Julkaistu: 10.06.2019

Juhannuksen kalaruoat ja kalapöytä

458

Suomalaiseen juhannukseen kuuluvat perinteisesti mökki, vesistöjen lähistöllä oleskelu, iloinen seura ja tärkeimpänä tietenkin hyvä ruoka ja juoma – etenkin juhannuksen kalaruoat! Juhannus on valon ja keskikesän juhla, jota vietetään pääasiassa Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Juhannuksen viettoon meillä kaikilla liittyy erilaisia tapoja, perinteitä ja tietysti myös suosikeiksi muodostuneita juhannusruokia. Yöttömän yön juhlassa nautiskellaan tuoreesta ruuasta ja hyvästä juomasta hartaasti ja pitkään. Toki musiikkifestivaalit ja kaupunkijuhannus ovat kasvattaneet myös suosiotaan viime vuosina, mutta eipä kaupungissa juhannuksena oleilukaan estä syömästä vähän paremmin kuin tavallisena viikonloppuna.

Juhannuskalat ja grillaus kuuluvat juhannuksen perinteisiin

Juhannus on tunnetusti monipuolisen herkuttelun aikaa ruokapöydässä. Monesti juhannuksena valvotaan pitkään, käydään ehkä kalastamassa yöllä järvellä, merellä tai laiturin nokasta ja laitetaan vielä keskellä yötäkin pöytä kunnolla koreaksi esimerkiksi täyttävistä kalapääruoista tai maistuvista pikkusuolaisista.

Myös grillaaminen kuuluu perinteisesti juhannukseen. Viime vuosina etenkin kasvisten ja kalan grillaus ovat nousseet suosioon perinteisten lihojen ja makkaroiden rinnalle.

Grillaamalla kalaa lautasen sisältö kevenee liharuokiin verrattuna, mutta silti itse suorituksesta päästään nauttimaan eri vaiheineen ja hienoine tuoksuineen. Vihanneksilla höystetty kala-ateria valmistuu helposti ja nopeasti grillissä. Kalaneuvoksen vinkeillä varmistat, että saat juuri kypsyysasteeltaan oikean, mehevän grillikalan.

Grillattavaksi sopii hienosti herkullinen kirjolohifilee, mutta myös kokonainen siika, nieriä, ahven, lohifilee ja kuha valmistuvat maittaviksi grillin kuumuudessa. Katso perinteinen lohimedaljonkien grillausresepti opastusvideon kera sivuiltamme juhannuksen tyypillisimmäksi grilliherkuksi!

Tärkeä osa onnistuneen kala-aterian valmistamista on oikeanlainen suolaus. Kalan voi suolata laittamalla sen yöksi 10-prosenttiseen suolaveteen. Vaihtoehtoisesti kalan voi suolata merisuolalla kauttaaltaan. Voit myös pyytää kalatiskin myyjää jo kaupassa ripottelemaan päälle merisuolaa ja pakkaamaan kalan tiukasti. Kun kalan suolaa aamulla, voi jo illalla käydä grillauspuuhiin.

Kirjolohi- ja lohifileistä saa meheviä, kun leikkaat pintaan viillot noin neljän sentin välein ja maustat myös viiltojen välit. Maustamisessa kannattaa hyödyntää Kalaneuvoksen Original Kalamaustetta punalihaisille kaloille ja Sitruunaista Kalamaustetta vaalealihaisille kaloille.

Hyvän tuloksen saat, kun käytät kalan grillauksessa apuna foliota. Silloin kala ei jää ritilään kiinni eikä rasva valu grilliin. Kokonainen vonkale tai filee kannattaa laittaa folioon niin, että yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Jos ympäröit kalan kokonaan foliolla, siitä tulee keittokalan makuinen.

Savustetut ja graavatut kalat sopivat juhannuksen kalapöytään

Savustetuilla kaloilla saat kevennettyä juhannuksen perinteisesti raskaista ruokalajeista koostuvaa ruokailuperinnettä. Kokeile tänä vuonna laittaa tarjolle perinteisen lihan sijaan enemmän vaikkapa lämminsavustettua kirjolohifileetä.

Juhannuksen kalaruoat - lämminsavukirjolohifilee
Lämminsavukirjolohifilee sopii juhannuspöytään kalapääruoaksi

Tai maistuisiko vaikkapa kylmäsavustetut kalat tai graavatut kalat mukavaksi viilentäväksi kontrastiksi grillissä kypsennetyille kuumille herkuille? Kalaneuvoksen herkullisiksi Suomessa savustetut ja graavatut kalat saat kätevästi valmispakkauksissa, jolloin säästät savustamiseen kuluvan ajan ja voit keskittyä itse annosten valmistamiseen ja juhannuksesta nauttimiseen paremmin.

Toki voit ostaa tuoreet kalat ja hoitaa itse koko kypsennysprosessin alusta loppuun – etenkin jos kokkeja on samassa keittiössä useita tai jos juhannusporukassa on innokaita savustajia tai graavaajia. Graavikirjolohisiivuja kannattaa varata vähintään leivän päälle aamupalaksi laitettavaksi. Mukavan suolaisen ja viileän makuinen graavikala maistuu juhlimisen jälkeisenä aamuna taivaallisen hyvältä!

Juhannuksen kalapöytä - kylmäsavukirjolohifilee siivuina
Raikkaat kylmäsavustetut ja graavatut kalat tuovat mukavaa kontrastia juhannuksen lämpimille ruoille

Lämminsavustetuista kaloista Kalaneuvoksella on tänä juhannuksena 2019 juhannusviikolla valtakunnallisessa kampanjassa kokonainen savukirjolohi ja savusiika. Kokonaisena savustettu kala on mukava ja näyttävä tarjottava juhannuksena vaikka isommallekin porukalle noutopöytään ulos tai sisälle. Seuraile siis lähikauppojesi ilmoittelua!

Juhannuksen kalapöytä savukirjolohi
Vinkki: Juhannusviikolla valtakunnallisessa kampanjassa on kokonainen savukirjolohi
Juhannuskalat savusiika
Vinkki: Juhannusviikolla valtakunnallisessa kampanjassa on kokonainen savusiika

Muita Kalaneuvoksen kalaherkkuja on alueellisissa kampanjoissa eri osissa maata juhannusviikolla. Seuraa alueesi kauppojen ilmoittelua!

Muut juhannuksen kalaherkut

Uudet perunat ja silli ovat juhannuksen ehdoton perinneherkku, mutta silakka vetää sillille varsin hyvin vertoja. Esimerkiksi sinappisilakka ja uudet perunat ovat maukas kesäinen makupari, jossa Kalaneuvoksen valmis sinappisilakkafilee silakkamarinadi haastaa perinteisen sillin voitokkaasti.

Kalaneuvoksen sinappisilakkafilee valmistetaan Selkämerestä vastuullisesti pyydetystä MSC-sertifioidusta silakasta, kuten kaikki muutkin Kalaneuvoksen silakkamarinadit ja muut silakkatuotteet. MSC-silakka on ravintoarvoiltaan erittäin terveellistä syötävää ja sekä ekologinen että vastuullinen valinta ruokapöytään.

Samoista tuotteista voit valmistaa myös maittavia ruoka-annoksia tai valmiita Kalaneuvos-tuotteita voi muokata helposti pienillä lisukkeilla. Kokonaisia ruokalajeja varten resepti-ideoita herkullisiin juhannusruokiin löydät kalaruokaresepteistämme.

Pari täsmäpoimintaa juhannusresepteiksi voisivat olla esimerkiksi raikkaana alkupalana graavikirjolohisuupalat. Jos seurueessa on onkijoita, niin maistuvana pääruokana voi tarjoilla joko itse ongituista tai kaupan kalatiskiltä haetuista ahvenista valmistetut paistetut ahvenet varhaisperunoiden kera. Reseptipankistamme löydät kalaherkut jokaiseen makuun – niin pienelle kuin suurelle juhannusporukalle!

Vaikka juhannuksen sää on perinteisesti oikukas, niin ei anneta sen pilata hyvää juhlamieltä.

Herkullista juhannusta kaikille toivottaa koko Kalaneuvoksen henkilökunta!