Julkaistu: 09.04.2019

Pääsiäisen kalat ja kalaruokavinkit

458

Suomalaiseen juhlaruokapöytään kuuluu kala – niin myös pääsiäisenä. Pääsiäisen kalaruoat voivat olla perinteisiä pääsiäisruokia täydentäviä ruokalajeja tai voit laittaa pääsiäistraditiot uusiksi ja laittaa kalan juhlapöytään päärooliin. Laita tarjolle siis vaikkapa kokonainen pääsiäisen kalapöytä! Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä pääsiäisin kalaruokia varten. Hae inspiraatiota ja tarjoile omaan makuusi sopiva pääsiäisen ateria pyhien eri päivinä!

Pääsiäinen on kristillinen juhla, jonka viettämiseen meillä kaikilla liittyy erilaisia tapoja, perinteitä ja tietysti myös suosikeiksi muodostuneita juhlaruokia. Muualla kristillisessä maailmassa lammaspaisti on tunnetuin osa pääsiäisaterian perinteitä, ja Suomessakin se on suosittu pääsiäisruoka. Perinteiset ruoat ovat yhä useissa kodeissa pääsiäisaterioiden osia, mutta tavat sekoittuvat ja monia uusia ruokia ja reseptejä käytetään perinteisten pääsiäisruokien rinnalla. Eri ruokalajit ovat edustettuina pääsiäispöydissä tasaisesti läpi koko juhlapyhän.

Suklaat, pashat, mämmit ja munat. Ne kuuluvat pääsiäiseen, joka on joulun tavoin tunnetusti monipuolisen herkuttelun ja yhdessäolon aikaa ruoka- ja kahvipöydissä. Esimerkiksi ortodokseilla pääsiäistä edeltää pitkä paastonaika, jolloin vältetään raskasta syömistä ja varsinkin lihaa. Siksi pääsiäinen tuo paastokauden jälkeen jälleen herkut pöytään ja on taas lupa nautiskella.

Pääsiäisen ajankohta vaihtelee maaliskuun lopulta huhtikuun loppupuolelle. Esimerkiksi vuonna 2019 pääsiäissunnuntaita vietetään 21. huhtikuuta eli melkein vapun kynnyksellä. Ollaan siis jo selvästi keväässä, ja talviset ruokalajit ovat taakse jäänyttä aikaa. Keväisen sesongin juhlapöytään onkin tarjolla runsas määrä kalalajeja, vuoden ympäri saatavien viljeltyjen lajien lisäksi esimerkiksi haukea, ahventa, kuhaa, silakkaa ja madetta.

Pääsiäinen ja kalaruoat osana juhlapöytää

Kevyemmät kalaruoat tasapainottavat miellyttävästi pääsiäisen ajan muuten suhteellisen raskaista ruokalajeista koostuvaa ruokailuperinnettä. Mämmi, pasha, suklaamunat ja liharuoat voivat aiheuttaa läpi pitkän viikonlopun syötynä väsymystä. Lihan korvaaminen osittain tai kokonaan kalalla on paitsi terveellinen, myös ekologinen valinta.

Kalaruokien etuna on myös se, että niitä voi valmistaa etukäteen ennen tarjoilua tai hankkia kätevästi kaupasta valmiina. Kalaneuvoksen valikoimasta esimerkiksi graavikalat tai kylmäsavustetut kalat valmiiksi siivutettuina sopivat hyvin alkupalaksi sellaisenaan, vaikkapa leivän kanssa tai niistä voi valmistaa monia erilaisia juhlaviakin kalaruokia pääruoiksi tai alkupaloiksi.

Graavi- ja kylmäsavustetut siivut
Vinkki: 400 gramman graavi- ja kylmäsavusiivut ovat pääsiäisviikolla kampanjassa hyvin varustetuissa ruokakaupoissa

Samoista tuotteista voi valmistaa myös kokonaan omia, juhlavia ruoka-annoksia tai valmiita tuotteita voi muokata nopeasti lisukkeilla. Muokkausideana esimerkiksi graavikirjolohisiivujen päälle voi raastaa limen kuorta ja valuttaa limen mehua – ne antavat pirteän säväyksen graavikalalle. Kylmäsavusiivujen päälle voi lisätä vaikkapa hieman oliiviöljyä, basilikaa, sitruunaa, pippuria ja parmesan-lastuja.

Kylmäsavulohinyytti alkupala
Kylmäsavulohinyytti on kaunis ja keväinen alkupala kylmäsavukirjolohisiivuista, klikkaa kuvasta reseptiin!

Pääruoan yhteydessä voit tarjoilla esimerkiksi lämminsavukaloja salaatin tai perunan kanssa. Esimerkiksi kokonainen savukirjolohifilee pöytään nostettuna on tyylikäs juhlapöydän kruunu tai toinen vaihtoehto perinteiselle pääsiäisen liharuoalle juhlapöytään tarjolle laitettavaksi.

Lämminsavukirjolohifilee
Lämminsavukirjolohifilee on suosituin kalavalinta pääsiäisen ruokapöytään

Jos haluat tarjoilla kokonaisen kalan pöytään fileen sijaan, niin Kalaneuvoksen kokonainen savusiika on hyvä vaihtoehto. Voit käyttää savusiikaa myös esim. salaateissa, silputtuna lisukkeena yhtenä osana juhlapöydässä tai vaikkapa savusiikachowderissa lämpimässä välikeitossa tai yhden pääsiäispäivän pääruokana.

Savusiika
Vinkki: Savusiika on valtakunnallisessa kampanjassa pääsiäisviikolla hyvin varustetuissa ruokakaupoissa.

Mäti kuuluu juhlapöytään

Kalan mäti on arvostettu herkku, joka on erottamaton osa juhlapyhien kalapöytää. Sitä voit käyttää kalapöydässä sellaisenaan tai koristamaan kalaherkkuja ja -ruokia. Jos paistat blinejä, mädit ovat niiden kanssa parasta herkkua. Mäti sopii hienosti myös uuniperunoiden tai pikkusuolaisten täytteeksi sekä voileipien päälle. Pääsiäisen juhlapöytään sopii esimerkiksi Kalaneuvoksen emännän mätimousse, joka on erittäin nopeaa ja helppoa valmistaa isommissakin määrissä.

Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä saa tuoreena palvelutiskimyynnistä ja pakastettuna rasioissa. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen se säilyy vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään.

Kirjolohen mäti
Vinkki: Kalaneuvoksen kirjolohen mäti pakasteena on alueellisissa kampanjoissa pääsiäisviikolla hyvin varustetuissa ruokakaupoissa

Pääsiäiseen sopii sitruuna

Sitruuna tekee hyvän säväyksen kaloihin, ja keväällä pääsiäisen aikaan se tuo mukavaa kirpeyttä kalaruokiin. Tuoreen sitruunan lisäksi voit kokeilla Kalaneuvoksen Sitruunaista Kalamaustetta, joka on tuoreimpana tullut kalamausteiden valikoimaamme Kalaneuvoksen Original Kalamausteen rinnalle. Sitruunainen Kalamauste on suunniteltu erityisesti vaaleille kaloille, kuten kuhafileille.

Sitruunainen Kalamauste
Sitruunainen Kalamauste sopii pääsiäisen sitruunan keltaiseen tunnelmaan

Pääsiäisen kalaruokia ja reseptejä

Kokonaisia ruokalajeja varten resepti-ideoita herkullisiin juhlaruokiin löydät kattavasta kalaruokien kokoelmastamme. Esimerkkeinä täsmäpoiminnoista pääsiäisen resepteiksi voisivat olla juhlavana alkuruokana tricoloriröstit tai trendikkäänä silakkaherkkuna tyylikkäät vuokasilakkarullat. Keväisen ja raikkaan pääruokasalaatin saat, kun valmistat savukirjolohisalaatin perunan kera. Ylellinen, pääsiäisen keltainen pääruoka pääsiäisen kalapöytään on paistettu kuhafilee lipstikkakastikkeella.

Paistettu kuhafilee sitruunaisella kalamausteella
Sitruunainen paistettu kuhafilee lipstikkakastikkeella on tyylikäs resepti pääsiäiseen, klikkaa kuvasta reseptiin!

Resepteistämme löytyy kalaherkkuja joka lähtöön ja makuun – niin pienelle kuin suuremmallekin juhlaväelle!

Pääsiäinen tarkoittaa monille pitkiä vapaita ja se antaa aikaa tavata ystäviä ja sukulaisia. Pääsiäinen on mahdollisuus nautiskella ruokapöydän antimista kaikessa rauhassa.

Hyvää pääsiäistä toivottaa koko Kalaneuvoksen henkilökunta!