Julkaistu: 12.06.2020

Juhannuksen kalaruoat ja kalapöytä 2020

Juhannuksen kalaruoat

Suomalaiseen juhannukseen kuuluvat perinteisesti mökki, vesistöjen lähistöllä oleskelu, iloinen seura ja tärkeimpänä tietenkin hyvä ruoka ja juoma – etenkin juhannuksen kalaruoat! Juhannus on valon ja keskikesän juhla, jota vietetään pääasiassa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Tässä artikkelissa käymme läpi kalaruokavinkit ja Kalaneuvoksen kampanjavinkit juhannukselle 2020!

Juhannuksen viettoon meillä kaikilla liittyy erilaisia tapoja, perinteitä ja tietysti myös suosikeiksi muodostuneita juhannusruokia. Yöttömän yön juhlassa nautiskellaan tuoreesta ruuasta ja hyvästä juomasta hartaasti ja pitkään. Vuoden 2020 juhannusta vietetään hieman erilaisissa olosuhteissa aiempiin vuosiin verrattuna, mutta sen ei tarvitse lannistaa juhannustunnelmaa, etenkin kun säät suosivat! Juhannus sujuu tänä vuonna kaupungissa, maalla tai mökillä – se ei estä syömästä juhannuksena vähän paremmin kuin tavallisena viikonloppuna.

Juhannuskalat ja grillaus kuuluvat juhannuksen perinteisiin

Juhannus on tunnetusti monipuolisen herkuttelun aikaa ruokapöydässä. Monesti juhannuksena valvotaan pitkään, käydään ehkä kalastamassa yöllä järvellä, merellä tai laiturin nokasta ja laitetaan vielä keskellä yötäkin pöytä kunnolla koreaksi esimerkiksi täyttävistä kalapääruoista tai maistuvista pikkusuolaisista.

Myös grillaaminen kuuluu perinteisesti juhannukseen. Viime vuosina etenkin kasvisten ja kalan grillaus ovat nousseet suosioon perinteisten lihojen ja makkaroiden rinnalle.

Grillaamalla kalaa lautasen sisältö kevenee liharuokiin verrattuna, mutta silti itse suorituksesta päästään nauttimaan eri vaiheineen ja hienoine tuoksuineen. Vihanneksilla höystetty kala-ateria valmistuu helposti ja nopeasti grillissä. Kalaneuvoksen vinkeillä varmistat, että saat juuri kypsyysasteeltaan oikean, mehevän grillikalan.

Grillattavaksi sopii hienosti herkullinen kirjolohifilee, mutta myös kokonainen siika, nieriä, ahven, lohifilee ja kuha valmistuvat maittaviksi grillin kuumuudessa.

Juhannuskalat - tuore lohifilee
Vinkki: Kalaneuvoksen pakattu, A-leikattu lohifilee on valtakunnallisessa kampanjassa juhannusviikolla hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa. A-leikkuu soveltuu parhaiten grillikalaksi. Seuraa lähikauppojesi ilmoittelua!

Tärkeä osa onnistuneen kala-aterian valmistamista on oikeanlainen suolaus. Kalan voi suolata laittamalla sen yöksi 10-prosenttiseen suolaveteen. Vaihtoehtoisesti kalan voi suolata merisuolalla kauttaaltaan. Voit myös pyytää kalatiskin myyjää jo kaupassa ripottelemaan päälle merisuolaa ja pakkaamaan kalan tiukasti. Kun kalan suolaa aamulla, voi jo illalla käydä grillauspuuhiin. Kirjolohi- ja lohifileistä saa meheviä, kun leikkaat pintaan viillot noin neljän sentin välein ja maustat myös viiltojen välit. Maustamisessa kannattaa hyödyntää Kalaneuvoksen Original Kalamaustetta punalihaisille kaloille ja Sitruunaista Kalamaustetta vaalealihaisille kaloille.

Hyvän tuloksen saat, kun käytät kalan grillauksessa apuna foliota. Silloin kala ei jää ritilään kiinni eikä rasva valu grilliin. Kokonainen vonkale tai filee kannattaa laittaa folioon niin, että yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Jos ympäröit kalan kokonaan foliolla, siitä tulee keittokalan makuinen.

Helpon ja nopean grillauksen ystäville Kalaneuvos on tuonut kesäkaudelle 2020 kauppoihin uutuustuotteina Grillivalmiit kirjolohifileepalat. Makuvaihtoehtoina näissä tuotteissa ovat perinteinen BBQ ja hennommin maustettu Teriyaki. Nämä tuotteet myydään grillaamiseen sopivassa alumiinivuoassa, joka on helppokäyttöisyydessä ja hygieenisyydessään vertaansa vailla; poista vain pakkauksen päällikalvo ja kypsennä kalat myyntipakkauksen alumiinivuoassa grillissä noin vartissa. Katso alla olevaa kuvaa klikkaamalla reseptivinkki grillattaviksi lisukkeiksi kummallekin maulle!

Juhannuksen kalapöytä - grillivalmiit kirjolohifileepalat
Klikkaa kuvasta lisukereseptiin Grillivalmis-sarjan kirjolohifileepaloille!

Savustetut ja graavatut kalat sopivat juhannuksen kalapöytään

Savustetuilla kaloilla saat kevennettyä juhannuksen perinteisesti raskaista ruokalajeista koostuvaa ruokailuperinnettä. Kokeile tänä vuonna laittaa tarjolle perinteisen lihan sijaan enemmän vaikkapa lämminsavustettua kirjolohifileetä tai lämminsavustettua lohta päreellä.

Juhannuksen kalaruuat - savulohifilee päreellä
Vinkki: savulohifilee päreellä on juhannusviikolla alueellisissa kampanjoissa hyvin varustetuissa ruokakaupoissa

Tai maistuisiko vaikkapa kylmäsavustetut kalat tai graavatut kalat mukavaksi viilentäväksi kontrastiksi grillissä kypsennetyille kuumille herkuille? Kalaneuvoksen herkullisiksi Suomessa savustetut ja graavatut kalat saat kätevästi valmispakkauksissa, jolloin säästät savustamiseen kuluvan ajan ja voit keskittyä itse annosten valmistamiseen ja juhannuksesta nauttimiseen paremmin.

Toki voit ostaa tuoreet kalat ja hoitaa itse koko kypsennysprosessin alusta loppuun – etenkin jos kokkeja on samassa keittiössä useita tai jos juhannusporukassa on innokaita savustajia tai graavaajia. Graavikirjolohisiivuja kannattaa varata vähintään leivän päälle aamupalaksi laitettavaksi. Mukavan suolaisen ja viileän makuinen graavikala maistuu juhlimisen jälkeisenä aamuna taivaallisen hyvältä!

Juhannuksen kalapöytä - kylmäsavukirjolohifilee siivuina
Raikkaat kylmäsavustetut ja graavatut kalat tuovat mukavaa kontrastia juhannuksen lämpimille ruoille

Lämminsavustetuista kaloista Kalaneuvoksella on tänä juhannuksena 2020 juhannusviikolla alueellisessa kampanjassa kokonainen savukirjolohi. Kokonaisena savustettu kala on mukava ja näyttävä tarjottava juhannuksena vaikka isommallekin porukalle noutopöytään ulos tai sisälle. Seuraile siis lähikauppojesi ilmoittelua!

Juhannuksen kalapöytä savukirjolohi
Vinkki: Juhannusviikolla alueellisessa kampanjassa on kokonainen savukirjolohi

Muita Kalaneuvoksen kalaherkkuja on alueellisissa kampanjoissa eri osissa maata juhannusviikolla. Seuraa alueesi kauppojen ilmoittelua!

Muut juhannuksen kalaherkut

Uudet perunat ja silli ovat juhannuksen ehdoton perinneherkku, mutta silakka vetää sillille varsin hyvin vertoja. Esimerkiksi sinappisilakka ja uudet perunat ovat maukas kesäinen makupari, jossa Kalaneuvoksen valmis sinappisilakkafilee silakkamarinadi haastaa perinteisen sillin voitokkaasti.

Kalaneuvoksen sinappisilakkafilee valmistetaan Selkämerestä vastuullisesti pyydetystä MSC-sertifioidusta silakasta, kuten kaikki muutkin Kalaneuvoksen silakkamarinadit ja muut silakkatuotteet. MSC-silakka on ravintoarvoiltaan erittäin terveellistä syötävää ja sekä ekologinen että vastuullinen valinta ruokapöytään.

Juhannuksen kalat - valkosipulisilakkafilee
Vinkki: Kalaneuvoksen silakkamarinadit ovat alueellisissa kampanjoissa juhannusviikolla hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa

Samoista tuotteista voit valmistaa myös maittavia ruoka-annoksia tai valmiita Kalaneuvos-tuotteita voi muokata helposti pienillä lisukkeilla. Kokonaisia ruokalajeja varten resepti-ideoita herkullisiin juhannusruokiin löydät kalaruokaresepteistämme.

Pari täsmäpoimintaa juhannusresepteiksi voisivat olla esimerkiksi raikkaana alkupalana graavikirjolohisuupalat. Jos seurueessa on onkijoita, niin maistuvana pääruokana voi tarjoilla joko itse ongituista tai kaupan kalatiskiltä haetuista ahvenista valmistetut paistetut ahvenet varhaisperunoiden kera. Reseptipankistamme löydät kalaherkut jokaiseen makuun – niin pienelle kuin suurelle juhannusporukalle!

Herkullista ja aurinkoista juhannusta kaikille toivottaa koko Kalaneuvoksen henkilökunta!