Ahven

Ahven, kokonainen

Ahven on Suomen kansalliskala ja järvikaloistamme yleisimpiä ja käytetyimpiä. Helposti tunnistettavaa viirukylkistä kalalajia tavataan niin järvissä kuin meressäkin. Kalaneuvoksen myymän ahvenen kalastuspaikkoja ovat muun muassa Lappajärvi, Pyhäjärvi ja Kyrösjärvi. Kalatuotteemme jalostetaan helppokäyttöisiksi herkuiksi Suomessa.

Kokemattomalta kokilta ahvenen fileointi saattaa vaatia vähän harjoitusta, mutta siistit fileet loihdit kunnollisilla välineillä. Laita fileet pannulle tai uuniin ja ruoka onkin jo kohta valmista. Vähärasvainen, mutta maukas kala ei kaipaa seurakseen liikaa mausteita tai höysteitä viemään huomiota sen ominaismaulta. Toki ahvenesta voi nauttia myös savustuspussin kautta käytettynä tai terveellisesti höyrytettynä.

Ahvenen liha on vaaleaa, kiinteää eikä se ole yhtä rasvapitoinen kuin vaikkapa lohi. Tämä kala sopiikin myös ruokavaliotaan keventävälle nautiskelijalle. Esimerkiksi keitto on herkullinen ja helppo kotiruoka, joka valmistuu nopeasti. Vaalean kalan kanssa maistuvat myös kotimaiset tuoreet kasvikset – salaatissa tai kalan kanssa uunissa käyneenä. Kurkkaa kalareseptit-sivumme ja kokeile rohkeasti uusia yhdistelmiä.

Paistettu ahven liittyy monen suomalaisen mökkimuistoihin. Oman maan perunat kiehumassa ja ahvenet uunissa tuovat veden kielelle. Kotimaisessa kalassa on aito ja rehti maku ja se on olennainen osa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Ahven paistettuna kuuluu monen kesäiseen ruokapöytään. Kevyempää vaihtoehtoa hakevan kannattaa kokeilla höyrytettyä. Täältä löydät reseptin ahvenen paistamiseen. Tai kokeile grillattua ahventa.

Ahven kalalajina

Ahven on mökkirantojen yleisin onkikala ja se onkin jokaiselle tuttu ulkonäöltään. Se on yleensä vihreänsävyinen ja kyljessä on helposti tunnistettavat pystyraidat. Väri kuitenkin vaihtelee lähes mustasta vaaleaan harmaanvihreään. Paljon humusta sisältävissä tummissa vesistöissä ahven voi olla myös ruskeankaltainen. Ahvenen vatsaevät ja pyrstö ovat puna-oranssit. Ahvenen evät ovat teräviä, minkä moni kalamies on kämmenissään saanut tuntea.

Tyypillisesti ahven on 15-30 senttimetrin pituinen ja painoltaan 50-350 grammaa, mutta onpa merialueilta kalastettu jopa yli kahden kokoisia ahvenia.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin myös ahvenella. Sitä on kutsuttu mm. aapeliksi, ruotsin kielestä juontuvaksi abborraksi abborreksi, affenaksi, appuraksi, kyrmyniskaksi, körmyksi tai raitapaidaksi.

Ahventa tavataan lähes kaikissa Suomen järvissä ja merellä koko rannikkoalueella. Sen ravintoa ovat madot, hyönteisten toukat ja pikkukalat. Petona se voi saalistaa hyvinkin suuria kaloja, jopa itsensä kokoisia. Ahvenet etsivät ravintoa varsinkin aamuvarhaisella illan tullen parvissa. Yöksi se menee syvemmälle kasvuston suojaan lepäämään.

Ravintosisältö / Näringsvärde 100 g
energia / energi 345 kJ
82 kcal
rasva / fett 0,7 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat 0,1 g
hiilihydraatit / kolhydrater 0 g
josta sokereita / varav sockerarter 0 g
proteiini / protein 18,8 g
suola / salt 0,01 g

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *