Julkaistu: 24.06.2021

Juhannuksen kalaruoat ja kalapöytä 2021

Juhannuksen kalaruoat

Suomalaiseen juhannukseen kuuluvat perinteisesti mökki, vesistöjen lähistöllä oleskelu, iloinen seura ja tärkeimpänä tietenkin hyvä ruoka ja juoma – etenkin juhannuksen kalaruoat! Juhannus on valon ja keskikesän juhla, jota vietetään pääasiassa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Tässä artikkelissa käymme läpi kalaruokavinkit ja Kalaneuvoksen kampanjavinkit juhannukselle 2021!

Juhannuksen viettoon meillä kaikilla liittyy erilaisia tapoja, perinteitä ja tietysti myös suosikeiksi muodostuneita juhannusruokia. Yöttömän yön juhlassa nautiskellaan tuoreesta ruuasta ja hyvästä juomasta hartaasti ja pitkään. Juhannusta voi viettää kaupungissa, maalla tai mökillä. paremmin kuin tavallisena viikonloppuna.

Juhannuskalat ja grillaus kuuluvat juhannuksen perinteisiin

Juhannus on tunnetusti monipuolisen herkuttelun aikaa ruokapöydässä. Monesti juhannuksena valvotaan pitkään, käydään ehkä kalastamassa yöllä järvellä, merellä tai laiturin nokasta ja laitetaan vielä keskellä yötäkin pöytä kunnolla koreaksi esimerkiksi täyttävistä kalapääruoista tai maistuvista pikkusuolaisista.

Myös grillaaminen kuuluu perinteisesti juhannukseen. Viime vuosina etenkin kasvisten ja kalan grillaus ovat nousseet suosioon perinteisten lihojen ja makkaroiden rinnalle.

Grillaamalla kalaa lautasen sisältö kevenee liharuokiin verrattuna, mutta silti itse suorituksesta päästään nauttimaan eri vaiheineen ja hienoine tuoksuineen. Vihanneksilla höystetty kala-ateria valmistuu helposti ja nopeasti grillissä. Kalaneuvoksen vinkeillä varmistat, että saat juuri kypsyysasteeltaan oikean, mehevän grillikalan.

Grillattavaksi sopii hienosti herkullinen kirjolohifilee, mutta myös kokonainen siika, nieriä, ahven, lohifilee ja kuha valmistuvat maittaviksi grillin kuumuudessa.

Kalaneuvos tuore lohifilee
Vinkki: Tuore lohifilee sopii hyvin grillikalaksi juhannukseen

Tärkeä osa onnistuneen kala-aterian valmistamista on oikeanlainen suolaus. Kalan voi suolata laittamalla sen yöksi 10-prosenttiseen suolaveteen. Vaihtoehtoisesti kalan voi suolata merisuolalla kauttaaltaan. Voit myös pyytää kalatiskin myyjää jo kaupassa ripottelemaan päälle merisuolaa ja pakkaamaan kalan tiukasti. Kun kalan suolaa aamulla, voi jo illalla käydä grillauspuuhiin. Kirjolohi- ja lohifileistä saa meheviä, kun leikkaat pintaan viillot noin neljän sentin välein ja maustat myös viiltojen välit. Maustamisessa kannattaa hyödyntää Kalaneuvoksen Original Kalamaustetta punalihaisille kaloille ja Sitruunaista Kalamaustetta vaalealihaisille kaloille.

Hyvän tuloksen saat, kun käytät kalan grillauksessa apuna foliota. Silloin kala ei jää ritilään kiinni eikä rasva valu grilliin. Kokonainen vonkale tai filee kannattaa laittaa folioon niin, että yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Jos ympäröit kalan kokonaan foliolla, siitä tulee keittokalan makuinen.

Savustetut ja graavatut kalat sopivat juhannuksen kalapöytään

Savustetuilla kaloilla saat kevennettyä juhannuksen perinteisesti raskaista ruokalajeista koostuvaa ruokailuperinnettä. Kokeile tänä vuonna laittaa tarjolle perinteisen lihan sijaan enemmän vaikkapa lämminsavustettua kirjolohifileetä tai lämminsavustettua lohta päreellä.

Tai maistuisiko vaikkapa kylmäsavustetut kalat tai graavatut kalat mukavaksi viilentäväksi kontrastiksi grillissä kypsennetyille kuumille herkuille? Kalaneuvoksen herkullisiksi Suomessa savustetut ja graavatut kalat saat kätevästi valmispakkauksissa, jolloin säästät savustamiseen kuluvan ajan ja voit keskittyä itse annosten valmistamiseen ja juhannuksesta nauttimiseen paremmin.

Toki voit ostaa tuoreet kalat ja hoitaa itse koko kypsennysprosessin alusta loppuun – etenkin jos kokkeja on samassa keittiössä useita tai jos juhannusporukassa on innokaita savustajia tai graavaajia. Graavikirjolohisiivuja kannattaa varata vähintään leivän päälle aamupalaksi laitettavaksi. Mukavan suolaisen ja viileän makuinen graavikala maistuu juhlimisen jälkeisenä aamuna taivaallisen hyvältä!

Kalaneuvos - se suomalainen kalanjalostaja
Vinkki: Kalaneuvoksen 150 g kirjolohi kylmäsavu- ja graasiivut ovat valtakunnallisessa kampanjassa hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa

Lämminsavustetuista kaloista Kalaneuvoksella on tänä juhannusviikonloppuna savusiika alueellisissa kampanjoissa. Kokonaisena savustettu kala on mukava ja näyttävä tarjottava juhannuksena vaikka isommallekin porukalle noutopöytään ulos tai sisälle. Seuraile siis lähikauppojesi ilmoittelua!

savusiika - savustettu siika
Vinkki: Juhannusviikolla alueellisessa kampanjassa on kokonainen savusiika

Muita Kalaneuvoksen kalaherkkuja on alueellisissa kampanjoissa eri osissa maata juhannusviikolla. Seuraa alueesi kauppojen ilmoittelua!

Muut juhannuksen kalaherkut

Uudet perunat ja silli ovat juhannuksen ehdoton perinneherkku, mutta silakka vetää sillille varsin hyvin vertoja. Esimerkiksi sinappisilakka ja uudet perunat ovat maukas kesäinen makupari, jossa Kalaneuvoksen valmis sinappisilakkafilee silakkamarinadi haastaa perinteisen sillin voitokkaasti.

Kalaneuvoksen sinappisilakkafilee valmistetaan Selkämerestä vastuullisesti pyydetystä MSC-sertifioidusta silakasta, kuten kaikki muutkin Kalaneuvoksen silakkamarinadit ja muut silakkatuotteet. MSC-silakka on ravintoarvoiltaan erittäin terveellistä syötävää ja sekä ekologinen että vastuullinen valinta ruokapöytään.

Valkosipulisilakkafilee silakkamarinadi
Vinkki: Kalaneuvoksen silakkamarinadit ovat alueellisissa kampanjoissa juhannusviikolla hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa

Samoista tuotteista voit valmistaa myös maittavia ruoka-annoksia tai valmiita Kalaneuvos-tuotteita voi muokata helposti pienillä lisukkeilla. Kokonaisia ruokalajeja varten resepti-ideoita herkullisiin juhannusruokiin löydät kalaruokaresepteistämme.

Myös mätiä saa pakastettuna. Kalaneuvoksen kirjolohen mätiä saa hyvinvarustetuista ruokakaupoista kruunaamaan juhannusherkut!

Kirjolohen mäti, 1 kg, pakaste
Vinkki: Kalaneuvoksen kirjolohen mäti on alueellisissa kampanjoissa juhannusviikonloppuna palvelutiskeillä tai 1 kg pakastepurkeissa

Pari täsmäpoimintaa juhannusresepteiksi voisivat olla esimerkiksi raikkaana alkupalana graavikirjolohisuupalat. Jos seurueessa on onkijoita, niin maistuvana pääruokana voi tarjoilla joko itse ongituista tai kaupan kalatiskiltä haetuista ahvenista valmistetut paistetut ahvenet varhaisperunoiden kera. Reseptipankistamme löydät kalaherkut jokaiseen makuun – niin pienelle kuin suurelle juhannusporukalle!

Herkullista ja aurinkoista juhannusta kaikille toivottaa koko Kalaneuvoksen henkilökunta!