Julkaistu: 19.05.2023

Kalan grillaus – Kalaneuvoksen vinkeillä onnistut

Kalan grillaus - lohen grillaaminen

Kalan grillaus on hyvä tapa hieman keventää lautasen sisältöä kesällä, ilman että joutuu luopumaan grillaamisen tunnelmasta. Vihanneksilla höystetty kala-ateria valmistuu helposti ja nopeasti grillissä. Kalaneuvoksen vinkeillä varmistat, että saat juuri kypsyysasteeltaan oikean, mehevän grillikalan.

Kala on terveellinen ja kevyt vaihtoehto esimerkiksi perinteisille grillipihveille tai makkaralle. Kala sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja proteiinia.

”Kesähelteillä on mukavampi nauttia kevyestä ruuasta, mausta kuitenkaan tinkimättä. Kaloista löytyy vaihtoehtoja moneen makuun. Kaveriksi voi sitten valita mieleisiään lisukkeita, kuten salaattia tai grillattuja kasviksia”, vinkkaa Kalaneuvoksen toimitusjohtaja ja kalatalousneuvos Veijo Hukkanen.

Kokonaisen kalan grillaus

Grillattavaksi sopivat hyvin esimerkiksi kaikille tuttu kirjolohi, mutta myös kokonainen siika, nieriä, ahven, lohi ja kuha.

”Suolaus on tärkeä osa onnistuneen kala-aterian valmistamista. Kokonaisen kalan voi suolata laittamalla sen yöksi 10-prosenttiseen suolaveteen. Vaihtoehtoisesti kalan voi suolata merisuolalla kauttaaltaan. Voit myös pyytää kalatiskin myyjää jo kaupassa ripottelemaan päälle merisuolaa ja pakkaamaan kalan tiukasti. Kun kalan suolaa jo aamulla, voi jo illalla käydä grillauspuuhiin”, Hukkanen selvittää.

Suolausaika riippuu kala raaka-aineesta, sen rasvaisuudesta ja koosta. Mitä rasvaisempi ja isompi kala, sitä enemmän suolaa uskaltaa laittaa ja sen pidempi on grillausaika.

”Kokonaista siikaa tai nieriää grillatessa kalaa ei kannata suomustaa, vaan leikata pintaan viiltoja ja maustaa viiltokohdat. Kala kannattaa grillata ritilän päällä”, Hukkanen opastaa.

Kalafileen grillaaminen

Kalafilettä grillatessa kannattaa ensimmäisenä kiinnittää huomiota fileen leikkuuasteeseen. Kirjolohi- tai lohifilettä grillatessa kannattaa kaupasta valita pakatun kalan hyllystä tai palvelutiskiltä irtomyynnistä mieluiten A-leikattu filee grillausta ajatellen.

A-leikatussa fileessä kokonaan mukana oleva vatsarasva sulaa grillatessa tuoden kalaan lisää makua. A-fileessä mukana olevat ruodot pitävät fileen paremmin kasassa grillauksen aikana. Myös B-leikkuu käy grillaukseen hyvin ja C-leikkuu myös, jos muuta ei ole saatavilla tai jos haluat grillata ehdottomasti ruodottoman fileen.

Kalaneuvos tuore lohifilee

Kalaneuvos myy kampanjoissa mm. grillaukseen sopivaa A-leikattua lohifileetä myös läpinäkyvässä kalvossa.

Kirjolohi- ja lohifileistä saa grillattuna meheviä, kun leikkaa pintaan viillot noin neljän sentin välein, ja muistaa maustaa myös viiltojen välit. Näin kala maustuu tasaisesti. Katso grillatun lohifileen resepti reseptipankistamme.

Grillattu lohi
Klikkaa kuvasta lohifileen grillausreseptiin!


Maustamisessa kannattaa hyödyntää Kalaneuvoksen omaa Original Kalamaustetta, joka on Suomen myydyin kalamauste. Mausteessa on suolaa sopivassa suhteessa muiden mausteiden, kuten korianterin, paprikan ja pippureiden kanssa. Vaaleille grillatuille kaloille sopiva mauste on Sitruunainen Kalamauste, joka on suunniteltu korostamaan vaaleiden kalojen ominaismakuja.

Isoista kalafileistä kuten kirjolohesta ja lohesta saa herkullisia annoskokoisia medaljonkeja. Nämä medaljongit eli lohinyytit ovat monelle tutuin tapa grillata kalaa. Voit pyytää kalamestaria leikkaamaan medaljongit valmiiksi tai katsoa helpot video-ohjeet reseptipankistamme lohimedaljongit grillissä -reseptistämme. Grillissä voi valmistaa myös muita kalaherkkuja, esimerkiksi lohikebakot!

Lohimedaljongit grillissä
Katso lohimedaljonkien grillausresepti kuvaa klikkaamalla!

Resepteistämme löydät myös herkulliset eri kaloille sopivat kastikeohjeet ja muut grillatut kalaruokareseptit, kuten silakka- ja ahvenreseptit grilliin.

”Nopea ja herkullinen kylmäkastike grillikalalle valmistuu kermaviilistä, hunajasta ja Dijon-sinapista. Mukaan ripaus suolaa ja mustapippuria”, Hukkanen vinkkaa.

Käytä kalan grillauksessa foliota ja huolehdi lämpötilasta

Folio on kalan grillaajan paras ystävä. Kokonainen vonkale tai filee kannattaa laittaa folioon niin, että yläpuoli jää paljaaksi. Ylijäävän folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Ilman foliota kala jää kiinni ritilään helposti ja sen rasva valuu grilliin.

”Kalaa ei kuitenkaan kannata ympäröidä foliolla kokonaan, silloin lopputuloksesta tulee helposti keittokalan makuinen. Ison, kokonaisen kalan alle tulee valita paksumpi folio ja taittaa se vielä kahteen kertaan. Huomaathan, että foliorullaa ostaessasi hankit juuri grillaamiseen tarkoitettua foliota. Kun kala on valmis, sen voi syödä suoraan foliosta tai kiepsauttaa siitä lautaselle”, Hukkanen vihjaa.

Kirjolohi- ja lohifileen grillaamiseen paras lämpötila on 170-180 astetta. Vähärasvaiset kalat kuten siika tai nieriä kannattaa paistaa 160 asteen lämpötilassa. Kalafilee valmistuu grillissä noin 20 minuutissa ja samalla voi valmistaa kasviksia aterian lisukkeeksi. Filee on kypsää kun haarukalla lohkaistessa pala irtoaa helposti. Kokonaisen kalan kohdalla kala kypsyy noin 200 asteessa ja vastaavasti grillausaika on pidempi, noin 45 minuuttia – jälleen kalan koosta riippuen.

Lämpötilan kanssa kannattaa olla huolellinen.

”Itse suosin kaasugrilliä, koska sen lämpötilaa on helpompi säätää. Hiiligrillin kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä, jotta saa aikaan tasaisen, sopivan lämpöisen hiilloksen”, Hukkanen pohtii.

Kalan seurana grillissä kypsyvät esimerkiksi tomaatit, sipulit ja paprikat.

”Itse tykkään grillata pieniä sipuleita ja laittaa tomaattien sisään homejuustoa”, Hukkanen vinkkaa.

Kalan grillaus halsterilla

Halsteri on hyvä apuväline kalan grillauksessa. Se ei ole millään tavalla pakollinen, mutta voit käyttää sitä useissa tilanteissa helpottamaan kalan grillausta. Halsterin käytössä on monia hyviä puolia:

  1. Saat pidettyä kalan helpommin ehjänä halsterin avulla
  2. Halsterin avulla kala ei tartu itse grilliin ja esim. tiputa grilliin ruoan palasia
  3. Halstereita on mukautuvia malleja, jotka sopivat eri muotoisille kaloille tai fileepaloille
  4. Helpottaa grillausta etenkin täytetyn kalan grillauksessa
  5. Halsterilla voi myös esimerkiksi loimuttaa tai savustaa kalaa hätätapauksessa

Halsterin käyttöön kalan grillaamisessa on muutamia vinkkejä:

  1. Käytä aina puhdasta halsteria
  2. Voit sivellä halsterin rypsiöljyllä vähentääksesi kalan kiinnijäämisen riskiä itse halsteriin
  3. Jos haluat grillata ja nauttia kalan rapean nahan kanssa, kannattaa kala suomustaa ja tehdä nahkaan viiltoja ennen halsteriin laittoa
  4. Halsteri sopii hienosti isommille kaloille, kuten lohelle, kirjolohelle, siialle ja kuhalle
  5. Halsterin käyttö ei muuta käytettävää grillauslämpötilaa tai grillausaikaa

Grillaustuokio on perheen yhteinen hetki

Perheyritystä luotsaava Hukkanen muistuttaa, että grillauksesta voi tehdä koko perheen tai suvun yhteisen hetken, jossa seurustellaan ja nautitaan jaetusta ajasta. Grillaus sopii hyvin myös kesäisiin juhlahetkiin.

”Meillä kesän grillihetket ovat vuosikymmenestä toiseen perhetapahtumia, joissa lapsetkin pääsevät osallistumaan muun muassa kattamalla pöydän ja tekemällä salaatin. Itse huolehdin kalan grillauksesta, tosin viime vuosina olen välillä uskaltanut antaa tehtävän myös vävypojille”, Hukkanen nauraa pilke silmäkulmassa.

Mukavia kalan grillaushetkiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit