Uunilohi
Annoskoko: 4 45 min
Uunilohi resepti Arto Rastaalta
Uunilohi on suomalaisten suosikkikalaruoka. Ja miksipä ei olisi; uunilohi on helppo kalaruoka valmistaa ja kokemattomaltakin kotikokilta se onnistuu varmasti. Oikeastaan ainoa mahdollisuus epäonnistua tämän uunilohen valmistuksessa olisi unohtaa lohifilee uuniin liian pitkäksi aikaa.
Meillä Kalaneuvoksella on ilo tehdä yhteistyötä huippukeittiömestari Arto Rastaan kanssa, joka on tunnettu esimerkiksi Tamperelaisravintoloiden Periscope ja Dining 26 omistajana. Tässä Arton versiossa uunilohi maustetaan hunaja-sinappiseoksella. Olemme lisänneet reseptin yhteyteen videon, josta näet kaikki työvaiheet. Seuraa videota vaikkapa kännykälläsi keittiössä jos kalaruokien valmistus ei tunnu luontevalta!
Uunilohen voi valmistaa lohifileen lisäksi yhtä hyvin myös pakatusta kirjolohifileestä. Lopputulos voi olla monen mielestä jopa maukkaampi johtuen kirjolohen hieman erilaisesta rakenteesta loheen verrattuna. Jokainen voi kokeilla asiaa itse ja tehdä päätöksen oman makumieltymyksensä perusteella!
Voit käyttää Kalaneuvoksen pakattua ”Tuore” kirjolohifileetä, joka on tuotteena aina yhtä laadukas asiakaslupauksemme mukaisesti. Kirjolohi näissä tuotteissa tulee suomalaisilta ja ruotsalaisilta kalankasvattamoilta. Kirjolohen alkuperämaan voit tarkistaa pakkauksen tuotetietotarrasta. Voit käyttää myös Kalaneuvoksen pakkaamatonta kirjolohi- tai lohifileetä lähikauppasi kalatiskiltä.
Hunaja-sinappiseos on hienostunut uunilohen kastike
Tässä reseptissä Arto Rastas valmistaa uunilohelle kastikkeeksi herkullisen hunaja-sinappiseoksen. Seokseen käytetään sinappia, hunajaa, valkosipulia sekä lehtipersiljaa. Kastikkeen valmistaminen on helppoa ja nopeaa, vaikka et olisikaan aivan yhtä ripeä pilkkomisessa, kuin Arto kokeneena keittiömestarina on. Uunilohen paistoaika on noin 30 minuuttia ja koko ruokalaji valmistuu 45 minuutissa. Syötävää ruoasta riittää isommallekin porukalle – riippuen käytetyn fileen koosta.
Hunaja-sinapissa on makuyhdistelmänä vivahde joulun tunnelmaa, joten tämä ruoka sopii myös pääruoaksi joulun kalapöytään. Lohifilee asetetaan kokonaisena uunipellille sitruunaviipaleiden päälle. Sitruuna tuo mukavaa raikasta makua fileeseen. Muista myös pintasuola ja mustapippuri. Voit myös käyttää Kalaneuvoksen Original kalamaustetta maustamiseen ja koristella fileen pinnan lehtipersiljalla.
Mikäli et syö koko uunilohta heti, niin laita se säilöön 0-3 asteiseen jääkaappiin, mielellään erillisiin rasioihin tai kelmulla hyvin peitettynä ennen sen kokonaan jäähtymistä. Uunilohta voi tällöin käyttää hyvin vielä muutaman päivän esimerkiksi lounaseväänä. Muista lämmittää ruoka hyvin, mikäli syöt sitä tulevina päivinä. Parhaimmillaan kala on tietenkin heti valmistamisen jälkeen.
Uunilohi kermakastikkeella
Mikäli haluat valmistaa uunilohen kermakastikkeella hunaja-sinappiseoksen sijaan, niin kannattaa katsoa uunikirjolohi reseptimme. Jos kiire yllättää ja sinun täytyy selvitä uunilohen valmistuksessa alle 30 minuutissa, niin kannattaa katsoa kasvislisukkeilla höystetty uunikala versio. Näitä eri variaatioita kierrättämällä saat vaihtelua arkiruokailuusi. Katso myös kokonainen kirjolohi uunissa -resepti kokonaisen kalan uunissa kypsentämistä varten!
Herkullisia ruokailuhetkiä!
Valmistusaineet
- n. 900 g Kalaneuvos tuore kirjolohifilee tai lohifilee
- 3 rkl Dijon-sinappia siemenillä
- 2 rkl hunajaa
- 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
- 2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
- 1 sitruuna
- 1 rkl suolaa
- 2 tl mustapippuria
Uunilohi ohje
- Sekoita keskenään sinappi, hunaja, valkosipuli, sitruunan mehu sekä lehtipersilja hunaja-sinappiseokseksi.
- Nosta kirjolohifilee leivinpaperilla vuoratulle uunipellille sitruunaviipaleiden päälle ja mausta hyvin suolalla sekä mustapippurilla.
- Levitä hunaja-sinappiseos lohifileen päälle tasaisesti ja kypsennä uunilohta 150 asteisessa uunissa 20 minuuttia.
- Käännä uuni grillivastukselle, nosta lämpö 200 asteeseen ja grillaa kunnes pinta on hieman paahtunut.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 247 g
Energia 401 kcal
Proteiini 41 g
Hiilihydraatit 11 g
Rasva 22 g
Tyydyttynyt rasva 4 g
Ravintokuitu 1 g
Suola 3.8 g
Sokeri 10 g
Kolesteroli 108 mg
Hunajasinappi on mielenkiintoinen lisä.
Herkullinen, ehdottomasti!
Todella helppo ja maukas??
helppo ja hyvä!
Helppo ja hyvä ohje, pottuvoin kera nautittiin.
Uunilohi oli hyvää teen useinkin eri resepteillä.tämä oli maukasta.
Nyt tuli kyllä liian imelää omaan makuun! Käytin ”virallista” mittalusikkaa, siis rkl = 15 ml. Sinappi ei juuri maistu, vaikka oikeaa vahvaa ja herkullista Dijon-sinappia onkin. Mihinkähän tuon tuloksen dumppaisin? Siltään ei uppoa.
Käytämme dijonin valmista hunaja-sinappia, laitoin sitä mutta ens kerralla enemmän kun käytin vahingossa teelusikkaa ?Joku saattaa tykätä miedommasta, niin silloin tuo teelusikka on hyvä.
Täytyy tehdä kohta uusi annos ?
Hyvin sopii tuo sinappi hunaja lohelle. Tehdään toistekin.
Sinappi ja hunaja uusi tuttavuus kalalle, täytyy totutella.
Todella maukas
Ihanan herkullisen helppo resepti?, tällä voisi tälläinen kalan kanssa ensikertainenkin onnistua.
Koukutuin kerrasta.
Miksi pilat kalan maku tunkemalla kaikkea ylimääräistä pintaan?
Itse ripottelisin vai merisuolan pintaan tunniks tai kahdeks juihtelidin ja laittaisin uunii joko leivinpaperille tai folioon
Foliolla ei tiedä kypsyyttä leivinpaperilla näkee koska kypsää
Maukasta. Sitruuna pohjalla oli hyvä eikä kalasta tullut kuivaa.
Helppoa ja tosi hyvää.
Erinomainen ohje. Uunilohesta hunaja-sinappikastikkeella tuli heti perheen yhteinen suosikki.