaksoisvoiton Iltalehden Pippurin järjestämässä kaupan graavilohien makutestissä. Graavikirjolohifilee voitti asiantuntijoiden valitsemana ylivoimaisesti graavilohitestin. Toisen sijan herkullisimmaksi graavilohituotteeksi nappasi graavilohifilee.
Muut tuotteet ja reseptit alkupaloiksi joulumenuun
Joulun kalapöytään kuuluvat graavikalojen lisäksi erilaiset lämminsavustetut kalat, moninaiset jalostetut silakkatuotteet, kuten silakkamarinadit, kylmäsavustetut kalat ja tietenkin mädit.
Sauna tai Terva sopivat hyvin suolaisiin joulutorttuihin. Korvaa kylmäsavu joko Saunalla tai Tervalla. Katso reseptivideo alta ja valmista sen mukana!
Makean etikkaiset maustekalat, silli ja silakka, pitävät pintansa joulupöydän antimien joukossa. Kalaneuvoksen MSC-sertifioiduista suomalaisista silakkafileistä saa valmistettua monenlaisia jouluun sopivia, esimerkiksi sinapilla, appelsiinilla, valkosipulilla tai erilaisilla mausteilla marinoituja etikkaisia silakoita.
Kokeile esimerkiksi Kalaneuvoksen reseptipankista löytyvää, raikasta uutuusreseptiä himosilakat. Himosilakoiden perustana on etikkainen liemi sekä pippurinen, sokerinen ja sipulinen marinadi. Itse nimi kerrotaan tulevan yksinkertaisuudessaan ja nimensä mukaan siitä, että näihin tulee oikeasti himo.
Sivuiltamme löytyy myös muita vastaavanlaisia reseptejä silakoista, kuten joulusilakat. Nämä valmistetaan samalla prosessilla kuin himosilakat, mutta sitruunalla ja inkiväärillä höystettynä. Resepteistämme löytyy myös juhlapöytään sopivat sinappisilakat. Näillä resepteillä ja himosilakoilla voit koota helposti herkullisen, edullisen ja juhlavan kalapöydän vuoden eri juhliin.
Joulusilakoita valmistaessa pääsee mukavasti joulutunnelmaan, sillä marinoiduista silakoista tehdyt kalaherkut valmistetaan hyvissä ajoin, noin viikkoa ennen jouluaattoa. Silakkaherkut vaativat nimittäin maustumisaikaa jääkaapissa. Lasimestarin silliä tai marinoituja silakkafileitä kannattaa tehdä kunnon satsi ja antaa purkillinen silliä perinteisenä ruokalahjana.
Kokoa silakat tai sillit kauniiseen lasipurkkiin, kietaise nauha purkin ympärille ja viimeistele lahja kortilla. Voit myös hankkia valmiina eri mauilla marinoidut silakkafileet silakkamarinadien valikoimastamme.
Joku suosii joulupöydän antimissa runsautta, kun taas joku satsaa muutamaan loistokkaaseen ruokalajiin. Monesti kuitenkin jouluna halutaan nähdä vaivaa tarjottavien suhteen ja tehdään hieman vaativampia spesiaaliherkkuja kaloista. Niillä saa juhlan tuntua ja näyttävyyttä. Jos joulukiireiltä jää aikaa, sopii esimerkiksi graavikirjolohi-suupalat tai savulohimousse kylmiksi alkupaloiksi. Nämä maistuvat saaristolaisleivän kera.
Ahvenanmaalainen kokki ja ravintoloitsija Michael Björklund on ideoinut meille jouluun, arkeen ja illanistujaisiin sopivia reseptejä kirjolohesta ja kylmäsavustetusta lohfileesiivusta. Kirjolohiceviche ja kylmäsavulohimössö tuovat mukavaa raikasta tuulahdusta osaksi joulupöytää. Annokset sopivat hyvin myös välipäivien tai uuden vuoden herkutteluun. Katso reseptivideot alta ja ota ideat talteen!
joulumenu – pääruoka: suomalaista kirjolohta eri muodoissa
Yhä useampi syö kalaa joulupöydän pääruokanakin, onhan kokonainen lämminsavukirjolohi tai lämminsavustettu kirjolohifilee komea joulupöydän pääruoka. Syitä kalansyönnin suosimiseen on monia, vaikkapa halu syödä joulunakin vastuullisemmin esimerkiksi kotimaisen kalan muodossa, tai muuten vain keventää joulupöydän sisältöä korvaamalla esimerkiksi osa lihoista kevyemmillä kaloilla. Lähes kaikki Kalaneuvoksen kirjolohi ja kirjolohijalosteet ovat suomalaista kalaa joulukuussa.
Voit valmistaa tuoreen lohifileen tai tuoreen pakatun kirjolohifileen jouluunkin sopivaksi uuniloheksi hunaja-sinappiseoksella keittömestari Arto Rastaan reseptillä. Joulun reseptimme joululohi puolukkakastikkeella yhdistää suomalaisten marjojen maun paistetun kirjolohen kanssa. Katso reseptivideo ja valmista sen mukana!
Joulusalaatit ja terriinit ovat raikkaita jouluruokia
Myös erilaiset kepeät salaatit ovat ottaneet jalansijaa joulupöydissä klassikkosalaatti rosollin rinnalla, jota kermavaahtokastikkeen kera nautitaan. Perinteisiä joulupöydän salaatteja ovat rosollin lisäksi waldorfinsalaatti, italiansalaatti sekä suolasienistä valmistettu sienisalaatti. Erilaiset pateet ja terriinit tuovat myös juhlavuutta ja makua joulun alkupalapöytään. Valmista kalaterriini reseptillämme vaikkapa siika-, kuha- tai haukiterriiniä.
Savulohiterriini on upean näyttävä tarjottava juhlavissa tilaisuuksissa, kuten joulupöydässä. Se sopii hyvin osaksi muita kalapöydän tarjottavia tai herkulliseksi alkupalaksi. Koko komeus kruunataan erilaisilla koristeilla, jotka voit loihtia haluamallasi aineksilla. Raikkautta ja näyttävyyttä siihen tuovat erilaiset yrtit, hedelmät ja kasvikset. Kannattaa hyödyntää joulusesonkiin sopivia aineksia ja toki ottaa huomioon juhlan luonne.
Lipeäkala osana joulupöytää
Lipeäkala on perinteisen joulupöydän erottamaton herkku, joka herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Lipeäkalaa tai livekalaa, kuten sitä myös kutsutaan, on syöty keskiajalta lähtien. Perinteisesti lipeäkalaa on valmistettu turskasta.
Nykyään käytössä on myös sen Pohjois-Atlantilla elävä, turskakaloihin kuuluva sukulainen molva. Sen ja turskan maku ja ominaisuudet ovat hyvin samankaltaiset. Martin Kalan MSC-sertifioitu lipeäkala myydään kauppojen kylmähyllyissä joulunpunaisissa pakkauksissaan.
Kotona lipeäkalaa ei tarvitse enää liottaa tai huuhdella ennen valmistamista. Esikäsittelyksi riittää nopea kastaminen kylmään veteen, jonka jälkeen kala kypsennetään joko kattilassa tai uunissa. Lipeäkalan resepti useilla eri valmistustavoilla löytyy reseptipankistamme.
Mäti on jouluherkku
Kalan mäti on arvostettu ja maukas herkku ja sesonkijuhlien suosikki. Mätien kanssa maistuu klassisena yhdistelmänä smetana ja punasipuli. Se sopii monien joulupöytään kuuluvien blinien kanssa tai alkupalana nautittaviin, mätimoussella aateloituihin saaristolaisleipänappeihin.
Mädin, sipulin, smetanan ja tillin voi koota kauniisiin laakeisiin laseihin ja tarjota sen näyttävänä alkupalana vaikkapa perunalastujen saattelemana. Mätidipillä perunalastujen kera saat vaihtelua juhlahetkien ja myös illanistujaisten mätiherkutteluun. Mätidippi sopii hyvin joulun pyhien yöherkutteluun. Tästä dipistä on tullut hienoinen trendiherkku ja reseptejä löytyykin paljon erilaisia variaatioita.
Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä saa joulupöytiin tuoreena ja pakastettuna. Tuotetta on myynnissä 150 g pakkauksessa pakasteena ja ruokakauppojen palvelutiskeillä irtomyynnissä sekä pastöroituna premium-tuotteena 80 g pakkauksessa.
Mädin käsittelyssä tulee huolehtia hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen se säilyy vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään.
Tarjolla myös pieniä määriä pakattua muikun mätiä ja siian mätiä sekä kylmäsavustettua kirjolohen mätiä.
Joulukalat kalaneuvokselta myös lahjapakettiin
Laadukas herkkulahja tai joulun herkkukoriin perinteisten joulukukkien tai suklaarasioiden sijaan on muistaa kalan ystävää vaikkapa paketilla herkullista kalaa. Lahjaksi sopii hyvin jo tässä artikkelissa läpikäydyistä tuotteista esimerkiksi savukirjolohifileepala jouluisessa pakkauksessaan, savukirjolohipala, sekä 150 gramman painoiset siivupaketit graavi- ja kylmäsavukirjolohifileestä ja lohifileestä.
Maustettujen siivujen tuotesarja Sauna, Terva ja Viima on myös upea jouluvieminen aikuiseen makuun. Näiden lisäksi itse tehdyt silakat voi pakata kauniiseen säilykepurkkiin ja solmia jouluisen nauhan purkin ympärille. Näin lahjan saaja saa mahtavan ja persoonallisen lahjan.
Joulukalojen säilyvyys
Kaloja ei kannata laittaa tarjolle liian suurta määrää kerrallaan, sillä kalaa ei ole hyvä jäähdyttää uudelleen. Valmistuksessakin kannattaa huomioida määrä, sillä joulukalat eivät säily hyvänä pitkiä aikoja pöytään tarjoilun jälkeen. Hyvä vinkki on kattaa kalatarjottavat jäiden päälle omassa astiassaan. Kala täytyy säilyttää 0-3 asteisessa jääkaapissa ja parhaimmillaan kalat ovat ennen viimeistä käyttöpäivämäärää.
Joulukaloja kannattaa varata joulun kalapöytään alkupalaksi noin 150 grammaa syöjää kohden.
Näillä vinkeillä saat toivottavasti valmistettua monet kalaisat herkut joulunajan vuoden isoimpaan ruokajuhlaan. Kalareseptien sivuillamme painamalla ”joulu”-filtteriä saat näkyviin joulureseptien suosikit. Katso alta koostevideo jouluresepteistämme ja inspiroidu!
Kannattaa seurata Kalaneuvosta myös Instagramissa ja Facebookissa lisäinspiraation saamiseksi!
Herkullista ja rauhallista joulua toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!
Kiitos hyvistä joulupöytävihjeistä. Meillä on perinteisesti teidän kylmäsavu-tai lämminsavulohta ja purkkisilakoita.jouluna.
Leppoisia joulunpyhiä teille koko henkilökunnalle!
Itse tykkään syödä graavilohta, hiukan valkosipulia päälle makua antamaan.
Kylmäsavukirjolohi-fileet
Sinappisilakoista tulee aina liian etikkaisia, mikä avuksi?
Hei,
Tarkemmin käyttämäänne reseptiä tietämättä voimme neuvoa vain joko makeamman sinapin käyttämistä tai lyhyempää etikassa pitoaikaa.
Jouluisin terveisin,
Lauri
Markkinointiviestintä | Kalaneuvos Oy
Hei,
Mites lämpöiset kalat esim uunissa kirjolohi tai jotain vaikka kuhaa vähän juhlavasti. Onko hyviä reseptejä ? Miniä tulossa syömään Jouluna, ei syö kinkkua….
Hei,
Suosittelen hienompaan päivälliseen Arto Rastaan reseptejä reseptipankistamme. Esim. nopeana reseptinä lohesta/kirjolohesta uunilohi hunaja-sinapilla tai kuhasta hienostunut ja pidempitekoinen kuhafilee ja lipstikkakastike. Hienoja alkuruokareseptejä Arto Rastaalta ovat esim. kirjolohicarpaccio tai kylmäsavulohinyytti.
Toivottavasti näistä oli apua. Hyvää joulunodotusta!
Jouluterveisin,
Lauri
Markkinointiviestintä | Kalaneuvos Oy
Tosi ihanan maistuva ja erilainen suolainen joulutorttu!
Heti kokeilin!
Tarjoilen jouluna.
Kiitos!
Kylmäsavulohta ja pirakoit
kirjolohen mäti on nam
Kraavilohi on ykkönen mutta suolaisia joulutorttuja kokeilen. Kiitos?
No nyt on monipuolista Joulupöydän kalaherkkua aprikoitavaksi, että mitä hienoa tekisi tänä Jouluna. Iso kiitos vinkeistä!
Savulohi salaatti ja lipeäkala tapaninpäivän perinteinen menu.
Meillä syödään mitä vain kalaruokia.olemme kaikki ruokaisija.
Suolaiset joulutortut kanelisavukirjolohifileestä ovat ?
Kraavilohi ja savulohi on ja mäti joulupöytään
kylmäsavulohi
Enää pienen piirin joulueväät, joten graavi-valmispakkaus ja hitusen tai enemmänkin tilliä kyytiin ja limekastelua.
Savulohi on parasta
Ihania tuotteita ovat kaikki. Itse pidän eniten mädistä sekä kylmäsavulohesta.
Graavilohi on herkkua?
Hyviä tuotteita kaikki
Kylmäsavu,tuorejuusto rulla
Suolaiset joulutortut helppoja tehdä,vaikka en mikään kokki olekaan. 5/5 Resepti tulee ympäri vuotiseen käyttöön.
Lohifileen päälle kurkumaa, yrttistä kalamaustetta, suolaa, sitruunanmehua, creme fraichea, purjoa ja fenkolia ohuina siivuina. Ja sitten uuniin!
Graavilohi ja graavisiika on joulun herkkua.
Välillä konjakkigraavattua ja katajanmarjasuolalla maustettua.
Kylmäsavulohi ja lämminsavu siikaa. Silliä saaristoistolaisleivän kanssa.
Kaikki reseptit tosi hyviä,vaikea valita paras! Kokeiltu suolaisia joulutorttuja,voileipäkakkua,tietysti syöty kraavi-,kylmäsavu-,ja savulohta leivänpäällä tai sellaisenaan!
Savukala
Kraavilohi, savukala, silliä saaristolaisleivälle, saunasiivut kiinnostaa…
Ihania tuotteita! Jos jotain palautetta pitää antaa niin graavilohessa voisi olla enemmän potkua…tilliä enemmän?
Kylmäsavustettu lohta, smetana vihreäpippurilla ja saaristolaisleipä
Graavisiika – parasta ikinä!
Vuosien ajan olen saanut nauttia Kalaneuvoksen kaloista ja niistä tehtyjä erilaisia ruokia. Erityisesti siika jutut
Hei!
Myydäänkö graavi- ja kylmäsavulohikalat pakasteena? Joka vuosi ongelma kun pitäisi tehdä pakastimeen rullia noista kaloista, eikä jo pakastettua saa pakastaa uudelleen.
