Julkaistu: 27.03.2018

Pääsiäisen kalat ja kalaruokavinkit

1024

Suomalaiseen juhlaruokapöytään kuuluu kala, niin myös pääsiäisenä. Pääsiäinen on kristillinen juhla, jonka viettämiseen meillä kaikilla liittyy erilaisia tapoja, perinteitä ja tietysti myös suosikeiksi muodostuneita juhlaruokia. Pääsiäinen on tunnetusti monipuolisen herkuttelun aikaa ruokapöydässä. Muualla kristillisessä maailmassa lammaspaisti on tunnetuin osa pääsiäisaterian perinteitä. Perinteiset ruoat ovat yhä useissa kodeissa pääsiäisaterioiden osia, mutta tavat sekoittuvat ja monia uusia ruokia ja reseptejä käytetään perinteisten pääsiäisruokien rinnalla. Eri ruokalajit ovat edustettuina pääsiäispöydissä tasaisesti läpi koko juhlapyhän.

Pääsiäinen ja kalaruoat osana juhlapöytää

Kevyemmät kalaruoat tasapainottavat miellyttävästi pääsiäisen ajan muuten suhteellisen raskaista ruokalajeista koostuvaa ruokailuperinnettä. Mämmi, pasha, suklaamunat ja liharuoat voivat aiheuttaa läpi viikonlopun syötynä ”ähkyä”. Lihan korvaaminen osittain tai kokonaan kalalla on myös ekologinen valinta. Kalaruokien etuna on myös se, että niitä voi valmistaa etukäteen ennen tarjoilua tai hankkia kätevästi kaupasta valmiina. Kalaneuvoksen valikoimasta esimerkiksi graavikalat tai kylmäsavustetut kalat valmiiksi siivutettuna sopivat hyvin alkupalaksi sellaisenaan, vaikkapa leivän kanssa. Pääruoan yhteydessä voit tarjoilla esimerkiksi lämminsavukaloja salaatin tai perunan kanssa. Monilla ruokakaupoilla on myös näitä herkullisia Kalaneuvoksen kalatuotteita erilaisissa pääsiäiskampanjoissa.

Samoista tuotteista voi valmistaa myös kokonaan omia, juhlavia ruoka-annoksia tai valmiita tuotteita voi muokata nopeasti lisukkeilla. Muokkausideana esimerkiksi graavikirjolohisiivujen päälle voi raastaa limen kuorta ja valuttaa limen mehua – ne antavat pirteän säväyksen graavikalalle. Kylmäsavusiivujen päälle voi lisätä vaikkapa hieman oliiviöljyä, basilikaa, sitruunaa, pippuria ja parmesan-lastuja. Kokonaisia ruokalajeja varten resepti-ideoita herkullisiin juhlaruokiin löydät kalaruokaresepteistämme. Pari täsmäpoimintaa pääsiäiselle resepteiksi voisi olla esimerkiksi juhlavana alkuruokana tricoloriröstit tai trendikkäänä herkkuna rennompaan pääsiäisruokailuun lohinapostelulauta. Resepteistämme löytyy kalaherkut joka lähtöön ja makuun – niin pienelle kuin suuremmallekin juhlaväelle!

Pääsiäinen tarkoittaa monille pitkiä vapaita ja se antaa aikaa tavata ystäviä ja sukulaisia. Pääsiäinen on mahdollisuus nautiskella ruokapöydän antimista kaikessa rauhassa.

Hyvää pääsiäistä!