Lohikiusaus
Annoskoko: 4 1 h 20 min
Lohikiusaus – mieltä lämmittävä resepti uunissa
Lohikiusaus on arjen tai viikonlopun lämmittävää kotiruokaa, josta saa hyvän mielen lisäksi monipuolisesti proteiinia, hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja. Voit valmistaa kiusauksen joko lohesta tai kirjolohesta, eli samalla reseptillä valmistuu joko kirjolohikiusaus tai lohikiusaus. Tällä aterialla pärjää raskaammissakin arjen askareissa, mutta se on myös terveelinen valinta perusruoaksi arjen ruokakiertoon.
Tässä reseptissä ohje on mitoitetettu neljälle aikuiselle täyttäväksi ateriaksi. Pientalouksissa mahdollisesti ensimmäiseltä ruokailulta ylijäänyttä osaa voi säilyttää jääkaapissa seuraavalle päivälle tai pakastaa vaikkapa evääksi otettavaksi seuraavalle työviikolle. Lohikiusauksen voit valmistaa pakasteperunasuikaleista tai voit käyttää myös tuoretta perunaa suikaleina.
Lohikiusauksen valmistaminen on helppoa; vaikka olisit aivan aloitteleva kotikokki, niin tässä ruuassa onnistut varmasti. Ainekset ruokaan löydät pienistä lähikaupoistakin ja ruoka on edullista sen ravitsevuuteen ja riittoisuuteen nähden. Ruoka sopii siis hyvin esimerkiksi opiskelijan arkiruuaksi kalan syöntisuositusta. Lohifileen tai kirjolohifileen osalta kannattaa ottaa huomioon, että kalan nahkaa ei ole tarkoitus laittaa mukaan uuniin. Eli jos sinulla on hankittuna filee, jossa on nahka mukana, niin poista nahka ennen kalafileen pilkkomista.
Voit myös pyytää kaupassa palvelutiskiltä fileen ostaessasi nahan poistoa tai ostaa suoraan Kalaneuvoksen E-leikatun fileen, jossa ei ole nahkaa mukana. Mikäli lohi- ja kirjolohifileen leikkausasteet eivät ole sinulle tuttuja, niin voit tutustua nettisivujemme artikkelista eri leikkausasteisiin ja fileointiohjeisiin.
Katso reseptivideo alta lohikiusauksen valmistuksesta ja kokkaa videon ohjeen mukaan itse helposti perässä!
Kirjolohikiusaus kypsyy uunissa tunnissa
Tämä resepti on helppouden lisäksi myös nopea valmistaa. Tarvitset aktiiviseksi työajaksi vain 20 minuuttia kiusauksen valmisteluun uunia varten. Tämän jälkeen kirjolohikiusaus kypsyy tunnin uunissa itsekseen. Kannattaa antaa kiusauksen hieman asettua uunista ottamisen jälkeen, jolloin sen rakenne on parhaimmillaan hieman hyytyneenä. Jos haluat hifistellä, niin voit lämmittää tarjoilulautaset etukäteen, jolloin ruoka pysyy lautasella lämpimänä viimeistä suupalaa myöden.
Reseptin terveellisyysastetta voit säädellä esimerkiksi valitsemalla käyttämäsi kerman rasvaisuuden mieltymyksesi mukaan. Oletuksena reseptissä on käytetty 22% ruokakermaa, jolloin yhden annoksen kalorimääräksi tulee noin 650 kilokaloria. Tämä vastaa siis vajaata kolmasosaa aikuisen, toimistotyötä tekevän vuorokautisesta energian tarpeesta.
Kannattaa tutustua myös muihin reseptipankistamme löytyviin oleviin maukkaisiin ja kotoisiin uuniruokiin. Vastaavan tyylisiä ruokaideioita tämän reseptin kanssa ovat: lohilaatikko, silakkalaatikko, janssonin kiusaus ja gnocchivuoka. Kokeile kaikkia ja valitse suosikkisi vakinaiseen arkiruokavalioosi!
Valmistusaineet
- 2 keltasipulia
- 1 rkl voita
- 300 g nahatonta Kalaneuvos lohifileetä
- 1 rkl silputtua tilliä
- 1 kg perunasuikaleita (pakaste)
- 4 dl ruokakermaa
- 1 tl suolaa
- 1 tl Dijon-sinappia
- 1/2 tl valkopippuria
Lohikiusaus ohje
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
- Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota pannulla voissa pehmeäksi.
- Paloittele lohi ja mausta ripauksella suolaa.
- Levitä voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunoita, sipulia, tilliä ja lohta.
- Sekoita kerman joukkoon suola, sinappi ja pippuri. Kaada kermaseos vuokaan.
- Paista lohikiusausta 200 asteisessa uunissa tunti.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 461 g
Energia 649 kcal
Proteiini 22 g
Hiilihydraatit 45 g
Rasva 40 g
Tyydyttynyt rasva 12 g
Ravintokuitu 3 g
Suola 1.9 g
Sokeri 7 g
Kolesteroli 61 mg
Lohikiusaus on suosikki kalaruokani viikonloppuihin!
Ihan hyvä perinteinen tapa tehdä.
Helppo tehdä ja tosi maukas
Kunnon perinteistä kotiruokaa!
Hyvää ja helppoa myös perheen nuorten valmistaa
Hyvää oli, suosittelen!
Todella hyvä ja helppo!
Tosi hyvää
Tämä toimii aina?
Ehdottomasti hyvä arkiruokaa ja hieman arjen keskelle nautintoa. Voin suositella kaikille, jotka tykkäävät kiusauksista.
Hyvää tulee myös kun laittaa kylmäsavulohta.
Hyvä resepti!
Tulee vielä parempaa, jos teet itse kiinteistä perunoista kilon suikaleita. Työläämpää, mutta maku ja rakenne on silloin parempi. Pakasteperunasuikaleet kun eivät laatikoissa maistu oikein miltään.
Hyvää 👍👍👍