Lohi

Lohi, kokonainen

Lohi on kalojen kuningas. Se on ansainnut arvonsa niin komean ulkonäkönsä kuin herkullisen makunsa vuoksi. Lohi on ollut jo aikoinaan keisarien ja herrasväen herkku, ja monipuolisesti valmistettavana se on pitänyt pintansa tärkeänä ruokakalana. Tämä hopeakylki on myös valittu Lapin maakuntakalaksi ja järvilohi Etelä- ja Pohjois-Karjalan maakuntakalaksi.

Lohta kannattaa pyytää vaikkei saisikaan, kuuluu vanha sanonta. Se onkin haluttu saaliskala lohijokien kalastajien keskuudessa. Arvellaan, että se on ollut ensimmäinen virkistyskalastuksen kohde. Ruokakalana se on suomalaisille tärkeä, ja koko maailmassa se on yksi kalanviljelyssä eniten tuotettuja lajeja. Arvokkaan ja maukkaan lohen punertavan lihan rasvapitoisuus on korkea, joten se sopii hyvin vaikka suolattavaksi, savustettavaksi, keitettäväksi tai paistettavaksi.

Monen mielestä lohi on parhaimmillaan graavisuolattuna (katso ohjeet lohen graavaukseen) tai savustettuna. Lohi sopii hienosti myös laatikoihin, pasteijoihin ja kaikkien suosikki on tietenkin uunilohi, mutta vertaansa vailla juhlissa tai arjessa on kermainen lohikeitto. Kokonainen lohi uunissa on myös yksi suomalaisten suosikkireseptejä.

Itämeressä vapaana kasvaneen lohen erottaa norjalaisesta kasvatetusta lohesta tai kotimaisesta kasvatetusta kirjolohesta sen lihan vähemmän punaisesta väristä. Kasvatettu norjalainen lohi on Suomen myydyin kala ja sitä kulutetaan 4,3 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Kalaneuvoksen lohi on Pohjois-Norjan Lofoottien alueella ja Lofoottien pohjoispuolella kasvatettua. Se kuljetetaan kylmäkuljetusrekoilla suoraan Lofooteilta kalanjalostustehtaallemme ja se on jalostettavana jo vuorokausi perkuun jälkeen.

Välitämme lohta tuoreena kokonaisena ja fileenä, graavattuna ja savustettuna eri muodoissaan. Lohta toimitetaan tilaajien toiveen mukaan useilla eri leikkausasteilla käsiteltynä. Kalojen leikkuuluokituksessa A tarkoittaa pienintä käsittelyä, kun taas E-leikkuussa poistetaan niin ruodot ja kidusluut kuin nahat ja rasvatkin. Voit lukea tarkemmin lohen leikkuuasteista artikkelistamme.

Lohi kalalajina

Lohi on meri- ja järvivesien komea kala, joka muistuttaa sukulaistaan taimenta. Erotuksena taimenella on pilkkuja koko kyljen alueella, kun lohen pilkut sijoittuvat kylkiviivan yläpuolelle. Toinen ero on pyrstössä: taimenen pyrstön pää on yleensä suora ja lohen pyrstössä on lovi. Se on myös taimenta suurempi.

Lohella on hopeanhohtoiset kyljet ja sen selkä on tummanharmaa ja vatsa vaalea. Koiraslohia kutsutaan kojamoiksi ja niille kasvaa kudun aikana alaleukaan koukku. Kalastettu lohi on yleensä 70–110 senttimetrin pituinen. Suurin Suomessa pyydetty järvilohi painoi yli 11 kiloa ja suurin merilohi jopa 30 kiloa.

Lohesta tunnetaan kaksi muotoa. Meriin vaeltavista lohikannoista käytetään nimitystä merilohi ja järvilohella viitataan sisävesissä eläviin lohikantoihin. Lohet nousevat 1–4 vuoden iässä järvistä tai merestä kutemaan jokiin, joissa ne etsivät koskialueita tai sorapohjia. Naaras kaivaa jokeen pyrstöllään kuopan, jonne lohipari laskee sukutuotteensa. Kuoppia voi olla useita, ja poikaset kuoriutuvat keväällä jäiden lähdön aikoihin.

Lohta tavataan koko Itämeren alueella ja jokisuissa istutusten tuloksena. Itämerestä luonnossa lisääntyviä lohia nousee Suomessa nykyisin vain Tornio- ja Simojokeen ja Jäämerestä Teno- ja Näätämöjokeen. Järvilohta on luonnostaan vain Vuoksen vesistössä, mutta sielläkin pääosin istutusten ansiosta. Myös ainakin Inarinjärveen sitä on istutettu. Lohi luokitellaan Suomessa uhanalaiseksi kalalajiksi. Järvilohi on äärimmäisen uhanalainen ja Itä- sekä Jäämeren lohikannat vaarantuneita.

Ravintosisältö / Näringsvärde 100 g
energia / energi 946 kJ
226 kcal
rasva / fett 16,4 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat 2,3 g
hiilihydraatit / kolhydrater 0 g
josta sokereita / varav sockerarter 0 g
proteiini / protein 20,0 g
suola / salt 0,11 g

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *