Julkaistu: 15.06.2023

Kalaneuvos-brändistä tunnettu Nordic Fish investoi yli miljoona EUROA Ahvenanmaan perkaamoon

Nordic Fishin omistama Suomen suurin kalanperkaamo Nordic Trout laajentaa toimintaansa Ahvenanmaan Föglössä. Kolmiosainen investointi on pitkälti yli miljoona euroa ja tähtää kirjolohen laadun parantamiseen entisestään.

Investoinnin ensimmäinen osuus eli jäähdytystehon lisääminen näkyy konkreettisesti vuoden loppupuolella uusien koneiden muodossa.

–Saamme modernin laitteiston, joka jäähdyttää tehokkaammin ja nopeuttaa kalan kiertoa. Se merkitsee parempaa säilyvyyttä, mikä korreloi suoraan kirjolohen laatuun, lisää myyntiaikaa ja tarjoaa joustavuutta tuotantoon, kertoo perkaamo- ja myyntijohtaja Kristian Routamaa.

Toinen osa tulee keskittymään kalan perkuutavan parantamiseen.

–Kirjolohet ovat eri muotoisia, sillä niiden paksuus ja pituus vaihtelevat. Siirrymme ensi vuonna koneellisesta perkauksesta käsinperkuuseen, jossa kirjolohet siistitään tarkemmin ja tehokkaammin sekä samalla tuotantokapasiteetti nousee, Routamaa avaa.

Investoinnin kolmas vaihe vuosina 2024–2025 tulee keskittymään kalojen lajitteluun eri kokoluokissa.

Suomen suurin kirjolohen perkaamo

Föglössä perataan valtaosa Suomen kaikesta kirjolohesta, noin 8 miljoonaa kiloa vuodessa. Perkaamolla on tärkeä rooli keskeisenä osana koko kalan kattavaa arvoketjua, mutta myös alueen elinvoimaisuuden osoittajana ja motivaation kohottajana henkilöstölle, joka rakentaa itselleen tulevaisuutta saaristoon.

–Föglön yhteisölle investointi on merkittävä. Se osoittaa Nordic Troutin halua olla jatkossa läsnä saaristossa vahvana tekijänä, korostaa Nordic Troutin hallituksen jäsen Mats Perämaa.

Kirjolohen tulevaisuus näyttää valoisalta ja kalankasvatuksen turvaaminen kotimaisin voimin on tärkeä tavoite.

–Kirjolohi on monessa suhteessa ylivertainen kotimainen kala. Se on vähärasvaisempi, kiinteälihainen ja soveltuu kaikkiin ruokiin lohen tavoin, korostaa perkaamon johtaja Routamaa.

Nordic Troutin vienti kasvaa samalla, kun kalan syöntiä eläinproteiinin lähteenä kehotetaan lisäämään.

–Laatu on ollut tärkein lähtökohtamme jo yli 50 vuotta. Kasvatamme ja jalostamme tuotteemme arvojemme mukaisesti ja laatu edellä. Tällä investoinnilla parannamme tehokkuutta, lisäämme huomattavasti säilyvyyttä ja varmistamme asiakkaille entistä laadukkaamman tuotteen, konsernin taustalla vaikuttavan Nordic Fish Oy:n hallituksen puheenjohtaja Veijo Hukkanen summaa.

Yritys hallitsee kirjolohen koko tuotantoketjua, ja on johtavassa asemassa Suomessa.

–Strategiamme mukaisesti tarjoamme aina tuoretta, laadukasta ja vastuullisesti kasvatettua kalaa kaikissa muodoissaan. Tavoitteenamme on tehdä kalasta entistäkin maistuvampaa ja tämä miljoonainvestointi laatuun edustaa visiomme mukaista toteutusta ja haluamme olla paras, kertoo Nordic Trout Ab:n ja Kalaneuvos Oy:n toimitusjohtaja Hans-Mikael Helenius.

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Hans-Mikael Helenius, Nordic Trout Ab ja Kalaneuvos Oy
p. +358 50 5237 297 hans-mikael.helenius@nordictrout.com

Nordic Fish Oy, hallituksen puheenjohtaja Veijo Hukkanen,
p. +358 50 0655 356, veijo.hukkanen@kalaneuvos.fi

Nordic Fish on suomalainen perheyritys, jonka alle kuuluvat mm. kalankasvatuskonserni Nordic Trout sekä kalanjalostuskonserni Kalaneuvos.

Kalankasvatusliiketoiminta tuottaa Manner-Suomen, Ahvenanmaan ja Ruotsin 30 toimipisteessä vuosittain noin 9 miljoonaa kiloa kirjolohta ja on yksi EU:n johtavista kirjolohen mädin tuottajista. Kalaneuvoksen alla toimiva kalanjalostusliiketoiminta valmistaa herkullisia kalatuotteita Sastamalassa, Turussa ja Kaskisissa ja käsittelee vuosittain yli 15 miljoonaa kalakiloa. Korkean laadun ja ylivoimaisen maun takaavat ammattitaidolla valmistetut tuotteet, Suomen puhtaissa vesissä kasvaneet ja kasvatetut kalat sekä parhaat tuontiraaka-aineet. Koko Nordic Fish-konsernin liikevaihtoarvio vuodelle 2023 on noin 140 miljoonaa euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit