Julkaistu: 01.12.2020

Joulukalat 2020 – Vinkit ja reseptit joulupöytään

Joulukalat - joulun kalapöytä 2020

Joululukalat ovat nousseet merkittävään asemaan joulun ajan ruokapöytiin. Kala sopii niin jouluaterian alkupalapöytään kuin koko juhlaillan pääruoaksikin. Joulun kalapöytä on nykyään myös varteenotettava vaihtoehto koko joulumenuksi. Lihansyönnin vähentämisen myötä moni ei nosta joulukinkkua pöytään, vaan jouluateria saatetaan kattaa moninaisista kalaherkuista, niin kylmistä kuin lämpimistäkin. Niin tai näin – joulukalat ovat joulun ajan rakastetuimpia herkkuja.

Kevyemmät ja raikkaammat maut ovat nyt se trendikäs juttu täyttävien, perinteisten jouluherkkujen rinnalla tai niiden sijaan. Kalaruoissa on kinkkua ja laatikoita enemmän juhlavuutta ja komea, kokonainen savustettu kirjolohi tai lämminsavukirjolohifilee voi ajaa joulun pääaterian virkaa. Toki kinkku, laatikot ja rosolli pitävät yhä pintansa suomalaisessa joulupöydässä, mutta samaa jouluruokaa ei välttämättä enää nautita läpi joulupyhien. Kinkku voi olla juhlapöydän kuningas yhtenä päivänä ja kalat saavat pääosan toisena.

Jouluna istutaan iltaa pitkän kaavan mukaan ja joulun kalapöydällä on vankka jalansija joulupöydissä – oli kinkku katettuna pöytään tai ei. Kalaherkuista saa vähällä vaivalla varsin juhlavia tarjottavia ja jokaiselle löytyy jotain omaan suuhun istuvaa.

Uutta ja vanhaa sulassa sovussa

Jouluun liittyvät kiinteästi erilaiset perinteet juhlan alkuperäisestä uskonnollisesta luonteesta johtuen. Tämä koskee myös joulun ruokapöytää. Herkkua on siinä monenlaista – eikä kaloreita todellakaan mitata.

Jouluna perheet ja suvut kokoontuvat yhteen, tänä poikkeuksellisena jouluna normaalia pienemmässä piirissä. Maassa on rauha, ja aika pysähtyy yhdessä olemisen tunnelmaan. Melkein kaikille joulun tärkein osa on jouluaaton ateria, juhlallinen ja yhteinen alkuillan hetki.

Monille on tärkeää, että ruoat katetaan ja valmistetaan juuri niin kuin kussakin suvussa on ollut tapana, mutta nyt perinneruokien joukkoon uskalletaan rohkeasti tuoda myös uusia tuulia. Perinteisten ruokien joukkoon voidaan nostaa yksittäisiä uusia suosikkeja tai koko kattaus laitetaan uusiksi.

Olemme koonneet tähän artikkeliin parhaat vinkit joulun kalaresepteistä ja kalatuotteista – niistä perinteisistä ja toisaalta moderneista herkuista. Edistyneet kokit voivat tehdä omia muunnelmiaan vinkatuista resepteistä ja loihtia tuoteideoista omia erikoisherkkujaan. Peruskokeille ohjeiden tarkka seuraaminen takaa varman onnistumisen yhdessä vuoden tärkeimmistä aterioista. Seuraile artikkelin linkkejä ja löydät reseptit ja tuotevinkit onnistuneisiin joulun ja vuodenvaihteen juhlaruokiin!

Joulun kalapöytä – alkupalat

Nykyajan suomalaisessa joulupöydässä kohtaavat toisaalta itä ja länsi, toisaalta perinteet ja uudet tuulet. Joulun kalapöytään katetaan edelleen perinteinen graavilohi. Kalaneuvoksen kalamausteiden valikoimasta löytyy graavimaustesuola, joka tekee graavauksesta entistä helpompaa. Voit käyttää myös merisuolan ja tillin yhdistelmää graavauksessa.

Graavilohi kuuluu joulun kalapöytään
Joulun kalapöytä on katettu perinteisesti graavilohella. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Tillin ja merisuolan maustaman perinteisen graavilohen rinnalle on kirinyt moninaisia tapoja graavata lohi tai siika tuorein ideoin. Modernissa joulupöydässä erilaiset alkoholit, kuten gini, viski ja konjakki tuovat graavikalaan uutta makua ja rakennetta.

Graavikalan pintaa voidaan värjätä marjoin tai marjajauhein, joita käyttämällä graavikala on juhlavaakin juhlavampi. Muun muassa lohifileen pinnalle graavausvaiheessa murskatut, tuoreet boysenmarjat tai raastettu punajuuri tuovat loheen todella herkullisen, viininpunaisen sävyn. Vaihtelun vuoksi voit kokeilla graavauksessa jouluisia makuja esimerkiksi valmistamalla perinteisen graavilohen sijaan puolukkagraavatun kirjolohen. Lohta ja kirjolohta voi graavata lukuisin eri tavoin; uskaliain kokeilee piparkakkugraavausta!

Hintavinkki: Kalaneuvoksen tuore C-leikattu lohifilee on valtakunnallisessa kampanjassa 21.-24.12 hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa. Seuraa kauppojen ilmoittelua!

Lohifileestä syntyy myös näyttävä lohipatee joulupöytään. Graavisiivujen lisäksi lohi voi saapua pöytään maittavana lohitartarina. Maukkain tartar syntyy kun sekoittaa sekä kylmäsavu- että lämminsavulohta tartariin.

Lohen rinnalle pöytään ui siika monessa muodossa. Perinteinen graavisiika pitää pintansa ja hienostunut, raikas ceviche valmistuu joko siiasta tai kuhasta. Graavisiiasta saa silmänruokaa herkullisen tarjottavan lisäksi, kun kalan pinnan koristelee mustikkajauheella. Katso video-ohje siian graavaamiseen mustikkagraavatun siian reseptistämme.

Muut joulureseptit alkupalakaloiksi

Makean etikkaiset maustekalat silli ja silakka pitävät pintansa joulupöydän antimien joukossa. Kalaneuvoksen MSC-sertifioiduista suomalaisista pakatuista silakkafileistä saa valmistettua monenlaisia jouluun sopivia, esimerkiksi sinapilla, appelsiinilla, valkosipulilla tai erilaisilla mausteilla marinoituja etikkaisia silakoita.

Marinoiduista silakoista tehdyt kalaherkut valmistetaan hyvissä ajoin, noin viikkoa ennen jouluaattoa, sillä ne vaativat maustumisaikaa jääkaapissa. Lasimestarin silliä tai marinoituja silakkafileitä kannattaa tehdä kunnon satsi ja antaa purkillinen silliä perinteisenä ruokalahjana. Voit myös hankkia valmiina eri mauilla marinoidut silakkafileet silakkamarinadien valikoimastamme.

Herkullisia ja näyttäviä alkuruokia isolta tarjoilulautaselta tarjottuna ovat myös kylmäsavukirjolohirullatkirjolohicarpaccio ja graavikirjolohi-suupalat. Kalojen lisukkeena tarjotaan makean maltaista saaristolaisleipää tai ruisleipää ja höyryäviä, keitettyjä perunoita.

Kylmäsavulohi- ja graavilohisiivut sopivat tarjottavaksi ruisleivän päällä joulumenun alkupaloina
Inspiraatiota joulupöydän alkupaloiksi; kylmäsavukirjolohi- ja graavikirjolohisiivut tumman leivän kera.

Myös erilaiset kepeät salaatit ovat ottaneet jalansijaa joulupöydissä värikkään ja rikkaan klassikkosalaatti rosollin rinnalla, jota kermavaahtokastikkeen kera nautitaan.

Toiset suosivat kalapöydän antimissa runsautta, kun taas joku satsaa muutamaan loistokkaaseen ruokalajiin. Monesti kuitenkin jouluna halutaan nähdä vaivaa tarjottavien suhteen ja tehdään hieman vaativampia spesiaaliherkkuja kaloista. Niillä saa juhlan tuntua ja näyttävyyttä. Jos joulukiireiltä aikaa riittää, niin esimerkiksi kylmäsavulohinyytit kylmänä alkupalana ovat joulupöydässä upea ja ihailua herättävä ilmestys.

Perinteisiä joulupöydän salaatteja ovat rosollin lisäksi suolasienistä valmistettu sienisalaatti, Waldorfinsalaatti sekä italiansalaatti. Herkullinen punajuuricarpaccio ja erilaiset pateet ja terriinit tuovat myös juhlavuutta ja makua joulun alkupalapöytään.

Waldorfinsalaatti ja joulukala
Kanelinen savukirjolohifileepala sopii makupariksi hedelmäiselle Waldorfinsalaatille. Klikkaa kuvasta joulukalan ja Waldorfin salaatin reseptiin!


Vinkki: Varaa joulun alkupalapöytään kaloja noin 100 grammaa syöjää kohden. Kaloja ei kannata laittaa tarjolle liian suurta määrää kerrallaan, sillä kalaa ei ole hyvä jäähdyttää uudelleen. Valmistuksessakin kannattaa huomioida määrä, sillä joulukalat eivät säily hyvänä pitkiä aikoja pöytään tarjoilun jälkeen.

Vastuullinen joulumenu – kalaa myös joulupöydän pääruokana

Raakakypsytettyjen, kotimaisten kalojen lisäksi joulun kalapöydän kiinteä osa ovat erilaiset lämminsavustetut kalatkylmäsavustetut kalat, moninaiset jalostetut silakkatuotteet kuten silakkamarinadit sekä äyriäiset ja tietenkin mädit. Kylmä- ja lämminsavukalat voidaan sujauttaa joulupöydissä näkyviin ruokaisiin salaatteihin ja makoisat savukirjolohimousse ja savulohimousse valmistuvat myös näistä. Savusiiasta saat valmistettua monia hyviä lisukkeita joulupöytään, esimerkiksi savusiikasalaatin. Vinkki: Kalaneuvoksen savusiika on valtakunnallisessa kampanjassa joulun alla hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa. Kokonainen kala on myös oleellinen osa monien joulukattausta.

Yhä useampi syö kalaa joulupöydän pääruokanakin, onhan kokonainen lämminsavukirjolohi tai lämminsavustettu kirjolohifilee komea joulupöydän pääruoka. Syitä kalansyönnin suosimiseen on monia, esimerkiksi halu syödä joulunakin vastuullisemmin ja vähemmän ilmastoa kuormittavia eläinproteiineja kalan muodossa, tai muuten vain keventää joulupöydän sisältöä korvaamalla esimerkiksi osa lihoista kevyemmillä kaloilla.

Savukirjolohi kokonaisena kruunaa joulupöydän
Kokonainen lämminsavukirjolohi on upea valinta joulun kalaksi. Klikkaa kuvasta tuotetietoihin!

Kanelinen savukirjolohi toista vuotta joulun sesonkituotteena

Kalaneuvoksen joulun 2020 sesonkituote, kanelinen savukirjolohifilee palana sopii katettavaksi kauniisti esille jouluisten hedelmien ja yrttien koristelemana. Kanelista fileepalaa on saatavissa hyvinvarustettujen ruokakauppojen palvelutiskeiltä irtomyynnistä tai kalajalosteiden hyllystä pakattuna.

Lisukkeeksi käy muutama jouluisa salaatti tai perunat. Myös esimerkiksi bataattilaatikon maku istuu hienosti yhteen hienostuneen kanelisen kalan kanssa. Tässä joulutuotteessa on kanelinen pintamauste yhdistettynä perinteiseen lämminsavustettuun kirjoloheen. Vinkki: Tuote on alueellisissa kampanjoissa hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa joulukuussa.

Joulukalat - Kanelinen savukirjolohifilee, pala
Kanelinen savukirjolohifilee palana on Kalaneuvoksen joulun 2020 sesonkituote. Klikkaa kuvasta tuotetietoihin!

Kalaneuvoksen Kanelisesta savukirjolohifileestä saat 20 minuutissa valmistettua tyylikkään joulun pääkala-annoksen tekemällä lisukkeeksi hedelmäisen Waldorfinsalaatin.

Jos kanelin maku ei sovi omaan suuhun, niin Kalaneuvoksen perinteinen lämminsavukirjolohifilee on vaihtoehtoinen ja perinteisempi valinta lämminsavukalafileeksi joulupöytään. Myös tämä tuote on joulusesongin ajan pakattu jouluiseen pakkaukseen.

Joulukalat - lämminsavukirjolohifilee
Hintavinkki: Lämminsavukirjolohifilee on alueellisissa kampanjoissa ennen joulua hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa. Klikkaa kuvasta tuotetietoihin!

Kylmäsavukirjolohifilee kokonaisena on myös yleinen valinta joulun pääruokapöytään. Kokonaisesta fileestä voi siivuttaa tai kuutioida haluamansa kokoisia paloja ja valmistaa monenlaisia joulupöydän herkkuja. Vinkki: joulun 2020 trendireseptinä reseptipankistamme löydät kylmäsavukirjolohitäytteiset suolaiset joulutortut. Suolaisia joulutorttuja voit valmistaa esimerkiksi pitkin joulukuuta glögin kanssa nautittavaksi.

Jouluresepti - suolaiset joulutortut
Suolaiset joulutortut on joulun 2020 trendiresepti. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Kinkun sinappihuntua mukaillen voit valmistaa tuoreen lohifileen tai tuoreen pakatun kirjolohifileen jouluunkin sopivaksi uuniloheksi hunaja-sinappiseoksella ryyditettynä Arto Rastaan video-ohjetta seuraten. Sopii siis aloittelevallekin kokille ohjeeksi jouluun!

Mäti on jouluherkku

Kalan mäti on arvostettu herkku, joka on erottamaton osa loppuvuoden juhlapöytiä. Mätejä nautitaan perinteisesti paahtoleivän, tillin, sipulin ja smetanan kera tai mädistä valmistetaan tuhdimpirakenteinen mätimousse, joka sopii blinien päälle tai alkupalana nautittaviin mätimoussella aateloituihin saaristolaisleipänappeihin.

Mädistä voidaan myös valmistaa kastike lämminsavulohelle ja perunoille. Mäti sopii myös uuniperunoiden tai pikkusuolaisten täytteeksi. Joulupöytään sopii upeasti esimerkiksi Kalaneuvoksen emännän mätimousse, joka on nopea ja helppo valmistaa suurenakin annoksena.

Jouluherkku mätimousse
Mätimousse on jouluherkku – klikkaa kuvasta reseptiin!

Hauskannäköiset alkupalat syntyvät pienistä Hasselbackan perunoista, joiden päällä on lusikallinen smetanaa ja mätiä. Mädin, sipulin, smetanan ja tillin voi koota kauniisiin laakeisiin laseihin ja tarjota sen näyttävänä alkupalana vaikkapa perunalastujen saattelemana.

Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä saa joulupöytiin tuoreena ja pakastettuna. Tuotetta on myynnissä 150 g pakkauksessa pakasteena ja ruokakauppojen palvelutiskeillä irtomyynnissä. Mädin käsittelyssä tulee huolehtia hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen se säilyy vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään.

Useimmiten löydät tätä oranssinpunaista herkkua jouluna tuorekalatiskiltä irtomyynnistä, josta voit ostaa sitä tarkalleen haluamasi määrän. Pidempään säilytykseen kirjolohen mätiämme löytyy myös pakasteena hyvinvarustetuista ruokakaupoista 150 g rasioissa. Vinkki: Joulun 2020 sesongissa Kalaneuvokselta on tarjolla uutena tuotteena myös kylmäsavustettua kirjolohen mätiä.

Kirjolohen mäti - joulukalat
Hintavinkki: Kirjolohen mäti on alueellisissa kampanjoissa 21.-24.12 hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa – klikkaa kuvasta tuotetietoihin!

Yhdistä uutta ja perinteistä joulun menuun

Joulua uskalletaan nyt myös uudistaa. Perinteisten makujen rinnalle tuodaan rohkeasti myös aasialaista makumaailmaa kalatarjottaviin. Siika tai lohi voi saapua pöytään sashimin muodossa ja saada makua limetistä, inkivääristä tai seesaminsiemenöljystä. Ehkä tänä vuonna haluatkin tarjoilla joulukalat idästä tulevia makuja maistellen?

Vaikka joulu on perinteiden juhlaa, niin moni nauttii jouluna ennakkoluulottomasti juuri niitä ruokia, joista itse pitää.  Samoin joulupöytään tuodaan yhä enemmän uusia makuja ja tapoja etenkin niille, jotka eivät perinneherkuista välitä. Joulua voidaan viettää pienimuotoisesti ystävien kesken tai kahdestaan ja tämäkin vaikuttaa siihen, mitä joulupöytään katetaan.

Yksi suosittu uutuus joulupöydässä on sushi, jossa toisaalta yhdistyy luonnollisestikin kaksi joulun elementtiä: graavattu kala ja riisipuuro. Jouluisia makuja sushiin saa rosollin tyyppisellä täytteellä, jolloin kulhomuotoon valmistettavassa sushin reseptissämme kulhoon laitetaan silliä, keitettyä suikaloitua perunaa ja porkkanaa sekä punajuurta.

Kansainvälisyyttä joulupöytään tuodaan rohkeasti muutenkin. Kalojen kanssa kokeillaan etnisiä mausteita ja kasviksia, jouluna voidaan nauttia välimeren tyyliin marinoituja kaloja sekä limeä, appelsiinia, fenkolia tai wasabia lohi-wasabikastikkeen muodossa. Aasialaisiin makuihin viehtynyt voi tuoda lohen pöytään graavikalan sijaan soijalla maustettuna pintakypsennettynä tatakilohena.

Lipeäkalaa ja eurooppalaisia makuja

Modernissa joulupöydässä voidaan nähdä vaikkapa gubbröraa eli sillipöperöä, Janssoninkiusausta ruotsalaisten perinteiden tyyliin, jokiravunpyrstöjä sellaisenaan, marinoituina tai avokadoterriinin kera. Ranskasta voidaan poimia alkupaloiksi osterit tai hummeri samppanjan kanssa ja venäläiseen tyyliin valmistettu silli voi koristaa juhlapöytää. Perinteet ja uudet tuulet lyövät kättä päälle joulupöydässä. Mahdollisuudet joulunajan kalamenuun ovat rajattomat.

Lipeäkala on perinteisen joulupöydän erottamaton herkku, joka herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Lipeäkalaa tai livekalaa, kuten sitä myös kutsutaan, on syöty keskiajalta lähtien. Perinteisesti lipeäkalaa on valmistettu turskasta, mutta nykyään käytössä on myös sen Pohjois-Atlantilla elävä, turskakaloihin kuuluva sukulainen molva. Sen ja turskan maku ja ominaisuudet ovat hyvin samankaltaiset. Martin Kalan MSC-sertifioitu lipeäkala myydään kauppojen kylmähyllyissä joulunpunaisissa pakkauksissaan.

Lipeäkala on joulun kalapöydän perinteinen herkku
Hintavinkki: Martin Kalan lipeäkala on alueellisissa kampanjoissa 21.-27.12. Klikkaa kuvasta lipeäkalan reseptiin!

Kotona lipeäkalaa ei tarvitse enää liottaa tai huuhdella ennen valmistamista. Esikäsittelyksi riittää nopea kastaminen kylmään veteen, jonka jälkeen kala kypsennetään joko kattilassa tai uunissa. Lipeäkalan resepti useilla eri valmistustavoilla löytyy reseptipankistamme.

Joulukalat kalaneuvokselta myös pienen piirin jouluun

Vietämme vuonna 2020 poikkeuksellista joulua ja sen myötä pienemmät annoskoot ovat monessa joulunvietossa tänä vuonna erittäin ajankohtaisia. Pienempiin kattauksiin vinkiksi jo tässä artikkelissa läpikäydyistä tuotteista löydät pakatun kalan hyllystä esimerkiksi savukirjolohifileepalan jouluisessa pakkauksessaan, savukirjolohipalan, kanelisen savukirjolohifileepalan sekä uudistuneet, 200 gramman painoiset siivupaketit graavi- ja kylmäsavukirjolohifileestä ja lohifileestä.

Kalaneuvoksen kylmäsavu- ja graavituotteet valmistetaan aina tuoreesta raaka-aineesta, ei pakasteesta. Tätä korostetaan graavi- ja kylmäsavupakkaustemme ”premium”-tekstillä.

Joulukaloja nautitaan jouluaterian lisäksi yöpalana, kun luetaan lahjaksi saatuja kirjoja tai pelataan pelejä. Joulupäivän aamiaiselle tai brunssille kuuluvat kylmäsavustetut kalat ja graavikalat valmiina siivuina leivän päälle!

Joulun kalapöytä kahdelle valmistuu pienien siivupakettien avulla
Pienet graavi- ja kylmäsavupakkaukset sopivat pienen piirin joulupöytään!

Näillä vinkeillä saat toivottavasti valmistettua monet kalaisat herkut joulunajan ruokapöytiin. Kannattaa seurata Kalaneuvosta myös esimerkiksi Instagramissa ja Facebookissa lisäinspiraation saamiseksi! Katso uudenvuoden menu artikkelimme uudenvuoden pöytiin sopivia vinkkejä varten!

Kalaneuvos tekee yhteistyötä Joulupukkisäätiön kanssa. Joulutunnelmia joulupukin pajalta voit katsella alta näkyvältä videolta – vaikkapa yhdessä perheen pienimpien kanssa.

Hyvää ja rauhallista joulua toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *