Julkaistu: 07.06.2022

Ainoat laatuaan: Sauna, Terva ja Suomen kesä – onnistu maukkailla kalaresepteillä!

Kesän kalaherkut - Kalaneuvos

Yksi asia on kiistaton: kesämme on ainutlaatuinen. Kesäkuukausien aikana käristymme kuumassa kupolissa, jossa ei jaksa evää heilauttaa. Seuraavana hetkenä juoksemme rantapäivän keskeyttänyttä ukkoskuuroa pakoon. Säästä emme valitettavasti voi mennä takuuseen – mutta sen voimme taata, että ruokapöydässä on kunnon kalajuttujen aika.

Hyvän kalan äärellä sää on sivuseikka. Kokosimme artikkeliin alle takuuvarmoja reseptejä ja vinkkejä, jotka tekevät kesän kalahetkistä unohtumattomia.

Suvisään lisäksi savuinen sauna ja tuoksuva terva ovat kokemuksia, jotka yhdistävät suomalaiset ainutlaatuisella tavalla. Kehitimme suomalaiseen makuun sopivat ainutlaatuiset pitkään kylmäsavustetut kirjolohituotteet: Saunan ja Tervan. Sauna ja Terva eivät jätä kylmäksi – vaikka Suomen sää saattaa joskus jättää.

Savun syleilyssä kypsytetyt ja taitaen maustetut Sauna ja Terva jakavat mielipiteitä. Maista ja kokeile, kumpi premium-tuotteista on suosikkisi!

Sauna ja Terva – maut, jotka eivät petä

Premium-tuotteet Sauna ja Terva ovat pitkään kylmäsavustettuja kirjolohifileitä, jotka ovat siivutettu ja kätevästi käyttövalmiita suoraan paketista. Parhaista raaka-aineista pitkällä ammattitaidolla kylmäsavustetut Sauna ja Terva ovat suunniteltu sopimaan suomalaiseen suuhun: tavallista pidempi kypsymisaika takaa kalalle täyteläisen ja normaalia voimakkaamman maun.

Sauna kylmäsavusiivut valittiin Iltalehden vuotuisessa ”Kultainen Pippuri – Vuoden elintarvike”-kilpailussa ylivoimaiseksi voittajaksi sarjassa ”Arjen luksus”.

Sauna ja Terva -siivut ovat monipuolinen raaka-aine, joka sopii makunsa ansiosta sellaisenaan leivän päälle tai osaksi noutopöytää. Vahva maku saa muut ruuat laulamaan: siivuja kannattaa kokeilla ruokaisiin piirakoihin, keittoihin sekä arki- ja juhlaruokiin. Sauna ja Terva sopivat vaivatta lähes kaikkiin resepteihin, joissa käytetään kylmäsavustettua kirjolohta tai lohta siivuina tai silppuna. Laajasta reseptikirjastostamme löydät koukuttavia vaihtoehtoja niin aamiaiselle, brunssille, lounaalle, päivälliselle, nopeaan naposteluun kuin retkieväisiin.

Takuuvarmat kalareseptit säähän kuin säähän

Toisille kesäpäivät tarkoittavat aikaa paneutua ruuanlaittoon, kun toiset haluavat viettää mahdollisimman vähän aikaa keittiössä. Olitpa sitten kiireinen kokki tai monimutkaisista resepteistä syttyvä, Sauna ja Terva ovat varma valinta ainutlaatuisen makunsa ansiosta.

Kokosimme Kalaneuvoksen kesämenuun muutamia suosikkireseptejämme, jotka valmistuvat vaivatta niin kotona, kylässä kuin mökillä:

lyttyperunat

Lyttyperunat kylmäsavukirjolohella

Lytty-, tai mäiskyperunat, ovat kesän hittiruoka. Helpossa herkussa saat hyödynnettyä eiliset keitetyt perunat, jotka yhdistyvät koukuttavasti tervalla maustettujen ja kylmäsavustettujen kirjolohifileesiivujen raikkauteen ja suolaisuuteen. Lyttyperunoiden herkullinen salaisuus on perunaan imeytyvät mausteet ja öljy. Kalasta resepti täältä.

Savulohipiirakka

Savulohipiirakka

Piirakka on klassikko, joka toimii niin palanpainikkeena kuin kahvipöydän helmenä. Piirakan saa viritettyä aivan uudelle tasolle hyödyntämällä Sauna- tai Terva-siivuja, jotka tuovat tuttuun piirakkaan syvempää ja voimakkaampaa makua. Piirakka on kätevä vierasvara, koska taikina valmistuu perusraaka-aineista ja täytteenä voi käyttää mitä kaapista löytyy. Piirakka onnistuu myös gluteenittomana. Kalasta resepti täältä.

lohimousse

Lohimousse saaristolaisleivällä

Mousse on täydellinen herkku kesään. Sen valmistaminen on helppoa, olit sitten kotona tai mökillä: valmista tulee vain silppuamalla, sekoittamalla ja maustamalla. Mousse ja saaristolaisleipä rakastavat toisiaan, mutta yhtä hyvin sipsit, letut, ruisnapit tai muut syötävät alustat ovat täydellisiä lohimoussen kavereita. Kalasta resepti täältä.

Kolme Kalavinkkiä parhaille apajille

1. Valitse raaka-aine huolella. Hyvän tunnistaa: parhaista raaka-aineista valmistetut kalatuotteet maistuvat erinomaisille. Kylmäsavutuotteiden kohdalla makuun vaikuttaa moni asia: raaka-aine, savustustekniikka sekä savustus- ja kuivumisaika. Tuotetta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota kalan väriin. Kaikki Kalaneuvoksen Premium-tuotteet ovat valmistettu tuoreesta kalasta, jota ei ole missään vaiheessa pakastettu.

2. Säilytä oikein ja pidä kylmäketjusta kiinni. Pakkaakesällä kauppaan mukaan kylmälaukku. Kylmälaukun avulla kylmäketju ei pääse katkeamaan. Keittiössä kala viihtyy viileässä: säilytä se jääkaapissa 0–3 asteessa ja jos et käytä koko pakettia kerralla, sulje se huolellisesti. Kala kannattaa hankkia aina mahdollisimman lähellä käyttöpäivää.

3. Mieti käyttötarkoitus. Kala on raaka-aineena monipuolinen ja taipuu erilaisiin resepteihin. Aina ei ole tarve ostaa kokonaista kalaa, vaan kalaherkut saa taiottua pöytään myös heti käyttövalmiina ilman käsittelyä. Esimerkiksi kätevät pienet valmiiksi siivutetut graavi- ja kylmäsavulohifileesiivut sopivat sellaisinaan nautittaviksi tai ruuanlaiton osaksi. Valmiin savustetun siian tai lohen voi nostaa kesäpöydän kuninkaaksi tai raikkaan salaatin lisukkeeksi. Grilli rakastaa kalaa: kokeile tänä kesänä grillata kirjolohta- tai lohta, siikaa, nieriää, ahventa tai kuhaa.

Pitkä historia takaa onnistumisen

Kalaneuvos on kylmäsavustamisen edelläkävijä. Puoli vuosisataa kestäneellä kalareissulla kerrytetty tietotaito, vahva kalaosaaminen mereltä savustamoon sekä intohimo kalaa kohtaan maistuu jokaisella tarjotulla suupalalla. Tunnemme suomalaiset kalansyöjät: poikkeuksellinen osaamisemme takaa, että tuotteidemme kanssa saalis on aina kalajuttujen arvoinen. Kanssamme olet hyvän ammattilainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *