Julkaistu: 20.11.2019

Joulukalat 2019 – Ohjeet joulun kalapöytään

Joulukalat - joulun kalapöytä

Joulukalat ovat nostamassa itseään entistä tärkeämpään asemaan merkittävänä osana jouluateriaa. Ihmiset hakevat kevyempiä ja raikkaampia makuja täyttävien, perinteisten jouluherkkujen rinnalle. Onpa joissakin kodeissa luovuttu kokonaan perinteisistä kinkuista ja laatikoista ja tarjolla on vain kattava joulun kalapöytä täynnä jouluisia kalaherkkuja!

Kinkku, laatikot ja rosolli ovat perinteisimmät jouluruuat, ja ne pitävät yhä pintansa suomalaisessa joulupöydässä aattona ja joulupäivänä. Mutta entistä enemmän pöydässä viihdytään niin sanotusti pitkän kaavan mukaan, ja aterian käynnistävä tai pääruoaksi tarjoiltava joulun kalapöytä on saanut vankan jalansijan useissa joulupöydissä. Monessa kodissa se on jo aterian juhlavin ja tärkein osa.

Jouluun kuuluvat tärkeinä asioina juhlan alkuperäisestä uskonnollisesta luonteesta johtuen traditiot, niin myös joulun ruokapöytään. Ruoat pitää kattaa ja valmistaa juuri niin kuin kussakin suvussa on tapana. Tutut liinat ja kynttiläjalat sekä itse kullekin tärkeät perinneruoat ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Herkkua on siinä monenlaista – eikä kaloreita todellakaan mitata. Jouluna perheet ja suvut kokoontuvat yhteen. Maassa on rauha, ja aika pysähtyy yhdessä olemisen tunnelmaan. Melkein kaikille joulun tärkein osa on jouluaaton ateria, juhlallinen ja yhteinen alkuillan hetki.

Olemme koonneet tähän laajaan artikkeliin kaiken tarpeellisen joulun kalaruokavinkeiksi ja artikkelin lopussa on myös vinkkejä kaloista uuden vuoden riehakkaampiin tunnelmiin. Edistyneet kokit voivat tehdä omia muunnelmiaan vinkatuista resepteistä ja loihtia tuoteideoista omia erikoisherkkujaan. Peruskokeille ohjeiden tarkka seuraaminen takaa varman onnistumisen yhdessä vuoden tärkeimmistä aterioista. Seuraile artikkelin linkkejä ja löydät reseptit ja tuotevinkit onnistuneisiin joulun ja vuoden vaihteen juhlaruokiin!

Joulun kalapöytä – alkupalat

Nykyajan suomalaisessa joulupöydässä kohtaavat toisaalta itä ja länsi, toisaalta perinteet ja uudet tuulet. Aterian aloittavaan kalapöytään on katettu perinteinen graavilohi, jonka graavaukseen voit käyttää Kalaneuvoksen uutuustuotetta joulun 2019 sesonkiin eli graavimaustesuolaa.

Graavilohi kuuluu perinteisesti joulun kalapöytään
Joulun kalapöytä on katettu perinteisesti graavilohella. Klikkaa kuvasta reseptiin!
Graavimaustesuola sopii joulukalojen graavaukseen
Graavimaustesuolalla graavaat joulun graavikalat. Kuvaa klikkaamalla pääset tuotetietoihin.

Muita perinteisiä joulun alkupalakaloja ovat graavisiika ja hienostunut ceviche joko siiasta tai kuhasta. Vaihtelun vuoksi voit kokeilla graavauksessa jouluisia makuja esimerkiksi valmistamalla perinteisen graavilohen sijaan puolukkagraavatun kirjolohen. Muita perinteisiä joulukaloja ovat sillit ja Kalaneuvoksen MSC-sertifioiduista suomalaisista pakatuista silakkafileistä saa valmistettua esimerkiksi helpot, etikassa liotetut silakat.

Myöhemmin mukaan joulun alkupalapöytään ovat tulleet lämminsavustetut kalat, kylmäsavustetut kalat, erilaiset jalostetut silakkatuotteet kuten silakkamarinadit sekä äyriäiset ja mädit.

Toiset suosivat kalapöydän antimissa runsautta, kun taas joku satsaa muutamaan loistokkaaseen ruokalajiin. Niillä saa juhlan tuntua ja näyttävyyttä. Jos joulukiireiltä aikaa riittää, niin esimerkiksi kylmäsavulohinyytit kylmänä alkupalana ovat joulupöydässä upea ja ihailua herättävä ilmestys (reseptivideo alla). https://youtu.be/DIQz8-y7Eos

Herkullisia ja erottuvia alkuruokia ovat myös kylmäsavukirjolohirullat, kirjolohicarpaccio ja graavikirjolohi-suupalat isolta tarjoilulautaselta tarjottavaksi.

Kalojen oheen pöytään läpi ruokailun kuuluvat tietysti makean maltainen saaristolaisleipä ja höyryävät keitetyt perunat. Raikas lisä ovat erilaiset salaatit. Klassikko on tietysti värikäs rosolli, jota kermavaahtokastikkeen kera syödään myös pääruokien kanssa. Perinteisiä joulupöydän salaatteja ovat myös sienisalaatit, Waldorfinsalaatti ja italiansalaatti. Herkullinen punajuuricarpaccio ja erilaiset pateet ja terriinit tuovat myös juhlavuutta ja makua joulun alkupalapöytään.

Varaa joulun alkupalapöytään kaloja noin 100 grammaa syöjää kohden. Kaloja ei kannata laittaa tarjolle liian suurta määrää kerrallaan, sillä kalaa ei ole hyvä jäähdyttää uudelleen. Valmistuksessakin kannattaa huomioida määrä, sillä joulukalat eivät säily hyvänä pitkiä aikoja kerran pöytään tarjoilun jälkeen.

Vastuullinen joulupöytä – joulukalat pääruokana

Yhä useampi syö kalaa joulupöydän pääruokanakin. Syitä voi olla monia, esimerkiksi halu syödä joulunakin vastuullisemmin ja vähemmän ilmastoa kuormittavia eläinproteiineja kalan muodossa, tai muuten vain keventää joulupöydän sisältöä korvaamalla esimerkiksi osa lihoista kevyemmillä kaloilla.

Kalaneuvoksen jouluinen uutuustuote vuoden 2019 joulusesonkiin on kanelinen savukirjolohifilee. Tuotteessa on kanelinen pintamauste yhdistettynä perinteiseen lämminsavustettuun kirjoloheen. Tuote on aina valmistettu suomalaisesta tai ruotsalaisesta kirjolohesta, eli se on hyvä valinta vastuulliseen joulupöytään ja ekologista lähiruokaa. Löydät tuotteen kalajalostehyllyistä hyvin varustetuista ruokakaupoista marraskuun alusta joulukuun loppuun.

Kanelinen savukirjolohifilee joulukalat
Kanelinen savukirjolohifilee on joulusesongin 2019 uutuustuote, joka on saatavilla rajoitetun ajan. Kuvaa klikkaamalla pääset tuotetietoihin.

Kalaneuvoksen Kanelisesta savukirjolohifileestä saat 20 minuutissa valmistettua tyylikkään joulun pääkala-annoksen tekemällä lisukkeeksi hedelmäisen Waldorfinsalaatin.

kanelinen savukirjolohi ja Waldorfinsalaatti
Kanelinen savukirjolohi Waldorfinsalaatilla. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Jos kanelin maku ei sovi omaan suuhun, niin Kalaneuvoksen perinteinen lämminsavukirjolohifilee on vaihtoehtoinen ja perinteisempi valinta lämminsavukalafileeksi joulupöytään. Myös tämä tuote on joulusesongin ajan pakattu kuvan mukaiseen jouluiseen pakkaukseen.

Lämminsavukirjolohifilee joulun kalapöytään
Perinteinen lämminsavukirjolohifilee on varma valinta joulun kalapöydän pääkalaksi. Kuvaa klikkaamalla pääset tuotetietoihin.

Kylmäsavukirjolohifilee kokonaisena on myös yleinen valinta joulun pääruokapöytään. Kokonaisesta fileestä voi siivuttaa tai kuutioida haluamansa kokoisia paloja ja valmistaa monenlaisia joulupöydän herkkuja.

Kylmäsavustetut joulukalat
Kylmäsavustettu kirjolohifilee on joulun perinnekala monessa pöydässä. Klikkaa kuvasta kylmäsavutuotevalikoimaamme!

Mikäli haluat tarjoilla oikein näyttävän kalan ruokapöydässä isommalle porukalle, niin kokonainen lämminsavukirjolohi fileen sijaan voi olla sopivampi valinta. Kokonainen kala on myös hieman fileetä edullisempi kilohinnaltaan.

Kokonainen lämminsavukirjolohi joulu
Kokonainen lämminsavukirjolohi on upea valinta joulun kalaksi. Kuvaa klikkaamalla pääset tuotetietoihin.

Kinkun sinappihuntua mukaillen voit valmistaa tuoreen lohifileen tai tuoreen pakatun kirjolohifileen, jouluunkin sopivaksi uuniloheksi hunaja-sinappiseoksella ryyditettynä Arto Rastaan video-ohjetta seuraten. Sopii siis aloittelevallekin kokille ohjeeksi jouluun!

Joulukalat joulupöytään saa myös pieniin kotitalouksiin

Pienempiin kattauksiin edellä esitellyistä tuotteista löytyy pakatun kalan hyllystä esimerkiksi savukirjolohifileepala tai savukirjolohipala sekä pienemmät siivupaketit graavi- ja kylmäsavukirjolohifileistä. Edellä mainitut ovat kampanjassa joulun ajan osassa kauppoja – seuraa lähikauppojesi ilmoittelua.

Presidentti saa vuosittain perinteisen jouluhauen kalastajilta, ja hauella onkin ollut tärkeä rooli suomalaisissa juhlissa. Hauesta saakin komean kalan pöytään, joko herkuilla täytettynä tai sellaisenaan uunihaueksi paistettuna. Kannattaa kokeilla kalaan myös jouluisia mausteita, esimerkiksi kanelia.

Lipeäkala on joulupöydän erottamaton herkku, joka herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Lipeäkalaa tai livekalaa, kuten sitä myös kutsutaan, on syöty keskiajalta lähtien. Perinteisesti lipeäkalaa on valmistettu turskasta, mutta nykyään käytössä on myös sen Pohjois-Atlantilla elävä, turskakaloihin kuuluva sukulainen molva. Sen ja turskan maku ja ominaisuudet ovat hyvin samankaltaiset. Martin Kalan MSC-sertifioitu lipeäkala myydään kauppojen kylmähyllyissä joulunpunaisissa pakkauksissaan.

Kotona lipeäkalaa ei tarvitse enää liottaa tai huuhdella ennen valmistamista. Esikäsittelyksi riittää nopea kastaminen kylmään veteen, jonka jälkeen kala kypsennetään joko kattilassa tai uunissa. Lipeäkalan resepti useilla eri valmistustavoilla löytyy reseptipankistamme.

Lipeäkala kuuluu joulun kalapöytään
Martin Kalan lipeäkala on MSC-sertifioitu jouluherkku. Klikkaa kuvasta lipeäkalan reseptiin!

Toki joulukaloja nautitaan jouluaterian lisäksi yöpalana, kun luetaan lahjaksi saatuja kirjoja tai pelataan pelejä. Joulupäivän aamiaiselle tai brunssille kuuluvat suolaiset graavikalat valmiina siivuina leivän päälle!

Muita ideoita joulun kalapöytään

Joulu on perinteiden juhlaa, mutta eivät kaikki halua elää Jouluun kuuluvat traditioiden mukaan. Joulua voidaan välillä viettää ystävien kesken tai kahdestaan eikä aina tarvitse matkustaa. Samoin joulupöytään tuodaan yhä enemmän uusia makuja ja tapoja etenkin niille, jotka eivät perinneherkuista välitä.

Yksi suosittu uutuus joulupöydässä on sushi, jossa toisaalta yhdistyy luonnollisestikin kaksi joulun elementtiä: graavattu kala ja riisipuuro. Jouluisia makuja sushiin saa rosollin tyyppisellä täytteellä, jolloin kulhomuotoon valmistettavassa reseptissämme kulhoon laitetaan silliä, keitettyä suikaloitua perunaa ja porkkanaa sekä punajuurta. Upean ja makoisan alkupalan saat myös valmistamalla lohi sashimia. Ehkä tänä vuonna haluatkin tarjoilla joulukalat idästä tulevia makuja maistellen?

Kansainvälisyyttä joulupöytä voi kaivata muutenkin. Kokeile kalan kanssa etnisiä mausteita ja kasviksia, välimeren tyyliin marinoituja kaloja, limeä, appelsiinia, fenkolia tai wasabia lohi-wasabikastikkeen muodossa.

