Julkaistu: 16.06.2020

Kalan grillaus – Kalaneuvoksen vinkeillä onnistut

458

Kalan grillaus on hyvä tapa hieman keventää lautasen sisältöä kesällä, ilman että joutuu luopumaan grillaamisen tunnelmasta. Vihanneksilla höystetty kala-ateria valmistuu helposti ja nopeasti grillissä. Kalaneuvoksen vinkeillä varmistat, että saat juuri kypsyysasteeltaan oikean, mehevän grillikalan.

Kala on terveellinen ja kevyt vaihtoehto esimerkiksi perinteisille grillipihveille tai makkaralle. Kala sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja proteiinia.

”Kesähelteillä on mukavampi nauttia kevyestä ruuasta, mausta kuitenkaan tinkimättä. Kaloista löytyy vaihtoehtoja moneen makuun. Kaveriksi voi sitten valita mieleisiään lisukkeita, kuten salaattia tai grillattuja kasviksia”, vinkkaa Kalaneuvoksen toimitusjohtaja ja kalatalousneuvos Veijo Hukkanen.

Kokonaisen kalan grillaus

Grillattavaksi sopivat hyvin esimerkiksi kaikille tuttu kirjolohi, mutta myös kokonainen siika, nieriä, ahven, lohi ja kuha.

”Suolaus on tärkeä osa onnistuneen kala-aterian valmistamista. Kokonaisen kalan voi suolata laittamalla sen yöksi 10-prosenttiseen suolaveteen. Vaihtoehtoisesti kalan voi suolata merisuolalla kauttaaltaan. Voit myös pyytää kalatiskin myyjää jo kaupassa ripottelemaan päälle merisuolaa ja pakkaamaan kalan tiukasti. Kun kalan suolaa jo aamulla, voi jo illalla käydä grillauspuuhiin”, Hukkanen selvittää.

Suolausaika riippuu kala raaka-aineesta, sen rasvaisuudesta ja koosta. Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa uskaltaa laittaa ja sen pidempi on grillausaika.

”Kokonaista siikaa tai nieriää grillatessa kalaa ei kannata suomustaa, vaan leikata pintaan viiltoja ja maustaa viiltokohdat. Kala kannattaa grillata ritilän päällä”, Hukkanen opastaa.

Kalafileen grillaaminen

Kalafilettä grillatessa kannattaa ensimmäisenä kiinnittää huomiota fileen leikkuuasteeseen. Kirjolohi- tai lohifilettä grillatessa kannattaa kaupasta valita pakatun kalan hyllystä tai palvelutiskiltä irtomyynnistä mieluiten A-leikattu filee grillausta ajatellen.

A-leikatussa fileessä kokonaan mukana oleva vatsarasva sulaa grillatessa tuoden kalaan lisää makua. A-fileessä mukana olevat ruodot pitävät fileen paremmin kasassa grillauksen aikana. Myös B-leikkuu käy grillaukseen hyvin ja C-leikkuu myös, jos muuta ei ole saatavilla tai jos haluat grillata ehdottomasti ruodottoman fileen.

Kirjolohi- ja lohifileistä saa grillattuna meheviä, kun leikkaa pintaan viillot noin neljän sentin välein, ja muistaa maustaa myös viiltojen välit. Näin kala maustuu tasaisesti. Katso grillatun lohifileen resepti reseptipankistamme.

Kalan grillaus - lohifilee grillattuna
Klikkaa kuvasta lohifileen grillausreseptiin!

Maustamisessa kannattaa hyödyntää Kalaneuvoksen omaa Original Kalamaustetta, joka on Suomen myydyin kalamauste. Mausteessa on suolaa sopivassa suhteessa muiden mausteiden, kuten korianterin, paprikan ja pippureiden kanssa. Vaaleille grillatuille kaloille sopiva mauste on Sitruunainen Kalamauste, joka on suunniteltu korostamaan vaaleiden kalojen ominaismakuja.

Isoista kalafileistä kuten kirjolohesta ja lohesta saa herkullisia annoskokoisia medaljonkeja. Nämä medaljongit eli lohinyytit ovat monelle tutuin tapa grillata kalaa. Voit pyytää kalamestaria leikkaamaan medaljongit valmiiksi tai katsoa helpot video-ohjeet reseptipankistamme lohimedaljongit grillissä -reseptistämme.

Kalan grillaus - lohimedaljongit
Katso lohimedaljonkien grillausresepti kuvaa klikkaamalla!

Resepteistämme löydät myös herkulliset eri kaloille sopivat kastikeohjeet ja muut grillatut kalaruokareseptit, kuten silakka- ja ahvenreseptit grilliin.

”Nopea ja herkullinen kylmäkastike grillikalalle valmistuu kermaviilistä, hunajasta ja Dijon-sinapista. Mukaan ripaus suolaa ja mustapippuria”, Hukkanen vinkkaa.

Käytä kalan grillauksessa foliota ja huolehdi lämpötilasta

Folio on kalan grillaajan paras ystävä. Kokonainen vonkale tai filee kannattaa laittaa folioon niin, että yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille.

Ilman foliota kala jää kiinni ritilään helposti ja sen rasva valuu grilliin.

”Kalaa ei kuitenkaan kannata ympäröidä foliolla kokonaan, silloin lopputuloksesta tulee helposti keittokalan makuinen. Ison, kokonaisen kalan alle tulee valita paksumpi folio ja taittaa se vielä kahteen kertaan. Huomaathan, että foliorullaa ostaessasi hankit juuri grillaamiseen tarkoitettua foliota. Kun kala on valmis, sen voi syödä suoraan foliosta tai kiepsauttaa siitä lautaselle”, Hukkanen vihjaa.

Kirjolohi- ja lohifileen grillaamiseen paras lämpötila on 170-180 astetta. Vähärasvaiset kalat kuten siika tai nieriä kannattaa paistaa 160 asteen lämpötilassa. Kalafilee valmistuu grillissä noin 20 minuutissa ja samalla voi valmistaa kasviksia aterian lisukkeeksi. Filee on kypsää kun haarukalla lohkaistessa pala irtoaa helposti. Kokonaisen kalan kohdalla kala kypsyy noin 200 asteessa ja vastaavasti grillausaika on pidempi, noin 45 minuuttia – jälleen kalan koosta riippuen.

Lämpötilan kanssa kannattaa olla huolellinen.

”Itse suosin kaasugrilliä, koska sen lämpötilaa on helpompi säätää. Hiiligrillin kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä, jotta saa aikaan tasaisen, sopivan lämpöisen hiilloksen”, Hukkanen pohtii.

Kalan seurana grillissä kypsyvät esimerkiksi tomaatit, sipulit ja paprikat.

”Itse tykkään grillata pieniä sipuleita ja laittaa tomaattien sisään homejuustoa”, Hukkanen vinkkaa.

Kirjolohen grillaus – 5 vinkkiä

Tässä kootusti viisi vinkkiä kirjolohen grillaukseen:

1. Kokeile rohkeasti medaljonkeja
Ota kirjolohifilee huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen h-hetkeä. Tässä vaiheessa se on kätevää maustaa. Kirjolohi grillataan usein fileinä. Fileen pintaan kannattaa leikata viillot noin neljän sentin välein. Ne edesauttavat kypsymistä ja tasaista maustumista. Mauste levitetään kattavasti koko pinnalle, myös viiltojen väleihin.

Toinen suosittu tapa grillata kirjolohta on medaljonkeina. Medaljonkien tekemiseen tarvitaan nimenomaan kookas kala, kuten kirjolohi. Medaljongeista tulee valmiiksi annoskokoisia. Ne leikataan kokonaisesta kirjolohifileestä noin neljän sentin levyisinä paloina, joiden keskelle leikataan nahkaan saakka viilto. Nahka pitää puolikkaat toisissaan kiinni. Kalamestaria voi kaupan kalatiskillä pyytää leikkaamaan kirjolohi myös valmiiksi medaljongeiksi. Kirjolohimedaljongit grillataan foliossa.

2. Varo, ettei kirjolohifilee keity foliossa
Hanki grillaamiseen tarkoitettua foliota. Filee kannattaa laittaa folioon nahkapuoli alaspäin niin, että fileen yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Ilman foliota kala jää kiinni ritilään helposti ja sen rasva valuu grilliin. Kalaa ei kuitenkaan kannata ympäröidä foliolla kokonaan – silloin lopputuloksesta tulee herkästi keittokalan makuinen. Mehukkuus ei kärsi, kun paistolämpötila ja -aika ovat sopivat. Siksi kala on hyvä laittaa folioon, mutta älä rypistä foliota kiinni.

3. Huomioi, että kirjolohi kypsyy lautasellakin
Kirjolohen paistamista helpottaa merkittävästi, jos lämpötila on tasainen. Kesäkeittiössä se onnistuu kaasugrillissä kätevämmin kuin hiiligrillissä. Hiiligrillin hiilloksenkin lämpötilan saa kyllä tasaiseksi, mutta se vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa.

Kirjolohifileen grillaamiseen paras lämpötila on 170–180 astetta. Kalafilee valmistuu grillissä noin 20 minuutissa ja samalla voi valmistaa kasviksia aterian lisukkeeksi. Kokonaisen kalan kohdalla kala kypsyy noin 200 asteessa ja vastaavasti grillausaika on pidempi, noin 45 minuuttia – luonnollisesti kalan koosta riippuen. Kypsyyttä arvioitaessa kannattaa huomioida, että kun kirjolohi otetaan grillistä lautaselle, se on kuumaa ja siksi kypsyy tovin vielä lautasellakin.

4. Varmista kypsyys väristä tai haarukalla
Kirjolohen kypsentäminen ylikypsäksi on suomalaisten kotikokkien perisynti. Liian pitkä kypsennysaika tekee kirjolohesta kuivaa ja mautonta, jolloin se narskuu hampaissa. Mauttomuus ja kuivuus johtuvat siitä, että kalasta katoaa sen luonnollinen rasva.

Kypsyyttä voi tarkkailla kalan väristä. Vaaleanpunaisuus on kypsyyden merkki, paksuin kohta voi jäädä hieman punertavaksi. Tällöin kypsyysaste on kokonaisuudessaan otollisin. Kypsyydestä voi varmistua kätevällä haarukkatempulla. Paina haarukan piikit fileeseen ja käännä. Jos kala lohkeaa syiden mukaan, se on kypsä. Koska grillatessa kypsennyslämpötilan määritteleminen tasaiseksi voi olla hankalaa, tämä haarukkatesti on usein tarpeen.

5. Älä jätä suolausta viime tinkaan
Kokonaisen kalan suolaus on erittäin tärkeä osa kirjolohiaterian onnistumista. Kokonaisen kalan voi suolata laittamalla sen yöksi kymmenprosenttiseen suolaveteen. Vaihtoehtoisesti kalan voi suolata merisuolalla kauttaaltaan.

Voit myös pyytää kalatiskin myyjää jo kaupassa ripottelemaan päälle merisuolaa ja pakkaamaan kalan tiukasti. Joka tapauksessa suolaantumiselle on syytä antaa aikaa. Jos kokonaisen kalan suolaa viime tingassa, suola ei ehdi imeytyä eikä kala todellisuudessa suolaannu. Hyvä aikataulu on suolata kirjolohi esimerkiksi grillausta edeltävänä iltana tai aamulla.

Tarkka suolaantumisaika riippuu kirjolohen rasvaisuudesta ja koosta. Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa kannattaa lisätä.

Kirjolohen grillaus
Kalaneuvoksen tuore kirjolohifilee myydään C-leikattuna kuvan pakkauksessa. Kampanjoissa myös A-leikattua fileetä on saatavissa samassa kalvossa. Klikkaa kuvasta tuotetietoihin!

Grillivalmis-tuotteilla kalan grillaus käy helposti ja nopeasti

Helpoin tapa grillata kalaa on käyttää Kalaneuvoksen kesän 2020 uutuustuotteita, Grillivalmis-sarjan maustettuja kirjolohifileepaloja. Makuina sarjassa on tarjolla tällä hetkellä BBQ ja Teriyaki. Kyseiset tuotteet myydään alumiinivuoissa, joissa fileepalat voi grillata näppärästi suoraan. Kyseessä on siis kätevä ja hygieeninen tuotesarja esimerkiksi nopeaan mökki- tai kaupunkigrillaamiseen.

Grillivalmiit kirjolohifileepalat
Klikkaa kuvasta lisukereseptiin Kalaneuvoksen Grillivalmis-sarjan uutuustuotteille!

Grillaustuokio on perheen yhteinen hetki

Perheyritystä luotsaava Hukkanen muistuttaa, että grillauksesta voi tehdä koko perheen tai suvun yhteisen hetken, jossa seurustellaan ja nautitaan jaetusta ajasta. Grillaus sopii hyvin myös kesäisiin juhlahetkiin.

”Meillä kesän grillihetket ovat vuosikymmenestä toiseen perhetapahtumia, joissa lapsetkin pääsevät osallistumaan muun muassa kattamalla pöydän ja tekemällä salaatin. Itse huolehdin kalan grillauksesta, tosin viime vuosina olen välillä uskaltanut antaa tehtävän myös vävypojille”, Hukkanen nauraa pilke silmäkulmassa.

Mukavia kalan grillaushetkiä!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.