Julkaistu: 23.03.2021

pääsiäismenu 2021 – pääsiäisruokaa kalasta

Pääsiäisruoka ja pääsiäismenu kalasta

Pääsiäismenu voi koostua kalojen osalta perinteisiä pääsiäisruokia täydentävistä ruokalajeista, tai voit laittaa pääsiäistraditiot uusiksi ja laittaa kalan juhlapöytään päärooliin. Laita tarjolle siis vaikkapa kokonainen pääsiäisen kalapöytä! Kevään 2021 valitettavissa poikkeusoloissakin kannattaa pitää kiinni perinteistä; niillä saa pidettyä yllä jatkuvuuden tunnetta ja hyvä ruoka nostattaa positiivista mieltä ja yhteishenkeä.

Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä pääsiäisin kalaruokia varten ja muutamia valintoja pääsiäisen resepteiksi kalasta. Hae inspiraatiota ja tarjoile omaan makuusi sopiva pääsiäisruoka pyhien eri päivinä! Artikkelin lopussa on esimerkit pääsiäismenu 2021 kalaruoista – sekä helppo ja vaivaton ehdotus että vaihtoehto ruuanlaittoon intohimoisemmin suhtautuville kotikokeille, keittiömestari Arto Rastaan resepteillä. Välipäivinä voit tarjoilla esimerkiksi erilaisia kalakeittoja tai rentoja pikkusuolaisia laajasta kalareseptien valikoimastamme.

Pääsiäisen perinneruoat ja historia

Pääsiäinen on kristillinen juhla, jonka viettämiseen meillä kaikilla liittyy erilaisia tapoja, perinteitä ja tietysti myös suosikeiksi muodostuneita juhlaruokia. Muualla kristillisessä maailmassa lammaspaisti on tunnetuin osa pääsiäisaterian perinteitä, ja Suomessakin se on suosittu pääsiäisruoka. Perinteiset ruoat ovat yhä useissa kodeissa pääsiäisaterioiden osia, mutta tavat sekoittuvat ja monia uusia ruokia ja reseptejä käytetään perinteisten pääsiäisruokien rinnalla. Eri ruokalajit ovat edustettuina pääsiäispöydissä tasaisesti läpi koko juhlapyhän.

Suklaat, pashat, mämmit ja munat. Ne kuuluvat pääsiäiseen, joka on joulun tavoin tunnetusti monipuolisen herkuttelun ja yhdessäolon aikaa ruoka- ja kahvipöydissä. Esimerkiksi ortodokseilla pääsiäistä edeltää pitkä paastonaika, jolloin vältetään raskasta syömistä ja varsinkin lihaa. Siksi pääsiäinen tuo paastokauden jälkeen jälleen herkut pöytään ja on taas lupa nautiskella.

Pääsiäisen ajankohta vaihtelee maaliskuun lopulta huhtikuun loppupuolelle. Vuonna 2021 pääsiäissunnuntaita vietetään 4.4. Ollaan siis jo kevään puolella, ja talviset ruokalajit ovat taakse jäänyttä aikaa. Keväisen sesongin juhlapöytään onkin tarjolla runsas määrä kalalajeja; vuoden ympäri saatavien viljeltyjen lajien lisäksi esimerkiksi haukea, ahventa, kuhaa ja suomalaista MSC-sertifioitua silakkaa. Viljellyistä kalalajeista Kalaneuvoksen kirjolohifilee ja lohifilee lämminsavustettuina ovat pääsiäispöydän kestosuosikkeja ja tänä pääsiäisenä myös laajasti hintakampanjoissa hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa!

Pääsiäismenun 2021 kruunaa lämminsavukirjolohifilee
Hintavinkki: Kalaneuvoksen lämminsavustetut lohifilee ja kirjolohifilee ovat pääsiäisenä kampanjassa hyvin varustetuissa ruokakaupoissa – joko vakuumipakattuina tai palvelutiskeillä irtomyynnissä, kaupasta riippuen. Seuraa lähikauppojesi ilmoittelua!

Kevyempää pääsiäisruokaa kaloista

Kevyemmät kalaruoat tasapainottavat miellyttävästi pääsiäisen ajan muuten suhteellisen raskaista ruokalajeista koostuvaa ruokailuperinnettä. Mämmi, pasha, suklaamunat ja liharuoat voivat aiheuttaa läpi pitkän viikonlopun syötynä väsymystä. Lihan korvaaminen osittain tai kokonaan kalalla on paitsi terveellinen, myös ekologinen valinta.

Kalaruokien etuna on myös se, että niitä voi valmistaa etukäteen ennen tarjoilua tai hankkia kätevästi kaupasta syöntivalmiina. Kalaneuvoksen valikoimasta esimerkiksi graavikalat ja kylmäsavustetut kalat valmiiksi siivutettuina sopivat hyvin alkupalaksi sellaisenaan, vaikkapa saaristolaisleivän kanssa, tai niistä voi valmistaa monia erilaisia juhlavia kalaruokia pääruoiksi tai alkupaloiksi.

Pääsiäisen kalat - kylmäsavukalat ja graavikalat
Vinkki: Graavatut ja kylmäsavustetut kalat siivuina saat Kalaneuvokselta myös poikkeusajan pienen piirin pääsiäiseen sopivassa 150 g pakkauskoossa.

Samoista tuotteista voi valmistaa myös kokonaan omia, juhlavia ruoka-annoksia tai valmiita tuotteita voi muokata nopeasti lisukkeilla. Muokkausideana esimerkiksi graavikirjolohisiivujen päälle voi raastaa limen kuorta ja valuttaa limen mehua – ne antavat pirteän säväyksen graavikalalle. Kylmäsavusiivujen päälle voi lisätä vaikkapa hieman oliiviöljyä, basilikaa, sitruunaa, pippuria ja parmesan-lastuja.

Pääruoan yhteydessä voit tarjoilla esimerkiksi lämminsavukaloja salaatin tai perunan kanssa. Esimerkiksi kokonainen savukirjolohifilee pöytään nostettuna on tyylikäs juhlapöydän kruunu tai toinen vaihtoehto perinteiselle pääsiäisen liharuoalle juhlapöytään tarjolle laitettavaksi.

Poikkeusaikana monilla on aikaa ja halua panostaa mukavaan kokkailuharrastukseen tai -hetkeen aiempaa paremmin. Ruoanlaitto on mieltä piristävä harrastus yksin tai perheen kanssa yhdessä. Kokonaisesta Kalaneuvoksen C-leikatusta, ruoditusta lohifileestä valmistat monia sekä helppoja, että haastavampia pääsiäisherkkuja. Ruoanlaitto kalasta ei ole vaikeaa. Seuraa helppoja reseptejämme ja kokeile jotain yhtä ihan uutta reseptiä tänä pääsiäisenä!

Tuoreesta lohifileestä valmistat monet pääsiäisherkut
Hintavinkki: Kalaneuvoksen C-leikattu tuore lohifilee on kampanjoissa hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa kautta maan pääsiäisen aikaan. Seuraa kauppojen omaa ilmoittelua!

Mäti on pääsiäisherkku

Kalan mäti on arvostettu herkku, joka on erottamaton osa kaikkien juhlapyhien kalapöytää, myös pääsiäisen. Voit käyttää sitä kalapöydässä sellaisenaan tai koristamaan kalaherkkuja ja -ruokia. Jos paistat blinejä, mädit ovat niiden kanssa parasta herkkua. Mäti sopii hienosti myös uuniperunoiden tai pikkusuolaisten täytteeksi sekä voileipien päälle. Pääsiäisen juhlapöytään sopii esimerkiksi Kalaneuvoksen emännän mätimousse, joka on erittäin nopeaa ja helppoa valmistaa isommissakin määrissä.

Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä on saatavilla pakastettuna pääsiäiseen. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, jonka jälkeen se säilyy noin vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään.

Kirjolohen mäti sopii hienosti osaksi pääsiäismenua
Vinkki: Suomalainen kirjolohen mäti sopii osaksi monia eri annoksia tai ihan vain lisukkeeksi sellaisenaan muiden pääsiäisherkkujen kera.

Pääsiäismenun kaksi ”ässää”: sitruuna ja silakka

Sitruuna tekee hyvän säväyksen kaloihin, ja keväällä pääsiäisen aikaan se tuo mukavaa kirpeyttä ja keltaista pirteää väriä kalaruokiin. Tuoreen sitruunan lisäksi voit kokeilla Kalaneuvoksen Sitruunaista kalamaustetta. Sitruunainen kalamauste on suunniteltu erityisesti vaaleille kaloille, kuten kuhafileille.

Pääsiäisruoka kalasta - kuhafilee Sitruunaisella kalamausteella
Vinkki: Kalaneuvoksen Sitruunainen kalamauste sopii kaikille vaaleille pääsiäiskaloille. Kokeile vaikkapa upeaa Arto Rastaan reseptiä kuhafileestä lipstikkakastikkeella – klikkaa kuvasta reseptiin!

Silakka on ekologinen ja kotimainen valinta pääsiäisen kalapöytään. Siinä sivussa silakkaa syömällä teet huomaamatta ympäristöteon Itämerellekin. Suositeltava silakkavaihtoehto pääsiäispöytään ovat Kalaneuvoksen monipuoliset silakkamarinadit, joita voit ostaa joko kerralla ison määrän astiassa tai helposti haluamasi määrän hyvinvarustettujen ruokakauppojen palvelutiskeiltä juuri sinun pääsiäispöytääsi. Makuvaihtoehtoja on useita, voit laittaa tarjolle vaikkapa pienen määrän jokaista makuvarianttia maisteltavaksi!

Silakkamarinadit pääsiäismenu
Vinkki: Kalaneuvoksen silakkamarinadeja voit ostaa pieniä määriä hyvinvarustettujen ruokakauppojen palvelutiskeiltä. Laita tarjolle vaikka jokaista makua pieni määrä!

Pääsiäismenu 2021 – helppo menu ja kotikeittiömestarin pääsiäisreseptit

Olemme koostaneet alle pari erilaista vaihtoehtoa pääsiäisen menuksi kalaruokien osalta. Tarjolla on helppo ja nopea pääsiäismenu ja hieman haastavampi, mutta ei vaikea vaihtoehto kokeneemmille kotikokeille, jotka haluavat panostaa aikaa ruoanlaittoon:

Helppo pääsiäsmenu – kalat

Alkupalat:
Graavikirjolohi suupalat ja/tai savukirjolohimousse tai Kalaneuvoksen graavikirjolohta siivuina maalaisleivän päällä.

Pääruoka:
Osta mieleistäsi Kalaneuvoksen silakkamarinadia tarjolle pöytään.
Valmista vuokasilakkarullat ja/tai uunikirjolohi tai osta kokonainen savukirjolohifilee, jonka voit tarjoilla pöytään sellaisenaan esimerkiksi tarjoiluastian päälle tyylikkäästi nostettuna ja yrtein koristeltuna.
Tarjoile lisukkeeksi pöytään mätimoussea perunan kanssa.
Salaatiksi voit valmistaa yksinkertaisen savusiikasalaatin.

Väliruoka:
Tarjoile väliruoaksi kylmäsavulohta ja juustoa (vinkki: laita tarjolle muutamaa erilaista juustoa) tai kylmäsavukirjolohirullat.

Jälkiruoaksi voit tarjoilla mieleistäsi makeaa. Suosi mahdollisuuksien mukaan aidosti suomalaisia valmistajia näinä haastavina aikoina.

Pääsiäismenu 2021
Pääsiäismenu 2021 on ihana tarjoilla asiaankuuluvasti koristellulta juhlapöydältä!

Tavoitteellisen kotikokin Hieno pääsiäismenu – kalat

Valmista tarjolle itse läpi ruoan tarjottavaksi graavilohi ja/tai graavisiika, tai osta Kalaneuvoksen valmiita graavisiivuja.

Alkupalat Arto Rastaan tapaan:
Kylmäsavulohinyytit, savukirjolohi-perunakupit ja/tai kirjolohicarpaccio

Kylmä alkukeitto:
Kylmäsavulohikeitto

Pääruoka Arto Rastaan tapaan:
Paistettu kuhafilee lipstikkakastikkeella ja Sitruunaisella kalamausteella.
Osta tarjolle pääruokapöytään halutessasi myös valitsemaasi silakkamarinadia (vinkki: hyvinvarustettujen ruokakauppojen palvelutiskeiltä saat haluamasi pienemmän määrän silakkamarinadeja).
Jos tarjoilet perunaa, valmista niille lisukkeeksi lohi-wasabikastike.

Väliruoka:
Voileipäleivos kala- ja raputäytteellä, kylmäsavukirjolohi aperot tai kirjolohi-mangoldipiirakka.

Jälkiruoaksi voit tarjoilla mieleistäsi makeaa. Suosi mahdollisuuksien mukaan aidosti suomalaisia valmistajia näinä haastavina aikoina.

Naposteltavaksi ruoan jälkeen esimerkiksi laadukkaan pääsiäisviinin kera:
Mätisipsit
 
Lisävinkki: Jos vietät pääsiäistä mökkiolosuhteissa, niin valmista pääruoaksi loimulohi!

Pääsiäinen tarkoittaa monille pitkiä vapaita. Kevään 2021 poikkeusoloissa pääsiäinen on mahdollisuus nautiskella ruokapöydän antimista kaikessa rauhassa aivan lähipiirin kesken. Ole yhteydessä myös muihin lähimmäisiisi puhelimitse tai videoyhteyksin – jakakaa vaikka ruokaideoita. Hyvä ruoka yhdistää ja piristää mieltä! Rauhaisaa pääsiäistä kaikille toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *