Mätisipsit

Annoskoko: Cocktailpalat 4 hengelle

Mätisipsit Kalaneuvos

Mätisipsit maistuvat alkupalaksi tai naposteltavaksi

Mätisipsit ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia! Suolaisten maalaissipsien yhdistäminen suurirakeisen, oranssinpunaisen Kalaneuvoksen kirjolohen mädin kanssa ei ehkä juolahda heti ensimmäisenä mieleen mädin tarjoilutapaa pohdittaessa, mutta yhdistelmä toimii varsin moitteettomasti. Laakealla, koristeellisella tarjoiluastialla tarjottuna komeat mätisipsit erottuvat edukseen juhlapöydässä ja sipsejä tuleekin napsittua helposti yksi jos toinenkin. Jännittävältä kuulostava yhdistelmä on myös varma valinta alkupalana tarjottavaksi, sillä tässä helpossa reseptissä on lähes mahdotonta epäonnistua. Näin ollen myös innokkaat perheen pienimmät voivat auttaa helpon alkupalan valmistamisessa. Ja mikä parasta; kädenkäänteessä valmistuvat mätisipsit sopivat tarjottavaksi lyhyenkin varoitusajan vieraille. Reseptiä voi myös varioida oman mielen mukaan, esimerkiksi käyttäen valmiiksi maustettuja maalaissipsejä, suomalaisten makuun istuvia ruissipsejä tai maustamalla ranskankerman itselleen mieleisillä mausteilla. Mikäli isorakeinen kirjolohen mäti ei ole suosikkisi, voit sen korvata mätisipseissä myös Kalaneuvoksen siian mädillä tai muikun mädillä.

Mäti on terveellistä ja ekologista

Monesti joulupöytään mielletty mäti unohtuu valitettavan helposti muina vuodenaikoina. Suomalainen syökin vuodessa keskimäärin vain 100-150 grammaa mätiä. Mätiä kuitenkin kannattaisi syödä useammin ja ympäri vuoden puhtaasti sen ravintoarvojen vuoksi, sillä mäti sisältää omega-3-rasvahappoja sekä D- ja B12-vitamiineja. Mädin sanotaan jopa parantavan muistin toimintaa. Nämä mätisipisit sopivat joulupöydän lisäksi koristamaan vapun sillispöytää tai kesäisiä juhlapöytiä. Kesällä mätiä, kuten muitakin kalatuotteita nauttiessa, tulee kuitenkin kiinnittää huomiota kalojen säilymiseen tarjoilupöydässä. Mätisipsit valmistetaan juuri ennen h-hetkeä ja tarjoiluastian alle voi piilottaa kylmäkalleja.

Kalaneuvoksen mädit tulevat Suomen vesistöalueilta, mikä puolestaan tekee siitä terveellisyyden ohella myös ekologisen juhlapöydän ja miksei myös arjenkin herkun. Kalaneuvoksen kirjolohenmätiä saa ympäri vuoden joko tuoreena tai pakastettuna. Kirjolohen kutuaika ajoittuu alkutalveen, jolloin sen mäti kerätään talteen. Kalaneuvos valmistaa myös arvostettua siian mätiä ja muikun mätiä, jotka kumpikin sopivat tähän reseptiin yhtä hyvin kuin kirjolohen mäti. Pääosin näitä kahta mätiä valmistetaan Kalaneuvoksella kauppojen omille merkeille, joten ostoksilla kannattaa tarkistaa tuotetiedoista, mikä yritys on tuotteen valmistaja. Katso myös resepti klassiseen alkupalaan, Kalaneuvoksen emännän mätimousseen, joka sopii tarjottavaksi ihan vain sellaisenaan tai vaikkapa tumman leivän kanssa.

Valmistusaineet

250 g Kalaneuvos kirjolohenmätiä
1 ps maalaisperunalastuja
150 g ranskankermaa
1 sitruunan raastettu kuori
2 kevätsipulinvartta
mustapippuria

Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Tee näin

  1. Sekoita ranskankerman joukkoon sitruunan raastettu kuori.
  2. Suikaloi kevätsipulin varret ohuiksi.
  3. Levitä perunalastut laakealle tarjoiluvadille ja annostele lastuille ensin ranskankerma ja sitten mäti. Ripottele päälle suikaloitu kevätsipuli ja rouhi päälle mustapippuria. Tarjoa heti.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu