Silakkaburgerit kahdella tapaa

Annoskoko: 6-8 burgeria per massa 35 min

Silakkaburgerit resepti Kalaneuvos

Silakkaburgerit maistuvat monena eri versiona

Silakkaburgerit ovat moderni tapa valmistaa silakasta ruokaa. Tässä reseptissä silakkaburgerit valmistetaan thaimaalaisittain ja italialaisittain, eli kahtena eri versiona. Silakkaburgereissa kaloista jauhetaan tasainen massa tehosekoittimella. Tämä valmistusmenetelmä on varmasti monille tuttu haukipullista tai haukipihveistä. Kalamureke onkin oiva valmistustapa sellaisille kalalajeille, joiden ruodot on hankala poistaa tai jotka sisältävä paljon pieniä ruotoja. Tässä reseptissä eivät ruodot haittaa ja silakat voi käyttää tähän ruokaan nahkoineen päivineen.

Silakkaburgereiden seuraksi valmistetaan tällä kertaa juuresranskalaiset ja purilaisten seuraksi tarjotaan patonkia tai sämpylöitä sekä tuoreita kasviksia. Kastikkeeksi sopii raikas avokadodippi. Thaimaan makujen ystävän silakkaburgerit maustetaan sweet chilikastikkeella, valkosipulilla, korianterilla sekä kalakastikkeella. Thaimaalaiseen silakkaburgerin väliin sopii hyvin lisukkeeksi raikas kurkku sekä salaatti. Italialaisen keittiön ystävän silakkaburgereissa maistuu aito Italia! Murekemassaan sekoitetaan parmesanjuustoa, tuoretta basilikaa sekä sitruunaa. Italialaisten silakkaburgereiden väliin sopii erityisen hyvin pestokastike, tuore tomaatti ja salaatti. Katso reseptivideo alta ja valitse suosikkiversiosi tai valmista molemmat kalaburgerit!

Silakka on aliarvotettu ruokakala

Silakka on saalismäärältään Suomen tärkein kalalaji. Ikävä kyllä vain murto-osa Suomessa pyydetyistä silakoista päätyy meidän suomalaisten lautasille. Suuri osa pyydetyistä silakoista jalostetaan rehuksi kalankasvattamoille, osa silakoista menee vientiin ulkomaille. Tänä päivänä silakkaa syödään Suomessa vain noin 300 grammaa henkilöä kohden vuodessa. Silakka ansaitsisi tulla valituksi suomalaisten lautasille useammin! Luonnonvarojen kulutuksen kannalta olisi järkevää, että pyydetty silakka tulisi ihmisten ravinnoksi. Kalastajatkin hyötyvät, sillä rehuksi menevästä silakasta saa pienemmän kilohinnan kuin ruoaksi kaupattavasta silakasta. Ostamalla enemmän silakkaa olet vaikuttamassa positiivisesti nykyisen saaliin järkevään jakautumiseen. Tiesitkö, että silakka ja silli ovat samaa kalalajia? Käytännössä silli ja silakka erotetaan kaupallisessa mielessä Suomen virallisten määräysten mukaan siten, että vain yli 10 painoprosenttia rasvaa sisältävästä sillistä saa käyttää sillin nimeä ja vähärasvainen kala on kaupattava silakkana.

Kalaneuvoksen silakka on Suomen merialueilta kalastettua ja se sai vuonna 2018 MSC-sertifioinnin. MSC-sertifikaatti kertoo kalastuksen vastuullisuudesta ja jäljitettävyydestä. Tämä hopeakylkinen kala taipuu moneen: silakka maistuu niin savustettuna, suolattuna kuin hiillostettunakin, eikä perinteisiä silakkapihvejä tai silakkalaatikkoa kannata unohtaa. Kokeile toki uusia makuyhdisteitä silakan kaverina. Näistä silakkaburgereista on hyvä aloittaa.

Valmistusaineet

murekemassa:
600 g silakkafileetä
2 kananmunaa
2 dl korppujauhoa
1 dl kermankaltaista kasvirasvasekoitetta
½ tl suolaa
½ tl jauhettua valkopippuria

burgerpihvit thaimaalaisittain:
½ annos murekemassaa
1 rkl sweet & chili -kastiketta
1 valkosipulinkynsi
1 dl tuoretta korianteria
½ tl kalakastiketta

paistamiseen:
2 rkl öljyä

lisäksi:
1 patonki
100 g kurkkua
25 g salaattia
4 rkl avokadodippiä
(chiliä, tuoretta korianteria)

burgerpihvit italialaisittain:
½ annos murekemassaa
50 g parmesanjuustoa
½ sipuli
15 lehteä tuoretta basilikaa
2 rkl sitruunanmehua

paistamiseen:
2 rkl öljyä

lisäksi:
4 sämpylää
4 rkl valmista pestoa
50 g salaattia
2 tomaattia

juuresranskalaiset avokadodipillä:
800 g juureksia, esim. lanttua, juuriselleriä ja porkkanaa
1 rkl öljyä
¼ tl suolaa

avokadodippi:
2 avokadoa
1-2 valkosipulin kynttä
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
¼ tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria

Silakkaburgerit kahdella tapaa ohje

  1. Laita murekemassan ainekset monitoimikoneeseen ja aja tasaiseksi. Jaa massa 2 kulhoon.
  2. Mausta thaimaalaisittain sävytettyjen burgereiden massa sweet & chilikastikkeella, hienonnetulla valkosipulilla sekä silputulla korianterilla ja kalakastikkeella.
  3. Lisää toiseen massaan parmesania raastettuna, hienonnettu sipuli ja basilikan lehdet sekä sitruunanmehu.
  4. Tee molemmista massoista 6-8 pihviä  ja paista öljytyllä lettu- tai paistinpannulla muutama minuutti. Voit paistaa pihvit myös uunissa leivinpaperin päällä 200 asteessa 20 minuuttia.
  5. Halkaise avokadot ja koverra hedelmäliha. Hienonna valkosipuli. Soseuta avokadot haarukalla ja lisää muut ainekset. Anna maustua jääkaapissa.
  6. Kokoa sweet & chiliburgerit katkaisemalla patonki 4 osaan. Halkaise palat ja täytä kalapihveillä, kurkkusiivuilla, salaatilla sekä lusikallisella avokadotippiä. Jos haluat lisäpotkua, lisää chiliä pilkottuna sekä korianterisilppua.
  7. Täytä kalahampurilaiset italialaisittain laittamalla kalapivit, pestokastikelusikalliset, salaattia sekä tomaattisiivuja halkaistun sämpylän väliin.

Tarjoa burgereiden lisukkeena juuresranskalaisia.

  1. Kuori ja suikaloi juurekset noin 1 cm paksuisiksi paloiksi. Laita kasvikset kulhoon ja kaada perään loraus öljyä. Pyörittele kasviksia öljyssä ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle hiukan suolaa.
  2. Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia. Tarjoa avokadodipin ja kalahampurilaisten kera.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

wave