Kalakeitto
Annoskoko: 4 35 min
Kalakeitto on suomalaista perinneruokaa aidoimmillaan
Kalakeittoreseptejä on varmasti yhtä monta kuin on kokkiakin, mutta yksi asia on varma – kalakeitto maistuu vuodesta toiseen meille suomalaisille. Tämä perinteisellä ohjeella valmistettu kalakeitto valmistetaan suomalaisille rakkaasta perunasta, pirteän värisestä porkkanasta ja kotimaisesta kalasta. Se viimeistellään purkillisella ruokakermaa ja pilkkomalla joukkoon reilusti tuoretta tilliä.
Tuloksena on kalasoppa, joka on paitsi ravitsevaa, myös maukasta ja sopii moneen tilaisuuteen tarjottavaksi. Tällä ohjeella onnistut varmasti! Jos haluat, niin voit valmistaa keiton pohjaksi kalaliemen itse tai käyttää valmiita kalaliemikuutioita.
Kalakeitto on helppo ruoka muunnella moneen suuhun sopivaksi vaihtelemalla keiton raaka-aineita tarpeen mukaan. Kevyt kalakeitto syntyy käyttämällä kalakeitossa raaka-aineena vaaleaa, vähärasvaista kalaa, kuten ahventa tai kuhaa. Otathan huomioon, että ahven ja kuha kypsyvät lohta nopeammin, koska niiden filee on useimmiten ohuempi kuin ison lohikalan.
Kevyt keitto maustetaan kerman sijaan maidolla tai voit myös jättää maitotuotteen keitosta kokonaan pois, jolloin ruoaksi valmistuu kirkas kalakeitto. Katso reseptivideo alta ja valmista itse helposti perässä!
Kalasoppa kevenee kasviksilla
Helppo tapa keventää kalasoppaa on korvata osa perunasta muilla kasviksilla, kuten palsternakalla, lantulla tai vaikka fenkolilla. Tiesitkö, että kun lisäät muutaman porkkanan kalakeiton joukkoon, on päivän yksi kasvisannos helposti täytetty? Porkkana sisältää monia elimistölle tarpeellisia ravintoaineita, kuten beetakaroteenia eli A-vitamiinin esiastetta ja C-vitamiinia.
Myös perunalajikkeissa on eroja. Turvallinen valinta ruokaan kuin ruokaan on ns. yleisperuna, jota myydään kaupoissa keltaisissa pusseissa. Paras kalakeitto sen sijaan syntyy kiinteistä perunalajikkeista, jotka tunnistat vihreästä pussista. Kiinteä perunalajike, kuten siikli, sisältää vähemmän tärkkelystä kuin esimerkiksi yleisperuna. Tästä syystä kiinteä perunalajike ei hajoa kypsennettäessä, vaan pitää muotonsa kypsennyksen aikana ja sopii siksi hyvin keitto-, ja uuniruokiin.
Täyteläisen ja kermaisen kalakeiton saat käyttämällä raaka-aineena rasvaista kalaa, kuten lohta tai kirjolohta ja lorauttamalla keiton joukkoon ruokakerman sijaan kuohukermaa. Juhlavuutta ja lisää makua kalakeittoon saat lisäämällä joukkoon hieman pilkottua Kalaneuvoksen kylmäsavustettua kirjolohta.
Näin onnistut kalakeiton valmistuksessa
Onko sinulle käynyt niin, että kalakeiton kalat hajoavat pieniksi paloiksi, vaikka et haluaisi niin käyvän? Kala on rakenteeltaan huokoista ja herkästi hajoavaa, siksi sen kypsennyksessä kannattaa on hellävarainen. Parhaan lopputuloksen saat, kun lisäät raa´at kalapalat kattilaan yhdessä kerman kanssa, annat keiton kiehahtaa ja annat kalan kypsyä jälkilämmöllä kannen alla. Turhaa sekoittamista kannattaa välttää. Kalat kypsyvät muutamassa minuutissa ja keitto on valmis tarjoiltavaksi.
Kansallista kalakeittopäivää vietetään muuten jälleen helmikuussa. Voit lukea artikkeleistamme lisää kalakeittopäivästä. Kokeile myös muita kalakeittoreseptejämme eri puolelta maailmaa! Reseptipankkimme ohjeilla valmistuu seljanka, savusiikachowder, bouillabaisse, lohikeitto, seitikeitto ja kylmäsavulohikeitto.
Valmistusaineet
- 500 g Kalaneuvoksen kalafileetä, esim. kirjolohta, lohta, ahventa tai siikaa
- 200 g porkkanaa
- 600 g kiinteitä perunoita
- 1 sipuli tai 5 cm purjosipulia
- 8 dl vettä
- 1 kalaliemikuutio
- 8 maustepippuria
- 2 dl ruokakermaa
- 1 puntti tuoretta tilliä tai ruohosipulia
- 3/4 tl suolaa
Kalakeitto ohje
- Kuori ja paloittele porkkanat kuutioiksi ja perunat lohkoiksi.
- Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
- Liota veteen kalaliemikuutio ja lisää joukkoon maustepippurit ja porkkanapalat, anna kypsyä 5 min.
- Lisää seuraavaksi kattilaan perunalohkot ja purjosipuli anna kypsyä noin 10 min tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.
- Paloittele perunoiden kypsyessä kala kuutioiksi, poista ruodot tarvittaessa.
- Lisää kalapalat kattilaan yhdessä kerman kanssa ja kuumenna kiehuvaksi.
- Kun keitto kiehuu, siirrä kattila pois levyltä ja anna kalojen hautua kypsäksi kannen alla muutaman minuutin ajan.
- Mausta keitto suolalla ja sekoita varovasti. Lisää keiton pinnalle reilusti tuoretta tilliä tai ruohosipulia.
Vinkki: Kalakeiton seurana maistuu tuore ruisleipä. Voit myös valmistaa kalaliemen itse perkeistä.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 390 g
Energia 457 kcal
Proteiini 28 g
Hiilihydraatit 28 g
Rasva 25 g
Tyydyttynyt rasva 7 g
Ravintokuitu 3 g
Suola 3 g
Sokeri 5 g
Kolesteroli 84 mg
Kalakeittoa parhaimillaan, sopii niin arkeen kuin juhlaankin.
Ei huono.
Kalakeitto on aina hyvää
Niin hyvää ettei meinaa nälkä lähteä.
Taivaallista
Kala keitossa ja varsinkin lohi tosi hyvä proteiini, hyvien rasvahappojen lähde ja laihduttajalle hyvä vaihtoehto
Kylmäsavustetulla lähellä sää keittoon hienon makusävyn.
Tosi hyvää!
Maittavaa tuli vesi kielelle
Kalakeitto on aina hyvää!
Tässä olisi arvio et muuta kalaa ja toisten firmojen en osta teillä on parhaat tuotteet aknoa haitta et täytyy silai valmistaa ettei tytär ole kotona on niin allerķinen. Ostin vähänaika sitten lohta se oli ihan oudon näköistä ja makuista . Teiltä löytyy ihanan makuista lohikalaa joka on minun herkkua .
Lohikeitto sopii juhlaan kuin juhlaan. Viimeksi tarjosin Juhannuksena. Mutta toki käy erinomaisesti myöskin arkiruokailuun. Kaiken lisäksi kala on terveellistä.
Tänään tein lohikeiton, minä se vielä nokareen voita laitoin, keitoista parhain on lohikeitto.
Kyllä on niin suunmukaista, maiskis
Hyvää. Itse käytän keitoissa joko lohta tai kuhaa. Ahvenet paistan pannulla.
Kuulostaa hyvältä ?
Helppo ja nopea tehdä. Maistuu meidän kevät porukalle mainiosti. ☺️
Tää on paras?
Itse teen aina kalaliemen perkeistä. Lohikeitto on meillä usein listalla.
Parasta, eipä muuta!
Kalakeitto on aina hyvää.
Ihan ykköstä!
Parasta keittoa mitä olen syönyt!
Parasta
Kalakeitto on hyvän oloinen.Itselaittaisin kuhaa ja lohta jolloin rasvaista enemmän.Suolan voisi unohtaa kun käyttää juureksia porkkanan lisäksi juuriselleri on hyvä samoin sipulia reilusti.Tilliä kuivana mutta parempaa on tuore.
Noin sen itsekin tekisin. Lisään kyllä vielä rouhittua mustapippuria ja valkopippuria rippuset.
Aina maukasta. Yleensä lisään vielä purkista koskenlaskija juustoa siihen ja maku vain paranee, tulee täyteläisemmäksi.
Hyvää on
Hyvää ja helppoa arkiruokaa!
Hyvä perusohje.Itse käytän kalan paistamiseen vielä kookosöljy valmistetta niin soppa saa jännän twistin.
Erinomainen kalaherkku
Tosi hyvää tuli 🙂 Lisäsin hieman kevätsipulia, valkopippuria ja voita. Tätä varmasti tulee tehtyä useasti.
Lohikeitto on todella hyvää ja saa hyviä rasvoja, mitään pakattua kalaa en osta, tekee hyvän säväyksen kun laittaa koskenlaskija juustoa mukaan
Nam!! Tätä teen toistekin!
Hyvää tuli ja helposti
Parasta
Hyvää ruokaa. Itse laitan kermaa, kermakkeita en käytä. Ahvenesta paras keitto. Liemen keitän ensin ruodoista, mukaan porkkanaa sipulia ja maustepippuria.
Hyvä perusruokaa jota voi varioida kaloille esim hauki myös, vihanneksia ja maidoilla esim kookosmaito. Koko perhe tykkää..
Nam
Todella ihanaa keittoa!
Yksi lasten leopardista on kalakeitto. Tämä on ihan hyvä perusohje.
Ihan parasta ja helppoa arkiruokaa. Itse lisäsin vielä laakerinlehtiä joukkoon.
Maistuu joka kerta.
Keitoista paras. Lisään itselleni joskus katkarapuja.
Paras kalaruoka on kunnon kermalla ja voilla höystetty lohikeitto. Lapset, jotka inhoavat koulun ”purkkakalakeittoa”, rakastavat tätä itsetehtynä.
Hyvä ja perinteitä kunnioittava resepti.
Lohikeitto oli tosi hyvää ja voita laitoin vielä.
Mites toi kyssäkaali ja palsternakka? Voisivatko ne reseptin lisänä tuoda
monivivahteisuutta tähän kotiruokien klassikkoon?
Kiitos, loistava ohje.
Tällä ohjeella, saat kalakeittoon perinteisen pettämättömän maun.
Ei vaadi mitään tuunausta.
Kalakeittoa voi aina säätää oman maun mukaan. Käytin loimulohta ja tillin korvasin kuivatulla karhunlaukalla. Lientä maustoin Santa Marian Lime pepper-mausteella. Tulipa äärihyvää.
Hyvää kuin mikä. Ostin kalan tuoretiskiltä ja vältyin muovipakkaukselta!
Nämä on kaikki hyviä <3 Unkarissa kalakeittoon laitetaan maukasta paprikapyreetä. Tarjoilijat laittavat ruokalaput kauluaan ja tuovat keitot spriikeittimen päällä.
Mieliruokaa
Todella hyvä ä ja sopii niin arkeen ja juhlaan.??
Kala soppa
Perinneruoka! Perheestä laktoosi-intoleranssista kärsiviä, joten teen kalaliemeen. Lohikeitto ei kaipaa maitoa. Sunnuntairuokaan lisään vielä katkarapuja ja kylmäsavulohta. Molemmat versiot hyvää!
Nopeasti valmista ja hyvää?
Tällä reseptillä tehdään aina ja hyvää tulee. Joskus ruokakerma vaihdetaan kookoskermaksi.
Hyvää on! Kannattaa kokeilla myös juustokermalla 🙂
Huippu hyvää. Itse laitoin vielä neljäsosan Koskenlaskija paketista ja kunnon nokareen voita. Maistui myös muksuille!
Todella maukas lohikeitto!
Maukasta! Sopii hyvin ruisleivän ja vuohenjuuston kera
Tein tätä lohella moninkertaisen annoksen isäni muistotilaisuuteen, ruokakerman korvasin kuohukermalla. Hyvää tuli ja kovasti sitä kehuttiin. Tällä reseptillä teen jatkossa ihan arkikeitonkin.
aika hyvää
Selkeä ja hyvä ohje, joka sopii hyvin ensi kertaa kalakeittoa tekevälle!
Helppo ja herkullinen kalaruoka joka maistuu jopa lapsillekkin.
Mainion makuista, mmmm..