Julkaistu: 31.03.2022

Pääsiäisen monet maut – kokeile helppoja reseptejä kalasta

Pääsiäismenu 2022

Pääsiäisenä kokoonnutaan perinteisesti yhteen ja nautitaan hyvästä ruuasta. Pyhien ei tarvitse tarkoittaa koko pitkää viikonloppua keittiössä: syöntivalmiilla Kalaneuvoksen graavi- ja kylmäsavulohituotteilla kokki kuin kokki taikoo vaivattoman ja herkullisen pääsiäismenun. Monipuolinen kala maistuu taatusti – kokkasit sitten itselle, perheelle, ystäville tai vaikka koko suvulle.

Kala voi pääsiäismenussa täydentää perinteisiä pääsiäisruokia tai laittaa koko pääsiäistradition uusiksi nousemalla juhlapöydän päärooliin. Laita tarjolle kokonainen pääsiäisen kalapöytä! Kevään 2022 valitettavassa maailmantilanteessakin kannattaa pitää kiinni perinteistä; niillä saa pidettyä yllä jatkuvuuden tunnetta ja hyvä ruoka nostattaa positiivista mieltä ja yhteishenkeä.

Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä pääsiäisin kalaruokia varten ja muutamia valintoja pääsiäisen resepteiksi kalasta. Hae inspiraatiota ja tarjoile omaan makuusi sopiva pääsiäisruoka pyhien eri päivinä! Artikkelin lopussa on esimerkit pääsiäismenu 2022 kalaruoista – sekä helppo ja vaivaton ehdotus että vaihtoehto ruuanlaittoon intohimoisemmin suhtautuville kotikokeille, keittiömestari Arto Rastaan resepteillä. Välipäivinä voit tarjoilla esimerkiksi erilaisia kalakeittoja tai rentoja pikkusuolaisia laajasta kalareseptien valikoimastamme.

Helppo pääsiäismenu – monta makumatkaa

Kala tuo juhlapöytään mukavaa vaihtelua ja toimii erinomaisesti niin helppona ja raikkaana alkupalana kuin täyttävänä pääruokana. Lihan korvaaminen osittain tai kokonaan kalalla on paitsi terveellinen, myös ekologinen valinta.

Kokosimme alle muutamia pääsiäiseen erinomaisesti sopivia kalareseptejä. Mikä parasta: kaikki valmistuu alle 20 minuutissa. Kalaruokien etuna on se, että niitä voi valmistaa etukäteen ennen tarjoilua tai hankkia kätevästi kaupasta syöntivalmiina.

Kalaneuvoksen tuotteet sopivat oivallisesti moneen makuun:

Lohitartar

Perinteinen lohitartar ihastuttaa klassisena alkupalana tai vaikka pienenä välipalana, jos nälkä pääsee yllättämään kattausten välissä.

Gluteenittomat kylmäsavulohicrostinit

Gluteenittomat kylmäsavulohicrostinit tuunaavat perinteisen patongista valmistetun alkupalan uuteen uskoon. Pieni värikylläinen herkkupala on täynnä makua ja vakuuttaa kriittisimmänkin tuomarin.

Poke bowl

Pääsiäisen pääruuankaan ei tarvitse olla aina tuttu ja perinteisin: vaihtelua ja uusia makuja pöytään tuo Havaijilta inspiraatiota ammentava poke bowl, joka on helppo toteuttaa, mutta pitää nälän varmasti loitolla. Katso videolta, miten näppärästi poke bowl valmistuu alle 20 minuutissa.

Lohta mausta tippaakaan tinkimättä

Kalaneuvoksen syöntivalmiit kylmäsavu- ja graavituotteet valmistetaan aina tuoreesta raaka-aineesta, ei koskaan pakasteesta. Kylmäsavustusprosessimme on vuosikymmenten tuotekehityksen tulos. Savustusreseptiikkaamme hioessa ensiluokkainen maku yhdistettynä korkeaan tasaiseen laatutasoon on aina ollut tärkein kriteerimme onnistumiseen. Päivittäinen jatkuva laadunvalvonta on tärkeä osa sertifioitua tuotantoprosessiamme.

Graavikalat ja kylmäsavustetut kalat valmiiksi siivutettuina sopivat hyvin alkupalaksi sellaisenaan tai pienellä twistillä lisukkeiden sekä saaristolaisleivän kanssa. Siivuista valmistuu helposti monia erilaisia juhlavia kalaruokia pääruoiksi tai alkupaloiksi.

Kokeile esimerkiksi: Graavikirjolohisiivujen päälle voi raastaa limen kuorta ja valuttaa limen mehua – ne antavat pirteän säväyksen graavikalalle. Kylmäsavusiivujen päälle voi lisätä vaikkapa hieman oliiviöljyä, basilikaa, sitruunaa, pippuria ja parmesanlastuja.

Graavatut ja kylmäsavustetut kalat siivuina saat Kalaneuvokselta myös pienen piirin pääsiäispöytään sopivissa 150 g pakkauksissa!

Tervetuloa kevät ja kalaisat vedet

Pääsiäinen on kristillinen juhla, jonka viettämiseen meillä kaikilla liittyy erilaisia tapoja, perinteitä ja tietysti myös suosikeiksi muodostuneita juhlaruokia. Pääsiäisen ajankohta vaihtelee maaliskuun lopulta huhtikuun loppupuolelle. Vuonna 2022 pääsiäissunnuntaita vietetään 17.4. Ollaan siis jo kevään puolella, ja talviset lämmittävät ruokalajit ovat taakse jäänyttä aikaa.

Muualla kristillisessä maailmassa lammaspaisti on tunnetuin osa pääsiäisaterian perinteitä, ja Suomessakin se on suosittu pääsiäisruoka. Ortodokseilla pääsiäistä edeltää pitkä paastoaika, jolloin vältetään raskasta syömistä ja erityisesti lihaa. Pääsiäisenä on taas lupa nauttia ja paastoajan kruunaakin odotetut pidot.

Perinteiset ruoat ovat yhä useissa kodeissa pääsiäisaterioiden osia, mutta tavat sekoittuvat ja monia uusia ruokia sekä reseptejä käytetään perinteisten pääsiäisruokien rinnalla. Perinteinen pääsiäismenu voi alkaa tuntua raskaalta, jos päivästä toiseen herkutellaan lihaisalla karitsalla, maltaisella mämmillä ja kermaisella pashalla sekä tietenkin suklaalla.

Keväisen sesongin juhlapöytään on tarjolla runsas määrä kalalajeja; vuoden ympäri saatavien viljeltyjen lajien lisäksi esimerkiksi haukea, ahventa, kuhaa ja suomalaista MSC-sertifioitua silakkaa. Viljellyistä kalalajeista Kalaneuvoksen kirjolohi on pääsiäispöydän kestosuosikki ja tänä pääsiäisenä myös laajasti hintakampanjoissa hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa!

Ruoanlaitto kalasta ei ole vaikeaa. Pääruuan yhteydessä voit tarjoilla esimerkiksi lämminsavukaloja salaatin tai perunan kanssa. Kokonainen savukirjolohifilee pöytään nostettuna on tyylikäs juhlapöydän kruunu tai toinen vaihtoehto perinteiselle pääsiäisen liharuoalle. Kokonaisesta Kalaneuvoksen C-leikatusta, ruoditusta lohifileestä valmistat monia sekä helppoja että haastavampia pääsiäisherkkuja.

Kalan mahdollisuudet ovat rajattomat. Seuraa helppoja reseptejämme ja kokeile jotain tuttua tai ihan uutta tänä pääsiäisenä!

Mäti on pääsiäisherkku

Kalan mäti on arvostettu herkku, joka on erottamaton osa kaikkien juhlapyhien kalapöytää, myös pääsiäisen. Voit käyttää sitä kalapöydässä sellaisenaan tai koristamaan kalaherkkuja ja -ruokia. Jos paistat blinejä, mädit ovat niiden kanssa parasta herkkua. Mäti sopii hienosti myös uuniperunoiden tai pikkusuolaisten täytteeksi sekä voileipien päälle. Pääsiäisen juhlapöytään sopii esimerkiksi Kalaneuvoksen emännän mätimousse, joka on erittäin nopeaa ja helppoa valmistaa isommissakin määrissä.

Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä on saatavilla pakastettuna pääsiäiseen. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, jonka jälkeen se säilyy noin vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään.

Kirjolohen mäti sopii hienosti osaksi pääsiäismenua
Suomalainen kirjolohen mäti sopii osaksi monia eri annoksia tai ihan vain lisukkeeksi sellaisenaan muiden pääsiäisherkkujen kera

Pääsiäismenun kaksi ”ässää”: sitruuna ja silakka

Sitruuna tekee hyvän säväyksen kaloihin, ja keväällä pääsiäisen aikaan se tuo mukavaa kirpeyttä ja keltaista pirteää väriä kalaruokiin. Tuoreen sitruunan lisäksi voit kokeilla Kalaneuvoksen Sitruunaista kalamaustetta. Sitruunainen kalamauste on suunniteltu erityisesti vaaleille kaloille, kuten kuhafileille.

Pääsiäisruoka kalasta - kuhafilee Sitruunaisella kalamausteella
Vinkki: Kalaneuvoksen Sitruunainen kalamauste sopii kaikille vaaleille pääsiäiskaloille. Kokeile vaikkapa upeaa Arto Rastaan reseptiä kuhafileestä lipstikkakastikkeella – klikkaa kuvasta reseptiin!

Silakka on ekologinen ja kotimainen valinta pääsiäisen kalapöytään. Siinä sivussa silakkaa syömällä teet huomaamatta ympäristöteon Itämerellekin. Suositeltava silakkavaihtoehto pääsiäispöytään ovat Kalaneuvoksen monipuoliset silakkamarinadit, joita voit ostaa joko kerralla ison määrän astiassa tai helposti haluamasi määrän hyvinvarustettujen ruokakauppojen palvelutiskeiltä juuri sinun pääsiäispöytääsi. Makuvaihtoehtoja on useita, voit laittaa tarjolle vaikkapa pienen määrän jokaista makuvarianttia maisteltavaksi!

Silakkamarinadit
Kalaneuvoksen silakkamarinadeja voit ostaa pieniä määriä hyvinvarustettujen ruokakauppojen palvelutiskeiltä. Laita tarjolle vaikka jokaista makua pieni määrä!

Pääsiäismenu 2022 – helppo menu ja kotikeittiömestarin pääsiäisreseptit

Olemme koostaneet alle pari erilaista vaihtoehtoa pääsiäisen menuksi kalaruokien osalta. Tarjolla on helppo ja nopea pääsiäismenu ja hieman haastavampi, mutta ei vaikea vaihtoehto kokeneemmille kotikokeille, jotka haluavat panostaa aikaa ruoanlaittoon:

Helppo pääsiäsmenu – kalat

Alkupalat:
Graavikirjolohi suupalat ja/tai savukirjolohimousse tai Kalaneuvoksen graavikirjolohta siivuina maalaisleivän päällä.

Pääruoka:
Osta mieleistäsi Kalaneuvoksen silakkamarinadia tarjolle pöytään.
Valmista vuokasilakkarullat ja/tai uunikirjolohi tai osta kokonainen savukirjolohifilee, jonka voit tarjoilla pöytään sellaisenaan esimerkiksi tarjoiluastian päälle tyylikkäästi nostettuna ja yrtein koristeltuna.
Tarjoile lisukkeeksi pöytään mätimoussea perunan kanssa.
Salaatiksi voit valmistaa yksinkertaisen savusiikasalaatin.

Väliruoka:
Tarjoile väliruoaksi kylmäsavulohta ja juustoa (vinkki: laita tarjolle muutamaa erilaista juustoa) tai kylmäsavukirjolohirullat.

Jälkiruoaksi voit tarjoilla mieleistäsi makeaa. Suosi mahdollisuuksien mukaan aidosti suomalaisia valmistajia näinä haastavina aikoina.

Tavoitteellisen kotikokin Hieno pääsiäismenu – kalat

Valmista tarjolle itse läpi ruoan tarjottavaksi graavilohi ja/tai graavisiika, tai osta Kalaneuvoksen valmiita graavisiivuja.

Alkupalat Arto Rastaan tapaan:
Kylmäsavulohinyytit, savukirjolohi-perunakupit ja/tai kirjolohicarpaccio

Kylmä alkukeitto:
Kylmäsavulohikeitto

Pääruoka Arto Rastaan tapaan:
Paistettu kuhafilee lipstikkakastikkeella ja Sitruunaisella kalamausteella.
Osta tarjolle pääruokapöytään halutessasi myös valitsemaasi silakkamarinadia (vinkki: hyvinvarustettujen ruokakauppojen palvelutiskeiltä saat haluamasi pienemmän määrän silakkamarinadeja).
Jos tarjoilet perunaa, valmista niille lisukkeeksi lohi-wasabikastike.

Väliruoka:
Voileipäleivos kala- ja raputäytteellä, kylmäsavukirjolohi aperot tai kirjolohi-mangoldipiirakka.

Jälkiruoaksi voit tarjoilla mieleistäsi makeaa. Suosi mahdollisuuksien mukaan aidosti suomalaisia valmistajia näinä haastavina aikoina.

Naposteltavaksi ruoan jälkeen esimerkiksi laadukkaan pääsiäisviinin kera:
Mätisipsit
 
Lisävinkki: Jos vietät pääsiäistä mökkiolosuhteissa, niin valmista pääruoaksi loimulohi!

Pääsiäinen tarkoittaa monille pitkiä vapaita. Pääsiäinen on mahdollisuus nautiskella ruokapöydän antimista kaikessa rauhassa aivan lähipiirin kesken. Ole yhteydessä myös muihin lähimmäisiisi puhelimitse tai videoyhteyksin – jakakaa vaikka ruokaideoita. Hyvä ruoka yhdistää ja piristää mieltä!

Rauhaisaa pääsiäistä kaikille toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit