Julkaistu: 01.09.2020
Kalan sesongit
Kalan sesongit määrittävät, milloin eri luonnonkaloja on saatavilla kauppojen kalatiskeistä. Nykyään kaupan kalatiskit tarjoavat yltäkylläisesti kalaa vuoden ympäri, kiitos kasvatetun kalan. Luonnonkalaa kuluttajille saadaan sesongeittain. Kalan sesonkikalenterista näkee yhdellä silmäyksellä, mitä kalaa milloinkin on hyvin saatavilla. Sesonkeihin kannattaa tutustua, sillä silloin kala on parhaimmillaan.
Lohi ja kirjolohi ovat Suomen syödyimpiä kaloja, eikä ihme. Molemmilla on sesonki päällä ympäri vuoden. Lohikalojen varma ja tasainen saatavuus perustuu siihen, että ne ovat kasvatettuja kaloja. Silloin kasvattaja voi suunnitella, mihin aikaan vuodesta ja miten paljon milloinkin kalaa voidaan perata markkinoille. Eniten kuluttajat ostavat lohikaloja vuoden suuriin herkuttelusesonkeihin; jouluun sekä kesän avaavaan juhlakauteen. Kauppakin vaikuttaa niiden kysyntään myyntikampanjoillaan.
Suomessa kirjolohen kasvatuksesta innostuttiin tosissaan 1980-luvulla ja kirjolohta alettiin saada markkinoille ympärivuotisesti. Sillä oli suuri vaikutus kalakauppaan ja kalanjalostukseen. Marketit pystyivät ylläpitämään aiempaa monipuolisempaa kalatuotteiden valikoimaa. Voidaankin sanoa, että kalankasvatus mahdollisti monelle marketille ympärivuotisen kalatiskin ylläpitämisen.
Luonto ohjaa kalan sesonkeja
Luonnonkala elää sesongeista, sillä olosuhteet luonnossa vaikuttavat siihen, miten kala liikkuu ja käy pyydykseen. Suomen pitkän talven aikana useimmat kalalajit viettävät jääpeitteen alla hämärässä ja kylmässä vedessä hiljaiseloa. Kun jäät lähtevät, pinnan alla alkaa suhina monen kalalajin valmistautuessa kutupuuhiin. Kesäkuumalla taas uidaan syvempiin vesiin jäähdyttelemään. Syksyn tullessa ja vesien viilentyessä lähes kaikki kalalajit uivat aktiivisina, kunnes talven rauha taas palaa vesistöihin.
Kalojen sesonkeja ymmärtää, kun tutustuu kalojen lajikohtaisiin ominaisuuksiin. Ei tarvitse kuitenkaan olla itse valan tehnyt kalan narraaja, että osaa kalatiskiltä kysyä sesonkiin sopivaa kalaa. Riittää, kun lataa itselleen alta kalan sesonkikalenterin. Sesonkikalenteri näyttää kätevästi yhdellä silmäyksellä, mitkä kalalajit ovat missäkin kuussa sesongissa. Kun sesongit tuntee, ostosreissu harvemmin päätyy pettymykseen.
Kannattaa muistaa, että sesonkikalenteri on viitteellinen. Luonnossa vuodet eivät ole veljiä keskenään ja luonto järjestää joka vuosi omat yllätyksensä kalastajille. Kaikkea kalaa ei aina ole saatavilla, vaikka kalenterissa niin seisoisi. Yllätyksiä saadaan myös toiseen suuntaan.
Made avaa kalan sesonkikalenterin
Made avaa kalan sesonkivuoden. Se on viileiden ja hämärien vesien kala ja siksi myös liikkeessä heti vuoden alusta. Mateen sesonki jatkuu yleensä maaliskuun alkuun. Madetta pyytävät tietävät kertoa, että made on kesälläkin laadukasta, mutta silloin se ei vain käy pyydykseen, toisin kuin talvella. Myös parvikalat, silakka merellä ja muikku sisävesissä, uivat hyvin pyydyksiin alkuvuodesta. Silakkaa kalastetaan suurilla troolareilla, joten sitä saadaan normaalitalvina sulana pysyvältä avomereltä. Muikkua pyydetään järvissä eniten jään alta nuottaamalla. Talvi tarjoaa mukavasti kalastajille myös haukea ja kuhaa.
Kevään koittaessa ahven ja kuha käyvät aktiiviseksi. Jäiden lähtiessä hauki ui rantavesiin kutemaan, jolloin sitä myös saadaan paljon pyydyksistä. Myös särkeä voi saada kevään sesonkina todella runsaasti.
Sydänkesä on kalavesillä rauhallisempaa aikaa. Mitä kuumemmat kelit, sitä vähemmän kala liikkuu. Saalista silti nousee. Ammattikalastajien verkoista voi löytää kesälläkin – sääoloista riippuen – kalatiskin peruskaloja eli ahventa, kuhaa, lahnaa ja haukea. Kesä on siialle erityisen mieluista aikaa ja silloin siikasaaliit ovat parhaimmillaan. Silakankalastusta säädellään EU:ssa, joten sitä ei troolata avomerellä heinä- ja elokuussa ollenkaan.
Syksyllä kalatiskien tarjonta on monipuolisimmillaan, sillä viilenevissä vesissä kala käy hyvin pyydyksiin. Syys- ja lokakuussa oikeastaan kaikki kalatiskin peruskalat ahvenesta silakkaan ovat sesongissa. Silakkasesonki jatkuu vilkkaana vuoden loppuun saakka. Ei siis ihme, että silakka on erityisen haluttu kala joulupöytään.