Lohifilee

Lohifilee

Lohifilee on monen suomalaisen perusvarma valinta kaupan kalatiskillä sekä herkullisen makunsa että komean ulkonäkönsä ansiosta. Monipuolisesti valmistettava lohifilee on suomalaisten suosituin ruokakala sen hyvän saatavuuden ansiosta. Lohifilee sopii ruoaksi uunissa paistettuna, kermaisessa keitossa tai vaikkapa joulupöytään graavilohena. Se sopii hienosti myös laatikoihin ja pasteijoihin tai suolattuna leivän päälle.

Suomessa myytävä lohifilee on pääasiassa Norjassa kasvatettua lohta. Suomen myydyintä kalaa kulutetaan meillä 4,3 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Kalaneuvoksen lohi on kasvanut Pohjois-Norjan Lofoottien alueella ja Lofoottien pohjoispuolella. Se kuljetetaan kylmäkuljetusrekoilla suoraan Lofooteilta kalanjalostustehtaallemme ja se on fileoitavana ja jalostettavana jo vuorokausi perkuun jälkeen. Kalamme tulevat pitkäaikaisilta ja luotettavilta yhteistyökumppaneiltamme, ja auditoimme kalantoimittajiamme suunnitelmallisesti ja tarkasti, jotta laatu, vastuullisuus ja ympäristöstä huolehtiminen ovat huippuluokkaa.

Lohifileetämme saa sellaisenaan monilla eri leikkkuuasteilla A:sta E:hen, ruodittuna fileenä ja valmiiksi lohimedaljongeiksi leikattuna. Lisäksi jalostamme lohifileetä, joten sitä on valikoimissamme graavattuna lohifileenä siivutettuna sekä lämminsavustettuna että kylmäsavustettuna useassa eri herkullisessa muodossa. Kalaneuvoksen ehdottomana periaatteena on se, että kauppojen kalatiskeille tarjoamamme kala on aina laadukasta ja tuoretta. Siksi valvomme laatua kaikissa vaiheissa tiukasti ja pidämme huolen katkeamattomasta kylmäketjusta. Annamme kaloille myös viimeisen käyttöpäivän, jonka suhteen sääntömme ja kriteerimme ovat tiukat. Voit siis nauttia tuoreista kaloistamme huoletta viimeiseen käyttöpäivään asti.

Löydät useita herkullisia lohiruokaohjeita kalaruoka-osiostamme. Kokeile perinteisen uunilohen lisäksi vaikka gremolatalohta, jossa Italialainen gremolata-kastike piristää tavallista uunilohta tai nopeaa ja maukasta paneroitua lohta. Ja tietenkin lohikeitto on suomalaisten perinteinen suosikki.

Lohifileen leikkausasteet

Kalafileellä tarkoitetaan kalanpuolikasta, joka on viilletty irti selkäruodosta kalan pitkittäissuuntaan. Fileiden leikkausasteiden nimet vaihtelevat sen mukaan, kuinka paljon kalaa on käsitelty. Hyvä muistisääntö on, että mitä pidemmälle aakkosissa mennään, sitä enemmän kalaa on käsitelty. Katso artikkeli ja lohen ja kirjolohen leikkausasteista.

Vähiten on käsitelty A-fileetä, joka on myös hinnaltaan edullisinta. A-fileoinnissa lohesta poistetaan selkä- ja kylkiruodot sekä kidusluu mutta kalan evät jätetään jäljelle. A- ja B-fileen rasva tuo makua tiettyihin kalaruokiin, joten se jätetään tarkoituksella mukaan.

B-leikkauksessa poistetaan selkä- ja kylkiruotojen sekä kidusluun lisäksi kaikki evät ja eväruodot sekä osa vatsarasvasta. Se sopii A:n tavoin mainiosti perusruuanlaittoon ja esimerkiksi kalapihveiksi.

C-leikatusta lohifileestä on edellisten lisäksi poistettu kaikki selkä- ja vatsarasvat sekä fileen etuosan paksuimmassa kohdassa olevat pystyruodot 98-100 prosenttisesti. Se on aina ruodittu, joten se on hieno valinta esimerkiksi lapsiperheille.

D-leikkauksessa lohifileestä poistetaan edellisten lisäksi myös vatsan kalvot. Se sopii hienosti lähes kaikkeen ruuanlaittoon.

E-filee on eniten käsitelty leikkuu. Siitä on edellisten lisäksi poistettu myös kalan nahka, joten se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi sushin valmistamiseen sekä pieninä annospaloina pannulle tai kuutioina lohikeittoon.

Medaljongit ovat fileestä poikittain leikattuja paloja. Kahteen vierekkäiseen palaan jätetään nahkaa alle, jolloin niistä voi muodostaa perhosen muotoisen pihvin pannulle tai erityisesti grilliin. Katso lohimedaljonkien resepti reseptipankistamme!

Ravintosisältö / Näringsvärde 100 g
energia / energi 817 kJ
195 kcal
rasva / fett 13,5 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat 2,6 g
hiilihydraatit / kolhydrater 0 g
josta sokereita / varav sockerarter 0 g
proteiini / protein 18,7 g
suola / salt 0,1 g

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit