Savulohi-suupalat
Annoskoko: n. 35 suupalaa 45 min
Savulohi-suupalat on tyylikäs suolainen naposteltava
Savulohi-suupalat sopivat loistavasti tyylikkääksi alkupalaksi illallismenuun, pikkusuolaisiksi juhliin cocktail-paloiksi tai arkeen esimerkiksi television katselun yhteyteen naposteltavaksi. Jos etsit sopivaa hyvänmakuista naposteltavaa esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton seuraamisen yhteyteen, niin tässä on loistavat suolaiset herkkupalat sohvapöydälle tarjolle laitettavaksi. Näiden pikkusuolaisten kaveriksi sopii myös juhlava kuplajuoma jos tilannetta haluaa juhlistaa hieman fiinimmällä juomalla.
Tämän ruokalajin etuna on myös se, että voit käyttää sen valmistamiseen haluamaasi lämminsavustettua kalaa. Voit valita Kalaneuvoksen lämminsavustetuista kaloista turvallisen savulohifileen palana tai voit yhtä hyvin käyttää savukirjolohifileetä palana, jonka n. 250 g pakkauskoko vastaa tämän reseptin noin 35 kappaleen annosmäärää.
Cocktail-palat juhliin isommalle porukalle
Jos haluat valmistaa isomman määrän suupaloja esimerkiksi juhliin, niin voit käyttää kokonaista savukirjolohifileetä, tai kokonaista savustettua kirjolohta, joista valmistat helposti 2-3 kertaisen määrän savulohi-suupaloja tähän ohjeeseen nähden. Hieman lohikaloja edullisempi vaihtoehto suupalojen valmistamiseen on käyttää Kalaneuvoksen savusiikaa.
Muista kalatuotteista näiden savulohi-suupalojen valmistukseen tarvitset Kalaneuvoksen kylmäsavukirjolohta kokonaisena. Kokonaisesta fileestä pystyt leikkamaan kuutioita ohjeen mukaisesti. Kokonaisesta kylmäsavukirjolohesta jää reilusti kalaa yli, mutta voit käyttää lopun kylmäsavukirjolohen useiden muiden reseptien valmistamiseen samalle aterialle tai seuraaville päiville. Löydät useita kylmäsavukirjohireseptejä kalaresepteistämme.
Voit myös siivuttaa lopun kylmäsavukirjolohifileen ja nautiskella sen leivän päällä siivuina. Mikäli kokonaista kylmäsavukirjolohta ei ole kaupassasi valikoimassa, niin voit myös käyttää kylmäsavukirjolohifileesiivuja tämän ohjeen moussen valmistamiseen. Tässä tapauksessa voit saksia siivut pieneksi silpuksi.
Kirjolohen mäti viimeistelee savulohi-suupalojen ulkonäön
Esillepano on puoli ruokaa ja tässä ohjeessa savulohesta valmistetut suupalat viimeistellään oranssinpunaisella kirjolohen mädillä ja silputulla ruohosipulilla. Löydät Kalaneuvoksen kirjolohen mätiä joko pakasteena, pakattuna tai irtomyynnistä palvelutiskeiltä hyvin varustetuista ruokakaupoista. Kirjolohen mädin suussa poksahtelevat mätipallot tuovat annoksen suutuntumaan mukavaa vaihtelua ja paljon terveellisiä ravintoaineita. Muuten annoksen valmistamiseen löydät raaka-aineet helposti pienestä lähikaupastakin.
Itse suupalojen valmistaminen on nopea ja helppo operaatio. Suupaloja ei tarvitse pitää uunissa kuin reilu kymmenen minuuttia, toki tarvitset käyttää useamman muffinipellillisen uunissa jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia ja useaa muffinipeltiä. Koristeluun aikaa menee myös hetki, mutta ohjeen 35 suupalaa pitäisi silti valmistua noin 45 minuutissa kokemattomammaltakin kotikokilta.
Valmistusaineet
- 500 g voitaikinalevyjä
lohimousse:
- 250 g Kalaneuvos lämminsavulohta tai -kirjolohta
- 150 g Kalaneuvos kylmäsavukirjolohta kuutioituna
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 150 g ranskankermaa
- 1/2 dl kurkkua pieninä kuutioina
- 1/2 dl omenaa pieninä kuutioina
- 1 pieni punasipuli pieninä kuutioita
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
koristeluun:
- 150 g Kalaneuvos kirjolohen mätiä
- silputtua ruohosipulia
Savulohi-suupalat ohje
- Sulata voitaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Voitele muffinipelti kevyesti.
- Leikkaa voitaikinasta pieniä neliöitä (n. 6×6 cm) ja painele taikinapalat muffinipellin koloihin.
- Pistele taikina haarukalla ja paista uunissa 225 asteessa 10-12 minuuttia.
- Ota pelti uunista 8 minuutin kohdalla ja painele kohonneita pohjia matalammaksi.
- Paista kypsiksi ja jäähdytä ritilällä.
- Valmistele täyte. Murenna lämminsavulohi kulhoon.
- Lisää kuutioitu kylmäsavulohi, tuorejuusto ja ranskankerma.
- Vatkaa voimakkaasti tasaiseksi seokseksi. Kääntele joukkoon kurkku, omena ja sipuli.
- Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.
- Täytä pursotinpussi lohimoussella ja pursota moussea voitaikinakuppeihin.
- Koristele annokset kylmäsavukirjolohella ja silputulla ruohosipulilla.
Vinkki: Lohimousse sopii mainiosti myös uuniperunan tai sandwichien täytteeksi.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 42 g
Energia 113 kcal
Proteiini 5 g
Hiilihydraatit 5 g
Rasva 8 g
Tyydyttynyt rasva 5 g
Ravintokuitu 1 g
Suola 0.6 g
Sokeri 1 g
Kolesteroli 34 mg
Tää on yks lemppari pika herkku ♥️
Näitä valmistin illanistujaisiin ja meni kun kuumille kiville, hyviä 🙂
Itse laitoin koristeeksi päälle vielä tuoretta tilliä, suussa sulavaa
Oli suussa sulavia 60v synttäreillä ja rippijuhlissa
Aivan ihana herkku
Illalla naposteltavaa. Helppo maukas.
Tästä tuli uusi herkku ?.
Sopii juhlapöytään tai pikkunaposteluun hyvässä seurassa (tai herkkuhetkiin yksin).
Näiden suupalojen painikkeeksi sopisi erinomaisesti:
Aihe: Remouladekastike kalalle/äyriäisille
Remouladekastike
2 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 tl sinappia
1 rkl sipulisilppua
1 silputtu maustekurkku
1/2 raastettua porkkanaa
persiljasilppua
suolaa, mustapippuria
Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua ennen tarjoamista.
Ihanaa pikkuhyvää
Hyvä suupala. Juuri sopiva naposteluun ja miksei juhliinkin.