Julkaistu: 31.03.2023

Pääsiäisen juhlapöytään kuuluu kala – kokeile helppoja reseptejä

Pääsiäismenu 2023

Pääsiäisen pitkinä pyhinä on useimmilla aikaa nautiskella hyvistä ruuista ja kokoontua yhteen juhlapöydän ääreen. Pääsiäisen juhlapöydässä on kevään tuntua ja juhlapöydät notkuvat täynnä raikkaita ja värikkäitä tarjottavia keväisten tulppaanikimppujen koristaen pöytää.

Voit helpottaa pyhien kokkailuja syöntivalmiilla Kalaneuvoksen graavi- ja kylmäsavulohituotteilla, joilla jokainen taikoo varmasti vaivattoman ja herkullisen pääsiäismenun. Monipuolinen kala maistuu taatusti – kokkasit sitten itselle, perheelle, ystäville tai vaikka koko suvulle.

Kala voi pääsiäismenussa täydentää perinteisiä pääsiäisruokia tai laittaa koko pääsiäistradition uusiksi nousemalla juhlapöydän päärooliin. Laita tarjolle kokonainen pääsiäisen kalapöytä tai tarjoile tänä vuonna kalaisa pääsiäisbrunssi.

Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä pääsiäisin kalaruokia varten ja muutamia valintoja pääsiäisen resepteiksi kalasta. Hae inspiraatiota ja tarjoile omaan makuusi sopiva pääsiäisruoka pyhien eri päivinä! Välipäivinä voit tarjoilla esimerkiksi erilaisia kalakeittoja tai rentoja pikkusuolaisia laajasta kalareseptien valikoimastamme.

pääsiäismenu – alkupaloista pääruokiin

Kala tuo juhlapöytään mukavaa vaihtelua ja toimii erinomaisesti niin helppona ja raikkaana alkupalana kuin täyttävänä pääruokana. Lihan korvaaminen pääsiäismenussa osittain tai kokonaan kalalla on paitsi terveellinen, myös ekologinen valinta.

Kokosimme alle muutamia pääsiäiseen erinomaisesti sopivia helppoja ja nopeita kalareseptejä alkupaloista pääruokiin. Kalaruokien etuna on se, että niitä voi valmistaa etukäteen ennen tarjoilua tai hankkia kätevästi kaupasta syöntivalmiina.

Kalaneuvoksen tuotteet sopivat loistavasti alkuruokiin, brunssiin ja suolaisiin kahvipöydän tarjottaviin:

lohimousse

Lohimousse saaristolaisleivällä on maistuva kalaherkku, joka sopii vuoden jokaiseen juhlaan, myös pääsiäismenuun. Lohimousse sopii myös cocktailpaloille sekä uuniperunoiden täytteeksi. Koko komeuden kruunaa kirjolohenmäti.

lohipastrami

Lohipastrami on näyttävä ja kaunis suussasulava alkupala, joilla saat juhlapöydän vieraat sanattomiksi. Pastramin teko on helppoa, mutta varaa aikaa maustumiseen.

.

jääkellarin lohi

Jääkellarin lohi on vaihtoehtoinen resepti graavilohelle. Reseptissä lohta graavataan pari vuorokautta, jolloin se suolautuu tasaisesti. Ihana herkku alkupalapöytään suolaisen kalan ystäville.

Uutuusreseptimme savulohiterriini on upea ja kaunis tarjottava pääsiäisen juhlapöydässä, jonka voit koristella pääsiäisen teemaan sopivilla kasviksilla ja hedelmillä. Sen voi tarjota myös pääruokana vaikkapa raikkaan salaatin kera. Siinä maistuvat lämminsavukirjolohi ja täytteenä oleva raikas kylmäsavukirjolohi.

Savulohiterriini
Savulohiterriini

Lohipiirakka

Pääsiäisen kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi sopii perinteisesti lohipiirakka. Tässä piirakassa maistuu raikas fenkoli. Resepteistämme löytyy myös kahvi- tai brunssipöytään sopiva savulohipiirakka.

Pidätkö eniten kirjolohesta tai lohesta, siiasta tai vaikkapa kuhasta? Kaikista näistä ja toki muistakin kaloista saat juhlavaa ruokaa pääsiäispöydän pääruoaksi.

Juhlavia ja herkullisia pääruokia löydät resepteistämme kevään suurimpaan ruokajuhlaan:

mandariinilohi resepti

Mandariinilohi sopii kevään juhlaan paitsi värinsä, myös makunsa puolesta. Rosmariini ja fenkoli tuovat erityistä makua uuniloheen ja kahden fileen ansiosta siitä riittää useammallekin ruokailijalle.

Gremolatalohi

Gremolatalohessa maistuu valkosipuli ja persilja. Lisukkeeksi sopii reseptin terveellinen kukkakaalicouscous. Toki voit nauttia tämän vaihtoehtoisesti haluamasi lisukkeen kanssa.

Paistettu siika

Paistettu siika hollaindaisekastikkeella on tyylikäs pääruoka, joka maistuu höyrytettyjen kasvisten kera.

Paistettu kuha perunoilla on juhlaruokaa parhaimmillaan. Kuhan mieto ja maukas maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa yksinkertaisesti voin kanssa pannulla paistettaessa ja se ei kaipaa mausteekseen muuta kuin ripauksen suolaa. Koristeeksi sopii oranssinpunainen kirjolohen mäti.

Paistettu kuha
Paistettu kuha pannulla
Savulohirisotto

Risotto on sekä arki- että juhlaruokaa parhaimmillaan ja sopii hyvin myös pääsiäisen pyhiin. Sitä keitetään hartaudella ja tarkkaillaan herkeämättä riisin kypsyysastetta.

Savulohirisotto on pehmeän täyteläinen ruoka, jota ei ole vaikea valmistaa. Sen kruunaa ripaus aromikasta parmesania.

Syöntivalmiit kalaherkut kaupan kalakaapista

Kalaneuvoksen syöntivalmiit kylmäsavu- ja graavituotteet löydät kaupan kylmäosastolta. Ne sopivat loistavasti pääsiäisen kalatarjottaviin ja helpottavat kiireistä kokkaajaa. Nämä tuotteet valmistetaan aina tuoreesta raaka-aineesta, ei koskaan pakasteesta.

Graavikalat ja kylmäsavustetut kalat valmiiksi siivutettuina sopivat hyvin alkupalaksi sellaisenaan tai osana lisuketta sekä saaristolaisleivän kanssa. Siivuista valmistuu helposti monia erilaisia juhlavia kalaruokia pääruoiksi tai alkupaloiksi.

Graavatut ja kylmäsavustetut kalat siivuina saat kätevästi kaupan kalakaapista!
Kalaneuvos Sauna, Terva ja Viima siivu 100 g

Kokeile alku- ja pääruuissa graavi- ja kylmäsavujen tilalla huikeita erikoissiivujamme Saunaa, Tervaa ja Viimaa. Niiden aromikkaiden makujen ansiosta saat vaihtelua alku- ja pääruokiin.

Mäti on näyttävä ja arvostettu pääsiäisherkku

Kalan mäti on arvostettu herkku, joka on erottamaton osa kaikkien juhlapyhien kalapöytää, myös pääsiäisen. Voit käyttää sitä kalapöydässä sellaisenaan tai viimeistellä kalaherkut ja -ruoat värikkäällä mädillä. Varsinainen mätikausi on ohi, mutta kirjolohen-, muikun– ja siianmätejä voit löytää pakasteena tai palvelutiskeistä sulatettuna hyvinvarustetuista ruokakaupoista myös pääsiäisenä.

Pääsiäimenuun sopii esimerkiksi Kalaneuvoksen emännän mätimousse, joka on erittäin nopeaa ja helppoa valmistaa isommissakin määrissä. Kirjolohen mäti myös koristaa monen alkupalapöydän herkun, kuten tyylikkäät savulohi-suupalat.

Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä on saatavilla pakastettuna pääsiäiseen. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, jonka jälkeen se säilyy noin vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään.

Pääsiäismenuun sopii myös silakka

Silakka on ekologinen ja kotimainen valinta pääsiäisen kalapöytään. Siinä sivussa silakkaa syömällä teet huomaamatta ympäristöteon Itämerellekin. Suositeltava silakkavaihtoehto pääsiäispöytään ovat Kalaneuvoksen monipuoliset silakkamarinadit, joita voit ostaa joko kerralla ison määrän astiassa tai helposti haluamasi määrän hyvinvarustettujen ruokakauppojen palvelutiskeiltä juuri sinun pääsiäispöytääsi.

Makuvaihtoehtoina ovat valkosipuli-, tilli– ja sinappisilakkafilee. Jos et halua ostaa valmista, kokeile valmistaa itse vaikkapa hurmaavan makuisia himosilakoita.

keväiseen juhlapöytään keveyttä

Pääsiäinen on kristillinen juhla, jonka viettämiseen meillä kaikilla liittyy erilaisia tapoja, perinteitä ja tietysti myös suosikeiksi muodostuneita juhlaruokia. Pääsiäisestä on muodostunut kevään tärkeimpiä ruokajuhlia, jolloin istahdetaan juhlapöydän ääreen joko ystävien tai perheen kesken ja nautitaan kiirreettömästi hyvästä ruoasta. Pääsiäinen merkitsee myös kevään saapumista ja luonnon heräämistä hiljalleen. Jotkut uskaltautuvat sään salliessa jopa grillaamaan.

Perinteiset ruoat ovat yhä useissa kodeissa pääsiäisaterioiden osia, mutta tavat sekoittuvat ja monia uusia ruokia sekä reseptejä käytetään perinteisten pääsiäisruokien rinnalla. Perinteinen pääsiäismenu voi alkaa tuntua raskaalta, jos päivästä toiseen herkutellaan lihaisalla karitsalla, maltaisella mämmillä ja kermaisella pashalla. Vaihtoehtona näiden tilalle tai rinnalle on hyvä valita kevyttä kalaa.

Keväisen sesongin juhlapöytään on tarjolla runsas määrä kalalajeja; vuoden ympäri saatavien viljeltyjen lajien lisäksi esimerkiksi haukea, ahventa, kuhaa ja suomalaista MSC-sertifioitua silakkaa.

Ruoanlaitto kalasta ei ole vaikeaa. Pääruuan yhteydessä voit tarjoilla esimerkiksi lämminsavukaloja salaatin tai perunan kanssa. Kokonainen savukirjolohifilee pöytään nostettuna on tyylikäs juhlapöydän kruunu tai toinen vaihtoehto perinteiselle pääsiäisen liharuoalle. Kokonaisesta Kalaneuvoksen C-leikatusta, ruoditusta lohifileestä valmistat monia sekä helppoja että haastavampia pääsiäisherkkuja.

Kalan mahdollisuudet ovat rajattomat. Seuraa helppoja reseptejämme ja kokeile jotain tuttua tai ihan uutta tänä pääsiäisenä!

Pääsiäinen tarkoittaa monille pitkiä vapaita. Pääsiäinen on mahdollisuus nautiskella ruokapöydän antimista kaikessa rauhassa ystävien tai perheen kesken. Hyvä ruoka yhdistää ja piristää keväistä mieltä!

Rauhaisaa pääsiäistä kaikille toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit