Kirjolohi

Kirjolohi

Pääministeri on joskus suositellut syömään silakkaa, mutta harvalle kalalajille on presidentti ollut lanseeraamassa nimeä. Näin kävi forelliksi ja sateenkaarirauduksi (engl. rainbow trout) nimetylle kalalle, jolle presidentti Urho Kekkonen vuonna 1965 keksi nimen kirjolohi. Se vakiintui kalalajin suomalaiseksi nimeksi.

Kirjolohen punertava liha sisältää hieman norjalaista lohta vähemmän rasvaa ja se on siksi ruokakalana monikäyttöistä ja terveellistä. Kirjolohi onkin ravitsemuksellisesti huippuluokkaa. Sen lihassa on runsaasti hyvälaatuista proteiinia, D-vitamiinia, hivenaineita sekä terveydelle hyvää rasvaa.

Suomessa kirjolohi on kalanviljelyn ylivoimainen ykköslaji. Sitä tuotetaan vuosittain noin 12 miljoonaa kiloa, kun seuraavaksi eniten kasvatettavaa siikaa kasvatetaan noin miljoona kiloa. Suurin osa tuotannosta tapahtuu verkkoaltaissa Saaristomeren ja Ahvenanmaan vesillä. Kasvatettua kirjolohta pidetään eettisenä ja ekologisena valintana. Kirjolohen kasvatusta ohjaa tiukka ympäristölainsäädäntö ja lupajärjestelmä, ja kalankasvattajat ovatkin tehneet paljon työtä ympäristöasioiden eteen. Keväällä 2013 ympäristöjärjestö WWF nosti suomalaisen kasvatetun kirjolohen suositeltavien kalalajien vihreälle listalle.

Pääosa Kalaneuvoksen myymästä kirjolohesta tulee Nordic Troutin kalankasvattamoilta Suomen rannikolta, Ahvenanmaalta ja Ruotsista. Hallitsemme tuoreen kirjolohen koko tuotantoketjun, mädistä ja kalanpoikasista aina valmiiseen tuotteeseen saakka, ympäri vuoden. Välitämme kirjolohta tuoreena kokonaisena ja fileenä, graavattuna ja savustettuna eri muodoissaan ja erikokoisissa pakkauksissa. Sitä toimitetaan tilaajien toiveen mukaan useilla eri leikkausasteilla käsiteltynä. Kalojen leikkuuluokituksessa A tarkoittaa pienintä käsittelyä, kun taas E-leikkuussa poistetaan niin ruodot ja kidusluut kuin nahat ja rasvatkin.

Reseptipankissamme on runsaasti herkullisia kirjolohireseptejä aina kirjolohicarpacciosta gnocchivuokaan ja puolukkagraavatusta kirjolohesta kylmäsavukirjolohirulliin.

Kirjolohi kalalajina

Kirjolohi on tyynenmerenlohien sukuun kuuluva lohikala. Se tuotiin Pohjois-Amerikasta Eurooppaan ja Suomeen yli sata vuotta sitten. Siitä on vakiintunut suosittu ruokakala ja Suomen tärkein kasvatettu ruokakala. Kirjolohen erottaa lohesta ja taimenesta pienemmän pään ja tylpemmän kuonon perusteella. Se on muodoltaan myös näitä korkeampi. Kirjolohessa on eri puolilla runsaasti mustaa pilkutusta ja muuten se on yleisesti selkäpuolelta tumman harmaa, kyljistä hopeanhohtoinen ja vatsapuolelta vaalea. Kyljissä on roosanpunainen, hieman violettiin vivahtava raita.

Kirjolohi kasvaa 40-70 sentin pituiseksi ja 1-5 kilon painoiseksi. Kirjolohi kutee keväällä virtaavan veden sorapohjalle. Suomessa se ei tiettävästi juuri lisäänny, vaan kaikki kirjolohet luonnossa ovat istutettuja tai karanneita yksilöitä. Kalaa istutetaan lähinnä pyyntikokoisena vapakalastajien iloksi.

Ravintosisältö / Näringsvärde 100 g
energia / energi 715 kJ
171 kcal
rasva / fett 10,3 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat 1,5 g
hiilihydraatit / kolhydrater 0 g
josta sokereita / varav sockerarter 0 g
proteiini / protein 19,7 g
suola / salt 0,13 g

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit