Ahvenfilee

Ahvenfilee

Ahvenfilee on erittäin monikäyttöinen raaka-aine monipuoliseen ruoanlaittoon. Voit leivittää ahvenfileet ruisjauhoilla tai vaikkapa hapankorppumurskalla. Ahvenfilee sopii myös ahvenrullien valmistamiseen tai voit kypsentää fileet uunissa tai savustuspussissa. Paistetut ahvenet ja grillatut ahvenet ovat varsinkin kesäruokaa. Talvella voit herkutella lämpimillä uuniahvenilla.

Ahvenfileiden paistaminen pannulla tuottaa herkullisen aterian. Ennen kuin laitat fileet pannulle, lämmitä se ja sille laitettava voi tai öljy kuumaksi. Kun pyörittelet fileitä pannulla, voita pääsee myös niiden päälle ja kalalle tulee hyvä ruskea sävy. Älä paista fileitä liian pitkään, ettei niistä tule liian kuivia ja että ne pysyvät mehevinä. Paistamisen yhteydessä on hyvä muistaa myös sopiva pintasuola.

Ahven on Suomen kansalliskala ja erittäin suosittu ja makoisa ruokakala. Se on yleisin kalalajimme ja jokaiselle mökkikalastajalle tai pilkkijälle tuttu kyrmyniska. Ahvenen tunnistaa terävistä suomuista ja evistä sekä vihreästä sävystä, jossa on tummia pystyraitoja. Evät ja pyrstö ovat punaisen oransseja.

Kalaneuvoksen ahvenet kalastetaan mm. Lappajärvestä, Pirkanmaan Pyhäjärvestä ja Kyrösjärvestä sekä Merenkurkun alueelta. Kaikki kalojen fileointi tehdään Suomessa. Ahvenen liha on kiinteää ja vaaleaa. Se on vähärasvainen kala (vain 0,7 g / 100 g) verrattuna esimerkiksi loheen ja se sopii kevyeen ruokavalioon. Voidaankin sanoa, että ahven on terveellistä lähiruokaa.

Ravintosisältö / Näringsvärde 100 g
energia / energi 345 kJ
82 kcal
rasva / fett 0,7 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat 0,1 g
hiilihydraatit / kolhydrater 0 g
josta sokereita / varav sockerarter 0 g
proteiini / protein 18,8 g
suola / salt 0,01 g

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *