Julkaistu: 09.05.2022

Toukokuu on kalakuu!

Kalakuu

Toukokuussa vietetään Kalakuuta, jolloin kaikki suomalaiset haastetaan syömään kalaa suositusten mukaan, vähintään kaksi kertaa viikossa. Tänä vuonna Kalakuun teemana on Kalalla maailman ympäri. Haaste on Pro Kalan ideoima, jonka tavoitteena on saada ihmiset syömään enemmän ja monipuolisemmin kalaa.

Osallistuminen on helppoa – valitse itsellesi mieluisimmat tuotteet tai reseptit ja herkuttele niillä suositusten mukaisesti!

Syömällä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa teet hyvää sekä itsellesi että ympäristölle, sillä kala on paitsi terveellinen myös vastuullinen valinta. Lue myös artikkelimme: Kala tekee hyvää!

Olemme koonneet tähän Kalalla maailman ympäri -teemaan sopivia Kalaneuvoksen reseptejä, jotka helpottavat arkea ja osallistumista Kalakuuhun.

Aasialaisilla kalaresepteillä saat vaihtelua ja voimakkaita makuja ruokapöytään:

Kalapata

Kalapata aasialaisittain tuo vaihtelua ruokapöytään. Kalapadan kirjolohi tai lohi saa aasialaiset maut inkivääristä, thaicurrysta ja kalakastikkeesta, joiden makua pehmennetään lempeällä kookosmaidolla. Tarjoillaan jasminriisin kanssa.

Kirjolohi-kasviscurry maistuu kirjolohen ystävälle, joka haluaa aasialaista vivahdetta arkiruokaan.

Sushi kulho

Sushi kulhossa on trendikäs ja ihanan värikäs vaihtoehto perinteiselle sushille.

Kalasalaatti japanilaistyyliin

Kalasalaatti japanilaisittain saa makunsa teriyakikastikkeesta, joka on makean suolainen soijakastike. Resepti on erittäin helppo ja nopea valmistaa.

Italialaiseen tyyliin loihdit upeita kalaherkkuja:

Lohipizza on täyteläinen herkku, josta on jakaa isommallekin porukalle. Tässä reseptissä ei käytetä tomaattikastiketta, vaan se korvataan smetanalla. Kaiken kruunaa itse tehty tillipesto, joka on oiva makupari lohen kanssa.

Kirjolohipasta

Kirjolohipasta on ihanan nopea ruoka myös arkeen. Reseptissä on käytetty suussasulavaa kylmäsavukirjolohta siivuina parsan kera.

Sekoitus itää ja länttä. Reseptejä ympäri maailman:

Silakkaburgerit italialaiseen tapaan poikkeaa tutusta hampurilaisesta. Tässä reseptissä toisena vaihtoehtona silakkaburgeri saa thaimaalaiset mausteet. Kannattaa kokeilla ja hyödyntää liian harvoin käytettyä kotimaista silakkaa.

Savusiikachowder on paksu kermainen kalakeitto, joka saa vaikutteita Yhdysvaltojen itärannikolta ja ranskalaisesta keittiöstä.

Savusiikachowder

Kirjolohiwrapit eivät vaadi kypsentämistä ja valmistuvat käden käänteessä. Wrapit ovat rantautuneet Meksikosta ja ovat perinteistä texmex-tyylistä ruokaa. Oiva eväs retkellä tai töihin. Myös illanistujaisiin loistava vaihtoehto.

Kirjolohiwrapit

Kirjolohiseljanka on venäläis- tai virolaistyylinen kalakeitto. Tämä mukaeltu kalakeitto saa makunsa hapankaalista, fenkolista sekä juuriselleristä. Keiton kruunaa kasvipohjainen kaurafraiche tai smetana.

kirjolohiseljanka eli kirjolohikeitto

Makumatkan voi toki tehdä myös aivan suomalaisilla kalaresepteillä. Niitä löytyy monipuolisesti näiden reseptien lisäksi reseptit-osiosta.

Pääasia on, että Kalakuun aikana ja toivottavasti ympäri vuoden nautitaan kahdesti viikossa maistuvia ja terveellisiä kalaruokia tai kalaa sellaisenaan. Kannustamme tarttumaan haasteeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *