Mädit

Mätireseptit ja monet muut reseptit löydät Kalaneuvoksen reseptipankista. Mädit sopivat erityisesti moniin alkuruokiin ja pikkusyötäviin, kuten illanistujaisiin sopivaan mätidippiin, tyylikkäisiin savulohi-suupaloihin ja tietenkin blineihin. Lisäksi sitä voi käyttää uuniperunoissa ja mätimoussen muodossa voileipien päällä.

mätidippi
Mätidippi sopii hyvin illanistujaisiin!

KALANEUVOKSEN MÄDIT

Suurirakeinen, kirkkaan oranssin värinen kirjolohenmäti tuo näyttävyyttä kaikkiin sormisyötäviin. Herkullisen maun ohella siitä saa todella näyttävän koristelun erilaisiin ruoka-annoksiin. Kirjolohen varsinainen mätikausi ajoittuu aina marraskuusta alkaen pitkälle talveen. Tuotetta on Suomessa kuluttajamyynnissä saatavilla 150 g pakkauksessa pakasteena ja tuoreena sitä saa palvelutiskimyynnistä irtotavarana tarkalleen haluamasi määrän.

Kalaneuvoksen mätivalikoimassa on myös kylmäsavustettua kirjolohen mätiä, muikun mätiä ja siian mätiä, joita voi käyttää kirjolohen mädin tavoin kaikissa resepteissä.

Kylmäsavustettu kirjolohenmäti on suomalaisesta kirjolohesta saatava suurirakeinen ja tummanoranssinpunainen kalapöydän näyttävä herkku. Kylmäsavu kirjolohen mäti erottuu maullaan tavallisesta kirjolohenmädistä kylmäsavustusprosessissa saadun savun maun myötä. Kalaneuvoksen kylmäsavustettua kirjolohen mätiä on myynnissä rajoitetun ajan joulusesongin ympärillä hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa pakasteena 100 g purkeissa.

Muikun mäti on vaalean- tai oranssinkeltaista ja on myydyistä mädeistä voimakkaimman makuista. Se sopii parhaiten blinien lisäkkeeksi smetanan ja sipulisilpun kera. Se on siian mätiä hienorakeisempaa. Kalaneuvoksen muikun mätiä voit ostaa 100 g rasioissa pakasteena hyvinvarustetuista ruokakaupoista.

Siian mäti on pienikokoista vaalean- tai oranssinkeltaisesta mätiä. Se sopii muiden mätien tavoin alkupaloihin, uuniperunoiden täytteeksi, blineihin ja muihin mätiherkkuihin.

Mäti pilaantuu helposti, joten sen käsittelyssä on huolehdittava hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Pakasteena ostettu mäti säilyy pakastimessa useita kuukausia – pakkauksen etikettiin on merkitty parasta ennen -päivämäärä. Mätiä ei pidä säilyttää pitkään jääkaapissa ja silloinkin jääkaapin täytyy olla riittävän kylmä; 0-3 asteinen. Sulatettuna se tulee käyttää pian sulattamisen jälkeen, mielellään yhden vuorokauden aikana. Mädin voi sulattaa jääkaapissa tai huoneenlämmössä.