Muikun mäti

Muikun mäti

Muikun mäti on myydyistä mädeistä voimakkaimman makuista ja se sopii parhaiten blinien lisäkkeeksi smetanan ja sipulisilpun keralla. Se on siian mätiä hienorakeisempaa.

Vaalean- tai oranssinkeltainen muikun mäti sopii blinien lisäksi hienosti paahtoleivän päälle, mutta verrattoman hieno herkku se on joulun kalapöydässä tai muulla juhla-aterialla. Uuniperunoiden täytteestä se tekee nautinnon ja muihinkin ruokiin se tuo paitsi makua, myös näköä.

Mädit ovat joulun ja bliniajan suosikkeja, mutta niitä kannattaa valita pöytään muinakin vuodenaikoina. Niitä on myös hyvin saatavilla vuoden ympäri, vähintään pakastettuna.

Muikun mäti on herkullista mutta myös terveellistä. Siinä on omega-3-rasvahappoja sekä D- ja B12-vitamiinia. Proteiinia muikun mädissä on 19,1 %. Kotimainen muikun mäti on ekologista lähiruokaa. Kaikki Kalaneuvoksen mädit tulevat Suomen vesistöalueilta.

Muikun mäti on järvien arvostetuin herkku

Jos kilohinnalla mitataan, muikun mäti on järvien kalansaaliiden arvokkain ja arvostetuin osa. Sen hintaa nostaa korkeaksi se, että saalistus vaatii kovaa työtä ja mädin erotteluun tarvitaan paljon käsityötä. Tärkeään aikaan eli juuri ennen kutua muikku ui syvänteissä, jopa yli 30 metrin syvyydessä. Yhtä mätikiloa varten tarvitaan kymmenkertainen määrä muikkua. Ja saaliistahan vain joka toisessa on mätiä.

Muikun mätiä on tarjolla ympäri vuoden. Muikun mädin saatavuus kuitenkin vaihtelee suuresti vuodesta ja vuodenajasta toiseen, joten saatavuus kaupoissa saattaa vaihdella suuresti. Kalaneuvos valmistaa muikun ja siian mätiä pääosin kaupan omille merkeille, joten kannattaa katsoa tuotetiedoista, mikä yritys on tuotteen valmistaja.

Mäti pilaantuu helposti, joten mädin käsittelyssä on huolehdittava hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Sitä ei pidä säilyttää pitkään jääkaapissa ja silloinkin jääkaapin täytyy olla riittävän kylmä, nollasta kolmeen asteeseen. Sulatettu mäti tulee käyttää pian sulattamisen jälkeen, mielellään yhden vuorokauden aikana.

Katso kala- ja mätireseptejä kalareseptit-osiostamme. Mädeistä voit helposti tehdä esimerkiksi mätisipsejä tai muita erikoisherkkuja. Mädistä saa myös makoisia kastikkeita, vaahtoja tai hyytelöitä. Herkuttelun voit aloittaa vaikka lisäämällä muikun mätiä smetanan kera kananmunanpuolikkaiden päälle tai tekemällä sillä arkisesta leipäpalasta juhlan. Smetanan tai ranskankerman kylkeen sopii ruohosipuli. Nauti rohkeasti, muikun mäti sopii paljon muuhunkin ruoanlaittoon kuin pelkkään koristeluun!


Ainesosat
Muikun mäti, suola.

Ravintosisältö / Näringsvärde100 g
energia / energi738 kJ
177 kcal
rasva / fett9,5 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat2,2 g
hiilihydraatit / kolhydrater3,7 g
josta sokereita / varav sockerarter0 g
proteiini / protein19,1 g
suola / salt2,3 g
laktoositon / laktosfri, gluteeniton / glutenfri
wave