Siian mäti

Siian mäti

Siian mäti on arvostettu herkku, joka sopii yhtä lailla joulun kalapöytään kuin blinien seuraksi – tai sitten kruunaamaan vaikkapa juhlavan aamiaisen. Pienikokoisella vaalean- tai oranssinkeltaisella siian mädillä voit myös tehdä erittäin maukkaan täytteen uuniperunoille tai näyttävän koristelun ruokaan. Mädeistä voi helposti tehdä myös esimerkiksi mätisipsejä tai muita erikoisherkkuja.

Mätejä suositaan sesonkiruokana, mutta niitä ei kannata kuitenkaan unohtaa muinakaan vuodenaikoina, ja niitä on saatavilla pakasteena vuoden ympäri. Siian mäti on herkullista mutta myös terveellistä. Siinä on omega-3-rasvahappoja sekä D- ja B12-vitamiinia. Proteiinia siian mädissä on 20,7 %. Kalaneuvos välittää Kanadasta tulevaa siian mätiä ja sitä voi ostaa haluamansa määrän kauppojen palvelutiskeiltä.

Siian mäti maistuu smetanan kanssa

Siika saavuttaa sukukypsyyden 4-5 vuoden iässä ja sen kutuaika on syksyllä syyskuusta joulukuuhun. Kudun aikana naaras ja koiras viipyvät vierekkäin ja laskevat mädin veteen. Poikasia kuoriutuu aikaisin keväällä.

Siian mätiä on tarjolla ympäri vuoden. Kalaneuvos valmistaa siian ja muikun mätiä pääosin kaupan omille merkeille, joten kannattaa katsoa tuotetiedoista, mikä yritys on tuotteen valmistaja.

Mäti pilaantuu helposti, joten mädin käsittelyssä on huolehdittava hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Sitä ei pidä säilyttää pitkään jääkaapissa ja silloinkin jääkaapin täytyy olla riittävän kylmä, nollasta kolmeen asteeseen. Sulatettu mäti tulee käyttää pian sulattamisen jälkeen, mielellään yhden vuorokauden aikana.

Kalaruoat-sivultamme löydät mätireseptejä moneen käyttöön. Monikäyttöisestä mädistä voit tehdä kastikkeita, vaahtoja tai hyytelöitä. Sillä voi myös korvata kalan useissa resepteissä tai ripotella kananmunanpuolikkaiden päälle. Nokare siian mätiä juhlistaa hienosti arkistakin leipäpalaa, ja herkullisuutta voit lisätä smetanalla tai ranskankermalla ja ruohosipulilla. Kokeile ja nauti!


Ainesosat
KANADANSIIAN mäti, suola.

Ravintosisältö / Näringsvärde 100 g
energia / energi 879 kJ
210 kcal
rasva / fett 12,7 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat 2,8 g
hiilihydraatit / kolhydrater 3,2 g
josta sokereita / varav sockerarter 0 g
proteiini / protein 20,7 g
suola / salt 3,3 g
laktoositon / laktosfri, gluteeniton / glutenfri

Kommentit

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *