Martin Kalan lipeäkala
Lipeäkala on perinteisen joulupöydän herkku, joka herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Martin Kalan Lipeäkalan myynti alkaa vuosittain loka-marraskuun vaihteessa. Kalaneuvos-konsernin tuotteista lipeäkala on ainoa tuote, jota myydään Martin Kalan tuotemerkillä. Tunnistat perinteikkään tuotteen kauppojen kylmähyllystä sen joulunpunaisesta pakkauksesta. Lipeäkalaa valmistetaan Turussa vuosikymmenten kokemuksella ja ylpeinä Martin Kalan perinteikkäästä tuotteesta. Loka-joulukuun aikana Martin Kalassa valmistetaan joulusesonkia varten noin 100 000 kiloa lipeäkalaa.
Martin Kalan lipeäkalan valmistus kestää lähes kuukauden
Loppusyksystä Turun tuotantolaitokselle saapuu Norjasta yli 10 000 kiloa kuivattua kalafileetä. Enää kaloja ei sentään kuivata ulkona orrella kuten vielä jokunen vuosikymmen sitten, vaan kuivatus tehdään koneellisesti Norjassa. Kuivatut, ohuet kalafileet laitetaan Martin Kalassa muutamaksi päiväksi veteen likoamaan. Tämän jälkeen ne siirretään suuriin sammioihin, joissa on sammutetusta kalkista ja kidesoodasta sekoitettu emäksinen liuos.
Muutaman päivän kuluttua liotetut kalat siirretään toiseen saaviin, joka täytetään puhtaalla vedellä. Kalat siirretään käsin sammiosta toiseen neljästi ja vesi vaihdetaan 10 kertaa. Aikaa koko prosessiin kuluu noin kolme viikkoa, minä aikana kalat turpoavat noin 8-9 kertaisiksi. Liotuksen loppuvaiheessa kalojen happamuus tarkistetaan. Jos pH pääsisi liian korkeaksi, kalat hajoaisivat keitettäessä.
Liotuksen jälkeen kalat nostetaan saaveista linjastolle ja leikataan noin kilon paloiksi. Lopuksi kalat pakataan Martin Kalan joulunpunaisiin vakuumipakkauksiin, jotka lähtevät Turusta kauppojen hyllyihin. Kotona lipeäkalaa ei tarvitse enää liottaa tai huuhdella ennen kypsentämistä. Esikäsittelyksi riittää nopea kastaminen kylmään veteen.
Tuotepakkauksessa on ohje lipeäkalan valmistamiseen. Reseptiosiossamme on katsottavissa lipeäkala resepti, josta löydät kypsennysohjeet eri kypsennystavoille ja lisäksi Sauce Bechamel -valkokastikkeen ohjeen lipeäkalan kumppanina tarjoiltavaksi.
Molva on vakiinnuttanut paikkansa lipeäkalan raaka-aineena
Perinteisesti lipeäkalaa valmistettiin turskasta, mutta nykyään käytössä on pääasiassa sen Pohjois-Atlantilla elävä, turskakaloihin kuuluva sukulainen molva. Molvan ja turskan maku ja ominaisuudet ovat hyvin samankaltaiset. Martin Kalan lipeäkalaa saa molemmista kalalajeista valmistettuna. Turska-versio myydään vihreänsävyisissä pakkauksissa. Syksyllä 2016 Martin Kala Oy sai MSC-sertifikaatin ja tällä hetkellä kaikki Martin Kalan Lipeäkala on MSC-sertifioitua. Tunnistat MSC-sertifioidun tuotteen pakkauksen sinisestä MSC-logosta.
Monelle lipeäkalan tuoksu kuuluu erottamattomasti joulun kalapöytään. Lipeäkalaa tai livekalaa, kuten sitä myös kutsutaan, on syöty keskiajalta lähtien. Aikoinaan lipeäkala oli suosittua myös paaston aikaan, sillä siinä on erittäin korkea proteiinipitoisuus. Proteiinia on 19,3 g 100 grammassa.
Lipeäkala jakaa makunsa puolesta mielipiteitä, mutta tästä tuottesta saa erittäin maistuvan jouluherkun. Kannattaa katsoa lipeäkala resepti reseptipankistamme ja kokeilla itse!
Ainesosat
Kuivattu MOLVA (Molva molva, pyydetty Koillis-Atlantilta FAO27), vesi, happamuudensäätöaineet (E500, E526). Ravintosisältö / 100 g, valmistusohjeen mukaan valmistettuna.
Ravintosisältö / Näringsvärde | 100 g |
---|---|
energia / energi | 61 |
14 kcal | |
rasva / fett | 0,2 g |
josta tyydyttyneitä / varav mättat | 0,2 g |
hiilihydraatit / kolhydrater | 0,2 g |
josta sokereita / varav sockerarter | 0 g |
proteiini / protein | 3,5 g |
suola / salt | 0,1 g |
laktoositon / laktosfri, gluteeniton / glutenfri |
Pisteitä olisi tullut paljon enemmän jos mahdollista. Niin sanomattoman hyvää teidän lipeäkalaa söimme! Ostan monta pakettia yleensä, jo näöltänsä se erosi kilpailijasta. Harmittelin kun en lopuksi saanut kun yhden pakkauksen, vain citymarket Seinäjoella sieltä sitä löysin.
Kilpailijan tuotteesta tuli lopuksi vain pahamieli. Kiitos vielä, palataan ensi vuonna ?
Ylivoimaisen laadukasta, maukasta ja rakenteeltaan jämptiä, räjähtämätöntä lipeäkalaa. Kiitos! En malta odottaa hetkeä, jona tätä jälleen saa. Maistuisi vaikka ympäri vuoden.
Eri versioita on tullut kokeiltua, vaan nyt löytyi lipeäkala jota jatkossa suosin. Varsinkin turska versio on paras vastaantulevista, ainakin toistaiseksi.
Hei! Mistähän sais ostettua turska lipeäkalaaei vaan mistään löydy .sillä onhan se 100x parempaa.kiitos
Hei,
Turska-versiota on suppeammin saatavilla. Pitäisi melkein tietää, miltä maantieteelliseltä alueelta olette tuotetta etsimässä. Myynnistämme osataan asiaan kertoa vastaus, mikäli haluatte asiaa puhelimitse tiedustella.
Jouluterveisin,
Lauri
Markkinointiviestintä | Kalaneuvos Oy
Terve!
Saako turskasta tehtyä lipeäkalaa Jyväskylästä tai ympäristöstä mistään jouluna 2022.
Pekka
Mistä kaupasta saa Martin kalan lipeäkalaa Turusta ?
Kiitos etukäteen
Hei,
Kannattaa kysyä kaupoista tilannetta. Kaikki sesongin lipeäkalat on jo toimitettu, eli riippuu myyntimenekistä.
Kalaterveisin,
Lauri | Markkinointiviestintä
Kalaneuvos Oy
Oli erinomaista ”livekalaa”,
mikrokypsennys n.25min.
Onneksi ostin kaksi pakkausta!
Maistui täällä Tampereellakin!
Erinomainen tuote. !
Kysymys : Voiko tuotteen pakastaa ja jos voi,onko jotakin huomioitavaa ?
Hei,
Mistä saa Porin seudulla teidän lipeäkalaa?
Hei,
Kiitos viestistäsi. Ainakin K-CM Pori Mikkola myy lipeäkalaa ja aina voi asettaa toiveen kauppiaalle, jos ei ole valikoimassa.
Hyvää joulua!
On hyvää lipeäkala
Tästä ei kala parane, eikä Joulu tule ilman Martin kalan lipeäkalaa.
Hei, onko teillä myynnissä kuivattua turskaa?
Hei,onko kyseistä kalaa mahdollista ostaa kuivana?