Lohipitsa

Annoskoko: 4 45 min

Arvio:

4.47

Lohipizza

Lohipitsa – viikonlopun täyteläinen jaettava herkku

Lohipitsa on pitsa aikuiseen makuun. Tämä kalapitsa maistuu silloin kun kaipaat hieman vaihtelua perinteisen pitsan tilalle. Lohipitsa ei tomaattia kaipaa, vaan perinteinen tomaattikastike korvataan tässä pitsassa täyteläisellä smetanalla. Pinnalle siivutetaan tuoretta lohta tai kirjolohta ja kun päälle sivelee vielä maukasta itsetehtyä tillipestoa ja tuoretta rucolaa, niin on tuloksena pitsaelämys vailla vertaa! Kuka voisi vastustaa tätä kirpeän tillipeston, täyteläisen smetanan ja tuoreen kalan liittoa rapealla pitsapohjalla tarjoiltuna? Yllätä siis perheesi tai ystäväsi valmistamalla heille vaihteeksi valkoista pitsaa lohitäytteellä.

Pizza bianca eli valkoinen pitsa

Pizza bianca eli valkoinen pizza on maukas vaihtoehto perinteiselle pizzalle. Ohjeita valkoisiin pizzoihin löytyy runsaasti, mutta kaikille niille yhteistä on se, että ne eivät sisällä tomaattikastiketta. Tomaattikastike korvataan valkoisessa pizzassa juustolla, ranskankermalla tai smetanalla. Täytteeksi valkoiseen pizzaan sopivat erinomaisesti erilaiset kalat ja merenelävät sekä ilmakuivattu kinkku. Kalaneuvoksen tuotteista pizzaan sopivat erityisesti lohifilee ja pakattu kirjolohifilee sekä valmiiksi siivutetut kylmäsavukirjolohifileesiivut ja graavikirjolohifileesiivut.

Klassisia valkoisen pizzan täytteitä ovat myös erilaiset kasvikset, kuten sienet ja vaikkapa kesäkurpitsa tai lehtikaali. Kokeile myös yhdistää suolaista homejuustoa ja makeaa päärynää keskenään. Pitsatäytteiden kanssa kannattaa olla maltillinen, 1-2 täytettä per pitsa riittää hyvin. Onkin parempi valmistaa useita erimakuisia pizzoja ennemmin kuin yksi, johon on ympätty kaikki mahdolliset täytteet.

Katso reseptivideo alta ja valmista mukana!

Lohipizza reseptivideo

Rapean pitsapohjan valmistus

Koetko rapean pitsapohjan valmistamisen haastavaksi? Tässä vinkit rapean pizzapohjan valmistamiseen kotiuunissa! Tärkeintä onnistuneen pizzapohjan valmistuksessa on tietenkin huolella valmistettu pizzataikina. Pitsataikinaa tulee vaivata vähintään 5 minuuttia ja se kannattaa jättää hieman pehmeäksi, jolloin sen muotoilu on helpompaa. Myös huolellinen kohotus ennen paistamista on myös tärkeää. Tavallisista puolikarkeista ydinvehnäjauhoista saa aikaan hyvän pizzapohjan. Kaupoista löytyy myös ns. pizzajauhoa, johon on lisätty hieman gluteenia paremman leipoutuvuuden lisäämiseksi.

Rapean pizzapohjan salaisuus on pizzapohjan esipaisto ennen täytteiden lisäämistä. Pitsapohja kannattaa paistaa esikuumennetulla pellillä tai pitsakivellä ja esipaisto kannattaa tehdä uunin alatasossa. Seuraavaksi lisätään täytteet ja pitsa paistetaan kypsäksi kuumassa 250 asteisessa uunissa, mikä mukailee pitsauunin kuumuutta. Kun täytteitä laittaa pitsaan maltilla, pysyy pizza rapeana täytteiden lisäämisen jälkeenkin. Omaan uuniin kannattaa tutustua – joistain uuneista saattaa löytyä ns. pitsatoiminto, joka on suunniteltu juuri pitsan paistamiseen.

Ei muuta kuin uuni kuumenemaan ja pitsan paistoon!

Valmistusaineet

pitsapohja (2 pitsaa):

  • 2 dl vettä
  • 1/4 pkt tuorehiivaa
  • 1/2 tl suolaa
  • n. 4 dl vehnäjauhoja (osa mielellään durumjauhoja)
  • 2 rkl oliiviöljyä

päälle:

  • 60 g ranskankermaa tai smetanaa
  • 200 g Kalaneuvos tuoretta lohi- tai kirjolohifileetä
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • 1/2 luomusitruunan raastettu kuori
  • n. 1 dl rucolaa
  • 2 rkl tillipestoa
  • n. 1 rkl mustapippuria

tillipesto:

  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 ruukku tilliä
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • 1 tl raastettua luomusitruunan kuorta
  • 1 dl pinjansiemeniä
  • 1 dl neitsyt oliiviöljyä
  • 1 dl parmesanraastetta
  • 1/4 tl suolaa

Lohipitsa ohje

Tillipesto:

  1. Raasta valkosipulin kynsi ja laita tehosekoittimeen.
  2. Lisää joukkoon silputtu tilli, sitruunanmehu, sitruunan kuori, pinjansiemenet, oliiviöljy ja juustoraaste ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista.
  3. Mausta valmis pesto suolalla. Käytä tillipesto esimerkiksi kalaruokien maustamisessa.

Lohipitsa:

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon suola ja öljy sekä vehnäjauhoja vähitellen.
  2. Alusta taikinaa kädellä vähintään 5 min. Taikina on valmista kun se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
  3. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla.
  4. Poista lohesta ruodot tarvittaessa ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi.
  5. Pirskottele lohiviipaleille hieman sitruunanmehua ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla.
  6. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Kuumenna pelti kuumaksi uunissa ennen taikinan lisäämistä, näin saat rapean pitsapohjan.
  7. Jaa taikina kahteen osaan ja taputtele taikina soikionmuotoiseksi, ohueksi pohjaksi leivinpaperin päälle.
  8. Nosta leivinpaperi kuumalle pellille ja esipaista pohjaa uunin alatasossa, noin 10 min tai kunnes sen reunat ovat saaneet hiukan väriä.
  9. Sivele pohjan päälle ranskankerma, asettele päälle lohiviipaleet ja pinjansiemenet.
  10. Paista uunin keskitasossa noin 5 min tai kunnes pizza on saanut tarpeeksi väriä.
  11. Lisää kuuman pitsan päälle tuoretta rucolaa, raastettua sitruunaa, mustapippuria sekä tillipestoa. Nauti heti!
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 185 g

Energia 585 kcal

Proteiini 22 g

Hiilihydraatit 49 g

Rasva 34 g

Tyydyttynyt rasva 10 g

Ravintokuitu 3 g

Suola 1.1 g

Sokeri 1 g

Kolesteroli 53 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit