Lettutaikina ja kalatäyte
Annoskoko: 10 45 min
Lettutaikina spelttijauhoilla tuo kesän lautaselle
Lettutaikina kannattaa valmistaa tarkkaan ainesosat mitaten. Taikinan täytyy olla juuri sopivan juoksevaa, jotta lettujen rakenteesta tulee sopiva. Tällä reseptillä voit valmistaa kesäiset letut nyt uudella twistillä. Saat kesän lettukesteihin uudenlaista tarjottavaa. Letut ovat suosittu perinteinen kesän herkku joka soveltuu hyvin myös suolaiseksi ruoaksi. Lettujen suosiosta kertoo, että rakasta ruokaa kutsutaan monella nimellä: ohukaiset, räiskäleet, lätyt tai plätyt, Päätitpä sitten kutsua tätä herkullista reseptiä miksi vaan, varmaa on se, että tämä annos on maistuva.
Erilaisen vivahteen lettutaikina saa perinnevilja speltistä. Spelttiletuissa maistuu miedosti mallas ja pähkinä, jotka sopivat makuina mehevän täytteen mausteeksi loistavasti tuoden oman pikantin lisänsä annokseen. Letut ovatkin mitä parasta kesäruokaa ja uudella tavalla valmistettuna saat maistuvan uuden makukokemuksen kesän herkkuhetkiin.
Viljana speltti on perinnevilja ja sitä kutsutaan monesti alkuvehnäksi, sillä vehnä on siitä jalostettu. Speltti on jalostamaton vilja, jonka proteiinipitoisuus on vehnää korkeampi. Speltillä on myös hyvä kuitupitoisuus ja se onkin monille sopiva vatsaystävällinen vaihtoehto. Se ei kuitenkaan sovi keliaakikolle, sillä se ei ole gluteeniton. Spelttiä voi käyttää leivonnassa korvaamaan vaikka vain osan vehnäjauhoista, yleensä hyvä suhde on puolet vehnäjauhon määrästä. Käytettäessä pelkkiä spelttijauhoja lisätään taikinaan nesteen määrää. Tuttuunkin taikinaan saa näin erilaista makua ja uudenlaista vivahdetta.
Katso alta reseptivideo lettutaikinan valmistuksesta ja kokkaa itse videon ohjeilla perässä!
Lettujen täytteet – kokeile kalatäytettä ja yrttejä
Mehevä savusiikatäyte tekee letuista täydellisen kesäpäivän herkkuruoan. Siika on monikäyttöinen ja kohtuullisen edullinen raaka-aine moneen kalaruokaan. Kalaneuvoksen savusiikaa on valmistettu melkein koko yrityksen olemassaolon ajan ja se on yksi perinteisimmistä tuotteistamme. Herkullinen savusiika on tuotteistamme yksi kuluttajien suosikeista. Siian ominaismaku on mieto ja savustettuna se toimii hyvin kylmänä tai lämmitettynä sellaisenaan, mutta erityisen hyvin massoissa ja mousseissa kuten nyt lettujen täytteessä. Siika on vähärasvainen ja se sopii hyvin myös salaattiin, keittoon, pannulla paistettavaksi tai grillattavaksi.
Savusiika saa hyvän hapokkaan makuparin omenasta. Omena raikastaa ihanasti täytteen antaen siihen kesäisen rapeuden ja mehukkuuden. Halutessasi voit korvata siian myös syöntivalmiilla kylmäsavustetulla tai lämminsavustetulla kirjolohella. Tällöin voit kokeilla omenan sijaan kalan makupariksi kapriksia tai suolakurkkua. Täytteeseen kannattaa kokeilla lisätä myös rohkeasti erilaisia yrttejä; persiljaa, minttua tai vaikkapa ruohosipulia. Täytettä muokkaamalla annoksesta saa aina uudenlaisen sopimaan eri makumieltymyksiin ja tilaisuuksiin.
hYÖDYNNÄ HERKULLINEN ylijäävä lettuTÄYTE
Tämän kesäisen annoksen voit koota tarjolle juhliin lettukakuksi tai rullata letun täytteineen rennosti helpoksi tarjottavaksi. Savusiikatäyte sopii loistavasti myös uuniperunoiden täytteeksi ja mahdollisesti ylijääneen täytteen voi hyödyntää näin toisella maistuvalla illallisella. Kesäisen raikas ja mehevä täyte sopii hyvin myös saaristolaisleivän päälle tai tarjottavaksi sellaisenaan varhaisperunoiden kanssa.
Täytteestä saa paksumpaa ja täyteläisempää lisäämällä kermaviilin joukkoon ranskankermaa. Näin täyte pysyy lettukakun välissä ja uuniperunan sisällä paremmin. Kokeile reilusti erilaisilla yhdistelmillä ja ihastu monikäyttöisestä täytteestä ja herkullisista letuista!
Valmistusaineet
lettutaikina:
- 4 kananmunaa
- 5 dl spelttivehnäjauhoja
- 1 l maitoa
- 1 tl suolaa
- 4 rkl voita sulatettuna
savusiikatäyte:
- 1 kg Kalaneuvos savustettua kanadansiikaa
- 1 prk (200 g) kermaviiliä
- 1 prk (200 g) ranskankermaa
- 1–2 pientä punaista omenaa
- 1/4 ruukkua tilliä
- 1/4 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
paistamiseen:
- 3 rkl voita
Lettutaikina ja kalatäyte ohje
- Valmista ensin lettutaikina turpoamaan; riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki.
- Lisää vuorotellen jauhoja ja maitoa, kunnes taikina on sileää. Anna taikinan turvota huoneenlämmössä 30 minuuttia.
- Mausta sitten taikina suolalla ja lisää sulatettu voi.
- Perkaa savusiika taikinan turvotessa isoon kulhoon. Riko isoimmat kalapalat pienemmiksi.
- Lisää kermaviili ja ranskankerma.
- Kuutioi omena pieniksi kuutioiksi ja hienonna tilli. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Paista letut voissa molemmin puolin. Täytä letut siikatäytteellä ja syö heti.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 321 g
Energia 413 kcal
Proteiini 32 g
Hiilihydraatit 26 g
Rasva 18 g
Tyydyttynyt rasva 11 g
Ravintokuitu 3 g
Suola 2.7 g
Sokeri 8 g
Kolesteroli 175 mg
Spelttijauhoista tehdyt letut oli uusi kokeilu, hyvää tuli!
Helppo valmistaa. Maukas lopputulos.