Julkaistu: 01.11.2020

Loppuvuoden juhlissa herkutellaan mädillä

Kalaneuvos kirjolohen mäti

Kalan mäti on arvostettu herkku, joka on erottamaton osa loppuvuoden juhlapöytiä. Laadukas kirjolohen mäti on kauniin oranssinpunaista, suurehkorakeista ja kiinteää, joten siitä saa näyttävän koristelun ruokaan. Se sopii myös blinien kanssa, joulun kalapöytään, uuniperunoiden tai pikkusuolaisten täytteeksi sekä voileipien päälle. Paitsi maukasta, kirjolohen mäti on myös terveellistä. Se sisältää tärkeitä ravintoaineita kuten omega-3-rasvahappoja ja B12-vitamiineja.

Suomessa kasvatetun kirjolohen perkuu ja samalla mädin talteenotto osuu syksyyn. Aloitusaika vaihtelee hieman vuosittain.

Kalaneuvoksen kirjolohenmätiä saa tuoreena ja pakastettuna. Myymme myös kylmäsavustettua kirjolohenmätiä. Kalaneuvoksen laadukasta mätiä saat hyvin varustelluista palvelutiskeistä sekä pakastealtaista.

Erityisen arvostettua on myös siian ja muikun mäti. Molemmat kalalajit kutevat syksyllä, jolloin niiden mäti kerätään talteen. Sekä siian että muikun mäti on pienikokoista ja väriltään vaalean- tai oranssinkeltaista.

Mäti on helposti pilaantuva elintarvike, joten sen käsittelyssä tulee huolehtia hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen se säilyy vuorokauden verran 0–3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0–3 astetta pakkaukseen merkittyyn viimeiseen käyttöpäivään asti.