Lohikeitto

Annoskoko: 8

Lohikeitto resepti Kalaneuvos

Lohikeitto – resepti Kalaneuvoksen emännältä

Kermainen lohikeitto maistuu kalan lisäksi tilliltä, juureksilta ja lapsuudelta. Nostalgiaa on vaikea välttää tämän keiton kohdalla, niin moni on sitä lusikoinut suuhunsa koko ikänsä. Lohikeitto sopii niin arkeen kuin juhlapöytäänkin, riippuen siinä käytetyistä aineksista. Reseptejä saattaa olla yhtä monta kuin kokkejakin, mutta tässä on simppeli, maukas ja nopea ohje Kalaneuvoksen keittiössä suosituimman kalakeiton valmistukseen.

Lohikeittoresepti vuosikymmenten kokemuksella

Lohikeitto sopii ruokalajina niin arkeen kuin juhlapöytäänkin, riippuen millaisia raaka-aineita siihen käytetään. Juhlavuutta keittoon tuo keiton joukkoon lisätty kuohukerma. Arkisempi versio lohikeitosta valmistuu ruokakermasta tai kokonaan ilman kermaa, jolloin tuloksena on kirkaslieminen keitto. Perunoista keittoruokiin soveltuvat parhaiten kiinteät lajikkeet, jotka pitävät rakenteensa kypsennyksen aikana.

Kalakeittoreseptejä saattaa olla yhtä monia kuin on kokkejakin, mutta tässä on simppeli, maukas ja nopea lohikeitto-ohje, joka on suosittu kalaruoka Kalaneuvoksen perheen omassa keittiössä. Resepti on alunperin lähtöisin Kalaneuvoksen emännältä, eli tuttavallisemmin Ulpulta. Reseptiä on vain hieman muokattu vuosien varrella vastaamaan moderneja ruokatottumuksia ja raaka-aineita, mutta lohikeiton resepti on edelleen peräisin vuosikymmenten takaa kalaperheemme keittiöstä.

Kalanperkeistä valmistuu herkullinen liemi kalakeitolle

Kalatiskiltä kalaa ostaessaan voi halutessaan pyytää kalanperkeitä mukaan kalaliemen valmistukseen. Jos ostaa kalan kokonaisena, voi sen useimmiten pyytää valmiiksi fileioituna ja napata fileoinnista yli jäävät perkeet mukaan. Näin pääset helpommalla ja sinulle jää tehtäväksi vain kalan paloittelu ja ruotojen poistaminen kalafileestä.

Perkeistä valmistuu helposti herkullinen liemi kalakeitolle. Kalaliemi valmistetaan laittamalla kalan pää sekä ruodot kattilaan yhdessä pippurin, sipulin ja useimmiten myös juureksien kanssa. Kalaliemi valmistuu nopeasti, noin 10 minuutissa ja on siivilöintiä vaille valmista käytettäväksi. Jos kalaliemen valmistus tuntuu liian työläältä, voit käyttää keitossa valmista kalalientä, jonka valmistat helposti kalaliemikuutioista.

Lohikeitto lämmittää mukavasti talvisena päivänä

Lohikeitto ei ole suotta yksi suosituimmista ruokalajeista suomalaisten ravintoloiden listoilla. Hyvässä lohikeitossa on sopivasti sattumia ja täyteläinen liemi. Lohikeitto on oiva ruoka kylmeneviin talvipäiviin. Mikä sen mukavampaa, kuin lusikoida lämmittävää keittoa suuhun ulkoilun jälkeen. Kalakeitto maistuu erinomaisesti tuoreen, suomalaisen ruisleivän kanssa.

Vinkki! Kokeile myös reseptipankistamme löytyvää kylmäsavulohikeittoa.

Valmistusaineet

1 kg lohen ruotoja
2 l vettä
2 sipulia
1 nippu tilliä
5 mustapippuria
5 valkopippuria
1 tl suolaa
2 l perunalohkoja
2 dl porkkanaraastetta
2 dl kermaa
400 g Kalaneuvoksen nahatonta kirjolohi- tai lohifileetä

Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Tee näin

  1. Pilko tilli hienoksi ja säästä kovat varret liemen tekoon. Kuori ja pilko sipulit.
  2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon kalan perkeet, lohkotut sipulit, tillin varret ja pippurit. Keitä kalalientä hiljalleen poristen noin 10 min.
  3. Siivilöi liemi, heitä perkeet pois ja kaada liemi takaisin kattilaan.
  4. Kuori ja pilko perunat lohkoiksi. Lisää perunalohkot sekä porkkanaraaste kattilaan liemen joukkoon.
  5. Keitä perunat lähes kypsäksi, tämä vie noin 10 min.
  6. Paloittele lohifilee ja lisää palat keittoon yhdessä kerman ja suolan kanssa.
  7. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen noin 5 min, kunnes kalapalat ovat kypsiä.
  8. Mausta lohikeitto tuoreella tillillä.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.