Julkaistu: 19.06.2018

Juhannuksen kalaruoat ja kalaherkut

800

Juhannus on perinteisesti valon ja keskikesän juhla, jota vietetään pääasiassa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Juhannuksen viettoon meillä kaikilla liittyy erilaisia tapoja, perinteitä ja tietysti myös suosikeiksi muodostuneita juhannusruokia. Suomalaiseen juhannukseen kuuluu perinteisesti mökki, vesistöjen lähistöllä oleskelu, iloinen seura ja tärkeimpänä tietenkin hyvä ruoka ja juoma – etenkin juhannuksen kalaruoat! Toki musiikkifestivaalit ja kaupunkijuhannus ovat kasvattaneet myös suosiotaan viime vuosina, mutta kaupungissa juhannuksena oleiluhan ei estä syömästä vähän paremmin kuin tavallisena viikonloppuna.

Juhannuksen kalaruoat

Juhannus on tunnetusti monipuolisen herkuttelun aikaa ruokapöydässä. Monesti juhannuksena valvotaan pitkään, käydään ehkä kalastamassa yöllä järvellä, merellä tai laiturin nokasta ja laitetaan vielä keskellä yötäkin pöytä kunnolla koreaksi esimerkiksi kalapääruoista tai maistuvista pikkusuolaisista. Myös grillaaminen kuuluu perinteisesti juhannukseen. Tänä vuonna etenkin kasvisten ja kalan grillaaminen ovat nousseet suosioon perinteisten lihojen ja makkaroiden ohi. Tämän artikkelin yhteydessä olevassa kuvassa näet lohimedaljonkeja aseteltuna lautaselle, Kalaneuvoksen Original Kalamaustetta päälle ripoteltuna, grilliin laittamista varten. Katso myös erittäin yksinkertainen lohimedaljonkien grillausresepti opastusvideon kera sivuiltamme.

Savustetut ja graavatut kalat sopivat juhannuksen kalapöytään

Savustetuilla kaloilla saat kevennettyä juhannuksen perinteisesti raskaista ruokalajeista koostuvaa ruokailuperinnettä. Kokeile tänä vuonna laittaa tarjolle perinteisen lihan sijaan enemmän vaikkapa lämminsavustettua kirjolohta, jota on saatavilla Kalaneuvoksen valmistamana myös kaupan omilla merkeillä (tarkistaja valmistaja tuoteselosteesta). Tai maistuisiko vaikkapa kylmäsavustetut kalat mukavaksi kontrastiksi grillissä kypsennetyille kasvis- ja lihaherkuille? Kalaneuvoksen herkullisiksi Suomessa savustetut kalat saat kätevästi valmispakkauksissa, jolloin säästät savustamiseen kuluvan ajan ja voit keskittyä itse annosten valmistamiseen ja juhannuksesta nauttimiseen paremmin. Toki voit ostaa tuoreet kalat itse ja hoitaa koko valmistusprosessin alusta loppuun – etenkin jos kokkeja on samassa keittiössä useita. Graavikirjolohisiivuja kannattaa varata vähintään leivän päälle aamupalaksi laitettavaksi. Mukavan suolaisen ja viileän makuinen graavikala maistuu juhlimisen jälkeisenä aamuna taivaallisen hyvälle!

Samoista tuotteista voit valmistaa myös maittavia ruoka-annoksia tai valmiita Kalaneuvos-tuotteita voi muokata helposti pienillä lisukkeilla. Kokonaisia ruokalajeja varten resepti-ideoita herkullisiin juhannusruokiin löydät kalaruokaresepteistämme. Pari täsmäpoimintaa juhannusresepteiksi voisivat olla esimerkiksi raikkaana alkupalana graavikirjolohisuupalat. Jos seurueessa on onkijoita, niin maistuvana pääruokana voi tarjoilla joko itse ongituista tai kaupan kalatiskiltä haetuista ahvenista valmistetut paistetut ahvenet varhaisperunoiden kera. Reseptipankistamme löydät kalaherkut jokaiseen makuun – niin pienelle kuin suurelle juhannusporukalle!

Vaikka juhannukseksi on taas ennustettu hieman kehnoa säätä, niin ei anneta sen pilata herkkuhetkiämme – herkullista juhannusta!