Modernissa joulupöydässä nähdään myös vaikkapa ginillä graavattua graavisiikaa (katso resepteistämme yleinen siian graavausohje videona), gubbröraa eli sillipöperöä, jokiravunpyrstöjä avokadoterriinin kera, ostereita, tähtianista lohen kanssa yhtä hyvin kuin puolukkagraavattua kirjolohta, inkiväärisiikaa tai mäti-sitrussilakoita. Mahdollisuudet ovat siis rajattomat. Savusiiasta saat valmistettua monia hyviä lisukkeita joulupöytään, esimerkiksi savusiikasalaatin. Kalaneuvoksen savusiika on osassa kauppoja kampanjassa joulun ajan – seuraa lähikauppojesi ilmoittelua!

Savusiika joulun kalapöytä
Kokonainen savusiika on näyttävä tarjottava joulun kalapöytään. Kuvaa klikkaamalla pääset tuotetietoihin.

Mäti kuuluu joulupöytään

Kalan mäti on arvostettu herkku, joka on erottamaton osa loppuvuoden juhlapöytiä. Sitä voit käyttää kalapöydässä sellaisenaan tai koristamaan kalaherkkuja ja -ruokia. Se sopii myös blinien kanssa ja uuniperunoiden tai pikkusuolaisten täytteeksi sekä voileipien päälle. Upeasti joulupöytään sopii esimerkiksi kalaneuvoksen emännän mätimousse, joka on erittäin nopeaa ja helppoa valmistaa isommissakin määrissä.

Mätimousse joulukalat
Mätimousse sopii lisukkeeksi joulun kalapöytään – klikkaa kuvasta reseptiin!

Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä saa tuoreena ja pakastettuna. Vinkki: Useimmiten löydät tätä oranssinpunaista herkkua jouluna tuorekalatiskiltä irtomyynnistä, josta voit ostaa sitä tarkalleen haluamasi määrän. Pidempään säilytykseen kirjolohen mätiämme löytyy myös pakasteena joistain hyvin varustetuista ruokakaupoista alla näkyvän kuvanmukaisissa Kalaneuvoksen 150 g pakkauksissa.

Kirjolohen mäti joulukalat
Kalaneuvoksen kirjolohen mätiä saat joulupöytään 150 g pakkauksessa pakasteena tai palvelutiskiltä irtomyynnistä.

Mädin käsittelyssä tulee huolehtia hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen se säilyy vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään.

Uudenvuoden kalapöytä

Kun joulukalat on syöyt, tuo kala myös kaivattua keveyttä välipäivien aterioille, kun sulatellaan kinkkua ja muuten toivutaan joulusta. Vuodenvaihteen hienompaan juhlaan sopivat tietenkin blinit kuohujuoman kera. Alkupalakeitoksi sopii kylmäsavulohikeitto ja alkupalanaposteltaviksi kylmäsavukirjolohi aperot.

Blinit uudenvuoden kalat
Blinit ovat tyylikäs ruokalaji uudenvuoden juhlintaan. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Vuoden vaihtuminen ei enää tarkoita pelkkiä nakkeja ja perunasalaattia. Uutenavuotena valvotaan pitkään, joten silloin ei kannata syödä liian raskaasti. Juhlaan sopiikin mainiosti monipuolinen kalapöytä, jossa on kirjolohta, siikaa, silakkaa ja erilaisia mätejä.

Uuteenvuoteen kuuluu kaikki pikkunaposteltava, joita napsitaan pitkin iltaa. Hyviä naposteltavia ovat esimerkiksi savukirjolohimousse leipäset, fiinit voileipäleivokset, bilehenkiset savulohisuupalat ja tietenkin perunalastut, joista voit tehdä tyylikkäitä mätisipsejä. Kalaneuvoksen perinteinen savukirjolohifilee ja kanelinen savukirjolohifilee ovat palvelutiskimyynnissä alueellisissa kampanjoissa sekä joulun, että uudenvuoden alla osassa maata. Seuraa lähikauppojesi ilmoittelua!

Savulohi-suupalat sopivat uudenvuoden kalapöytään
Savulohi-suupalat sopivat uudenvuoden juhlintaan. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Paljon lisää maittavia ja käteviä ideoita joulun ja vuodenvaihteen aikaan löydät kalaresepteistämme ja kalatuotteiden osiostamme.

Näillä vinkeillä saat toivottavasti valittua joulukalat ostoslistallesi.

Hyvää ja herkullista joulun ja uudenvuoden aikaa toivottaa sinulle koko Kalaneuvoksen henkilökunta!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.