Nieriä

Nieriä

Nieriä on kylmissä vesissä viihtyvä lohikala. Suomessa sen voi tavata Pohjois-Lapissa ja harvinaisena Vuoksen vesistössä Itä-Suomessa. Se on maailman pohjoisimpana elävä sisävesikala, ja arvellaan, että jääkauden jälkeen muodostuneiden vesialueiden ensimmäisiä kaloja olivat juuri nieriät.

Erä-lehden äänestyksessä vatsastaan punertava nieriä valittiin vuonna 2015 Suomen kauneimmaksi kalaksi. Myös rautuna tai Saimaalla nahkalohena, nahkakalana tai nieriäisenä tunnettu kala on kasvattanut jatkuvasti suosiotaan ruokakalana. Ensin se ilmestyi ravintoloiden listoille ja vähitellen myös kauppojen kautta herkkusuiden omille paistinpannuille.

Monet pitävät nieriää Suomen maukkaimpana ruokakalana. Sen liha on punertavaa ja jokseenkin rasvaista ja ennen kaikkea herkullista – on se sitten grillattu kypsäksi, paistettu pannulla tai uunissa ja valmistettu täytettynä tai sellaisenaan.

Kalaneuvoksen nieriä on Ruotsissa vastuullisesti kasvatettua. Toimitamme sitä fileinä ja kokonaisena.

Nieriä kalalajina

Nieriä muistuttaa ulkonäöltään lohta ja taimenta, mutta sen väritys on kuitenkin huomattavasti tummempi. Kala on vaaleapilkkuinen ja selästä tumma. Sen vatsa on kauniin punertava tai valkoinen, kutuaikaan koiraan vatsa on jopa voimakkaan punainen. Nieriä kasvaa alueesta riippuen noin 20-60 senttimetrin pituiseksi ja 0,3-1,5 kilon painoiseksi. Suurin Suomessa 2000-luvulla saatu yksilö on painanut 6,5 kiloa.

Lohen ja taimenen tavoin se mukautuu elinoloihinsa ulkonäöltään ja käyttäytymiseltään, joten siitä on tavattu toisistaan selvästi poikkeavia kantoja. Rautu kutee syksyllä sekä järvissä että virtaavissa vesissä. Ne suosivat hapekkaita sora- ja hiekkapohjaisia matalia rantoja, joissa munat kehittyvät talven yli. Koska nieriä kutee rannoille, se ei tee pitkiä vaelluksia. Paikallisena kalana se elää vain noin kymmenen kilometrin säteellä kutualueestaan. Poikkeuksena ovat Tenojoen nieriät, jotka tekevät vaelluksia.

Ravintona tämä kala käyttää hyönteisiä, simpukoita ja kotiloita ensimmäiset 4-6 vuotta, mutta vanhemmat kalat syövät myös pikkukaloja. Se voi elää harvinaisen vanhaksi: Huippuvuorilla on kalastettu jopa 24-vuotias rautu ja Suomessa 17-vuotias.

Tämä herkullinen ruokakala on innokkaan kalastuksen kohde, mutta luonnonvaraisena sen määristä on oltu huolissaan. Kalan kantojen hoito on vaikeaa, koska nieriän vaatimukset ympäristölle ovat hyvin korkeita ja se ei pärjää hyvin muille kalalajeille istutusten jälkeen. Saimaan nieriä on nykyään täysin rauhoitettu ja kanta on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi.

Ravintosisältö / Näringsvärde 100 g
energia / energi 699 kJ
167 kcal
rasva / fett 8,1 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat 1,6 g
hiilihydraatit / kolhydrater 0 g
josta sokereita / varav sockerarter 0 g
proteiini / protein 21,8 g
suola / salt 0,01 g

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *