Julkaistu: 30.11.2022

Itsenäisyyspäivän menu

itsenäisyyspäivä

Itsenäisyyspäivänä nautitaan hyvästä ruoasta. Juhlapyhänä itsenäisyyspäivä on suomalaiselle perheyritys Kalaneuvokselle erityisen tärkeä, sillä kotimaiset ja Suomessa valmistetut kalatuotteet ovat tämän juhlan perusta. Isänmaallista tunnelmaa juhlamenuun tuo suomalaiset herkulliset raaka-aineet ja mikä olisikaan parempaa kuin herkullinen suomalainen kala.

Juhlava itsenäisyyspäivän menu sisältää alkupalan, alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan. Olemme koonneet artikkeliin vinkkejä kaikista itsenäisyyspäivän ruokalajeista sekä hintavinkit kampanjatuotteista.

Itsenäisyyspäivän alkupalat

Itsenäisyyspäivän menu voidaan aloittaa lasillisella kuohuvaa. Kuohujuoman kanssa sopii kalaisat alkupalat. Reseptipankistamme löytyy monia vaihtoehtoja, kuten lohimousse, joka nautitaan saaristolaisleivän päällä. Leipäset voidaan koristella sesonkiin sopivalla kirjolohen mädillä. Muita juhlallisia vaihtoehtoja alkupaloiksi ovat esimerkiksi suolaiset joulutortut, tyylikkäät savulohi-suupalat, savukirjolohimousse sekä rapulohitartar suomalaisen ruisleivän päällä.

Näyttävä ja kaunis alkupala itsenäisyyspäivän juhlapöydässä ovat lohipastramit, jotka ovat suussasulavia ja herkullisia. Nämä pintapaistetut ja maustetut lohipastramit tulee valmistella ajoissa, joten varaa aikaa maustumiseen. Kylmäsavukirjolohi aperoissa yhdistyy täyteläisen pehmeä avokado, kirpeä punasipuli ja suolainen kylmäsavukirjolohi. Nämä muodostavat vastustamattoman kokonaisuuden yhdessä rouskuvan kotimaisen ruisnapin kanssa. Graavikirjolohi-suupalat koristellaan ihanan kirpeillä suomalaisilla puolukoilla. Graavikirjolohi, maustettu tuorejuusto ruisleivän päällä maistuvat graavatun kalan ystävälle ja ovat helppoja valmistaa.

lohipastrami
Lohipastramit on näyttävä alkupala. Klikkaa kuvasta reseptiin.
Kylmäsavukirjolohi apero - itsenäisyyspäivän menu
Kylmäsavukirjolohi aperot. Klikkaa kuvasta reseptiin.
graavikirjolohi-suupalat
Graavikirjolohi-suupalat. Klikkaa kuvasta reseptiin.

Kalaneuvoksen Viima graavikirjolohifileesiivut maustettuna ginillä ja sitruunalla sekä Sauna ja Terva kylmäsavukirjolohisiivut ovat aromikkaita ja siksi ihanteellisia käytettäväksi juuri alkupaloissa. Tuotteet löytyvät hyvin varustetuissa ruokakaupoissa itsenäisyyspäivän alla! Voit käyttää näitä tuotteita makusi mukaan esimerkiksi edellä vinkatuissa alkupalaresepteissä.

Uutuustuotteemme Mestarin savukirjolohifilee ja –pala sopivat alkupaloihin ja -ruokiin, joissa käytetään lämminsavustettua kalaa. Mestarin lämminsavustetut tuotteet on valmistettu aina tuoreesta vahvasti punalihaisesta superior-kirjolohesta, joka tarkoittaa parasta laatuluokitusta kirjolohelle

Itsenäisyyspäivän alkuruoka herättelee ruokahalua

Alkuruoka herättelee ruokahalua ja se tarjotaan pienenä lautasannoksena osana pitkän kaavan itsenäisyyspäivän menua. Alkuruoka voidaan valmistaa kotimaisesta kirjolohesta ja sillä on aina paikkansa itsenäisyyspäivän juhlinnassa.

Erityisen maukas ja näyttävä alkuruoka on Arto Rastaan ideoima kirjolohicarpaccio. Tässä tyylikkäässä alkuruoassa yhdistyvät suomalaiset ja italialaiset maut. Hieman haastavampi, mutta kaiken vaivan arvoinen on valmistaa kylmäsavulohinyyttejä. Molemmista löytyvät hyvä reseptivideot, joita seuraten saat täydelliset tarjottavat.

Värikkäät kylmäsavulohicrostinit sopivat gluteenittomaan ruokavalioon. Niiden pohjana on käytetty bataattia perinteisen leivän sijaan. Toinen gluteenittomaan ruokavalioon sopiva ja värikäs alkuruoka on kylmäsavukirjolohi-salaattitacot. Tämä hauska ja terveellinen alkuruoka sopii moderniin, rennompaan sekä nuorekkaaseen menuun.

Pippuri- tai ruohosipulituorejuustolla täytetyt kylmäsavukirjolohirullat ovat tyylikkyydestään huolimatta varsin helppo tarjottava ja ne saattavat päätyä itsenäisyyspäivän menun kielen vieväksi alkuruoaksi.

Blinit sopivat aina loppuvuoden juhlapöytään. Niiden kanssa tarjotaan perinteisesti mätiä, punasipulia, smetanaa ja tilliä. Päälle rouhaus mustapippuria ja herkutteluhetki on valmis.

Itsenäisyyspäivän pääruokana nautitaan suomalaista kalaa

Pääruoaksi tarjotaan luonnollisesti herkullista ja laadukasta suomalaista kalaa. Kalaneuvoksen kirjolohi ja kirjolohesta valmistetut jalosteet ovat joulukuussa lähes täysin suomalaista kalaa. Lisäksi joulukuun alussa kauppojen hyllyille ilmestyy suomalaista kirjolohen mätiä tältä mätikaudelta ja tarjolla on myös muita suomalaisia kalalaatuja, kuten kuhaa ja siikaa.

Kuhafilee
Kalaneuvos kuhafilee
Siikafilee
Kalaneuvos siikafilee

Itsenäisyyspäivään sopii paistettu kirjolohifilee puolukkakastikkeella on juhlava ja nopeasti valmistuva pääruoka. Tämä resepti sopii erinomaisesti myös jouluun. Ihanan raikas kastike suomalaisista puolukoista kruunaa tämän aterian ja tuo värikkyyttä juhlapöytään.

Paistettu kuha pannulla tarjoillaan kotimaisten puikulaperunoiden kanssa. Tämä maistuu suomalaiseen makuun ja on juhlaruokaa parhaimmillaan.

Paistettu siika tarjoillaan hollandaise-kastikkeella ja tarjoillaan vihannesten kera. Tämä yksinkertainen ja värikäs annos on juhlava tarjottava suomalaisesta siikafileestä ja on omiaan itsenäisyyspäivän pääruoaksi.

joululohi
Kirjolohifileestä puolukkakastikkeella valmistuu upea pääruoka. Klikkaa kuvasta reseptiin.
Paistettu kuha
Paistettu kuha pannulla tarjoillaan puikulaperunoiden kera. Klikkaa kuvasta reseptiin.
Paistettu siika hollandaise
Suomalaisesta siikafileestä saat paistamalla juhlavan tarjottavan. Klikkaa kuvasta reseptiin.

Helppo itsenäisyyspäivän pääruoka on uunikala

Helppo resepti itsenäisyyspäivään on nopea uunikala, joka on kasvisten kanssa tarjolle laitettuna kuitenkin näyttävä annos. Uunikala on kiireisen kokin valinta, sillä tämä mainio kalaruoka valmistuu uunin lämmössä kuin itsestään. Kalaksi voit valita kotimaisen kirjolohen, lohen, nieriän tai taimenen – mitä kalatiskiltä nyt tuoreena löytyykään.

Uunikala, resepti RGB

Uunikala monipuolisten kasvisten kera on värikäs ja näyttävä tarjoiltava juhlaan. Kasvikset voi nopeasti wokata kalan kypsyessä uunissa ja lisätä ne sitten kalan kaveriksi tarjoiluastialle.

Smetanalohi uunissa on yksi suomalaisten suosituimmista uunikaloista ja maistuu perheen pienimmillekin. Tämä on hyvä arkiruoka, mutta sopii mainiosti myös juhlaan.

smetanalohi uunissa

Katso myös muita uunikalaruokia ja pääruokia Kalaneuvoksen reseptit-osiosta ja löydä oma suosikkisi!

Jälkiruoka kruunaa itsenäisyyspäivän aterian

Juhlavan itsenäisyyspäivän aterian päättää makea jälkiruoka. Teemaan sopii esimerkiksi puolukka-kinuskiherkku tai syntisen hyvä sekä toffeinen Dumle pot de crème, joka sopii erinomaisesti myös kahvin kanssa.

Näillä vinkeillä saat varmasti upean kokonaisuuden, kun haluat tarjota kotimaista ja laadukasta ruokaa. Lue vinkit ja ideat myös jouluruokaa varten pitkästä joulukalaoppaastamme!

Rauhallista itsenäisyyspäivää kaikille toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit