Grillattu lohi
Annoskoko: 4 30 min
Grillattu lohi on grillausreseptien klassikko
Grillattu lohi fileenä grilliin laitettuna on perinteisin kala grillattavaksi. Voit käyttää joko lohi- tai kirjolohifileetä oman makusi mukaan grillaukseen. Lohi on hieman rasvaisempaa ja kiinteämpää. Kirjolohi on mureampaa ja hieman vähärasvaisempaa. Valitsit sitten kumman tahansa kalafileen raaka-aineeksi, niin kannattaa kiinnittää huomiota fileen leikkausasteeseen. Grillattavaksi soveltuu parhaiten A- tai B-leikattu filee, jotta fileessä on vielä rasvaa jäljellä. Rasva sulaa grillauksen aikana mukavasti ja tuo sitä kautta lisää makua grillattuun fileeseen.
Kannattaa myös kiinnittää huomiota kalafileen paksuuteen ja paksuuden vaihteluun. Mikäli filee on suuresta kalasta fleioitu, niin fileen toinen pää voi olla selvästi pyrstöpäätä paksumpi. Tällaisessa tapauksessa suosittelemme tekemään viiltoja fileen paksumpaan päähän, jotta kala kypsyy tasaisesti grillissä. Alla olevasta videosta näet kuinka viillot kannattaa paksuun osaan tehdä ja kuinka maustaminen Original Kalamausteella on helppoa tehdä viiltojen sisään ja fileen pinnalle.
Videossa mainitaan grillauslämpötilaksi ja -ajaksi noin 150 astetta ja 20 minuuttia. Ohjeistamme itse nykyään sopivaksi lämpötilaksi punalihasille kalafileille 170-180 astetta ja paistoajaksi 15-20 minuuttia. Grilleissä on paljon vaihtelua lämmöntuoton tasaisuudessa, joten jokaisen on paras kokeilla itse se oman grillin näyttämä sopiva lämpötila ja paistoaika kalafileen kokoon suhteutettuna; paistoajoista ja muista grillausvinkeistä voi lukea lisää kalan grillaus -artikkelistamme.
Kesävihannekset grillissä sopivat grillatun lohifileen kaveriksi
Vihannesten grillaus on nostanut suosiotaan kalan grillaamisen ohella eniten viime vuosien aikana grillaustrendeissä. Tässä reseptissä grillataan lohifileen kaveriksi kesävihanneksia eli herneenpalkoja ja retiisejä. Jos tuoreita herneitä ei ole saatavilla, niin voit hyvin käyttää vuoden ympäri myynnissä olevia sugar snaps -herneitä. Maustamiseen ja koristeluun limetin viipaleet ja korianteri sopivat erinomaisesti. Molemmat ovat loistavia makupareja kalalle. Lisää grilliin tai parilaan näiden lisäksi makuja oman halun mukaan. Muista kuitenkin, että aivan vahvimpia makuja ei kannata kalan kanssa yhdistellä tai ne peittoavat herkästi kalan maun alleen.
Kokeile myös muita grillausreseptejämme kuten grillivalmiit-sarjamme grillattuja kirjolohifileepaloja lisukkeilla, lohimedaljonkeja grillissä tai vaikkapa grillattuja ahvenia tai silakkafileitä grillattuna. Myös muiden kalojen grillaamiseen fileinä tai kokonaisina löydät kalan grillaus -artikkelistamme!
Valmistusaineet
grillattu lohifilee:
- 800 g pala Kalaneuvos kirjolohi- tai lohifileetä (A/B leikkuu sopivin)
- 1 rkl Kalaneuvos Original Kalamaustetta
- 1 dl ruokaöljyä
grillatut vihannekset:
- 300 g herneenpalkoja
- 1 nippu retiisejä
- 25 g voita
- 1 tl suolaa
lisäksi:
- korianteria
- limettejä siivuina
Grillattu lohi ohje
- Mausta lohifilee Kalaneuvos Original kalamausteella. Kuumenna grilli kuumaksi.
- Öljyä grilliritilät hyvin ja pirskota lohifileen pinnalle ja nahkapuolelle myös öljyä.
- Leikkaa retiiseistä naatit pois, huuhtele ne hyvin ja leikkaa retiisit halki. Huuhtele herneenpalot.
- Aseta vihannekset grillausfolioastiaan, jossa pohjassa viiltoja. Suolaa vihannekset ja leikkaa voi siivuksi vihannesten päälle.
- Aseta lohifilee ja vihannesastia kuumaan grilliin. Grillaa ensin lohifileen pintaan hieman väriä.
- Käännä filee nahkapuoli alaspäin ja anna grillautua kypsäksi. Sekoita vihanneksia muutamia kertoja grillauksen aikana.
- Nosta kypsä lohifilee tarjoiluastiaan. Lisää viereen grillatut vihannekset. Koristele ateria silputulla korianterilla ja limenlohkoilla.
Vinkit:
- Lohi on mehevintä, kun se ei ole aivan läpikypsää. Paksun lohifileen grillausaika on noin 15 minuuttia, mutta ohuempi pyrstöpää kypsyy nopeammin.
- Voit grillata lohifileen muutaman kerran taitellun folion päällä fileetä kääntämättä.
- Vihannesten grillaus onnistuu myös grilliparilalla tai pannulla.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 337 g
Energia 551 kcal
Proteiini 45 g
Hiilihydraatit 8 g
Rasva 33 g
Tyydyttynyt rasva 9 g
Ravintokuitu 3 g
Suola 10.2 g
Sokeri 5 g
Kolesteroli 157 mg
Onpa kaunis kuva! Meidän perheen suosikki tämä ja ehdottomasti fenkolia mausteeksi.
Hyvää lohi ruokaa.maukasta ja ohje hyvin tehty
Tuttu ja toimiva resepti, tullut testattua monta kertaa ihan näin ja sovellettuna. Helppo viikonloppuruoka.
Herkkujen herkku, toimii
kalasta tuli tosi hyvä noilla ohjeilla