Julkaistu: 07.12.2022

Joulukalat 2022 – vinkit joulun kalapöytään

joulun kalanpöytä

Joulukalat ovat aina olleet merkittävä osa vuoden ihanimman ja suurimman ruokajuhlan antimia. Joulu on vuoden suurin ruokajuhla, johon valmistaudutaan huolella. Kala sopii niin jouluaterian alkupalapöytään kuin juhla-aterian pääruoaksikin. Joulun kalapöytä on nykyään myös varteenotettava vaihtoehto koko joulumenuksi ja on usein se maistuvin jouluruoka! Kaikki eivät nauti perinteisiä jouluruokia, kuten kinkkua ja laatikoita, vaan jouluaterian pääosaan saatetaan kattaa moninaiset kalaherkut, niin kylmät kuin lämpimätkin.

Suosiotaan joulupöydässä ovat nostaneet kasvispohjaise t tuotteet ja kalaruoat. Uusia jouluruokia kokeillaan täten mieluiten kasviksista ja kalasta. Voidaan sanoa, että suomalainen jouluruoka on vähitellen keventymässä. Kevyemmät ja raikkaammat maut ovat nyt trendikäs juttu täyttävien, perinteisten jouluherkkujen rinnalla tai niiden sijaan.

Kokonainen savustettu kirjolohi tai lämminsavukirjolohifilee voi ajaa joulun pääaterian virkaa. Toki kinkku, laatikot ja rosolli pitävät yhä pintansa suomalaisessa joulupöydässä, mutta samaa jouluruokaa ei välttämättä enää nautita läpi joulupyhien. Kinkku voi olla juhlapöydän kuningas yhtenä päivänä ja kalat saavat pääosan toisena.

Kalaherkuista saa vähällä vaivalla varsin juhlavia tarjottavia ja jokaiselle löytyy jotain omaan suuhun maistuvaa.

jouluruoka 2022 – perinteistä ja uutta

Jouluun liittyvät kiinteästi erilaiset perinteet, joka koskee myös joulun juhlapöytää. Perinteinen joulu on täynnä makuja ja tuoksuja, jotka tuovat mieleen lämpimiä muistoja vuosien varrelta. Herkkua on siinä monenlaista – eikä kaloreita todellakaan mitata. Vaikka näillä ja monilla muilla jouluherkuilla on pitkä historia, on jouluruokaperinteemme kehittynyt nykyiselleen pääosin vasta 1900-luvulla. Siksi perinteistäkin löytyy eroja – niin maakuntien, kaupunkien kuin perheidenkin kesken. Jouluna perheet ja suvut kokoontuvat yhteen. Monella joulun paras hetki on jouluaaton ateria, juhlallinen ja yhteinen alkuillan hetki.

Monille on tärkeää, että ruoat katetaan ja valmistetaan juuri niin kuin kussakin suvussa on ollut tapana, mutta nyt perinneruokien joukkoon uskalletaan rohkeasti tuoda myös uusia tuulia. Perinteisten ruokien joukkoon voidaan nostaa yksittäisiä uusia suosikkeja tai koko kattaus laitetaan uusiksi.

Olemme koonneet tähän artikkeliin parhaat ohjeet, vinkit ja reseptit joulun kalapöytään 2022 – niistä perinteisistä ja toisaalta moderneista herkuista. Edistyneet kokit voivat tehdä omia muunnelmiaan vinkatuista resepteistä ja loihtia tuoteideoista omia erikoisherkkujaan. Peruskokeille ohjeiden tarkka seuraaminen takaa varman onnistumisen yhdessä vuoden tärkeimmistä aterioista. Seuraile artikkelin linkkejä ja löydät tuotevinkit, ohjeet ja reseptit ja valmista moderni joulumenu!

Joulumenu – alkupalat

Tuoresuolatut eli graavatut kalat ihastuttavat joulun alkuruokapöydässä. Joulun kalapöytään katetaan alkupalaksi edelleen perinteinen graavilohi. Kalaneuvoksen kalamausteiden valikoimasta löytyy graavimaustesuola, joka tekee graavauksesta entistä helpompaa. Voit käyttää myös merisuolan ja tillin yhdistelmää graavauksessa.

Graavilohi
Graavilohi valmistuu Kalaneuvoksen lohi- tai kirjolohifileestä. Klikkaa kuvasta reseptiin!
Graavimaustesuola
Graavimaustesuolalla graavaat helposti joulukalat. Klikkaa kuvasta tuotetietoihin!

Vaihtoehtoinen tapa tuoresuolaukseen on tehdä graavaus jääkellarin lohen tapaan. Jääkellarin lohi on pidemmän kaavan mukaan valmistettu suolattu lohiherkku ja vaihtoehtoinen tapa graavata lohi. Erona graavattuun loheen on siinä, että lohta graavataan pari vuorokautta suolaliemessä ja lohi suolautuu tasaisesti.

Jääkellarin lohesta tulee kiinteämpää kuin normaaliin tapaan valmistetusta graavilohesta, joten sitä on helppo leikata sopiviksi viipaleiksi. Vaikka se on kohtuullisen kiinteää, siitä tulee kuitenkin ihanan suussasulavaa ja on takuuvarma tekotapa halutessasi täydellisesti suolattua lohta.

jääkellarin lohi

Erilaiset jouluisat graavikalat

Graavikalan maustamisessa voi käyttää mielikuvitusta. Perinteinen graavilohi saa rinnalleen kekseliäin tavoin maustettuja kalaherkkuja. Tillin ja merisuolan maustaman perinteisen graavilohen rinnalle on kirinyt moninaisia tapoja graavata lohi tai siika tuorein ideoin. Modernissa aikuisten joulupöydässä erilaiset alkoholit, kuten gini, viski ja konjakki tuovat graavikalaan uutta makua ja rakennetta. Voit kokeilla myös tervalikööriä, joka tuo intensiivisen ja aromikkaan maun aikuiseen makuun.

Graavikalan pintaa voidaan värjätä hedelmillä marjoilla tai marjajauheilla, joita käyttämällä graavikala on juhlavaakin juhlavampi. Graavikala saa marjoista ihastuttavan värin, joka tuo mukavaa vaihtelua ja väriä joulupöydän antimiin. Muun muassa lohifileen pinnalle graavausvaiheessa murskatut, tuoreet boysenmarjat tai raastettu punajuuri tuovat loheen todella herkullisen, viininpunaisen sävyn. Tällöin kalalta poistetaan nahka, jotta kala graavautuu komean väriseksi molemmilta puolilta.

Katso alta video-ohje joulukalojen graavaamiseen. Reseptissä on käytetty perinteistä poiketen giniä tuomaan makua ja rakennettta.

Graavisiika reseptivideo

Vaihtelun vuoksi voit kokeilla graavauksessa jouluisia makuja esimerkiksi valmistamalla perinteisen graavilohen sijaan puolukkagraavatun kirjolohen. Lohta ja kirjolohta voi graavata lukuisin eri tavoin; uskaliain kokeilee piparkakkugraavausta ja sahramillakin saa loheen jouluisaa makua. Yllättäen myös kanelihuntu sopii graavilohen pintaa maustamaan.

Puolukkagraavattu kirjolohi
Puolukkagraavattu kirjolohi koristaa joulupöytää. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Graavilohen rinnalle perinteinen graavisiika on hyvä vaihtoehto juhlapöytään, mutta erinomaista vaihtelua saat, kun kalan pinnan koristelee mustikkajauheella. Graavattu siika saa tällä upean sävyn, joka ihastuttaa varmasti värillään sekä maullaan. Katso video-ohje siian graavaamiseen mustikkagraavatun siian reseptistämme.

Graavisiika resepti
Graavisiian voi valmistaa esimerkiksi ginillä maustettuna. Klikkaa kuvasta reseptiin!
Mustikkagraavattu siika
Mustikkagraavattu siika maistuu esimerkiksi leipien päällä. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Jos graavaukseen ei ole aikaa, kannattaa hyödyntää kaupan kalatarjontaa. Syksyn uutuustuote Viima sopii hyvin joulupöytään ja alkupalojen raaka-aineeksi. Viima graavikirjolohifileesiivut on maustettu ihanan raikkailla ginillä ja sitruunalla. Viima täydentää suomihenkisesti maustettujen tuotesarjaa, johon kuuluvat jo runsasmakuiset kylmäsavutuotteet Sauna ja Terva.

Viima graavikirjolohifileesiivut saavutti juuri Iltalehden vuoden parhaiden elintarvikkeiden Kultainen Pippuri -kilpailun Arjen luksus -sarjan finalistipaikan viiden parhaan joukossa.

Kalaneuvos Viima, 100 g
Kalaneuvos Sauna, Terva ja Viima siivu 100 g
Sauna, Terva ja Viima

Valikoimasta löytyy myös muita upeita ja helppoja vaihtoehtoja, kuten graavikirjolohifileesiivu ja graavilohifileesiivu.

Kalaneuvoksen graavikirjolohifileesiivu ja graavilohifileesiivu ottivat juuri kaksoisvoiton Iltalehden Pippurin järjestämässä kaupan graavilohien makutestissä. Graavikirjolohifilee voitti asiantuntijoiden valitsemana ylivoimaisesti graavilohitestin. Toisen sijan herkullisimmaksi graavilohituotteeksi nappasi graavilohifilee.

Muut tuotteet ja reseptit alkupaloiksi joulumenuun

Joulun kalapöytään kuuluvat graavikalojen lisäksi erilaiset lämminsavustetut kalat, moninaiset jalostetut silakkatuotteet, kuten silakkamarinadit, kylmäsavustetut kalat ja tietenkin mädit.

Osa joulukaloista on hauska valmistaa itse, mutta myös valmistarjontaa kannattaa hyödyntää. Luksusta joulun kalapöytään tuovat Kalaneuvoksen vuoden ”arjen luksus”-elintarvikkeena palkittu Sauna kylmäsavukirjolohifileesiivut ja sen sisartuote, Terva kylmäsavukirjolohifileesiivut. Nämä syvänmakuiset kylmäsavukalat ovat herkullisia sellaisenaan perunoiden kanssa nautittuna, mutta niiden runsaat aromit sopivat myös salaatteihin, kylmäsavulohirulliin ja erilaisiin mousseihin ja tahnoihin sekä saaristolaisleivän päälle tillin kanssa koottuna.

Sauna kylmäsavukirjolohifilee, siivu
Kalaneuvos Sauna, 100 g
Terva kylmäsavukirjolohifilee, siivu
Kalaneuvos Terva, 100 g

Sauna tai Terva sopivat hyvin myös suolaisiin joulutorttuihin. Korvaa kylmäsavu joko Saunalla tai Tervalla. Katso reseptivideo alta ja valmista sen mukana!

Suolaiset joulutortut reseptivideo

Makean etikkaiset maustekalat, silli ja silakka, pitävät pintansa joulupöydän antimien joukossa. Kalaneuvoksen MSC-sertifioiduista suomalaisista silakkafileistä saa valmistettua monenlaisia jouluun sopivia, esimerkiksi sinapilla, appelsiinilla, valkosipulilla tai erilaisilla mausteilla marinoituja etikkaisia silakoita.

Kokeile esimerkiksi Kalaneuvoksen reseptipankista löytyvää, raikasta uutuusreseptiä himosilakat. Himosilakoiden perustana on etikkainen liemi sekä pippurinen, sokerinen ja sipulinen marinadi. Itse nimi kerrotaan tulevan yksinkertaisuudessaan ja nimensä mukaan siitä, että näihin tulee oikeasti himo.

himosilakat
Himosilakat vievät kielen mennessään. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Sivuiltamme löytyy myös muita vastaavanlaisia reseptejä silakoista, kuten joulusilakat. Nämä valmistetaan samalla prosessilla kuin himosilakat, mutta sitruunalla ja inkiväärillä höystettynä. Resepteistämme löytyy myös juhlapöytään sopivat sinappisilakat. Näillä resepteillä ja himosilakoilla voit koota helposti herkullisen, edullisen ja juhlavan kalapöydän vuoden eri juhliin.

Joulusilakoita valmistaessa pääsee mukavasti joulutunnelmaan, sillä marinoiduista silakoista tehdyt kalaherkut valmistetaan hyvissä ajoin, noin viikkoa ennen jouluaattoa. Silakkaherkut vaativat nimittäin maustumisaikaa jääkaapissa. Lasimestarin silliä tai marinoituja silakkafileitä kannattaa tehdä kunnon satsi ja antaa purkillinen silliä perinteisenä ruokalahjana.

Kokoa silakat tai sillit kauniiseen lasipurkkiin, kietaise nauha purkin ympärille ja viimeistele lahja kortilla. Voit myös hankkia valmiina eri mauilla marinoidut silakkafileet silakkamarinadien valikoimastamme.

Joku suosii joulupöydän antimissa runsautta, kun taas joku satsaa muutamaan loistokkaaseen ruokalajiin. Monesti kuitenkin jouluna halutaan nähdä vaivaa tarjottavien suhteen ja tehdään hieman vaativampia spesiaaliherkkuja kaloista. Niillä saa juhlan tuntua ja näyttävyyttä. Jos joulukiireiltä jää aikaa, sopii esimerkiksi graavikirjolohi-suupalat tai savulohimousse kylmiksi alkupaloiksi. Nämä maistuvat saaristolaisleivän kera.

uuden vuoden alkupalat: graavikirjolohisuupalat
Graavi-kirjolohisuupalat. Klikkaa kuvasta reseptiin!
savulohimousse
Savulohimousse. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Joulukalojen säilyvyys ja määrä

Kaloja ei kannata laittaa tarjolle liian suurta määrää kerrallaan, sillä kalaa ei ole hyvä jäähdyttää uudelleen. Valmistuksessakin kannattaa huomioida määrä, sillä joulukalat eivät säily hyvänä pitkiä aikoja pöytään tarjoilun jälkeen. Hyvä vinkki on kattaa kalatarjottavat jäiden päälle omassa astiassaan. Kala täytyy säilyttää 0-3 asteisessa jääkaapissa ja parhaimmillaan kalat ovat ennen viimeistä käyttöpäivämäärää.

Joulukaloja kannattaa varata joulun kalapöytään alkupalaksi noin 150 grammaa syöjää kohden.

joulumenu – pääruoka: suomalaista kirjolohta eri muodoissa

Joulumenu
Runsas joulupöytä tuo juhlan!

Yhä useampi syö kalaa joulupöydän pääruokanakin, onhan kokonainen lämminsavukirjolohi tai lämminsavustettu kirjolohifilee komea joulupöydän pääruoka. Syitä kalansyönnin suosimiseen on monia, vaikkapa halu syödä joulunakin vastuullisemmin esimerkiksi kotimaisen kalan muodossa, tai muuten vain keventää joulupöydän sisältöä korvaamalla esimerkiksi osa lihoista kevyemmillä kaloilla. Lähes kaikki Kalaneuvoksen kirjolohi ja kirjolohijalosteet ovat suomalaista kalaa joulukuussa.

Kalaneuvos on myös joulupukkisäätiön virallinen yhteistyökumppani, joten Kalaneuvoksen lämminsavukirjolohifilee on helppo tunnistaa joulukuussa joulupukkipakkauksesta. Kokonaisena se sopii isompiin jouluporukoihin sopivana pääruokana ja palana pienempiin.

Joulukalat - lämminsavukirjolohifilee
Savukirjolohifilee, n. 700 g
Savukirjolohifilee, pala, joulukalvo n. 250 g
Savukirjolohifilee, pala n. 250 g

Uutuustuotteemme Mestarin savukirjolohifileepala ja Mestarin savukirjolohifilee on valmistettu aina tuoreesta raaka-aineesta, ei koskaan pakasteesta. Tuote on lämminsavustettu vahvasti punalihaisesta superior-kirjolohesta, joka tarkoittaa parasta laatuluokitusta kirjolohelle. Mestarin savukirjolohifilee on ruodittu ja helppokäyttöinen vaihtoehto kaikkeen ruuanlaittoon ja sellaisenaan syötäväksi. Nämä maukkaat uutuustuotteet sopivat sellaisenaan joulun kalapöytään tai alkupalojen raaka-aineeksi.

Mestarin savukirjolohifilee, pala
Mestarin savukirjolohifilee, pala n. 250 g
Mestarin savukirjolohifilee
Mestarin savukirjolohifilee n. 700 g

Voit valmistaa tuoreen lohifileen tai tuoreen pakatun kirjolohifileen jouluunkin sopivaksi uuniloheksi hunaja-sinappiseoksella keittömestari Arto Rastaan reseptillä. Joulun reseptimme joululohi puolukkakastikkeella yhdistää suomalaisten marjojen maun paistetun kirjolohen kanssa. Katso reseptivideo ja valmista sen mukana!

Joululohi reseptivideo

Joulusalaatit ja terriinit ovat raikkaita jouluruokia

Myös erilaiset kepeät salaatit ovat ottaneet jalansijaa joulupöydissä klassikkosalaatti rosollin rinnalla, jota kermavaahtokastikkeen kera nautitaan. Perinteisiä joulupöydän salaatteja ovat rosollin lisäksi waldorfinsalaatti, italiansalaatti sekä suolasienistä valmistettu sienisalaatti. Erilaiset pateet ja terriinit tuovat myös juhlavuutta ja makua joulun alkupalapöytään. Valmista kalaterriini reseptillämme vaikkapa siika-, kuha- tai haukiterriini.

Waldorfinsalaatti sopii lämminsavukaloille. Klikkaa kuvasta reseptiin!
Raikkaseen joulusalaattiin sopii hienosti kirjolohen mäti.
Kalaterriini. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Lipeäkala osana joulupöytää

Lipeäkala on perinteisen joulupöydän erottamaton herkku, joka herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Lipeäkalaa tai livekalaa, kuten sitä myös kutsutaan, on syöty keskiajalta lähtien. Perinteisesti lipeäkalaa on valmistettu turskasta.

Nykyään käytössä on myös sen Pohjois-Atlantilla elävä, turskakaloihin kuuluva sukulainen molva. Sen ja turskan maku ja ominaisuudet ovat hyvin samankaltaiset. Martin Kalan MSC-sertifioitu lipeäkala myydään kauppojen kylmähyllyissä joulunpunaisissa pakkauksissaan.

Kotona lipeäkalaa ei tarvitse enää liottaa tai huuhdella ennen valmistamista. Esikäsittelyksi riittää nopea kastaminen kylmään veteen, jonka jälkeen kala kypsennetään joko kattilassa tai uunissa. Lipeäkalan resepti useilla eri valmistustavoilla löytyy reseptipankistamme.

Lipeäkala on joulun kalapöydän perinteinen herkku
Martin Kalan lipeäkala kuuluu monen perinteisen joulupöydän tarjoiluihin.
Lipeäkala resepti
Klikkaa kuvasta lipeäkalan reseptiin monin eri kypsennystavoin!

Mäti on jouluherkku

Kalan mäti on arvostettu ja maukas herkku ja sesonkijuhlien suosikki. Mätien kanssa maistuu klassisena yhdistelmänä smetana ja punasipuli. Se sopii monien joulupöytään kuuluvien blinien kanssa tai alkupalana nautittaviin, mätimoussella aateloituihin saaristolaisleipänappeihin.

Jouluherkku mätimousse
Mätimousse on jouluherkku – klikkaa kuvasta reseptiin!
Blinit
Blinit sopivat moderniin joulumenuun – klikkaa kuvasta reseptiin!

Mädin, sipulin, smetanan ja tillin voi koota kauniisiin laakeisiin laseihin ja tarjota sen näyttävänä alkupalana vaikkapa perunalastujen saattelemana. Mätidipillä perunalastujen kera saat vaihtelua juhlahetkien ja myös illanistujaisten mätiherkutteluun. Mätidippi sopii hyvin joulun pyhien yöherkutteluun. Tästä dipistä on tullut hienoinen trendiherkku ja reseptejä löytyykin paljon erilaisia variaatioita.

Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä saa joulupöytiin tuoreena ja pakastettuna. Tuotetta on myynnissä 150 g pakkauksessa pakasteena ja ruokakauppojen palvelutiskeillä irtomyynnissä.

Mädin käsittelyssä tulee huolehtia hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen se säilyy vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään.

Kirjolohenmäti, pakaste 150g
Kalaneuvoksen suomalainen suolattu kirjolohenmäti ilmestyy kauppoihin joulukuun alussa.

Tarjolla myös pieniä määriä pakattua muikun mätiä ja siian mätiä sekä kylmäsavustettua kirjolohen mätiä.

Muikun mäti
Muikun mäti 100 g
Kanadansiian mäti 100g
Kanadansiian mäti 100 g
Kylmäsavu kirjolohenmäti 100g
Kylmäsavu kirjolohenmäti 100 g

Joulukalat kalaneuvokselta myös lahjapakettiin

Laadukas herkkulahja tai joulun herkkukoriin perinteisten joulukukkien tai suklaarasioiden sijaan on muistaa kalan ystävää vaikkapa paketilla herkullista kalaa. Lahjaksi sopii hyvin jo tässä artikkelissa läpikäydyistä tuotteista esimerkiksi savukirjolohifileepala jouluisessa pakkauksessaan, savukirjolohipala, sekä 150 gramman painoiset siivupaketit graavi- ja kylmäsavukirjolohifileestä ja lohifileestä.

Maustettujen siivujen tuotesarja Sauna, Terva ja Viima on myös upea jouluvieminen aikuiseen makuun. Näiden lisäksi itse tehdyt silakat voi pakata kauniiseen säilykepurkkiin ja solmia jouluisen nauhan purkin ympärille. Näin lahjan saaja saa mahtavan ja persoonallisen lahjan.

Joulukattauksesta saat luotua värikkään pirteän hedelmillä ja koristeilla.

Näillä vinkeillä saat toivottavasti valmistettua monet kalaisat herkut joulunajan vuoden isoimpaan ruokajuhlaan. Kalareseptien sivuillamme painamalla ”joulu”-filtteriä saat näkyviin joulureseptien suosikit. Katso alta koostevideo jouluresepteistämme ja inspiroidu!

Kalaneuvoksen kalaherkut jouluun 2022

Kannattaa seurata Kalaneuvosta myös Instagramissa ja Facebookissa lisäinspiraation saamiseksi!

Herkullista ja rauhallista joulua toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit