Julkaistu: 23.11.2021

Joulukalat 2021 – Reseptit ja vinkit joulun kalapöytään

Joulukalat - joulun kalapöytä 2021

Joululukalat ovat nousseet merkittävään asemaan osaksi jouluruokia. Kala sopii niin jouluaterian alkupalapöytään kuin koko juhlaillan pääruoaksikin. Joulun kalapöytä on nykyään myös varteenotettava vaihtoehto koko joulumenuksi ja on usein se maistuvin jouluruoka! Kaikki eivät nosta joulukinkkua pöydän kruunuksi, vaan jouluaterian pääosaan saatetaan kattaa moninaiset kalaherkut, niin kylmät kuin lämpimätkin. Niin tai näin – joulukalat ovat joulun ajan rakastetuimpia herkkuja.

Kevyemmät ja raikkaammat maut ovat nyt se trendikäs juttu täyttävien, perinteisten jouluherkkujen rinnalla tai niiden sijaan. Kokonainen savustettu kirjolohi tai lämminsavukirjolohifilee voi ajaa joulun pääaterian virkaa. Toki kinkku, laatikot ja rosolli pitävät yhä pintansa suomalaisessa joulupöydässä, mutta samaa jouluruokaa ei välttämättä enää nautita läpi joulupyhien. Kinkku voi olla juhlapöydän kuningas yhtenä päivänä ja kalat saavat pääosan toisena.

Jouluna istutaan iltaa pitkän kaavan mukaan ja joulun kalapöydällä on vankka jalansija jouluruokien osana. Kalaherkuista saa vähällä vaivalla varsin juhlavia tarjottavia ja jokaiselle löytyy jotain omaan suuhun maistuvaa.

Moderni jouluruoka 2021 – perinteistä ja uutta

Jouluun liittyvät kiinteästi erilaiset perinteet juhlan alkuperäisestä uskonnollisesta luonteesta johtuen. Tämä koskee myös joulun ruokapöytää. Herkkua on siinä monenlaista – eikä kaloreita todellakaan mitata. Jouluna perheet ja suvut kokoontuvat yhteen. Maassa on rauha, ja aika pysähtyy yhdessä olemisen tunnelmaan. Melkein kaikille joulun tärkein osa on jouluaaton ateria, juhlallinen ja yhteinen alkuillan hetki.

Monille on tärkeää, että ruoat katetaan ja valmistetaan juuri niin kuin kussakin suvussa on ollut tapana, mutta nyt perinneruokien joukkoon uskalletaan rohkeasti tuoda myös uusia tuulia. Perinteisten ruokien joukkoon voidaan nostaa yksittäisiä uusia suosikkeja tai koko kattaus laitetaan uusiksi.

Olemme koonneet tähän artikkeliin parhaat ohjeet, vinkit ja reseptit joulun kalapöytään 2021 – niistä perinteisistä ja toisaalta moderneista herkuista. Edistyneet kokit voivat tehdä omia muunnelmiaan vinkatuista resepteistä ja loihtia tuoteideoista omia erikoisherkkujaan. Peruskokeille ohjeiden tarkka seuraaminen takaa varman onnistumisen yhdessä vuoden tärkeimmistä aterioista. Seuraile artikkelin linkkejä ja löydät tuotevinkit, ohjeet ja reseptit ja valmista moderni joulumenu!

Joulumenu – alkupalat

Suomalaisessa joulupöydässä kohtaavat toisaalta itä ja länsi, toisaalta perinteet ja uudet tuulet. Joulun kalapöytään katetaan alkupalaksi edelleen perinteinen graavilohi. Kalaneuvoksen kalamausteiden valikoimasta löytyy graavimaustesuola, joka tekee graavauksesta entistä helpompaa. Voit käyttää myös merisuolan ja tillin yhdistelmää graavauksessa.

Graavilohi
Graavilohi valmistuu Kalaneuvoksen lohi- tai kirjolohifileestä. Klikkaa kuvasta reseptiin!
Graavimaustesuola
Graavimaustesuolalla graavaat helposti joulukalat. Klikkaa kuvasta tuotetietoihin!

Erilaiset jouluisat graavikalat ja joulupöydän viinit

Tillin ja merisuolan maustaman perinteisen graavilohen rinnalle on kirinyt moninaisia tapoja graavata lohi tai siika tuorein ideoin. Modernissa joulupöydässä erilaiset alkoholit, kuten gini, viski ja konjakki tuovat graavikalaan uutta makua ja rakennetta.

Graavikalan pintaa voidaan värjätä marjoin tai marjajauhein, joita käyttämällä graavikala on juhlavaakin juhlavampi. Muun muassa lohifileen pinnalle graavausvaiheessa murskatut, tuoreet boysenmarjat tai raastettu punajuuri tuovat loheen todella herkullisen, viininpunaisen sävyn. Tällöin kalalta poistetaan nahka, jotta kala graavautuu komean väriseksi molemmilta puolilta.

Katso alta video-ohje joulukalojen graavaamiseen eri maustein ja savulohimoussen valmistusohje. Videon lopussa myös suosituksia viineiksi joulupöytään!

Lohen graavausohjeet erilaisilla jouluisilla mausteilla ja savulohimoussen valmistus

Vaihtelun vuoksi voit kokeilla graavauksessa jouluisia makuja esimerkiksi valmistamalla perinteisen graavilohen sijaan puolukkagraavatun kirjolohen. Lohta ja kirjolohta voi graavata lukuisin eri tavoin; uskaliain kokeilee piparkakkugraavausta ja sahramillakin saa loheen jouluisaa makua. Yllättäen myös kanelihuntu sopii graavilohen pintaa maustamaan.

Lohifileestä syntyy myös näyttävä lohipatee joulupöytään. Graavisiivujen lisäksi lohi voi saapua pöytään maittavana lohitartarina. Maukkain tartar syntyy kun sekoittaa sekä kylmäsavu- että lämminsavukirjolohta tartariin.

Lohen rinnalle pöytään ui siika monessa muodossa. Perinteinen graavisiika pitää pintansa ja hienostunut, raikas ceviche valmistuu joko siiasta tai kuhasta. Graavisiiasta saa silmänruokaa herkullisen tarjottavan lisäksi, kun kalan pinnan koristelee mustikkajauheella. Katso video-ohje siian graavaamiseen mustikkagraavatun siian reseptistämme.

Graavisiika
Graavisiian voi valmistaa esimerkiksi mustikalla graavattuna. Klikkaa kuvasta reseptiin!
Mustikkagraavattu siika maistuu esimerkiksi leipien päällä.

Muut tuotteet ja reseptit alkupaloiksi joulumenuun

Raakakypsytettyjen ja tuoreiden kotimaisten kalojen lisäksi joulun kalapöydän kiinteä osa ovat erilaiset lämminsavustetut kalat, moninaiset jalostetut silakkatuotteet, kuten silakkamarinadit, kylmäsavustetut kalat ja tietenkin mädit.

Osa joulukaloista on hauska valmistaa itse, mutta myös valmistarjontaa kannattaa hyödyntää. Luksusta joulun kalapöytään tuovat Kalaneuvoksen vuoden ”arjen luksus”-elintarvikkeena palkittu Sauna kylmäsavukirjolohifileesiivut ja sen sisartuote, Terva kylmäsavukirjolohifileesiivut. Nämä syvänmakuiset kylmäsavukalat ovat herkullisia sellaisenaan perunoiden kanssa nautittuna, mutta niiden runsaat aromit sopivat myös salaatteihin, kylmäsavulohirulliin ja erilaisiin mousseihin ja tahnoihin sekä saaristolaisleivän päälle tillin kanssa koottuna.

Osallistu myös Saunaan liittyvään joulun reseptiaiheiseen arvontaamme ja voit voittaa upean, suuren, Suomessa valmistetun Saaristo-laudeliinan omaksesi!

Sauna kylmäsavukirjolohifilee, siivu
Kalaneuvos Sauna, 100 g. Vuoden ”arjen luksus”-elintarvike voittaja! Klikkaa kuvasta tuotetietoihin.
Terva kylmäsavukirjolohifilee, siivu
Kalaneuvos Terva, 100 g. Klikkaa kuvasta tuotetietoihin.

Makean etikkaiset maustekalat, silli ja silakka, pitävät pintansa joulupöydän antimien joukossa. Kalaneuvoksen MSC-sertifioiduista suomalaisista silakkafileistä saa valmistettua monenlaisia jouluun sopivia, esimerkiksi sinapilla, appelsiinilla, valkosipulilla tai erilaisilla mausteilla marinoituja etikkaisia silakoita.

Kokeile esimerkiksi Kalaneuvoksen reseptipankista löytyvää, raikasta uutuusreseptiä joulusilakat. Tämän ohjeen perusmausteliemi maustaa silakat herkullisiksi ja etikkaliemen jälkeen voit laittaa silakat myös muuhun haluamaasi marinadiin kuin reseptissä ohjeistettuun inkivääri-sitruunamarinadiin.

Joulusilakoita valmistaessa pääsee mukavasti joulutunnelmaan, sillä marinoiduista silakoista tehdyt kalaherkut valmistetaan hyvissä ajoin, noin viikkoa ennen jouluaattoa. Silakkaherkut vaativat nimittäin maustumisaikaa jääkaapissa. Lasimestarin silliä tai marinoituja silakkafileitä kannattaa tehdä kunnon satsi ja antaa purkillinen silliä perinteisenä ruokalahjana.

Kokoa silakat tai sillit kauniiseen lasipurkkiin, kietaise nauha purkin ympärille ja viimeistele lahja kortilla. Voit myös hankkia valmiina eri mauilla marinoidut silakkafileet silakkamarinadien valikoimastamme.

Jouluresepti - suolaiset joulutortut
Suolaiset joulutortut on ihana jouluresepti. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Joku suosii joulupöydän antimissa runsautta, kun taas joku satsaa muutamaan loistokkaaseen ruokalajiin. Monesti kuitenkin jouluna halutaan nähdä vaivaa tarjottavien suhteen ja tehdään hieman vaativampia spesiaaliherkkuja kaloista. Niillä saa juhlan tuntua ja näyttävyyttä. Jos joulukiireiltä aikaa riittää, niin esimerkiksi kylmäsavulohinyytit kylmänä alkupalana ovat joulupöydässä upea ja ihailua herättävä ilmestys.

Joulukalojen säilyvyys ja määrä

Kaloja ei kannata laittaa tarjolle liian suurta määrää kerrallaan, sillä kalaa ei ole hyvä jäähdyttää uudelleen. Valmistuksessakin kannattaa huomioida määrä, sillä joulukalat eivät säily hyvänä pitkiä aikoja pöytään tarjoilun jälkeen. Hyvä vinkki on kattaa kalatarjottavat jäiden päälle omassa astiassaan. Kala täytyy säilyttää 0-3 asteisessa jääkaapissa ja parhaimmillaan kalat ovat ennen viimeistä käyttöpäivämäärää.

Joulukaloja kannattaa varata joulun kalapöytään alkupalaksi noin 150 grammaa syöjää kohden.

joulumenu – pääruoka: suomalaista kirjolohta eri muodoissa vastuullisesti

Jouluruoka pääruuan osalta voi näyttää vaikkapa tältä.

Yhä useampi syö kalaa joulupöydän pääruokanakin, onhan kokonainen lämminsavukirjolohi tai lämminsavustettu kirjolohifilee komea joulupöydän pääruoka. Syitä kalansyönnin suosimiseen on monia, vaikkapa halu syödä joulunakin vastuullisemmin esimerkiksi kotimaisen kalan muodossa, tai muuten vain keventää joulupöydän sisältöä korvaamalla esimerkiksi osa lihoista kevyemmillä kaloilla. Lähes kaikki Kalaneuvoksen kirjolohi ja kirjolohijalosteet ovat suomalaista kalaa joulukuussa.

Kalaneuvos on myös joulupukkisäätiön virallinen yhteistyökumppani, joten Kalaneuvoksen lämminsavukirjolohifilee on helppo tunnistaa joulukuussa joulupukkipakkauksesta. Kokonaisena se sopii isompiin jouluporukoihin sopivana pääruokana ja palana pienempiin.

Joulukalat - lämminsavukirjolohifilee
Savukirjolohifilee, n. 700 g
Savukirjolohifilee, pala, joulukalvo n. 250 g
Savukirjolohifilee, pala n. 250 g

Kinkun sinappihuntua mukaillen voit valmistaa tuoreen lohifileen tai tuoreen pakatun kirjolohifileen jouluunkin sopivaksi uuniloheksi hunaja-sinappiseoksella ryyditettynä keittömestari Arto Rastaan video-ohjetta seuraten. Joulun 2021 uutuusreseptimme joululohi yhdistää suomalaisten marjojen maun paistetun kirjolohen kanssa. Katso resepti ja valmista!

joululohi
Joululohi puolukkakastikkeella on uutuus pääruokaresepti jouluun 2021. Klikkaa kuvasta reseptiin!
Joululohen ja muut pääruuat voit valmistaa itse Kalaneuvoksen tuoreesta kirjolohifileestä tai tuoreesta lohifileestä

Hintavinkki: Kalaneuvoksen pakattu tuore lohifilee on valtakunnallisessa kampanjassa joulunalusviikolla hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa! Seuraa kauppojen omaa ilmoittelua.

Joulusalaatit ja terriinit ovat raikkaita jouluruokia

Myös erilaiset kepeät salaatit ovat ottaneet jalansijaa joulupöydissä värikkään ja rikkaan klassikkosalaatti rosollin rinnalla, jota kermavaahtokastikkeen kera nautitaan. Perinteisiä joulupöydän salaatteja ovat rosollin lisäksi waldorfinsalaatti, italiansalaatti sekä suolasienistä valmistettu sienisalaatti. Herkullinen punajuuricarpaccio ja erilaiset pateet ja terriinit tuovat myös juhlavuutta ja makua joulun alkupalapöytään. Valmista kalaterriini reseptillämme vaikkapa siika-, kuha- tai haukiterriini.

Waldorfinsalaatti sopii lämminsavukaloille. Klikkaa kuvasta reseptiin!
Raikkaseen joulusalaattiin sopii hienosti kirjolohen mäti.
Kalaterriini. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Erilaisia jouluruokia?

Vaikka joulu on perinteiden juhlaa, niin moni nauttii jouluna ennakkoluulottomasti juuri niitä ruokia, joista itse pitää. Samoin joulupöytään tuodaan yhä enemmän uusia makuja ja tapoja etenkin niille, jotka eivät perinteistä välitä. Joulua voidaan viettää pienimuotoisesti ystävien kesken tai kahdestaan ja tämäkin vaikuttaa siihen, mitä joulupöytään katetaan.

Yksi suosittu uutuus joulupöydässä on sushi, jossa toisaalta yhdistyy luonnollisestikin kaksi joulun elementtiä: graavattu kala ja riisipuuro. Jouluisia makuja sushiin saa rosollin tyyppisellä täytteellä, jolloin kulhomuotoon valmistettavassa sushireseptissämme kulhoon laitetaankin silliä, keitettyä ja suikaloitua perunaa, porkkanaa sekä punajuurta.

Kansainvälisyyttä joulupöytään tuodaan rohkeasti muutenkin. Kalojen kanssa kokeillaan etnisiä mausteita ja kasviksia, jouluna voidaan nauttia välimeren tyyliin marinoituja kaloja sekä limeä, appelsiinia, fenkolia tai wasabia lohi-wasabikastikkeen muodossa. Aasialaisiin makuihin viehtynyt voi tuoda lohen pöytään graavikalan sijaan soijalla maustettuna pintakypsennettynä tatakilohena.

Lipeäkalaa ja eurooppalaisia makuja joulumenuun

Modernissa joulupöydässä voidaan nähdä vaikkapa gubbröraa eli sillipöperöä, Janssoninkiusausta ruotsalaisten perinteiden tyyliin, jokiravunpyrstöjä sellaisenaan, marinoituina tai avokadoterriinin kera. Ranskasta voidaan poimia alkupaloiksi osterit tai hummeri samppanjan kanssa ja venäläiseen tyyliin valmistettu silli voi koristaa juhlapöytää. Perinteet ja uudet tuulet lyövät kättä päälle joulupöydässä. Mahdollisuudet joulunajan kalamenuun ovat rajattomat.

Lipeäkala on perinteisen joulupöydän erottamaton herkku, joka herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Lipeäkalaa tai livekalaa, kuten sitä myös kutsutaan, on syöty keskiajalta lähtien. Perinteisesti lipeäkalaa on valmistettu turskasta.

Nykyään käytössä on myös sen Pohjois-Atlantilla elävä, turskakaloihin kuuluva sukulainen molva. Sen ja turskan maku ja ominaisuudet ovat hyvin samankaltaiset. Martin Kalan MSC-sertifioitu lipeäkala myydään kauppojen kylmähyllyissä joulunpunaisissa pakkauksissaan.

Kotona lipeäkalaa ei tarvitse enää liottaa tai huuhdella ennen valmistamista. Esikäsittelyksi riittää nopea kastaminen kylmään veteen, jonka jälkeen kala kypsennetään joko kattilassa tai uunissa. Lipeäkalan resepti useilla eri valmistustavoilla löytyy reseptipankistamme.

Lipeäkala on joulun kalapöydän perinteinen herkku
Martin Kalan lipeäkala kuuluu monen perinteisen joulupöydän tarjoiluihin
Lipeäkala resepti
Klikkaa kuvasta lipeäkalan reseptiin monin eri kypsennystavoin!

Mäti on jouluherkku

Kalan mäti on arvostettu herkku, joka on erottamaton osa loppuvuoden juhlapöytiä. Mätejä nautitaan perinteisesti paahtoleivän, tillin, sipulin ja smetanan kera. Mäti sopii monien joulupöytään kuuluvien blinien kanssa tai alkupalana nautittaviin, mätimoussella aateloituihin saaristolaisleipänappeihin.

Blinit
Blinit on ylellinen juhlaruoka jouluun. Klikkaa kuvasta kuohkeiden blinien reseptiin!
Jouluherkku mätimousse
Mätimousse on jouluherkku – klikkaa kuvasta reseptiin!

Hauskannäköiset alkupalat syntyvät pienistä Hasselbackan perunoista, joiden päällä on lusikallinen smetanaa ja mätiä. Mädin, sipulin, smetanan ja tillin voi koota kauniisiin laakeisiin laseihin ja tarjota sen näyttävänä alkupalana vaikkapa perunalastujen saattelemana.

Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä saa joulupöytiin tuoreena ja pakastettuna. Tuotetta on myynnissä 150 g pakkauksessa pakasteena ja ruokakauppojen palvelutiskeillä irtomyynnissä.

Mädin käsittelyssä tulee huolehtia hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen se säilyy vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään.

Kirjolohen mäti, pakaste, 150 g
Kalaneuvoksen suomalainen suolattu kirjolohenmäti ilmestyy kauppoihin joulukuun alussa. Klikkaa kuvasta tuotetietoihin.

Tänä vuonna on uutuutena tarjolla myös pieniä määriä pakattua muikun mätiä ja siian mätiä, sekä viime vuonna lanseerattua kylmäsavustettua kirjolohen mätiä.

Joulukalat kalaneuvokselta myös pienen piirin jouluun

Edelleen vuonna 2021 vietämme valitettavasti poikkeuksellista joulua ja sen myötä pienemmät annoskoot ovat monessa joulunvietossa tänä vuonna erittäin ajankohtaisia. Pienempiin kattauksiin vinkiksi jo tässä artikkelissa läpikäydyistä tuotteista löydät pakatun kalan hyllystä esimerkiksi savukirjolohifileepalan jouluisessa pakkauksessaan, savukirjolohipalan, sekä 150 gramman painoiset siivupaketit graavi- ja kylmäsavukirjolohifileestä ja lohifileestä.

Kalaneuvoksen kylmäsavu- ja graavituotteet valmistetaan aina tuoreesta raaka-aineesta, ei pakasteesta. Tätä korostetaan graavi- ja kylmäsavupakkaustemme ”premium”-tekstillä.

Joulukaloja nautitaan jouluaterian lisäksi yöpalana, kun luetaan lahjaksi saatuja kirjoja tai pelataan pelejä. Joulupäivän aamiaiselle tai brunssille kuuluvat kylmäsavustetut kalat ja graavikalat valmiina siivuina leivän päälle!

Joulun kalapöytä kahdelle valmistuu pienien siivupakettien avulla
Pienet graavi- ja kylmäsavupakkaukset sopivat pienen piirin joulupöytään

Näillä vinkeillä saat toivottavasti valmistettua monet kalaisat herkut joulunajan ruokapöytiin. Kalareseptien sivuillamme painamalla ”joulu”-filtteriä saat näkyviin joulureseptien suosikit.

Kannattaa seurata Kalaneuvosta myös esimerkiksi Instagramissa ja Facebookissa lisäinspiraation saamiseksi! Katso uudenvuoden menu artikkelimme uudenvuoden pöytiin sopivia vinkkejä ajatellen.

Herkullista ja rauhallista joulua toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kommentit