Hei,
Kaikki Kalaneuvos graavi- ja kylmäsavutuotteet (ja osa muistakin jalosteista – hieman raaka-aine tilanteen saatavuuden mukaan) valmistetaan aina tuoreesta kalasta, ei koskaan pakasteesta, mikä erottaa ne laadussa positiivisesti edukseen joihinkin verrokkituotteisiin nähden. Tästä juontuu merkintä ”Premium” kyseisissä pikkusiivupakkauksissa. Myös isommissa kylmäsavu- ja graavipakkauksissa on sama, aina tuoreesta raaka-aineesta valmistamiskäytäntö, vaikka niissä ei ”Premium”-nauhaa pakkauskuosissa olekaan.
Mutta jouluna (ja vaihtelevasti muulloinkin) kysyntä on niin suurta, että osa pakkauksista täytyy valmistaa jo hieman etukäteen tuotannossamme (aina tuoreesta, pakastamattomasta raaka-aineesta), jotta pakkauksia riittää vastaamaan valtavaa kysyntäpiikkiä. Tällöin meidän täytyy pakastaa osa kauppoihin toimitettavista pakkauksista hetkeksi välipakkasvarastoomme (siis sen jälkeen, kun ne on valmistettu tuoreesta, pakastamattomasta kalasta – laatulupauksemme mukaisesti). Tuoreena valmistuksen jälkeinen lyhytaikainen välipakastointi ei heikennä tuotteen makua, eli sinänsä asialla ei ole laatuun merkitystä (emme pysty erottamaan edes omissa sokkotesteissämme eroa), mutta tuohon kysymääsi uudelleenpakastamismahdollisuuteen asia vaikuttaa.
Tällaisissa tapauksissa pakkauksen takana olevassa tuotetietotarrassa lukee ”Säilytetty pakasteena, ei saa pakastaa uudelleen”. Pyrimme välttämään välipakastointia aina kun mahdollista – vaikka sillä ei siis makuun vaikutusta olekaan – koska siitä syntyy meille lisäkustannuksia. Mutta tosiaan kysyntähuipuissa siihen on osin turvauduttava.
Eli kysymykseesi en voi valitettavasti antaa yksiselitteistä vastausta, koska pakkauksissa on vaihtelua tämän osalta jopa saman kaupan sisällä eri tuote-erittäin. Yksittäisen pakkauksen tuotetietotarra kertoo vastauksen. Jos kyseistä mainintaa ei tuotetietotarrassa ole, niin silloin sen voi pakastaa itse. Jos maininta on, niin ei voi.
Toivottavasti tästä oli apua.
Jouluterveisin,
Lauri | Markkinointi
Kalaneuvos Oy
Tervatuotteessa maistuu joku esanssi vahvasti ja graavissa liikaa sokeria!
Kalat kuulu meidän joulu perine pöytään aina ne on hyviä
Kiitos hyvistä joulupöytävihjeistä. Meillä on perinteisesti teidän kylmäsavu-tai lämminsavulohta ja purkkisilakoita.jouluna.
Leppoisia joulunpyhiä koko henkilökunnalle!
Kylmäsavulohta ja mäti ovat omat herkkuni joulypöydässä
Kala on yksi joulupöydän tärkeimpiä ja odotetuimpia tarjottavia. Graavi ja lämminsavulohi, savusiika, sinappisilakat ja katkarapumousseet kuuluvat meillä aina joulupöytään. Kiitos herkullisista vinkeista, torilla nähdään!
Tykkäisin siiasta mutta kun.sitä ei saa kuin kasvatettua ei luonnon kalaa, näyttää kuin olosi läskiä, pahan makuista
Luonnon siika ei mitään.kasvatettua vielläkö olisi raavattu ja vakumiin vedetty
Kylmäsavulohi?
Ylipäätään kalat, Graavilohi ja mäti on meidän lemppareita ja kuuluu meidän jokavuotisiin pöytä herkkuihin ❤️
Kylmäsavu herkkuu
Uudet tuotteet tänä jouluna testaukseen.