Silakka

Silakka

Silakka on erittäin perinteinen ruokakala Suomessa. Monilla paikkakunnilla silakkamarkkinat ovat syksyn tärkeä tapahtuma, jonne saaristolaiskalastajat saapuvat myymään tuotteitaan. Useissa perinteisissä ravintoloissa suosituin klassikkoannos on silakat rapeaksi paistettuna ja perunamuusin kanssa tarjoiltuna. Silakka on Varsinais-Suomen maakuntakala ja Viron kansalliskala.

Silakka on sillin alalaji, jota tavataan vain Itämeressä. Se on hieman pienempi ja vähärasvaisempi kuin silli. Se ui Itämeressä suurina parvina ja onkin saalismäärältään Suomen tärkein kalalaji. Se on edullista ja ravinteikasta ruokaa, jonka voi herkutella monissa eri muodoissa: pihveinä, laatikkoruokana tai vaikka leivän päällä. Sen voi valmistaa helposti myös uunissa eri lisukkeiden kera ja se on sellaisenaan arkiruokaa parhaimmillaan.

Kalaneuvoksen silakkatuotevalikoima pitää sisällään kokonaiset silakat, silakkafileet ja silakkamarinadit eri tavoin maustettuina. Silakkamme kalastetaan Selkä- ja Saaristomereltä. Silakassa on sydämelle terveellisiä rasvahappoja sekä vitamiineja ja hivenaineita, kuten fosforia, kalsiumia ja D-vitamiinia. Ravintoarvoihinsa nähden se onkin edullista ruokaa ja sen proteiinikoostumus on hyvä. Katso kaikki silakkareseptit kalareseptit-sivuiltamme!

Silakka kalalajina

Silakka ja silli ovat samaa lajia, mutta ne erotetaan toisistaan levinneisyyden, kalan koon ja rasvapitoisuuden mukaan. Silliä pyydystetään pääasiassa Itämeren ulkopuolelta, esimerkiksi Pohjanmerestä.

Silakan koko on tavallisesti 15–20 cm, mutta nopeakasvuiset jättiläissilakat voivat olla yli 30 sentin pituisia ja puolen kilon painoisia. Suurin Suomessa pyydetty silakka painoi 1,1 kg. Silakalta puuttuu sillien tapaan kylkiviiva. Suomut ovat helposti irtoavat. Silakan voi ulkonäöltään sekoittaa kilohailiin, mutta sen kuono on hieman pidempi ja kulmikkaampi kuin kilohaililla. Virtaviivaisemmasta kilohailista silakan erottaa myös esimerkiksi vatsaa silittämällä: kilohailin vatsan suomut tuntuvat käteen teräviltä.

Silakka on yleinen Suomen merialueilla. Se kulkee suurissa parvissa avovedessä planktonia ja muuta saalista jahdaten. Öisin parvi nousee pintaan syömään ja painuu päivällä syvemmälle. Keväisin silakat liikkuvat rannikolle ja siirtyvät kesän mittaan kauemmas merelle talvehtimaan.

Silakka on määrältään ja arvoltaan maamme tärkein saaliskala. Sitä pyydetään pääasiassa troolaamalla ja kutuaikaan myös rysällä sekä jonkin verran verkoilla. Harrastajakalastajat pyytävät silakkaa silloilta ja rantapenkereiltä litkalla, joka on kohoton ja syötitön onki, jossa voidaan käyttää heitto-ongen vapaa. Yhteensä sitä pyydetään vuosittain 100 miljoonaa kiloa, josta puolet käytetään ihmisten ravintona ja loput rehuna turkistarhoilla mutta myös kirjolohenkasvattamoissa.

Ravintosisältö / Näringsvärde100 g
energia / energi504 kJ
120 kcal
rasva / fett6,1 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat1,6 g
hiilihydraatit / kolhydrater0 g
josta sokereita / varav sockerarter0 g
proteiini / protein16,3 g
suola / salt0,01 g
wave