Kirjolohiseljanka
Annoskoko: 4 25 min
KirjolohiSeljanka on kalakeitto Itä-Euroopasta
Kirjolohiseljanka on venäläis- tai virolaistyylinen kalakeitto, joka maistuu esimerkiksi viileinä syys- tai talvi-iltoina. Seljanka mielletään Suomessa usein kalakeitoksi Presidentti Marsalkka Mannerheimin mieliruokiin kuuluneen kalaseljankan mukaan, mutta sen voi tehdä myös lihasta tai sienistä, kuten tateista ja herkkusienistä, tai jopa makkarasta.
Perinteinen seljanka maustetaan tomaattimurskalla ja siihen lisätään happamuutta maustekurkun ja/tai hapankaalin muodossa. Makua tähän Kalaneuvoksen kalaisaan seljankaan tuovat lisäksi aromaattinen fenkoli sekä juuriselleri. Tässä reseptissä kirjolohiseljanka valmistetaan ilman perunaa, mutta toki voit korvata osan kasviksista perunalla.
Valmiit keittoannokset viimeistellään nokareella hapatettua kasvikermaa. Kasvikerman voit korvata perinteiseen tyyliin smetanalla. Jos kaipaat kevyempää vaihtoehtoa, niin laita keiton joukkoon nokare ruoanvalmistusjogurttia. Katso reseptivideo alta ja valmista itse herkullista tomaattista seljankaa!
Keittoruoat lämmittävät talvisena päivänä
Mikä sen mukavampaa kuin lusikoida höyryävän kuumaa keittoa suuhun ulkoilun jälkeen pakkaspäivänä? Keittoruoat ovatkin oivia ruokia talvella, sillä ne lämmittävät mukavasti ja ovat kaiken lisäksi edullista ruokaa ja maistuvat kaikille vauvasta vaariin. Keitot voit valmistaa hyvin jo edellisenä päivänä ja ainakin tomaattipohjaiset keitot maistuvat hyvältä, elleivät jopa paremmalta seuraavana päivänä nautittuna.
Kermainen lohikeitto kuuluu perinteisesti talviseksi ruoaksi, mitä tarjoillaankin monissa ravintoloissa talviaikaan. Kalaneuvoksen lohikeittoon valmistetaan kalaliemi perinteisesti kalanperkeistä ja keitto kruunataan täyteläisellä kuohukermalla. Kevyempänä keittona kannattaa kokeilla kirjolohikeittoa.
Kalaneuvoksen kirjolohifileestä valmistat kalaseljankan kädenkäänteessä
Jos kalan fileointi on sinulle vierasta tai haluat säästää aikaa ruoanlaitossasi, niin Kalaneuvoksen valmiiksi ruodittu, tuore pakattu kirjolohifilee on hyvä vaihtoehto raaka-aineeksi. Kalaneuvoksen pakattu kirjolohifilee on leikkuasteeltaan C-leikkuuta, mikä tarkoittaa että kalaa, josta on poistettu selkä- ja kylkiruodot, fileen etuosan paksuimmassa kohdassa olevat pystyruodot 98-100 prosenttisesti, kidusluu, kaikki evät ja eväruodot sekä kaikki selkä- ja vatsarasvat. Kannattaa tutustua lohen leikkausasteisiin lukemalla artikkelimme lohen ja kirjolohen leikkuuasteista.
C-leikattu filee on aina ruodittu, joten se on hyvä valinta esimerkiksi lapsiperheille. Suomessa kasvatettu kirjolohi on ympäristöystävällinen valinta kalan ystävälle ja se on päässyt WWF:n suositeltavien kalalajien vihreälle listalle. Kirjolohen lihassa on runsaasti hyvälaatuista proteiinia, D-vitamiinia, hivenaineita sekä hyvälaatuista rasvaa.
Valmistusaineet
- 600 g Kalaneuvos kirjolohifileetä
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- 50 g juuriselleriä
- 200 g fenkolia
- 2 rkl öljyä
- 2 kalaliemikuutiota
- 1 l vettä
- 1 valkosipulinkynsi
- 1/2 dl tomaattipyreetä
- 200 g hapankaalia
- 1 laakerinlehti
- 2 tl kuivattua timjamia
- 1 dl tuoretta tilliä
- 1 suolakurkku
- 1/2 tl rouhittua mustapippuria
lisäksi:
- 100 g kaurafraichea
Kirjolohiseljanka ohje
- Poista ruodot ja nahka kirjolohifileestä ja leikkaa se 2 cm kuutioiksi.
- Kuori sipuli ja juurekset ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa myös fenkoli ohuiksi siivuiksi.
- Kuullota kasvikset öljyssä kattilassa. Lisää kalaliemikuutiot ja vesi kattilaan.
- Murskaa valkosipulinkynsi ja lisää se liemeen.
- Lisää tomaattipyree, hapankaali, laakerinlehti ja timjami. Keitä noin 10 minuuttia.
- Lisää kalapalat keittoon ja anna hautua noin 5 minuuttia.
- Lisää keittoon silputtu tilli ja kuutioitu suolakurkku.
- Mausta pippurilla. Lisää annosten päälle lusikallinen fraichea.
Vinkki: Jos kaupastasi ei löydy kaurapohjaista fraichea, voit käyttää maitopohjaista vaihtoehtoa, esimerkiksi ruokarahkaa tai turkkilaista jogurttia.
Yhteistyössä Elixirin, Sydänliiton ja Muurlan kanssa.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 373 g
Energia 385 kcal
Proteiini 28 g
Hiilihydraatit 10 g
Rasva 25 g
Tyydyttynyt rasva 5 g
Ravintokuitu 4 g
Suola 3.6 g
Sokeri 7 g
Kolesteroli 82 mg
Ihana keitto, johon suolakurkku antaa pirtsakan maun. Hapankaali status tulee pehmeyttä.
Pitää kokeilla maistuis varmaan sullekkin
Tosi hyvää. Jopa niin hyvää, että tämä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta.