Kirjolohiseljanka

Annoskoko: 4 25 min

Arvio:

4.67

kirjolohiseljanka eli kirjolohikeitto

Kirjolohiseljanka on kalakeitto Itä-Euroopasta

Kirjolohiseljanka on venäläis- tai virolaistyylinen kalakeitto, joka maistuu esimerkiksi viileinä syys- tai talvi-iltoina. Seljanka mielletään Suomessa usein kalakeitoksi Presidentti Marsalkka Mannerheimin mieliruokiin kuuluneen kalaseljankan mukaan, mutta sen voi tehdä myös lihasta tai sienistä, kuten tateista ja herkkusienistä, tai jopa makkarasta.

Perinteinen seljanka maustetaan tomaattimurskalla ja siihen lisätään happamuutta maustekurkun ja/tai hapankaalin muodossa. Makua tähän Kalaneuvoksen kalaisaan seljankaan tuovat lisäksi aromaattinen fenkoli sekä juuriselleri. Tässä reseptissä kirjolohiseljanka valmistetaan ilman perunaa, mutta toki voit korvata osan kasviksista perunalla.

Valmiit keittoannokset viimeistellään nokareella hapatettua kasvikermaa. Kasvikerman voit korvata perinteiseen tyyliin smetanalla. Jos kaipaat kevyempää vaihtoehtoa, niin laita keiton joukkoon nokare ruoanvalmistusjogurttia. Katso reseptivideo alta ja valmista itse herkullista tomaattista seljankaa!

Valmistusaineet

  • 600 g Kalaneuvos kirjolohifileetä
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 50 g juuriselleriä
  • 200 g fenkolia
  • 2 rkl öljyä
  • 2 kalaliemikuutiota
  • 1 l vettä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/2 dl tomaattipyreetä
  • 200 g hapankaalia
  • 1 laakerinlehti
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 1 dl tuoretta tilliä
  • 1 suolakurkku
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria

lisäksi:

  • 100 g kaurafraichea

Kirjolohiseljanka ohje

  1. Poista ruodot ja nahka kirjolohifileestä ja leikkaa se 2 cm kuutioiksi.
  2. Kuori sipuli ja juurekset ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa myös fenkoli ohuiksi siivuiksi.
  3. Kuullota kasvikset öljyssä kattilassa. Lisää kalaliemikuutiot ja vesi kattilaan.
  4. Murskaa valkosipulinkynsi ja lisää se liemeen.
  5. Lisää tomaattipyree, hapankaali, laakerinlehti ja timjami. Keitä noin 10 minuuttia.
  6. Lisää kalapalat keittoon ja anna hautua noin 5 minuuttia.
  7. Lisää keittoon silputtu tilli ja kuutioitu suolakurkku.
  8. Mausta pippurilla. Lisää annosten päälle lusikallinen fraichea.

Vinkki: Jos kaupastasi ei löydy kaurapohjaista fraichea, voit käyttää maitopohjaista vaihtoehtoa, esimerkiksi ruokarahkaa tai turkkilaista jogurttia.

Yhteistyössä Elixirin, Sydänliiton ja Muurlan kanssa.

Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 373 g

Energia 385 kcal

Proteiini 28 g

Hiilihydraatit 10 g

Rasva 25 g

Tyydyttynyt rasva 5 g

Ravintokuitu 4 g

Suola 1.4 g

Sokeri 7 g

Kolesteroli 82 mg