Julkaistu: 11.12.2018

Joulukalat – Näin valmistuu joulun kalapöytä

458

Joulukalat ovat nostamassa itseään entistä tärkeämpään asemaan merkittävänä osana jouluateriaa ihmisten hakiessa kevyempiä ja raikkaampia makuja osaksi täyttäviä, perinteisiä jouluherkkuja. Onpa joissakin kodeissa luovuttu kokonaan perinteisistä kinkuista ja laatikoista ja tarjolla onkin vain kattava joulun kalapöytä täynnä jouluisia kalaherkkuja!

Kinkku, laatikot ja rosolli ovat perinteisimmät jouluruuat, ja ne pitävät yhä pintansa suomalaisessa joulupöydässä aattona ja joulupäivänä. Mutta entistä enemmän pöydässä viihdytään niin sanotusti pitkän kaavan mukaan, ja aterian käynnistävä tai pääruoaksi tarjoiltava joulun kalapöytä on saanut vankan jalansijan useissa joulupöydissä. Monessa kodissa se on jo aterian juhlavin ja tärkein osa.

Jouluun kuuluvat tärkeinä asioina juhlan alkuperäisestä uskonnollisesta luonteesta johtuen traditiot, niin myös joulun ruokapöytään. Ruoat pitää kattaa ja valmistaa juuri niin kuin kussakin suvussa on tapana. Tutut liinat ja kynttiläjalat sekä itse kullekin tärkeät perinneruoat ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Herkkua on siinä monenlaista – eikä kaloreita todellakaan mitata. Jouluna perheet ja suvut kokoontuvat yhteen. Maassa on rauha, ja aika pysähtyy yhdessä olemisen tunnelmaan. Melkein kaikille joulun tärkein osa on jouluaaton ateria, juhlallinen ja yhteinen alkuillan hetki.

Olemme koonneet tähän laajaan artikkeliin kaiken tarpeellisen joulun kalaruokavinkeiksi ja artikkelin lopussa on myös vinkkejä kaloista uuden vuoden riehakkaampiin tunnelmiin. Edistyneet kokit voivat tehdä omia muunnelmiaan vinkatuista resepteistä ja loihtia tuoteideoista omia erikoisherkkujaan. Peruskokeille ohjeiden tarkka seuraaminen takaa varman onnistumisen yhdessä vuoden tärkeimmistä aterioista. Seuraile artikkelin linkkejä ja löydät reseptit ja tuotevinkit onnistuneisiin joulun ja vuoden vaihteen juhlaruokiin!

Joulun alkupalat

Nykyajan suomalaisessa joulupöydässä kohtaavat toisaalta itä ja länsi, toisaalta perinteet ja uudet tuulet. Aterian aloittavaan kalapöytään on katettu perinteinen graavilohi ja graavisiika. Vaihtelun vuoksi voit kokeilla graavauksessa hieman erilaisia makuja esimerkiksi valmistamalla perinteisen graavilohen sijaan puolukkagraavatun kirjolohen. Muita perinteisiä joulukaloja ovat sillit ja myös MSC-sertifioiduista Kalaneuvoksen suomalaisista silakkafileistä saa valmistettua esimerkiksi helpot, etikassa liotetut silakat.

Joulun kalapöytä on katettu perinteisesti graavilohella
Joulun kalapöytä on katettu perinteisesti graavilohella. Klikkaa kuvasta reseptiin!

Myöhemmin mukaan tai tilalle ovat tulleet savukalat, kylmäsavustetut kalat, erilaiset silakkatuotteet, kuten silakkamarinadit, äyriäiset ja mädit.

Toiset suosivat kalapöydän antimissa runsautta, kun taas joku satsaa muutamaan loistokkaaseen ruokalajiin. Niillä saa juhlan tuntua ja näyttävyyttä. Jos joulukiireiltä aikaa riittää, esimerkiksi kylmäsavulohinyytit kylmänä alkupalana ovat joulupöydässä upea ja ihailua herättävä ilmestys. Herkullisia ja erottuvia ovat myös kylmäsavukirjolohirullat tai vaikkapa kirjolohicarpaccio isolta tarjoilulautaselta tarjottavaksi.

Kalojen oheen pöytään kuuluvat tietysti makean maltainen saaristolaisleipä ja höyryävät keitetyt perunat. Raikas lisä ovat erilaiset salaatit. Klassikko on tietysti värikäs rosolli, jota kermavaahtokastikkeen kera syödään myös pääruokien kanssa. Perinteisiä joulupöydän salaatteja ovat myös sienisalaatit, waldorfin salaatti ja italiansalaatti. Herkullinen punajuuricarpaccio ja erilaiset pateet ja terriinit tuovat myös juhlavuutta ja makua joulun alkupalapöytään.

Varaa joulun alkupalapöytään kaloja noin 100 grammaa syöjää kohden. Kaloja ei kannata laittaa tarjolle liian suurta määrää kerrallaan, sillä kalaa ei ole hyvä jäähdyttää uudelleen. Valmistuksessakin kannattaa huomioida määrä, sillä joulukalat eivät säily hyvänä useita päiviä.

Toki joulukaloja nautitaan jouluaterian lisäksi yöpalana, kun luetaan lahjaksi saatuja kirjoja tai pelataan pelejä. Ja joulupäivän aamiaisella tai brunssilla kuuluvat suolaiset graavikalat valmiina siivuina ehdottomasti leivän päälle! Vinkki: Kalaneuvoksen graavisiivut ovat kampanjassa osalla ruokakaupoista koko jouluviikon. Seuraa siis lähikauppojesi ilmoittelua!

Graavikirjolohifileesiivut
Graavikirjolohifilee siivuina maistuu leivän päällä tai osana joulun kalapöytää

Joulukalat pääruokana

Yhä useampi syö kalaa joulupöydän pääruokanakin. Komea savukirjolohifilee on monessa joulupöydässä ykkösvalinta pääruoaksi jopa kinkun sijaan. Vaihtoehtoisesti kokonainen savukirjolohi tuo näyttävyyttä ruokapöytään. Suuresta savukirjolohesta riittää mainiosti usealle syöjälle. Kylmäsavukirjolohifilee kokonaisena on myös suosittu lisä joulun kalapöytään. Vinkki: Kalaneuvoksen kokonaiset pitkät kylmäsavu- ja lämminsavukirjolohifileet (kuvissa alla) ovat alueellisissa kampanjoissa osalla ruokakaupoista joulun alla ja välipäivinä. Seuraa siis lähikauppojesi ilmoittelua!

Savukirjolohifilee, kokonainen
Kokonainen lämminsavukirjolohifilee

Pienempiin kattauksiin samoista tuotteista löytyy kalahyllystä savukirjolohifileepala tai savukirjolohipala. Kinkun sinappihuntua mukaillen voit valmistaa tuoreen lohifileen tai ehkä mieluummin suomalaista kalaa suosien, tuoreen pakatun kirjolohifileen, jouluunkin sopivaksi uuniloheksi hunaja-sinappiseoksella ryyditettynä Arto Rastaan video-ohjetta seuraten. Sopii siis aloittelevallekin kokille ohjeeksi jouluun!

Kylmäsavukirjolohifilee, kokonainen
Kokonainen kylmäsavukirjolohifilee

Presidentti saa vuosittain perinteisen jouluhauen kalastajilta, ja hauella onkin ollut tärkeä rooli suomalaisissa juhlissa. Hauesta saakin komean kalan pöytään, joko herkuilla täytettynä tai sellaisenaan uunihaueksi paistettuna. Kannattaa kokeilla kalaan myös jouluisia mausteita, esimerkiksi kanelia.

Lipeäkala on joulupöydän erottamaton herkku, joka herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Lipeäkalaa tai livekalaa, kuten sitä myös kutsutaan, on syöty keskiajalta lähtien. Perinteisesti lipeäkalaa on valmistettu turskasta, mutta nykyään käytössä on pääasiassa sen Pohjois-Atlantilla elävä, turskakaloihin kuuluva sukulainen molva. Sen ja turskan maku ja ominaisuudet ovat hyvin samankaltaiset. Valmistamamme Martin Kalan MSC-sertifioitu lipeäkala myydään kauppojen kylmähyllyissä joulunpunaisissa pakkauksissaan.

Kotona lipeäkalaa ei tarvitse enää liottaa tai huuhdella ennen valmistamista. Esikäsittelyksi riittää nopea kastaminen kylmään veteen, jonka jälkeen kala kypsennetään joko kattilassa tai uunissa. Lipeäkalan resepti useilla eri valmistustavoilla löytyy reseptipankistamme.

Martin Kalan Lipeäkala, MSC
Martin Kalan Lipeäkala on MSC-sertifioitu tuote

Ideoita joulun kalapöytään

Joulu on perinteiden juhlaa, mutta eivät kaikki halua elää Jouluun kuuluvat traditioiden mukaan. Joulua voidaan välillä viettää ystävien kesken tai kahdestaan eikä aina tarvitse matkustaa. Samoin joulupöytään tuodaan yhä enemmän uusia makuja ja tapoja etenkin niille, jotka eivät perinneherkuista välitä.

Yksi suosittu uutuus joulupöydässä on sushi, jossa toisaalta yhdistyy luonnollisestikin kaksi joulun elementtiä: graavattu kala ja riisipuuro. Jouluisia makuja sushiin saa rosollin tyyppisellä täytteellä, jolloin kulhomuotoon valmistettavassa reseptissämme kulhoon laitetaan silliä, keitettyä suikaloitua perunaa ja porkkanaa sekä punajuurta. Upean ja makoisan alkupalan saat myös valmistamalla lohi sashimia. Ehkä tänä vuonna haluatkin tarjoilla joulukalat idästä tulevia makuja maistellen?

Kansainvälisyyttä joulupöytä voi kaivata muutenkin. Kokeile kalan kanssa etnisiä mausteita ja kasviksia, välimeren tyyliin marinoituja kaloja, limeä, appelsiinia, fenkolia tai wasabia lohi-wasabikastikkeen muodossa.

Modernissa joulupöydässä nähdään myös vaikkapa ginillä graavattua graavisiikaa (katso resepteistämme yleinen siian graavausohje videona), gubbröraa eli sillipöperöä, jokiravunpyrstöjä avokadoterriinin kera, ostereita, tähtianista lohen kanssa yhtä hyvin kuin punajuurigraavattua lohta, inkiväärisiikaa tai mäti-sitrussilakoita. Mahdollisuudet ovat siis rajattomat. Savusiiasta saat valmistettua monia hyviä lisukkeita joulupöytään, esimerkiksi savusiikasalaatin.

Savusiika
Vinkki: Kalaneuvoksen savusiika on kampanjassa jouluna hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa

Mäti kuuluu joulupöytään

Kalan mäti on arvostettu herkku, joka on erottamaton osa loppuvuoden juhlapöytiä. Sitä voit käyttää kalapöydässä sellaisenaan tai koristamaan kalaherkkuja ja -ruokia. Se sopii myös blinien kanssa ja uuniperunoiden tai pikkusuolaisten täytteeksi sekä voileipien päälle. Upeasti joulupöytään sopii esimerkiksi kalaneuvoksen emännän mätimousse, joka on erittäin nopeaa ja helppoa valmistaa isommissakin määrissä.

Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä saa tuoreena ja pakastettuna. Vinkki: Useimmiten löydät tätä oranssinpunaista herkkua jouluna tuorekalatiskiltä irtomyynnistä, josta voit ostaa sitä tarkalleen haluamasi määrän. Pidempään säilytykseen kirjolohen mätiämme löytyy myös pakasteena joistain hyvin varustetuista ruokakaupoista alla näkyvän kuvanmukaisissa Kalaneuvos-pakkauksissa.

Kirjolohen mäti, 1 kg
Kalaneuvoksen kirjolohen mätiä löydät useimmiten palvelutiskiltä irtomyynnistä

Mädin käsittelyssä tulee huolehtia hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen se säilyy vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään.

Uuden vuoden kalapöytä

Kala tuo kaivattua keveyttä välipäivien aterioille, kun sulatellaan kinkkua ja muuten toivutaan joulusta. Vuoden vaihteen hienompaan juhlaan sopivat esimerkiksi pehmeä kylmäsavulohikeitto tai alkupalanaposteltaviksi kylmäsavukirjolohi aperot.

Vuoden vaihtuminen ei enää tarkoita pelkkiä nakkeja ja perunasalaattia. Uutenavuotena valvotaan pitkään, joten silloin ei kannata syödä liian raskaasti. Juhlaan sopiikin mainiosti monipuolinen kalapöytä, jossa on kirjolohta, siikaa, silakkaa ja erilaisia mätejä.

Uuteen vuoteen kuuluu kaikki pikkunaposteltava, joita napsitaan pitkin iltaa. Hyviä naposteltavia ovat esimerkiksi savukirjolohimousse leipäset, fiinit voileipäleivokset, bilehenkiset savulohisuupalat ja tietenkin perunalastut, joista voit tehdä tyylikkäitä mätisipsejä.

Paljon lisää maittavia ja käteviä ideoita joulun ja vuodenvaihteen aikaan löydät kalaresepteistämme ja kalatuotteiden osiostamme.

Näillä vinkeillä saat toivottavasti valittua joulukalat ostoslistallesi.

Hyvää ja herkullista joulun ja uudenvuoden aikaa toivottaa sinulle koko Kalaneuvoksen henkilökunta!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.