Kirjolohifilee

kirjolohifilee

Kirjolohifileestä saat valmistettua monenlaisia kalaherkkuja ruokapöytääsi. Kalaneuvokselta on saatavissa kirjolohifileitä monilla eri leikkuuasteilla A:sta D:hen, ruodollisena ja ruodittunu. Paitsi hyvää syötävää, kirjolohi on myös erittäin terveellinen kala; sen ravitsemukselliset arvot ovat huippuluokkaa ja siinä on runsaasti hyvälaatuista proteiinia, D-vitamiinia, ja hivenaineita. Myös kirjolohen rasva on terveydelle hyväksi.

Kaupan kalatiskeissä myytävä kirjolohifilee on kasvatettua. Sitä pidetään erittäin eettisenä ja ekologisena valintana, sillä kasvatusta ohjaavat nykyään tiukka ympäristölainsäädäntö ja lupajärjestelmä. Kalankasvattajat panostavat jatkuvasti voimia ympäristöasioiden eteen, ja keväällä 2013 ympäristöjärjestö WWF nostikin suomalaisen kasvatetun kirjolohen suositeltavien kalalajien vihreälle listalle.

Suomessa kalanviljelyn ylivoimaista ykköslajia tuotetaan noin 12 miljoonaa kiloa vuodessa. Suurin osa tuotannosta tapahtuu verkkoaltaissa Saaristomeren ja Ahvenanmaan vesillä. Kalaneuvoksen kirjolohet kasvatetaan joko Suomen rannikoilla, Ahvenanmaalla tai Ruotsissa. Koko tuoreen kirjolohen tuotantoketju on meidän hoidossamme mädistä ja kalanpoikasista aina valmiiseen tuotteeseen saakka, ympäri vuoden. Välitämme kirjolohta fileen lisäksi kokonaisena, graavattuna kirjolohifileenä sekä lämminsavustettuna, että kylmäsavustettuna monissa muodoissa ja erikokoisissa pakkauksissa.

Kirjolohen punertava liha sisältää hieman norjalaista lohta vähemmän rasvaa ja se on siksi ruokakalana monikäyttöistä. Kalareseptit-osiostamme löydät useita herkullisia reseptejä, joissa kunnioitetaan perinteitä tai kokeillaan jotain aivan uutta kirjolohifileestä. Esimerkiksi pannulla paistettu kirjolohi perunamuusin kera toimii aina ja on erittäin helppo sekä nopea arkiruoka. Kokeile vaikkapa jouluksi graavilohta. Kirjolohi sitruuna-ohrattopedillä on maittava ja raikas valinta arkeen kala-ateriaksi ja mandariinilohesta riittää tarjottavaa useammallekin. Kirjolohileipä on nopea välipala tai kevyt lounas. Kansainvälistä makua tuovat esimerkiksi italialaista alkuruokaa muunteleva kirjolohicarpaccio tai nopea ja terveellinen lohi wokkivihanneksilla.

Kirjolohifileen leikkausasteet

Kalafileellä tarkoitetaan ruodotonta kalanpuolikasta, joka on viilletty irti selkäruodosta kalan pitkittäissuuntaan. Fileiden leikkausasteiden nimet vaihtelevat sen mukaan, kuinka paljon kalaa on käsitelty. Hyvä muistisääntö on, että mitä pidemmälle aakkosissa mennään, sitä enemmän kalaa on käsitelty. Katso opastukseksi artikkelimme lohen ja kirjolohen leikkausasteista.

Vähiten on käsitelty A-fileetä, joka on myös hinnaltaan edullisinta. Toisaalta siitä tulee myös eniten hävikkiä. A-fileoinnissa kirjolohesta poistetaan selkä- ja kylkiruodot sekä kidusluu mutta kalan evät jätetään jäljelle. A- ja B-fileen rasva tuo makua tiettyihin kalaruokiin, joten se jätetään tarkoituksella mukaan. A-leikkuu sopii esimerkiksi uunikalaksi (omista mieltymyksistä riippuen) sekä rasvaisuuden ansiosta grillaamiseen, lohen paistamiseen pannulla tai loimuloheksi valmistamiseen.

B-leikkauksessa poistetaan selkä- ja kylkiruotojen sekä kidusluun lisäksi kaikki evät ja eväruodot sekä osa vatsarasvasta. Se sopii A:n tavoin mainiosti perusruuanlaittoon ja esimerkiksi kalapihveiksi.

C-leikatusta kirjolohifileestä on edellisten lisäksi poistettu kaikki selkä- ja vatsarasvat sekä fileen etuosan paksuimmassa kohdassa olevat pystyruodot 98-100 prosenttisesti. Se on aina ruodittu, joten se on hieno valinta esimerkiksi lapsiperheille ja vähärasvaisuutensa ansiosta graavilohen raaka-aineeksi.

D-leikkaus on täydellisin käsittely. Siinä kirjolohesta poistetaan edellisten lisäksi myös vatsan kalvot. Se sopii hienosti lähes kaikkeen ruuanlaittoon.

Ravintosisältö / Näringsvärde 100 g
energia / energi 672 kJ
161 kcal
rasva / fett 8,5 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat 1,5 g
hiilihydraatit / kolhydrater 0 g
josta sokereita / varav sockerarter 0 g
proteiini / protein 20 g
suola / salt 0,1 g

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit