Julkaistu: 25.11.2021

Itsenäisyyspäivän menu

Itsenäisyyspäivän menu

Juhlallinen itsenäisyyspäivän menu sisältää alkupalan, alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan. Loppuvuoden juhlapyhistä itsenäisyyspäivällä on Kalaneuvokselle erityinen merkitys, onhan yritys suomalainen perheyritys kahdessa sukupolvessa. Mikä juhlistaisikaan maamme päivää ruokapöydässä paremmin kuin herkullinen, suomalainen kala!

Olemme koonneet artikkeliin vinkkejä kaikista itsenäisyyspäivän ruokalajeista sekä hintavinkit kampanjatuotteista.

Itsenäisyyspäivän alkupalat

Itsenäisyyspäivän menu aloitetaan lasillisella kuplivaa, alkoholitonta tai holillista. Kuohujuoman kanssa tarjoillaan fiinejä kalaisia alkupaloja, kuten esimerkiksi reseptipankistamme löytyviä mätihuippuisia mätisipsejä, graavikirjolohisuupaloja, kylmäsavulohitahnalla päällystettyjä suolakeksejä tai leipäsiä.

Esimerkiksi vuoden ”arjen luksus”-elintarvikkeena palkitulla Sauna kylmäsavukirjolohifileesiivuilla tai Terva-siivuilla koristellut suolaiset joulutortut ovat myös mitä mainioin tarjottava tähän vuoden aikaan. Niiden kanssa maistuu myös glögi. Savulohisuupalat valmistuvat torttujen tapaan valmistaikinasta ja ovat näin nopsa, mutta soma juhlatarjottava. Vedet kielelle herauttavat kylmäsavulohiaperot ovat suupalana aina paikallaan.

Suolaiset joulutortut - itsenäisyyspäivän menu
Suolaiset joulutortut on tyylikäs alkupala. Klikkaa kuvasta reseptiin.
Kylmäsavukirjolohi apero - itsenäisyyspäivän menu
Kylmäsavukirjolohi aperot. Klikkaa kuvasta reseptiin.
Savulohi-suupalat - itsenäisyyspäivän alkupala
Savulohi-suupalat. Klikkaa kuvasta reseptiin.

Hintavinkki: Kalaneuvoksen 100 g Sauna ja Terva kylmäsavukirjolohisiivut, sekä perinteiset 150 g kylmäsavu- ja graavisiivut kirjolohesta ovat valtakunnallisissa ja alueellisissa kampanjoissa hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa itsenäisyyspäivän alla! Voit käyttää kaikkia kampanjatuotteita makusi mukaan esimerkiksi edellä vinkatuissa alkupalaresepteissä.

Itsenäisyyspäivän alkuruoka tarjoillaan pöytään

Kun istutaan juhlapöytään, on kalaisan alkuruoan aika. Kotimaisella kirjolohella on aina paikkansa itsenäisyyspäivän juhlinnassa. Juhla-ateriaa varten ruoanlaittoon jaksetaan panostaa ja kauniit alkupalat tarjotaan lautasannoksina.

Erityisen maukas ja näyttävä alkuruoka on jokaiselle erikseen valmistettu oma annos kirjolohicarpacciota. Katso reseptivideo kirjolohicarpaccion valmistuksesta alta.

Iloisen väriset tricoloriröstit valmistuvat juureksista ja punajuuresta. Punaiset röstit saavat pinnalleen raikkaan oranssin kirjolohisiivun. Mikä ilahduttavan värinen aterioinnin aloitus!

Pippuri- tai ruohosipulituorejuustolla täytetyt kylmäsavukirjolohirullat ovat tyylikkyydestään huolimatta varsin helppo tarjottava ja ne saattavat päätyä itsenäisyyspäivän menun kielen vieväksi alkuruoaksi.

Blinit sopivat aina loppuvuoden juhlapöytään. Niiden kanssa tarjotaan perinteisesti mätiä, punasipulia, smetanaa ja tilliä. Päälle rouhaus mustapippuria ja herkutteluhetki on valmis. Jos halutaan kattaa lautasannokset, blinien kanssa voidaan tarjota valmista, kuohkeaa mätimoussea.

Itsenäisyyspäivän menu pääruoka: suomalainen kala juhlistaa itsenäistä Suomea

Pääruoaksi tarjotaan luonnollisesti raikasta, herkullista, suomalaista kalaa. Kalaneuvoksen kirjolohi ja kirjolohesta valmistetut jalosteet ovat joulukuussa lähes täysin suomalaista kalaa. Lisäksi joulukuun alussa kauppojen hyllyille ilmestyy suomalaista kirjolohen mätiä tältä mätikaudelta ja tarjolla on myös muita suomalaisia kalalaatuja, kuten kuhaa ja siikaa.

Hintavinkki: Kalaneuvoksen suomalainen kuhafilee ja siikafilee ovat alueellisissa kampanjoissa itsenäisyyspäivän alla hyvinvarustettujen ruokakauppojen palvelutiskeissä. Seuraa kauppojen omaa ilmoittelua!

Kuhafilee
Kalaneuvos kuhafilee
Siikafilee
Kalaneuvos siikafilee

Itsenäisyyspäivään sopii kirjolohi jouluisissa tunnelmissa. Paistettu kirjolohifilee puolukkakastikkeella on juhlava ja nopeasti valmistuva pääruoka. Paistettu suomalainen kuhafilee lipstikkakastikkeella on ylellinen juhlaruoka keittiömestari Arto Rastaalta.

Siikafileestä voit valmistaa pääruuaksi esimerkiksi täytetyn kalafileen. Tyylikäs annos vaatii hieman näpertelyä, mutta on juhlava tarjottava, joka on omiaan itsenäisyyspäivän pääruoaksi.

Joululohi - itsenäisyyspäivän ruoka
Kirjolohifileestä puolukkakastikkeella valmistuu upea pääruoka. Klikkaa kuvasta reseptiin.
Paistettu kuhafilee - itsenäisyyspäivän pääruoka
Kuhafileestä voit valmistaa upean pääruoan. Klikkaamalla kuvaa pääset reseptiin.
Täytetty kalafilee - itsenäisyyspäivän ruoka
Täytetty kalafilee on hieno juhlaruoka esimerkiksi suomalaisesta siikafileestä valmistettuna.

Helppo itsenäisyyspäivän resepti pääruoaksi

Helppo resepti itsenäisyyspäivään on nopea uunikala, joka on kasvisten kanssa tarjolle laitettuna kuitenkin näyttävä annos. Uunikala on kiireisen kokin valinta, sillä tämä mainio kalaruoka valmistuu uunin lämmössä kuin itsestään. Kalaksi voit valita kotimaisen kirjolohen, lohen, nieriän tai taimenen – mitä kalatiskiltä nyt tuoreena löytyykään.

Uunikalan seuraksi riittävät perunat, saaristolaisleipä lisukkeineen ja raikas vihersalaatti. Herkullisia kastikevaihtoehtoja kokonaiselle kalafileelle ja monille muille kaloille löydät kastike kalalle kuudella tavalla -reseptistämme.

uunikala - itsenäisyyspäivän resepti
Uunikala on helppo itsenäisyyspäivän resepti, mutta juhlava koristeltuna. Klikkaa kuvasta reseptiin.

Jälkiruoka kruunaa itsenäisyyspäivän aterian

Juhlavan itsenäisyyspäivän aterian päättää suloisen makea jälkiruoka – esimerkiksi suloinen suklaatiramisu, kevyempi mesiangervopannacotta tai crème brulée, vaikkapa kahvin tai espresson kera, konjakilla tai ilman.

Sini-valkoinen kynttilä loistaa ikkunalla, lippu liehuu salossa ja itsenäisyyspäivän ilta voi alkaa. Lue vinkit ja ideat myös jouluruokaa varten pitkästä joulukalaoppaastamme!

Rauhallista itsenäisyyspäivää kaikille toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kommentit