Silakkakiusaus

Annoskoko: 5 1 h 30 min

Arvio:

4.5

Silakkakiusaus

Silakkakiusaus – perinteinen kalaruoka modernilla tavalla

Silakkakiusaus on yksi perinteisimmistä kalaruoista. Halusimme Kalaneuvoksella muokata tätä perinneruokaa hieman modernimpaan muotoon. Kalaneuvokselta saa suomalaisia, MSC-sertifioituja silakkafileitä pakattuna. Enää ei siis tarvitse olla kaupassa välttämättä palvelutiskin aukioloaikoina saadakseen tuoreita silakkafileitä ostoskoriin.

Silakka on terveellinen, edullinen ja Kalaneuvokselta ostettuna aina kotimainen kala, joten se sopii ruokakalaksi erinomaisesti arkeen eri kokoisiin kotitalouksiin. Ruokaviraston suosituksen mukaan kalaa tulisi syödä monipuolisesti vähintään pari kertaa viikossa, joten kotimaisen silakan lisääminen perusruokavalioon punalihaisten lohen ja kirjolohen kaveriksi monipuolistaa mukavasti kotiruokaympyrää.

Kapriksilla ja sinapilla makua silakkakiusaukseen

Kapriksella ja sinapilla saat paljon makua silakkakiusaukseen. Ohjeessa mainitun ruokakerman voi juhlan hetkellä korvata myös täyteläisemmällä kermalla – ruokakerma sopii hieman kevyempään arkiruokaversioon. Perunasuikaleet toimivat parhaiten, mikäli ne on ehtinyt pakastaa ennen vuokaan laittoa. Tämä resepti on todella helppo ja onnistuu varmasti kokemattomiltakin kotikokeilta. Pienissä talouksissa valmista silakkakiusausta voi pakastaa ja syödä useamman kerran.

Silakkafileistä saa valmistettua myös monia muita herkkuja

Tunnetuin silakkaruoka on varmasti silakkapihvit. Tämän silakkakiusauksen tapainen ruoka on silakkalaatikko, mutta makumaailmaltaan nämä vuokaruuat ovat erilaisia. Kannattaa siis kokeilla kumpaakin ja valita oma suosikki. Uuniin tai grilliin sopivat silakkarullat. Silakasta voi valmistaa myös silakkaburgerit kahdella tapaa ja silakan sesongin ulkopuolella kesäaikaan tai esimerkiksi osaksi joulun kalapöytää sopivat sinappisilakat perunoiden kera.

Kalaneuvoksen tutkimuksen mukaan suomalaiset haluavat ostaa lisää ilmastoystävällistä suomalaista kalaa. Helppo ja edullinen tapa on aloittaa suomalaisen silakan lisäämisestä useammin omaan ruokapöytään. Silakan maine ruokakalana laski viime vuosituhannen lopussa, mutta 2000-luvulla silakan dioksiinipitoisuudet ovat puolittuneet ja sen melko runsaallekaan käytölle ruokavaliossa ei ole enää esteitä.

Valmistusaineet

  • 250 g Kalaneuvos silakkafileitä
  • 1 rkl silputtua tilliä
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 g valkopippuria (muutama rouhaus)
  • 1 kg perunasuikaleita (pakkasesta)
  • 2 keltasipulia
  • 35 g voita
  • 2 rkl kapriksia
  • 4 dl ruokakermaa
  • 1 tl täysjyväsinappia, esim. Dijon
  • 3/4 dl korppujauhoja

Silakkakiusaus ohje

  1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota pannulla voissa pehmeäksi.
  3. Lado uunivuokaan puolet perunoista.
  4. Lisää paistetut sipulit sekä puolet kapriksista perunoiden päälle.
  5. Mausta silakkafileet molemmin puolin suolalla, valkopippurilla ja tillillä.
  6. Levitä fileet perunakerroksen päälle. Lisää loput perunat ja kaprikset.
  7. Sekoita kerman joukkoon sinappi sekä suola ja kaada kermaseos vuokaan.
  8. Ripota vuoan pinnalle korppujauhoja ja voinokareita.
  9. Paista 200 asteisessa uunissa tunnin ajan.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 462 g

Energia 635 kcal

Proteiini 18 g

Hiilihydraatit 52 g

Rasva 37 g

Tyydyttynyt rasva 14 g

Ravintokuitu 4 g

Suola 2.8 g

Sokeri 7 g

Kolesteroli 67 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit