Julkaistu: 30.03.2020

Pääsiäisruoka ja pääsiäismenu 2020 kalasta

Pääsiäisen kalaruoat

Pääsiäisruoka ja pääsiäiskala kuuluvat yhteen. Pääsiäismenu voi koostua pääsiäiskalojen osalta perinteisiä pääsiäisruokia täydentävistä ruokalajeista tai voit laittaa pääsiäistraditiot uusiksi ja laittaa kalan juhlapöytään päärooliin. Laita tarjolle siis vaikkapa kokonainen pääsiäisen kalapöytä! Kevään 2020 valitettavissa poikkeusoloissakin kannattaa pitää kiinni perinteistä; niillä saa pidettyä yllä jatkuvuuden tunnetta ja hyvä ruoka nostattaa positiivista mieltä ja yhteishenkeä.

Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä pääsiäisin kalaruokia varten. Hae inspiraatiota ja tarjoile omaan makuusi sopiva pääsiäisruoka pyhien eri päivinä! Artikkelin lopussa on esimerkit pääsiäismenu 2020 kalaruoista – sekä helppo ja vaivaton ehdotus että ruuanlaittoon intohimoisemmin suhtautuville kotikokeille. Välipäivinä voit tarjoilla esimerkiksi erilaisia kalakeittoja reseptipankkimme valikoimista.

Pääsiäinen on kristillinen juhla, jonka viettämiseen meillä kaikilla liittyy erilaisia tapoja, perinteitä ja tietysti myös suosikeiksi muodostuneita juhlaruokia. Muualla kristillisessä maailmassa lammaspaisti on tunnetuin osa pääsiäisaterian perinteitä, ja Suomessakin se on suosittu pääsiäisruoka. Perinteiset ruoat ovat yhä useissa kodeissa pääsiäisaterioiden osia, mutta tavat sekoittuvat ja monia uusia ruokia ja reseptejä käytetään perinteisten pääsiäisruokien rinnalla. Eri ruokalajit ovat edustettuina pääsiäispöydissä tasaisesti läpi koko juhlapyhän.

Suklaat, pashat, mämmit ja munat. Ne kuuluvat pääsiäiseen, joka on joulun tavoin tunnetusti monipuolisen herkuttelun ja yhdessäolon aikaa ruoka- ja kahvipöydissä. Esimerkiksi ortodokseilla pääsiäistä edeltää pitkä paastonaika, jolloin vältetään raskasta syömistä ja varsinkin lihaa. Siksi pääsiäinen tuo paastokauden jälkeen jälleen herkut pöytään ja on taas lupa nautiskella.

Pääsiäisen ajankohta vaihtelee maaliskuun lopulta huhtikuun loppupuolelle. Vuonna 2020 pääsiäissunnuntaita vietetään 12.4. Ollaan siis jo kevään puolella, ja talviset ruokalajit ovat taakse jäänyttä aikaa. Keväisen sesongin juhlapöytään onkin tarjolla runsas määrä kalalajeja, vuoden ympäri saatavien viljeltyjen lajien lisäksi esimerkiksi haukea, ahventa, kuhaa ja suomalaista MSC-sertifioitua silakkaa.

Silakka pääsiäiskalat
Silakkafileistä saa valmistettua monenlaisia herkkuja pääsiäiseen. Klikkaa kuvasta resepteihin!

Pääsiäisruokia kaloista

Kevyemmät kalaruoat tasapainottavat miellyttävästi pääsiäisen ajan muuten suhteellisen raskaista ruokalajeista koostuvaa ruokailuperinnettä. Mämmi, pasha, suklaamunat ja liharuoat voivat aiheuttaa läpi pitkän viikonlopun syötynä väsymystä. Lihan korvaaminen osittain tai kokonaan kalalla on paitsi terveellinen, myös ekologinen valinta.

Kalaruokien etuna on myös se, että niitä voi valmistaa etukäteen ennen tarjoilua tai hankkia kätevästi kaupasta valmiina. Kalaneuvoksen valikoimasta esimerkiksi graavikalat tai kylmäsavustetut kalat valmiiksi siivutettuina sopivat hyvin alkupalaksi sellaisenaan, vaikkapa saaristolaisleivän kanssa, tai niistä voi valmistaa monia erilaisia juhlaviakin kalaruokia pääruoiksi tai alkupaloiksi.

Graavatut ja kylmäsavustetut siivut
Vinkki: 400 gramman graavi- ja kylmäsavukirjolohifileesiivut ovat pääsiäisviikolla valtakunnallisessa kampanjassa hyvin varustetuissa ruokakaupoissa

Samoista tuotteista voi valmistaa myös kokonaan omia, juhlavia ruoka-annoksia tai valmiita tuotteita voi muokata nopeasti lisukkeilla. Muokkausideana esimerkiksi graavikirjolohisiivujen päälle voi raastaa limen kuorta ja valuttaa limen mehua – ne antavat pirteän säväyksen graavikalalle. Kylmäsavusiivujen päälle voi lisätä vaikkapa hieman oliiviöljyä, basilikaa, sitruunaa, pippuria ja parmesan-lastuja.

Kylmäsavulohinyytti alkupala
Kylmäsavulohinyytti on kaunis ja keväinen alkupala kylmäsavukirjolohisiivuista, klikkaa kuvasta reseptiin!

Pääruoan yhteydessä voit tarjoilla esimerkiksi lämminsavukaloja salaatin tai perunan kanssa. Esimerkiksi kokonainen savukirjolohifilee pöytään nostettuna on tyylikäs juhlapöydän kruunu tai toinen vaihtoehto perinteiselle pääsiäisen liharuoalle juhlapöytään tarjolle laitettavaksi.

Lämminsavukirjolohifilee pääsiäiskalat
Lämminsavukirjolohifilee on suosituin kalavalinta pääsiäisen ruokapöytään

Jos haluat tarjoilla kokonaisen kalan pöytään fileen sijaan, niin Kalaneuvoksen kokonainen savusiika on hyvä vaihtoehto. Voit käyttää savusiikaa myös esim. salaateissa, silputtuna lisukkeena yhtenä osana juhlapöydässä tai vaikkapa savusiikachowderissa lämpimässä välikeitossa tai yhden pääsiäispäivän pääruokana.

Savusiika pääsiäisruoka
Vinkki: Savusiika on valtakunnallisessa kampanjassa pääsiäisviikolla hyvin varustetuissa ruokakaupoissa.

Mäti on pääsiäisherkku

Kalan mäti on arvostettu herkku, joka on erottamaton osa juhlapyhien kalapöytää. Sitä voit käyttää kalapöydässä sellaisenaan tai koristamaan kalaherkkuja ja -ruokia. Jos paistat blinejä, mädit ovat niiden kanssa parasta herkkua. Mäti sopii hienosti myös uuniperunoiden tai pikkusuolaisten täytteeksi sekä voileipien päälle. Pääsiäisen juhlapöytään sopii esimerkiksi Kalaneuvoksen emännän mätimousse, joka on erittäin nopeaa ja helppoa valmistaa isommissakin määrissä.

Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä saa tuoreena palvelutiskimyynnistä ja pakastettuna rasioissa. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen se säilyy vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään.

Kirjolohen mäti
Vinkki: Kalaneuvoksen kirjolohen mäti on alueellisissa kampanjoissa pääsiäisviikolla hyvin varustettujen ruokakauppojen palvelutiskeillä

Pääsiäiseen sopii sitruuna

Sitruuna tekee hyvän säväyksen kaloihin, ja keväällä pääsiäisen aikaan se tuo mukavaa kirpeyttä kalaruokiin. Tuoreen sitruunan lisäksi voit kokeilla Kalaneuvoksen Sitruunaista Kalamaustetta, joka on tuoreimpana tullut kalamausteiden valikoimaamme Kalaneuvoksen Original Kalamausteen rinnalle. Sitruunainen Kalamauste on suunniteltu erityisesti vaaleille kaloille, kuten kuhafileille.

Sitruunainen Kalamauste
Sitruunainen Kalamauste sopii pääsiäisen keltaiseen tunnelmaan

Pääsiäisruokia ja reseptit kalasta

Kokonaisia ruokalajeja varten resepti-ideoita herkullisiin juhlaruokiin löydät kattavasta kalaruokien kokoelmastamme. Esimerkkeinä täsmäpoiminnoista pääsiäisen resepteiksi voisivat olla juhlavana alkuruokana tricoloriröstit tai trendikkäänä silakkaherkkuna tyylikkäät vuokasilakkarullat. Keväisen ja raikkaan pääruokasalaatin saat, kun valmistat savukirjolohisalaatin perunan kera. Ylellinen, pääsiäisen keltainen pääruoka pääsiäisen kalapöytään on paistettu kuhafilee lipstikkakastikkeella. Vaaleiden kalojen saatavuus voi vaihdella myymälöittäin – kokeile kuhan sijaan muita Kalaneuvoksen vaaleita tuoreita kaloja, esimerkiksi siikafileetä, jos saatavuutta ei ole.

Paistettu kuhafilee sitruunaisella kalamausteella
Sitruunainen paistettu kuhafilee lipstikkakastikkeella on tyylikäs resepti pääsiäiseen, klikkaa kuvasta reseptiin!

Resepteistämme löytyy kalaherkkuja joka lähtöön ja makuun – niin pienelle kuin suuremmallekin juhlaväelle. Kokeile esimerkiksi seuraavia vaihtoehtoja osana pääsiäisen menua.

Pääsiäisen menu 2020

Alle olemme koostaneet pari erilaista vaihtoehtoa pääsiäisen menuun kalaruokien osalta. Tarjolla on helppo ja nopea pääsiäismenu ja hieman haastavampi, mutta ei vaikea vaihtoehto kokeneemmille kotikokeille, jotka haluavat panostaa aikaa ruoanlaittoon:

Helppo ja nopea pääsiäsmenu – kalat:
Alkupalat:
Graavikirjolohi suupalat ja/tai savukirjolohimousse maalaisleivän päällä

Pääruoka:
Hanki valmiina Kalaneuvoksen tuoreesta raaka-aineesta valmistettu graavikirjolohi sopivan kokoisena siivupakettina tarjolle pöytään.
Osta mieleistäsi Kalaneuvoksen silakkamarinadia tarjolle pöytään (vinkki: hyvin varustetuilta palvelutiskeiltä voit ostaa haluamasi pienemmän määrän haluamaasi silakkamarinadia)
Valmista Vuokasilakkarullat ja/tai uunikirjolohi. Osta savukirjolohifilee, jonka voit tarjoilla pöytään sellaisenaan esimerkiksi tarjoiluastian päälle tyylikkäästi nostettuna.
Tarjoile lisukkeeksi pöytään mätimoussea perunan kanssa.
Salaatiksi voit valmistaa yksinkertaisen savusiikasalaatin.

Väliruoka:
Tarjoile väliruoaksi Kylmäsavulohta ja juustoa (vinkki: laita tarjolle muutamaa erilaista juustoa) tai kylmäsavukirjolohirullat.

Jälkiruoaksi voit tarjoilla mieleistäsi makeaa. Suosi suomalaisia valmistajia näinä haastavina aikoina.

Haastavampi pääsiäismenu – kalat:
Valmista tarjolle itse läpi ruoan tarjottavaksi graavilohi ja/tai graavisiika. Siikaa on hyvin saatavissa tällä hetkellä.

Alkupalat Arto Rastaan tapaan:
Kylmäsavulohinyytit, savukirjolohi-perunakupit ja/tai kirjolohicarpaccio

Kylmä alkukeitto:
Kylmäsavulohikeitto

Pääruoka Arto Rastaan tapaan:
Paistettu kuhafilee lipstikkakastikkeella ja Sitruunainen Kalamausteella.
Osta tarjolle pääruokapöytään halutessasi myös valitsemaasi silakkamarinadia (vinkki: hyvinvarustettujen ruokakauppojen palvelutiskeiltä saat haluamasi pienemmän määrän silakkamarinadeja).
Jos tarjoilet perunaa, valmista niille lisukkeeksi lohi-wasabikastike.

Väliruoka:
Voileipäleivos kala- ja raputäytteellä, kylmäsavukirjolohi aperot tai kirjolohi-mangoldipiirakka.

Jälkiruoaksi voit tarjoilla mieleistäsi makeaa. Suosi suomalaisia valmistajia näinä haastavina aikoina.

Naposteltavaksi ruoan jälkeen esimerkiksi viinin kera:
Mätisipsit
 
Lisävinkki: Jos olet mökkiolosuhteissa karanteenissa, niin valmista pääruoaksi loimulohi!
 
 
Pääsiäinen tarkoittaa monille pitkiä vapaita. Kevään 2020 poikkeusoloissa pääsiäinen on mahdollisuus nautiskella ruokapöydän antimista kaikessa rauhassa aivan lähipiirin kesken. Ole yhteydessä myös muihin lähimmäisiisi puhelimitse tai videoyhteyksin – jakakaa vaikka ruokaideoita – hyvä ruoka yhdistää ja piristää mieltä!

Rauhaisaa pääsiäistä kaikille toivottaa koko Kalaneuvoksen henkilökunta!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *