Janssonin kiusaus silakoista

Annoskoko: 5 1 h 30 min

Arvio:

4.5

Janssonin kiusaus silakoista

Janssonin kiusaus silakoista – perinteinen kalaruoka modernilla twistillä

Janssonin kiusaus on yksi perinteisimmistä kalaruoista. Alunperin se on ruotsalainen perinneruokalaji. Perinteisesti Janssonin kiusaus on valmistettu laittamalla perunasiivuja vuokaan kerroksittain anjoviksen kanssa ja kaatamalla päälle kermaa. Alunperin kalana ruoassa on käytetty pohjoismaista anjovista eli kilohailia eikä aitoa anjovista eli sardellia. Ruuasta on olemassa myös vielä vanhempana pidetty versio, jossa perunan tilalla käytetään kananmunaa.

Halusimme Kalaneuvoksella muokata tätä perinneruokaa hieman modernimpaan ja lähiruokatrendiin sopivampaan muotoon. Korvasimme anjoviksen suomalaisella, MSC-sertifioidulla silakalla. Kalaneuvokselta kun saa nyt myös suomalaisia, vastuullisia silakkafileitä pakattuna. Enää ei siis tarvitse olla kaupassa välttämättä palvelutiskin aukioloaikoina saadakseen tuoreita silakkafileitä ostoskoriin. Silakka on terveellinen, edullinen ja Kalaneuvokselta ostettuna aina kotimainen kala, joten se sopii ruokakalaksi erinomaisesti arkeen eri kokoisiin kotitalouksiin. Ruokaviraston suosituksen mukaan kalaa tulisi syödä monipuolisesti vähintään pari kertaa viikossa, joten kotimaisen silakan lisääminen perusruokavalioon punalihaisten lohen ja kirjolohen kaveriksi monipuolistaa mukavasti kotiruokaympyrää.

Kapriksilla ja sinapilla anjovismaista makua silakkakiusaukseen

Jotta tekisimme Janssoninkiusauksen perinnereseptille kunniaa, käytämme reseptissä kapriksia ja täysjyväsinappia tuomaan anjoviksen kaltaista makumaailmaa tähän silakkakiusaukseen. Ohjeessa mainitun ruokakerman voi juhlan hetkellä korvata myös täyteläisemmällä kermalla – ruokakerma sopii hieman kevyempään arkiruokaversioon. Perunasuikaleet toimivat parhaiten, mikäli ne on ehtinyt pakastaa ennen vuokaan laittoa. Tämä resepti on todella helppo ja onnistuu varmasti kokemattomiltakin kotikokeilta. Pienissä talouksissa valmista silakkakiusausta voi pakastaa ja syödä useamman kerran.

Silakkafileistä saa valmistettua myös monia muita herkkuja

Tunnetuin silakkaruoka on varmasti silakkapihvit. Tämän Janssonin kiusauksen tapainen ruoka on silakkalaatikko, mutta makumaailmaltaan nämä vuokaruuat ovat erilaisia. Kannattaa siis kokeilla kumpaakin ja valita oma suosikki. Uuniin tai grilliin sopivat silakkarullat. Silakasta voi valmistaa myös silakkaburgerit kahdella tapaa ja silakan sesongin ulkopuolella kesäaikaan tai esimerkiksi osaksi joulun kalapöytää sopivat sinappisilakat perunoiden kera.

Kalaneuvoksen tutkimuksen mukaan suomalaiset haluavat ostaa lisää ilmastoystävällistä suomalaista kalaa. Helppo ja edullinen tapa on aloittaa suomalaisen silakan lisäämisestä useammin omaan ruokapöytään. Silakan maine ruokakalana laski viime vuosituhannen lopussa, mutta 2000-luvulla silakan dioksiinipitoisuudet ovat puolittuneet ja sen melko runsaallekaan käytölle ruokavaliossa ei ole enää esteitä.

Valmistusaineet

 • 250 g Kalaneuvos silakkafileitä
 • 1 rkl silputtua tilliä
 • 1,5 tl suolaa
 • 1 g valkopippuria (muutama rouhaus)
 • 1 kg perunasuikaleita (pakkasesta)
 • 2 keltasipulia
 • 35 g voita
 • 2 rkl kapriksia
 • 4 dl ruokakermaa
 • 1 tl täysjyväsinappia, esim. Dijon
 • 3/4 dl korppujauhoja

Janssonin kiusaus silakoista ohje

 1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
 2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota pannulla voissa pehmeäksi.
 3. Lado uunivuokaan puolet perunoista.
 4. Lisää paistetut sipulit sekä puolet kapriksista perunoiden päälle.
 5. Mausta silakkafileet molemmin puolin suolalla, valkopippurilla ja tillillä.
 6. Levitä fileet perunakerroksen päälle. Lisää loput perunat ja kaprikset.
 7. Sekoita kerman joukkoon sinappi sekä suola ja kaada kermaseos vuokaan.
 8. Ripota vuoan pinnalle korppujauhoja ja voinokareita.
 9. Paista 200 asteisessa uunissa tunnin ajan.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 462 g

Energia 635 kcal

Proteiini 18 g

Hiilihydraatit 52 g

Rasva 37 g

Tyydyttynyt rasva 14 g

Ravintokuitu 4 g

Suola 2.8 g

Sokeri 7 g

Kolesteroli 67 mg

Kommentit

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *