Martin Kalan lipeäkala

Martin Kala lipeäkala MSC

Lipeäkala on perinteisen joulupöydän herkku, joka herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Martin Kalan Lipeäkalan myynti alkaa vuosittain loka-marraskuun vaihteessa. Kalaneuvos-konsernin tuotteista lipeäkala on ainoa tuote, jota myydään Martin Kalan tuotemerkillä. Tunnistat perinteikkään tuotteen kauppojen kylmähyllystä sen joulunpunaisesta pakkauksesta. Lipeäkalaa valmistetaan Turussa vuosikymmenten kokemuksella ja ylpeinä Martin Kalan perinteikkäästä tuotteesta. Loka-joulukuun aikana Martin Kalassa valmistetaan joulusesonkia varten noin 100 000 kiloa lipeäkalaa.

Martin Kalan lipeäkalan valmistus kestää lähes kuukauden

Loppusyksystä Turun tuotantolaitokselle saapuu Norjasta yli 10 000 kiloa kuivattua kalafileetä. Enää kaloja ei sentään kuivata ulkona orrella kuten vielä jokunen vuosikymmen sitten, vaan kuivatus tehdään koneellisesti Norjassa. Kuivatut, ohuet kalafileet laitetaan Martin Kalassa muutamaksi päiväksi veteen likoamaan. Tämän jälkeen ne siirretään suuriin sammioihin, joissa on sammutetusta kalkista ja kidesoodasta sekoitettu emäksinen liuos.

Muutaman päivän kuluttua liotetut kalat siirretään toiseen saaviin, joka täytetään puhtaalla vedellä. Kalat siirretään käsin sammiosta toiseen neljästi ja vesi vaihdetaan 10 kertaa. Aikaa koko prosessiin kuluu noin kolme viikkoa, minä aikana kalat turpoavat noin 8-9 kertaisiksi. Liotuksen loppuvaiheessa kalojen happamuus tarkistetaan. Jos pH pääsisi liian korkeaksi, kalat hajoaisivat keitettäessä.

Lipeäkalan valmistus
Kuivatut kalafileet turpoavat isoissa saaveissa.

Liotuksen jälkeen kalat nostetaan saaveista linjastolle ja leikataan noin kilon paloiksi. Lopuksi kalat pakataan Martin Kalan joulunpunaisiin vakuumipakkauksiin, jotka lähtevät Turusta kauppojen hyllyihin. Kotona lipeäkalaa ei tarvitse enää liottaa tai huuhdella ennen kypsentämistä. Esikäsittelyksi riittää nopea kastaminen kylmään veteen.

Tuotepakkauksessa on ohje lipeäkalan valmistamiseen. Reseptiosiossamme on katsottavissa lipeäkala resepti, josta löydät kypsennysohjeet eri kypsennystavoille ja lisäksi Sauce Bechamel -valkokastikkeen ohjeen lipeäkalan kumppanina tarjoiltavaksi.

Molva on vakiinnuttanut paikkansa lipeäkalan raaka-aineena

Perinteisesti lipeäkalaa valmistettiin turskasta, mutta nykyään käytössä on pääasiassa sen Pohjois-Atlantilla elävä, turskakaloihin kuuluva sukulainen molva. Molvan ja turskan maku ja ominaisuudet ovat hyvin samankaltaiset. Martin Kalan lipeäkalaa saa molemmista kalalajeista valmistettuna. Turska-versio myydään vihreänsävyisissä pakkauksissa. Syksyllä 2016 Martin Kala Oy sai MSC-sertifikaatin ja tällä hetkellä kaikki Martin Kalan Lipeäkala on MSC-sertifioitua. Tunnistat MSC-sertifioidun tuotteen pakkauksen sinisestä MSC-logosta.

Lipeäkala, turska MSC
Martin Kala lipeäkala MSC, TURSKA

Monelle lipeäkalan tuoksu kuuluu erottamattomasti joulun kalapöytään. Lipeäkalaa tai livekalaa, kuten sitä myös kutsutaan, on syöty keskiajalta lähtien. Aikoinaan lipeäkala oli suosittua myös paaston aikaan, sillä siinä on erittäin korkea proteiinipitoisuus. Proteiinia on 19,3 g 100 grammassa.

Lipeäkala jakaa makunsa puolesta mielipiteitä, mutta tästä tuottesta saa erittäin maistuvan jouluherkun. Kannattaa katsoa lipeäkala resepti reseptipankistamme ja kokeilla itse!


Ainesosat
Kuivattu MOLVA (Molva molva, pyydetty Koillis-Atlantilta FAO27), vesi, happamuudensäätöaineet (E500, E526).

Ravintosisältö / Näringsvärde 100 g
energia / energi 357 kJ
85 kcal
rasva / fett 0,8 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat 0,1 g
hiilihydraatit / kolhydrater 0 g
josta sokereita / varav sockerarter 0 g
proteiini / protein 19,3 g
suola / salt 1,6 g
laktoositon / laktosfri, gluteeniton / glutenfri

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit