Graavilohi

Annoskoko: 4 1 pv 15 min

Arvio:

4.5

Graavilohi - lohen graavaus

Graavilohi – resepti jouluun

Graavilohi on monen joulupöydän perinteinen kalaruoka tehtäväksi joulusesonkiin. Monet haluavat valmistaa perinteitä noudattaen jouluna graavilohen itse, vaikka suosisivatkin muulloin valmiiksi graavattuja kalatuotteita, joita me Kalaneuvoksellakin tarjoamme ostettavaksi ympäri vuoden. Toki graavilohen sydänystävät tykkäävät valmistaa graavikirjolohta tai graavilohta muinakin vuodenaikoina, esimerkiksi ruisleivän päällä nautittavaksi tai kesähelteillä uusien perunoiden viileänsuolaiseksi kaveriksi lautaselle.

Graavilohen voi valmistaa itse yhtä hyvin joko kirjolohifileestä tai lohifileestä. On jokaisen henkilökohtainen makuasia, pitääkö graavatussa kalassa lohifileen hieman rasvaisemmasta koostumuksesta vai kirjolohifileen kiinteästä rakenteesta. Valitsit raaka-aineeksi kumman vain fileen, niin pidä huoli, että ostamasi filee on D-leikattu (ellet fileoikin kalaa itse kotona). Myös C-leikattu filee käy, jos D-leikkuuta ei ole tarjolla.

Jos kalafileiden leikkausasteet eivät ole sinulle tuttuja, niin voit lukea niistä lisää lohen ja kirjolohen leikkausasteet -artikkelistamme. Muuta tärkeää muistettavaa käytettävän fileen suhteen on se, että filee on tuore. Kannattaa välttää ihan viimeisten käyttöpäivien fileetä. Pidä myös huoli, että kala on kylmä ja pysyy kylmänä.

Graavilohen säilyvyys ja pakastus

Graavilohi kannattaa parhaan makukokemuksen saamiseksi nauttia välittömästi graavauksen jälkeen. Graavilohen säilyvyys jääkaapissa 0-3 asteessa on muutaman vuorokauden, mikäli koko fileetä ei syödä kerralla. Periaatteessa graavilohen voi myös pakastaa tätä selvästi pidemmäksikin aikaa, jos filee on tuore, eikä jo kertaalleen pakastettu aiemmin. Suositeltavinta on kuitenkin nauttia graavattu lohi tai kirjolohi heti tai pian graavauksen jälkeen.

suolalohi valmistuu helposti graavimaustesuolalla

Suolalohen valmistus on helppoa. Työvaiheiden osalta huomioitavia seikkoja tässä reseptissä on se, että kalan huuhtelussa kannattaa käyttää kylmää vettä. Työvaiheissa esitetty fileen pyyhkiminen kannattaa suorittaa talouspaperilla sen hygieenisyyden ja imukyvyn vuoksi. Helpoin tapa on käyttää Kalaneuvoksen Graavimaustesuolaa graavaukseen, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia sopivista ainesosien suhteista, vaan maustesuolaseoksessa on valmiina sopivat suhteet merisuolaa, sokeria, tilliä ja muita graavaukseen sopivia mausteita. Jos Graavimaustesuolaa ei ole saatavilla, niin voit käyttää erikseen myös merisuolaa, sokeria ja tilliä ohjeen mukaan. Jos haluat ja on aikaa, voit valmistaa graavatun lohen pidemmän kaavan kautta jääkellarin lohi-reseptiä noudattaen.

Lohifileen pyrstöpuoli ottaa herkemmin suolan kuin pääpuoli. Huomioi tämä seikka suolan annostelussa. Jos hankkimasi filee on suuri, ja et halua käyttää fileestä kuin osan graaviloheen, niin voit leikata ja graavata haluamasi palan fileestä oman mieltymyksesi mukaan. Joka tapauksessa suolaa kannattaa käyttää fileen paksuun kohtaan enemmän kuin ohueen kohtaan.

Konjakkigraavattu lohi, ginigraavattu lohi ja muut mausteet

Jos haluat myös maustaa fileetä, niin voit esimerkiksi pyyhkäistä konjakkia ja näin valmistuu konjakkigraavattu lohi, giniä tai muuta haluamaasi makua tuovaa nestettä fileen pintaan sudilla ennen fileen suolausta. Kannattaa myös huomioida, että tämä resepti on lohen graavaukseen, jossa graavautumisaika on 24 tuntia.

Nopea lohen graavaus ohje

Erikseen on olemassa lohen pikagraavaus, jossa työvaiheet ja käytettävät aineet hieman poikkeavat tästä menetelmästä. Pikagraavauksessa kannattaa esimerkiksi käyttää hienojakoisempaa suolaa. Alla olevalla videolla toimitusjohtajamme Veijo Hukkanen esittelee hieman tästä reseptistä poikkeavaa graavausohjetta, jota voi soveltaa, jos tavoitteena on nopea lohen graavaus.

Ei kannata siis sekoittaa tämän tekstin alla olevaa graavausohjetta videolla esiteltyyn menetelmään. Videon ohje toimii hieman vaihtoehtoisena tapana. Tässä tekstimuotoisessa reseptissä suolan imeytysmisaika on pidempi ja kala huuhdellaan vedellä ylimääräisen suolan pois saamiseksi tarjottavasta annoksesta.

Nopea graavilohi resepti

Graavilohen kastike

Graavilohen kanssa syödään usein sinappikastiketta. Voit kuitenkin kokeilla myös muita kastikkeita graavilohelle, kuten ranskankermakastiketta tai kermaviilikastiketta. Katso ohjeet kastikkeet kalalle reseptistämme!

Eri mausteilla graavattu lohi jouluun tai kesään

Sokerilla ja suolalla graavatun kalan voi viimeistellä erilaisiksi mielenkiintoisiksi makuyhdistelmiksi oman maun mukaan. Reseptipankistamme löydät esimerkiksi puolukkagraavatun kirjolohen ja mustikkagraavatun siian reseptit. Voit kokeilla rohkeasti omia lempimakujasi graavatun kalan parina.

Esimerkiksi kesällä graavilohen makuina voit kokeilla raikasta sitruunaa, tuoreita yrttejä, appelsiinia, fenkolia, kaprista tai piparjuurta. Joulun graaviloheen sopii esimerkiksi kaneli, punajuuri tai erilaiset alkoholit, kuten gini tai viski. Alla olevasta videosta saat ideoita eri makuvaihtoehdoista jouluun!

Punajuurigraavattu lohi ja kanelilla graavattu lohi videoresepti

Voit myös vaihdella graavauksessa käytettäviä suolalajeja. Kokeile ruususuolaa tai sormisuolaa graavaukseen tämän graavausohjeen merisuolan sijaan. Voit vaihdella myös sokerilaatuja toisiin. Voit kokeilla esimerkiksi ruokosokeria taloussokerin sijaan.

Graavilohta saa ostettua myös käyttövalmiina

Joulukiire yllättää, kello tikittää ja aikaa lohen graavaukseen ei olisi vuorokautta käytettävissä? Tai ehkä haluat vain nauttia alan ammattilaisten jalostamasta kalasta keskittyen viettämään laatuaikaa läheistesi kanssa ilman stressiä. Tässä tapauksessa Kalaneuvokselta on saatavissa sekä graavilohifileetä siivuina, että graavikirjolohifileetä siivuina; molempia useissa eri pakkauskooissa – pienpakkauksista aina isoihin perhepakkauksiin. Tuotteemme saivat kaksoisvoiton kaupan graavilohituotteiden testissä jouluna 2022! Tämän lisäksi uusimpana tuotteena olemme tuoneet markkinalle Viima-graavikirjolohifileesiivun, joka saavutti finaalipaikan Kultainen Pippuri – vuoden elintarvike kilpailussa 2022 joulukuussa.

Ehkä haluat keskittyä muiden jouluherkkujen tekoon, mutta haluat tarjoilla joulukalat osana joulupöytää monipuolisesti niiden sydänystäville? Tällöin osa ruoasta kannattaa ostaa ammattilaisten valmiiksi tekemänä ja keskittyä omien bravuuriruokien valmistamiseen täysin sydämin. Graavikalamme valmistetaan vuosikymmenten aikana hioutuneilla prosesseillamme ja takaamme korkean, tasaisen laadun tuotteillemme.

Suolalohi tai graavattu kala yleisesti ei ole kaikkien herkku, mutta siitä oppii nauttimaan kokeilemalla erilaisia makuja. Jos kypsentämättömän kalan syöminen arveluttaa, kannattaa tutustua Ruokaviraston kalan syöntisuosituksiin. Kokeile vaihtelun vuoksi myös graavilohen sukulaisalkupalaa – lohipastramia!

Valmistusaineet

Graavilohi graavimaustesuolalla:

  • n. 700 g Kalaneuvos kirjolohifileetä tai lohifileetä (vähintään C-leikkuu, mielellään D-leikkuu)
  • Foliopaperia (tai voi-/leivinpaperia) 3 kertaa fileen pituudelta
  • 1/2 purkkia Kalaneuvos Graavimaustesuolaa

Graavilohi sokerilla, merisuolalla ja tillillä:

  • n. 700 g Kalaneuvos kirjolohi- tai lohifileetä (vähintään C-leikkuu, mielellään D-leikkuu)
  • Foliopaperia (tai voi-/leivinpaperia) n. 3 kertaa fileen pituudelta
  • 3 rkl sokeria
  • 2/3 dl karkeaa merisuolaa
  • 1 rkl tilliä

Graavilohi ohje

Helppo graavilohi Graavimaustesuolalla:

  1. Huuhtele ruodoton filee kylmällä vedellä ja pyyhi kuivaksi talouspaperilla. Laita reilu pala foliota työpöydälle.
  2. Ripottele 1/3 purkkia Graavimaustesuolaa foliopalan keskelle. Aseta huuhdeltu ja kuivattu filee foliolle Graavimaustesuolan päälle nahkapuoli alaspäin. Hiero fileen pintaan vajaa 1/3 Graavimaustesuolapurkin sisällöstä – paksuun kohtaan suhteessa enemmän.
  3. Kääri filee foliossa tiukkaan pakettiin ja laita esim. pakastepussiin, purista ilma pois ja sulje pussi.
  4. Laita kala jääkaappiin ja käännä filee toiselle kyljelleen 12 tunnin jälkeen. Jätä jääkaappiin vielä 12 tunnin ajaksi (yhteensä suolautumisaika on siis 24 tuntia).
  5. Ota graavattu filee jääkaapista, huuhtele kylmällä vedellä kaikki ylimääräinen suola pois ja pyyhi kuivaksi. Leikkaa terävällä veitsellä viistosti ohuita siivuja fileestä. Ripottele halutessasi päälle vielä tuoretta silputtua tilliä.

Graavilohi sokerilla, merisuolalla ja tillillä:

  1. Huuhtele ruodoton filee kylmällä vedellä ja pyyhi kuivaksi talouspaperilla. Laita reilu pala foliota työpödälle.
  2. Leikkaa tillin päädyistä lehdet irti ja asettele varret folion keskelle. Ripottele varsien päälle 1 rkl sokeria ja 1/3 dl suolaa.
  3. Aseta huuhdeltu ja kuivattu filee foliolle tillinvarsien ja mausteiden päälle nahkapuoli alaspäin.
  4. Hiero fileen pintaan 2 rkl sokeria ja 1/3 dl suolaa siten, että paksuimmassa keskikohdassa on hieman enemmän mausteita ja ohuemmassa pyrstöosassa vähemmän. Hienonna kevyesti tillin lehdet ja lisää ne fileen päälle.
  5. Kääri filee foliossa tiukkaan pakettiin ja laita esim. pakastepussiin, purista ilma pois ja sulje pussi. Jos käytät voi- tai leivinpaperia, voit teipata paketin tiukalle, tai laittaa fileelle jotain painoksi jääkaapissa. Laita kala tässäkin tapauksessa pakastepussiin.
  6. Laita kala jääkaappiin ja käännä filee toiselle kyljelleen 12 tunnin jälkeen. Jätä jääkaappiin vielä 12 tunnin ajaksi (yhteensä suolautumisaika on siis 24 tuntia).
  7. Ota graavattu filee jääkaapista, huuhtele kylmällä vedellä kaikki ylimääräinen suola pois ja pyyhi kuivaksi.
  8. Leikkaa terävällä veitsellä viistosti ohuita siivuja fileestä. Ripottele halutessasi päälle vielä tuoretta silputtua tilliä.

Huom: Suolan määrä on hyvin yksilöllinen makuasia. Voit lyhentää jääkaapissa pitämisen aikaa esim. yhteensä 16 tuntiin, jos haluat miedomman suolan maun. Huuhtele ylimääräinen suola kylmällä vedellä ennen tarjoilua.

Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 194 g

Energia 325 kcal

Proteiini 35 g

Hiilihydraatit 6 g

Rasva 16 g

Tyydyttynyt rasva 3 g

Ravintokuitu 0 g

Suola 8 g

Sokeri 6 g

Kolesteroli 94 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit