Kuhafilee
Kuhafilee kuuluu kalaraaka-aineiden ehdottomaan kärkijoukkoon. Kuhafileen maku on maukas, mutta mieto. Liha on valkoista, kiinteää, keskirasvaista ja vähäruotoista. Kuha onkin suomalaisen ruokapöydän tuttu arvokala, joka on helppo valmistaa. Se on lämpimien sisävesien kala, jota tänä päivänä tavataan Suomessa kuitenkin enemmän Itämeressä. Kalaneuvoksen kuhafileetä löydät hyvin varustettujen ruokakauppojen kalatiskeiltä sekä nahallisena että nahattomana. On makuasia, kumpaa haluat itse suosia ruoanlaitossa.
Monien mielestä kuhafileiden maku maistuu parhaiten, kun ne paistaa pannulla nopeasti voissa ja maustetaan kevyesti suolalla. Voit myös leivittää fileet ennen paistamista tai vaikkapa pariloida ne. Herkullisia kuhafileistä tulee myös rulliksi käärittynä. Tarjoa erilaisten kastikkeiden kanssa, mutta kuhan omaa makua kunnioittaen. Kuha sopii hienosti myös sushin valmistukseen.
Kuhafileiden saatavauus on parhaimmillaan isänpäivän tienoilla, ja erityisesti monissa syksyn juhlissa syödään kuhafileestä valmistettuja herkkuja. Valmista kuhafilee mahdollisimman nopeasti hankkimisen jälkeen. Pidempi säilyttäminen väärässä lämpötilassa lisää listeriabakteerin riskiä. Siksi kypsentämätöntä kuhaa ei suositella syötäväksi raskausaikana. Voit lukea tarkemmin kalojen syöntisuosituksista Ruokaviraston sivuilta.
Kalaneuvoksen kuha pyydetään merestä Vaasan merialueelta ja Turun saaristosta ja sisämaasta mm. Lappajärvestä, Pirkanmaan Pyhäjärvestä, Kyrösjärvestä tai Lahden Vesijärvestä.
Kuhafileen kysyntä on ollut viime vuosina tasaisessa kasvussa. Kuhaa pyydetään vuosittain noin kolme miljoonaa kiloa, ja saaliit ovat tasaisesti kasvaneet. Tähän ovat johtaneet kalastuksen lisääntyminen sekä kuhakantojen voimistuminen istutusten, rehevöitymisen ja lämpimien kesien ansiosta.
Löydät paljon kalaruokaohjeita reseptipankistamme. Kokeile esimerkiksi paistettua kuhaa perunoiden kera. Se on selkeä mutta erittäin maukas herkku. Paistettu kuhafilee lipstikkamajoneesikastikkeella ja Kalaneuvoksen Sitruunaisella Kalamausteella on ylellisempi versio pannulla paistettavista kuharuoista. Fish & chips suomalaiseen tapaan valmistuu kuhafileestä illanistujaisiin ja maistuu itsetehtyjen ranskalaisten kera.
Ravintosisältö / Näringsvärde | 100 g |
---|---|
energia / energi | 333 kJ |
80 kcal | |
rasva / fett | 0,4 g |
josta tyydyttyneitä / varav mättat | 0,1 g |
hiilihydraatit / kolhydrater | 0 g |
josta sokereita / varav sockerarter | 0 g |
proteiini / protein | 18,7 g |
suola / salt | 0,01 g |
Ehkä luin huolettomasti, mutta miten paistaa nahallinen kuhafile ja miten nahaton? Ymmärsin, että paistaminen on erilaista, mutta miten?
Hei,
Ei pannulla paistamisessa ole muuta eroa, kuin että nahaton paistuu hieman nopeammin. Nahallisessa nahkapuoli alaspäin kannattaa paistaa suhteessa hieman pidempään kuin lihapuolta, jotta filee paistuu tasaisesta. Nahaton filee murenee helpommin paistaessa, eli sitä voi olla vaikeampi pitää kauniisti kokonaisena. Tätä voi pyrkiä estämään riittävän miedolla paistolämpötilalla. Makuun murenemisella ei luonnollisesti ole merkitystä.
Ystävällisin terveisin,
Lauri | Markkinointiviestintä
Kalaneuvos Oy