Julkaistu: 20.03.2024

Pääsiäisen juhlapöytään kuuluu kala

Pääsiäismenu 2023

Pääsiäisen pitkinä pyhinä on useimmilla aikaa nautiskella hyvistä ruuista ja kokoontua yhteen juhlapöydän ääreen. Pääsiäisen juhlapöydässä on kevään tuntua ja juhlapöydät notkuvat täynnä raikkaita ja värikkäitä tarjottavia keväisten tulppaanikimppujen koristaen pöytää.

Voit helpottaa pyhien kokkailuja syöntivalmiilla Kalaneuvoksen graavi- ja kylmäsavulohituotteilla, joilla jokainen taikoo varmasti vaivattoman ja herkullisen pääsiäismenun. Monipuolinen kala maistuu taatusti – kokkasit sitten itselle, perheelle, ystäville tai vaikka koko suvulle.

Kala voi pääsiäismenussa täydentää perinteisiä pääsiäisruokia tai laittaa koko pääsiäistradition uusiksi nousemalla juhlapöydän päärooliin. Laita tarjolle kokonainen pääsiäisen kalapöytä tai tarjoile tänä vuonna kalaisa pääsiäisbrunssi.

Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä pääsiäisin kalaruokia varten ja muutamia valintoja pääsiäisen resepteiksi kalasta. Hae inspiraatiota ja tarjoile omaan makuusi sopiva pääsiäisruoka pyhien eri päivinä! Välipäivinä voit tarjoilla esimerkiksi erilaisia kalakeittoja tai rentoja pikkusuolaisia laajasta kalareseptien valikoimastamme.

pääsiäismenu – alkupaloista pääruokiin

Kala tuo juhlapöytään mukavaa vaihtelua ja toimii erinomaisesti niin helppona ja raikkaana alkupalana kuin täyttävänä pääruokana. Lihan korvaaminen pääsiäismenussa osittain tai kokonaan kalalla on paitsi terveellinen, myös ekologinen valinta.

Kokosimme alle muutamia pääsiäiseen erinomaisesti sopivia helppoja ja nopeita kalareseptejä alkupaloista pääruokiin. Kalaruokien etuna on se, että niitä voi valmistaa etukäteen ennen tarjoilua tai hankkia kätevästi kaupasta syöntivalmiina.

Kalaneuvoksen tuotteet sopivat loistavasti alkuruokiin, brunssiin ja suolaisiin kahvipöydän tarjottaviin:

Alkupalat – pääsiäisen ruokalun herättäjät

lohipastrami

Lohipastrami on näyttävä ja kaunis suussasulava alkupala, joilla saat juhlapöydän vieraat sanattomiksi. Pastramin teko on helppoa, mutta varaa aikaa maustumiseen.

jääkellarin lohi

Jääkellarin lohi on vaihtoehtoinen resepti graavilohelle. Reseptissä lohta graavataan pari vuorokautta, jolloin se suolautuu tasaisesti. Ihana herkku alkupalapöytään suolaisen kalan ystäville.

lohimousse

Lohimousse saaristolaisleivällä on maistuva kalaherkku, joka sopii vuoden jokaiseen juhlaan, myös pääsiäismenuun. Lohimousse sopii myös cocktailpaloille sekä uuniperunoiden täytteeksi. Koko komeuden kruunaa kirjolohenmäti.

Suolaiset kahvipöydän tarjottavat

Uutuusreseptimme kylmäsavulohijuustokakku on upea ja kaunis tarjottava pääsiäisen juhlapöydässä, jonka voit koristella pääsiäisen teemaan sopivilla kasviksilla ja hedelmillä. Sen voi tarjota myös pääruokana vaikkapa raikkaan salaatin kera. Siinä maistuvat aromikkaat espanjalaishenkiset täytteet, kuten manchegojuusto, oliivit, aurinkokuivatut tomaatit sekä täytteenä ja koristeenakin oleva raikas kylmäsavukirjolohi.

Lohijuustokakku

Lohipiirakka

Pääsiäisen kahvipöydän suolaiseksi tarjottavaksi sopii perinteisesti myös lohipiirakka. Tässä piirakassa maistuu raikas fenkoli. Resepteistämme löytyy myös kahvi- tai brunssipöytään sopiva savulohipiirakka.

Savulohiterriini

Näyttävänä vaihtoehtona suolaisiin tarjottaviin on myös savulohiterriini. Savulohiterriini on upea tarjottava juhlavissa tilaisuuksissa. Se sopii hyvin osaksi muita kalapöydän tarjottavia buffetpöytään tai herkulliseksi alkupalaksi. Toki sen voi nauttia myös pääruokana vaikkapa raikkaan salaatin kera.

pääsiäisen juhlavat pääruoat

Pidätkö eniten kirjolohesta tai lohesta, siiasta tai vaikkapa kuhasta? Kaikista näistä ja toki muistakin kaloista saat juhlavaa ruokaa pääsiäispöydän pääruoaksi.

Pääsiäinen

jUHLAVIA PÄÄRUOKIA KEVÄÄN SUURIMPAAN RUOKAJUHLAAN

mandariinilohi

Mandariinilohi sopii kevään juhlaan paitsi värinsä, myös makunsa puolesta. Rosmariini ja fenkoli tuovat erityistä makua uuniloheen ja kahden fileen ansiosta siitä riittää useammallekin ruokailijalle.

Gremolatalohessa maistuu valkosipuli ja persilja. Lisukkeeksi sopii reseptin terveellinen kukkakaalicouscous. Toki voit nauttia tämän vaihtoehtoisesti haluamasi lisukkeen kanssa.

Gremolatalohi

Parmesaanipaneroitu kuha

Parmesaanipaneroitu kuha on mahtavan maukas kalaherkku, joka on helppo ja nopea valmistaa koko perheelle. Tässä reseptissä kuhafilee saa herkullisen sekä rapean kuorrutteen paistamalla ne pannulla

Paistettu siika hollandaise

Paistettu siika hollaindaisekastikkeella on tyylikäs pääruoka, joka maistuu höyrytettyjen kasvisten kera.

Risotto on sekä arki- että juhlaruokaa parhaimmillaan ja sopii hyvin myös pääsiäisen pyhiin. Sitä keitetään hartaudella ja tarkkaillaan herkeämättä riisin kypsyysastetta.

Savulohirisotto on pehmeän täyteläinen ruoka, jota ei ole vaikea valmistaa. Sen kruunaa ripaus aromikasta parmesania.

Savulohirisotto

kalaherkut kaupan kalakaapista

Uutuustuotteemme sitruunamarinoidut kirjolohisuikaleet sekä kerma-hunajamarinoidut kirjolohisuikaleet hurmaavat maullaan ja helppoudellaan. Vain nopea paisto ja ne ovat valmiita. Marinoidut kirjolohisuikaleet eivät kaipaa mausteita ja ne sopivat erinomaisesti salaatteihin, pastoihin kuin uuniruokiinkin. Sitruunamarinoidut kirjolohisuikaleet sopivat hyvin väriltään ja sitrusmaiselta maultaan pääsiäisen teemaan.

Pääsiäisenä voit valmistaa sitruunaista uunipastaa, joka hurmaa kauniin keltaisella värillään sekä maullaan. Se valmistetaan jyväpastasta ja sitruunamarinoiduista kirjolohisuikaleista. Tämä ruoka on helppo ja sopii, kun haluat helposti jotain maukasta tarjottavaa.

Kalaneuvoksen syöntivalmiit kylmäsavu- ja graavituotteet löydät kaupan kylmäosastolta. Ne sopivat loistavasti pääsiäisen kalatarjottaviin ja helpottavat kiireistä kokkaajaa. Nämä tuotteet valmistetaan aina tuoreesta raaka-aineesta, ei koskaan pakasteesta. Graavikalat ja kylmäsavustetut kalat valmiiksi siivutettuina sopivat hyvin alkupalaksi sellaisenaan tai osana lisuketta sekä saaristolaisleivän kanssa. Siivuista valmistuu helposti monia erilaisia juhlavia kalaruokia pääruoiksi tai alkupaloiksi.

Liekki loimutuotteita on saatavilla lohi- sekä kirjolohifileestä. Loimukirjolohi ja -lohifileepalat ovat täydellisiä juuri silloin, kun haluat kalaa nautittavaksi tai esimerkiksi pikkusyötäviin vain pienemmän määrän. Ne sopivat hyvin ainesosaksi moniin kalaresepteihimme. Voit vaihtoehtoisesti käyttää Liekki loimutuotteita esimerkiksi lämminsavun tilalla.

Mäti on näyttävä ja arvostettu pääsiäisherkku

Kalan mäti on arvostettu herkku, joka on erottamaton osa kaikkien juhlapyhien kalapöytää, myös pääsiäisen. Voit käyttää sitä kalapöydässä sellaisenaan tai viimeistellä kalaherkut ja -ruoat värikkäällä mädillä. Varsinainen mätikausi on ohi, mutta kirjolohen-, muikun– ja siianmätejä voit löytää pakasteena tai palvelutiskeistä sulatettuna hyvinvarustetuista ruokakaupoista myös pääsiäisenä.

Pääsiäimenuun sopii esimerkiksi Kalaneuvoksen emännän mätimousse, joka on erittäin nopeaa ja helppoa valmistaa isommissakin määrissä. Kirjolohen mäti myös koristaa monen alkupalapöydän herkun, kuten tyylikkäät savulohi-suupalat.

Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä on saatavilla pakastettuna pääsiäiseen. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, jonka jälkeen se säilyy noin vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään.

Pääsiäismenuun sopii myös silakka

Silakka on ekologinen ja kotimainen valinta pääsiäisen kalapöytään. Siinä sivussa silakkaa syömällä teet huomaamatta ympäristöteon Itämerellekin. Suositeltava silakkavaihtoehto pääsiäispöytään ovat Kalaneuvoksen monipuoliset silakkamarinadit, joita voit ostaa joko kerralla ison määrän astiassa tai helposti haluamasi määrän hyvinvarustettujen ruokakauppojen palvelutiskeiltä juuri sinun pääsiäispöytääsi.

Makuvaihtoehtoina ovat valkosipuli-, tilli– ja sinappisilakkafilee. Jos et halua ostaa valmista, kokeile valmistaa itse vaikkapa hurmaavan makuisia himosilakoita.

keväiseen juhlapöytään keveyttä

Pääsiäinen on kristillinen juhla, jonka viettämiseen meillä kaikilla liittyy erilaisia tapoja, perinteitä ja tietysti myös suosikeiksi muodostuneita juhlaruokia. Pääsiäisestä on muodostunut kevään tärkeimpiä ruokajuhlia, jolloin istahdetaan juhlapöydän ääreen joko ystävien tai perheen kesken ja nautitaan kiirreettömästi hyvästä ruoasta. Pääsiäinen merkitsee myös kevään saapumista ja luonnon heräämistä hiljalleen. Jotkut uskaltautuvat sään salliessa jopa grillaamaan.

Perinteiset ruoat ovat yhä useissa kodeissa pääsiäisaterioiden osia, mutta tavat sekoittuvat ja monia uusia ruokia sekä reseptejä käytetään perinteisten pääsiäisruokien rinnalla. Perinteinen pääsiäismenu voi alkaa tuntua raskaalta, jos päivästä toiseen herkutellaan lihaisalla karitsalla, maltaisella mämmillä ja kermaisella pashalla. Vaihtoehtona näiden tilalle tai rinnalle on hyvä valita kevyttä kalaa.

Keväisen sesongin juhlapöytään on tarjolla runsas määrä kalalajeja; vuoden ympäri saatavien viljeltyjen lajien lisäksi esimerkiksi haukea, ahventa, kuhaa ja suomalaista MSC-sertifioitua silakkaa.

Ruoanlaitto kalasta ei ole vaikeaa. Pääruuan yhteydessä voit tarjoilla esimerkiksi lämminsavukaloja salaatin tai perunan kanssa. Kokonainen savukirjolohifilee pöytään nostettuna on tyylikäs juhlapöydän kruunu tai toinen vaihtoehto perinteiselle pääsiäisen liharuoalle. Kokonaisesta Kalaneuvoksen C-leikatusta, ruoditusta lohifileestä valmistat monia sekä helppoja että haastavampia pääsiäisherkkuja.

Kalan mahdollisuudet ovat rajattomat. Seuraa helppoja reseptejämme ja kokeile jotain tuttua tai ihan uutta tänä pääsiäisenä!

Pääsiäinen tarkoittaa monille pitkiä vapaita. Pääsiäinen on mahdollisuus nautiskella ruokapöydän antimista kaikessa rauhassa ystävien tai perheen kesken. Hyvä ruoka yhdistää ja piristää keväistä mieltä!

Rauhaisaa pääsiäistä kaikille toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit