Savulohiterriini
Annoskoko: 6 2 h
Lämminsavulohiterriini on juhlava tarjottava
Savulohiterriini on upea tarjottava juhlavissa tilaisuuksissa. Se sopii hyvin osaksi muita kalapöydän tarjottavia buffetpöytään tai herkulliseksi alkupalaksi. Toki sen voi nauttia myös pääruokana vaikkapa raikkaan salaatin kera.
Savulohiterriini valmistetaan hienosta murekemassasta ja se kypsennetään vesihauteessa kannellisessa vuokamaisessa astiassa eli terriinissä. Raaka-aineiksi sopivat kaikki kalat, kuten esimerkiksi kirjolohifilee, lohifilee, kuhafilee tai haukifilee.
Lämminsavulohiterriini ei valmistu ihan hetkessa, joten sen valmistamiseen kannattaa varata aikaa. Sen valmistus ei ole kuitenkaan erityisen monimutkaista, mutta vaatii monitoimikoneen tai vastaavan, jolla kala ja muut ainekset saadaan murekeseokseksi. Lisäksi terriini valmistetaan yleensä siihen sopivassa vuoassa, joka on suorakaiteen muotoinen ja kapea, josta se kumotaan tarjolle. Toki jos sellaista ei ole juuri nyt saatavilla, voi tämän tehdä myös tavalliseen kakkuvuokaan tai muuhun vastaavaan uuninkestävään astiaan.
savulohiterriini valmistuu hiljalleen vesihauteessa
Savulohiterriini valmistuu uunissa vesihauteessa. Veden yläreuna ala-astiassa kannattaa ulottaa lähelle murekemassan yläreunaa tai vähintään sen puoliväliin. Vuoka vuorataan leivinpaperisuikaleilla, jotka asetetaan vuokaan mahdollisimman tasaisesti ja siististi, sillä terriiniin muodostuu siitä sen mukaiset jäljet. Savulohiterriini kypsennetään hitaasti alhaisessa lämpötilassa. Terriinin kypsennysaika on noin puolitoista tuntia, jonka jälkeen se annetaan jäähtyä ja tarjolle se asetetaan haaleana. Sen voi tarjota heti joko haaleana tai kylmänä, jolloin sen voi tehdä jo valmiiksi edellisenä päivänä.
Tässä reseptissä on käytetty kahta kalaa sen maun ja ulkonäönkin vuoksi. Pääraaka-aineena on lämminsavukirjolohi, joita valikoimastamme löytyy joko lämminsavukirjolohifileenä– tai palana. Kaupan kylmätiskiltä voit löytyy myös tuotetta kokonaisena savukirjolohena– tai palana. Jos haluat astetta fiinimpää ja parhaan laatuluokituksen saaneesta superior-kirjolohesta valmistettua lämminsavukirjolohta, valitse Mestarin lämminsavukirjolohifilee tai – pala.
Täytteessä on käytetty kylmäsavulohta, joka muodostaa tillin kanssa näyttävän ja raikkaan raidan terriinin keskelle. Raaka-ainevaihtoehdot tähän löydät seuraavista: kokonainen kylmäsavukirjolohifilee tai kylmäsavukirjolohifileesiivu. Mikset toki kokeilisi näiden sijaan myös täyteläisiä ja aromikkaita kylmäsavukirjolohisiivuja Tervaa tai Saunaa, jotka antavat terhakkaampaa makua terriiniin.
Koko komeus kruunataan erilaisilla koristeilla, jotka voit loihtia haluamallasi aineksilla. Raikkautta ja näyttävyyttä siihen tuovat erilaiset yrtit, hedelmät ja kasvikset. Kannattaa hyödyntää sesonkiin sopivia aineksia ja toki ottaa huomioon juhlan luonne.
Valmistusaineet
- 500 g Kalaneuvos lämminsavukirjolohta
- 1/2 tl suolaa
- 3 dl kuohukermaa
- 1 rkl perunajauhoja
- 2 keltuaista
- 2 valkuaista
- 2 rkl sitruunamehua
- 1/4 tl rouhittua valkopippuria
täyte:
- 3/4 dl hienonnettua tilliä
- 150 g Kalaneuvos kylmäsavukirjolohta
Savulohiterriini ohje
- Poista kalasta nahka ja rasva. Paloittele lohi monitoimikoneeseen. Lisää muut ainekset valkuaisia lukuunottamatta. Hienonna ainekset tasaiseksi.
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto lusikalla murekeseokseen.
- Vuoraa vuoka leivinpaperisuikaleilla ja nosta puolet massasta pohjalle. Vedä lusikalla keskiosaan syvennys ja ripottele siihen puolet hienonnetusta tillistä.
- Nosta päälle hienonnettu kylmäsavulohi ja ripottele päälle tilliä. Levitä loppu lohiseos päälle ja tasoita pinta.
- Peitä foliolla ja kypsennä vesihauteessa 150-asteisen uunin keskitasolla noin 1 ½ tuntia, kunnes terriini on keskeltä hyytynyt.
- Nosta terriini jäähtymään ja kumoa haaleana. Tarjoa haaleana tai kylmänä.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 172
Energia 325 kcal
Proteiini 24 g
Hiilihydraatit 3 g
Rasva 25 g
Tyydyttynyt rasva 12 g
Ravintokuitu 1 g
Suola 7 g
Sokeri 1 g
Kolesteroli 144 mg