Muikku

Muikku

Kalaneuvokselta muikkua saa kokonaisena ja perattuna. Tiesitkö, että muikku on lohikala? Lohien heimoon kuuluva muikku on sisävesiemme ammattikalastajien tärkein saaliskala sekä määrässä että arvossa mitattuna. Sitä pyydetään vuodessa 2,5-2,8 miljoonaa kiloa. Noin puolet saaliista saadaan Saimaan vesistä Etelä-Savon ja Kaakkois-Suomen alueelta. Muikkua pyydystetään troolilla, nuotalla, rysällä ja pienisilmäisellä muikkuverkolla. Kalaneuvoksen muikut kalastetaan Puruvedestä, Saimaalta ja Säkylän Pyhäjärvestä.

Muikku onkin sisävesien kalastajille kuin silakka merikalastajille. Se on herkullinen arvokala ja myös muikun mätiä pidetään suuressa arvossa.

Muikkua sanotaan viisaaksi kalaksi, varsinkin kun kyse pohjoisessa Kitkajärvessä asuvista muikuista. Suomalaisen kansanperinteen mukaan ”Kitkan viisaiksi” nimetyt muikut eivät ui Kitkajokea pitkin alavirtaan Venäjälle, vaikka voisivat niin hyvin tehdä. Ja suomalaisia taas pidetään viisaana, kun ymmärtävät muikun arvon herkullisena kalana, toisin kuin monien muiden maiden asukkaat.

WWF:n kalaoppaan mukaan muikku on ympäristön kannalta vihreää eli suositeltavaa ravintoa. Se on myös terveellistä, sillä se kuuluu rasvaisiin kalalajeihin. Muikun lihassa on rasvaa keskimäärin 3,3 %. Rasvaisin osa on kalan pää, jossa rasvaa on 6 %.

Muikku kalalajina

Ulkonäöltään muikku on melko pieni hopeanvärinen sukkula, pituudeltaan 5-20 senttimetriä, joskus jopa 35 senttimetriä. Sen erottaa sukulaisestaan siiasta paitsi koon, myös leukojen perusteella, sillä muikun alaleuka on yläleukaa pidempi. Salakasta muikun erottaa rasvaevän perusteella ja kuoreesta sillä, että muikun suu on hampaaton.

Muikulla on suuret silmät ja se näkee hyvin. Se liikkuu päivällä parvina syvänteissä ja illalla pinnassa. Illalla parvi hajoaa mutta kokoontuu taas aamulla. Parvet viihtyvät parhaiten suurilla ja avonaisilla selkävesillä.

Muikkua on järvissä lähes kaikkialla Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Merialueella sitä on lähinnä Perämeren ja Suomenlahden itäosan vähäsuolaisissa vesissä. Muikuista voi valmistaa monenlaisia herkkuja. Suosituin resepti muikuista on paistetut muikut.

Ravintosisältö / Näringsvärde 100 g
energia / energi 463 kJ
111 kcal
rasva / fett 3,9 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat 0,9 g
hiilihydraatit / kolhydrater 0 g
josta sokereita / varav sockerarter 0 g
proteiini / protein 18,7 g
suola / salt 0,01 g

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *