Lohilaatikko
Annoskoko: 6 1 h 50 min
Lohilaatikko – klassikkoruoka vailla vertaa
Kuka voisikaan vastustaa uunissa pitkään hautunutta, täyteläistä lohilaatikkoa? Lohilaatikko hyvin valmistettuna onkin epäilemättä kalaruokien parhaimmistoa. Unohda nopea pakasteperunasuikaleista valmistettu lohilaatikko ja valmista ruoka tällä kertaa rakkaudella käsin kuorituista kokonaisista perunoista – usko pois, huomaat kyllä eron maussa ja rakenteessa. Perunoiden kuoriminen ja pilkkominen ei sitä paitsi vie edes kovin kauaa aikaa, esivalmistelut tähän ruokaa vievät vain noin 20 minuuttia, riippuen tietysti pilkkojasta.
Lohilaatikon kypsennys sitä vastoin vaatii hieman kärsivällisyyttä. Siksi tämä ruoka onkin mainio ruoka viikonloppuun, kun on aikaa haudutella ruoka makoisaksi kotiuunissa. Tähän klassikkoruokaan tarvitset vain perunaa, sipulia sekä Kalaneuvoksen kirjolohta tai lohta fileenä. Koko komeus kruunataan kermaisella munamaidolla ja viimeistellään tuoreella tillillä, nam!
Lohilaatikon pääraaka-aine kannattaa valita huolella – ensiluokkaisista raaka-aineista syntyy ensiluokkaista ruokaa. Lohilaatikkoon sopii raaka-aineeksi Kalaneuvoksen tuore pakattu tuore kirjolohifilee pakatun kalan hyllystä tai kirjolohifilee tai lohifilee palvelutiskien irtomyynnistä.
Katso myös hieman erilainen, mutta vastaavan tyylinen resepti; savulohilaatikko sivuiltamme ja testaa, kumpi versio on enemmän sinun omaan makuusi!
Lohilaatikon valmistus on helppoa
Lohilaatikkoon kannattaa valita raaka-aineeksi kiinteä perunalajike, kuten Siikli, jolloin voi olla varma, että peruna pitää muotonsa pitkään kypsennettäessä. Sipulia ei suinkaan sovi lohilaatikosta unohtaa! Pehmeäksi ja makeaksi sipulin saa, kunhan malttaa kuullottaa sitä hyvän tovin ennen laatikkoon lisäämistä. Miedolla lämmöllä kuullotettaessa sipulin sisältämät luontaiset sokerit karamelisoituvat ja lopputulos on makea ja pehmeä.
Pehmeäksi kuullotettu sipuli maistuu usein niillekin, jotka yleensä eivät sipulista sen karvauden ja kovan rakenteen vuoksi niin pidä. Munamaitoruoat pitävät pitkästä ja miedosta kypsennyksestä ennemmin kuin kuumasta ja nopeasta kypsennyksestä. Munamaitoruoat, kuten tämä lohilaatikko kannattaakin kypsentää korkeintaan 175 asteessa, jolloin niiden rakenne ei juoksetu. Katso reseptivideo alta ja valmista lohilaatikko sen mukana!
Kala ja peruna ovat arkiruuan terveelliset rakennuspalikat
Kalaa suositellaan syötävän vähintään pari kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Lohesta ja kirjolohesta saat elimistölle välttämättömiä rasvahappoja, luustolle tärkeää D-vitamiinia ja runsaasti proteiinia. Proteiinia tarvitsemme kehomme rakennusaineeksi iästä riippumatta.
Peruna on edullinen, kevyt, ravitseva ja monikäyttöinen raaka-aine, jota kannattaa suosia ruokavaliossa. Perunasta saat paitsi energiaa tärkkelyksen muodossa, niin myös kaliumia ja jonkin verran C-vitamiinia. Kun tarjoilet lohilaatikon seurana puoli lautasellista tuoretta salaattia tai juuresraastetta, on ravitseva arkiateria valmis!
Tiesitkö muuten, että Kalaneuvoksen pakattu tuore kirjolohifilee on C-leikattu? C-leikkuu tarkoittaa filettä, josta on poistettu selkä- ja kylkiruodot, fileen etuosan paksuimmassa kohdassa olevat pystyruodot 98-100 prosenttisesti, kidusluu, kaikki evät ja eväruodot sekä kaikki selkä- ja vatsarasvat. C-leikattu filee on aina ruodittu, joten se on hyvä valinta esimerkiksi lapsiperheille. Voit tutustua tarkemmin eri leikkuuasteiden eroihin lohen leikkausasteet -artikkelissamme.
Valmistusaineet
- 500 g Kalaneuvos kirjolohi- tai lohifileetä
- 800 g perunoita (kiinteä lajike)
- 2 sipulia
- 1/2 tl suolaa
- 1 puntti tilliä
kermainen munamaito:
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl maitoa
- 2 kananmunaa
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl valkopippuria
Lohilaatikko ohje
- Kuori ja leikkaa sipulit suikaleiksi.
- Kuullota sipulia voissa keskilämmöllä noin 15-20 minuuttia, kunnes sipuli muuttuu ensin läpikuultavaksi, sitten kullanruskeaksi ja pehmenee.
- Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kulhoon kylmään veteen odottamaan, että ne eivät tummu.
- Viipaloi lohi noin 1 cm paksuisiksi isohkoiksi viipaleiksi, poista ruodot tarvittaessa.
- Sekoita kermaisen munamaidon ainekset keskenään kulhossa kierrevatkaimella. Valuta ja huuhtele perunaviipaleet lävikössä kylmällä vedellä, näin saat niistä pois ylimääräisen tärkkelyksen.
- Voitele 2,5-3 litran vetoinen uunivuoka. Lado puolet perunoista uunivuoan pohjalle.
- Levitä päälle lohiviipaleet ja ripottele niille suolaa. Levitä kalojen päälle sipuli ja reilu kerros silputtua tilliä.
- Kaada myös puolet kermaisesta munamaidosta vuokaan. Lado loput perunaviipaleet vuokaan ja kaada loppu kermainen munamaito päälle.
- Kypsennä lohilaatikkoa uunissa noin 60-90 minuuttia 175 asteisessa uunissa. Kypsennysaika vaihtelee vuoan paksuuden ja muodon mukaan.
- Tarjoile lohilaatikon seurana salaattia, juuresraastetta tai vaikka etikkapunajuuria.
Reseptin ravintosisältö / annos
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Annoskoko 352 g
Energia 489 kcal
Proteiini 24 g
Hiilihydraatit 26 g
Rasva 32 g
Tyydyttynyt rasva 12 g
Ravintokuitu 2 g
Suola 1.1 g
Sokeri 6 g
Kolesteroli 144 mg
Todella hyvän makuinen ja helppotekoinen kalaruoka.
Erittäin hyvää, varsinkin kun lisää hieman chiliä joukkoon
Todella hyvä ohje.
Helppo. Hyvä. Maistuu koko perheelle.
Maukas ja valmistuu helposti ja vaivattomasti 🙂
Helppoa ja hyvää
Tosi hyvää!!!
Oli todella maukasta, resepti tallessa ja teen uudestaankin nami 🙂
Helppo ja maistuva ruoka
Mie teen valmiista peruna-sipulisekoituksesta, ripsautan myös mustapippurirouhetta ja ihan pelkkää kermaa laitan. Tää ruoka lohiruuista on parasta
Tosi hyvä, kannattaa tehdä tuplaten saman tien.
Hyvää arkiruokaa, kaikki tykkäävät
Hyvää ! Tarkkana vaan ruotojen poistossa.
Erinomainen ja helppo
Ihan parasta! Terkuin Matti pian 1v.
Kuulostaa hyvälle. Pakko laittaa testiin. 😛 Sopisikohan vielä sitruunamehu laatikkoon 🙂
Todella maistuva
On hyvää. Ostan yleensä kokonaisen kirjolohen ja fileoin sen. Päästä ja ruodosta lohikeitto. Toisen fileen graavaan. Toinen file uuniloheksi. Graavatusta fileestä teen lohilaatikkoa ja voileipiä. Lohikeittoon vielä vähän graavikalaa ja niin on kaikki hyödynnetty .
Kiitos näistä ohjeista ovat ihan huippu hyviä koska tykkään kalasta äiti ja isä opettivat ??
Silakkalaatikko on herkkua on, mutta sen puutteessa käy lohilaatkko tai -kiusaus.
Hyvä ja perinteinen koko perheen ruoka.
Helppoa ja hyvää
Lohta nyt saatavilla ja viikonlopuksi taas laatikko uuniin.
Tein tämän lohilaatikon käyttäen perunan sijasta maa-artisokkaa. Kyllä oli ihanaa ?
Niin hyvää
Pakko koittaa, on niin herkullisen kuuloinen ruoka!?
Hyvä ohje.
Oli tosi herkullista! Tätä pitää tehdä toistekin. Nam!
Herkullista ruokaa
Hyvää ruokaa arkeen ja pyhään.
Tätä tulee laitettua usein ei lohikiusausta!
Hyvä ja helppo
Upea ja ravitseva sekä helppo kalaruoka. Itse en käytä tähän munia lainkaan, vaan kaura- tai kookoskermaa.
-1 paketti pakastettuja seifileitä
-1 sipuli
-2 valkosipulinkynttä
-2 cm inkivääriä
-2 rkl rypsiöljyä
-3 tl currytahnaa
-1 purkki kookosmaitoa
-1 ruukku korianteria
OHJE:
OTA SEIT SULAMAAN ULOS PAKKAUKSESTA. KUORI JA HIENONNA SIPULI, VALKOSIPULIT JA INKIVÄÄRI. KUUMENNA ÖLJY PANNUSSA JA LUSIKOI CURRYTAHNA KUUMAAN ÖLJYYN. LISÄÄ SIPULIT, VALKOSIPULIT JA INKIVÄÄRI PANNULLE JA KUULLOTA CURRYN KANSSA PEHMEÄKSI. LISÄÄ KOOKOSMAITO. ANNA KIEHUA NOIN 5 MINUUTTIA. PILKO KALA PALOIKSI JA LISÄÄ KASTIKKEEN JOUKKOON. KEITÄ VIELÄ 5 MINUUTTIA. VIIMEISTELE TUOREILLA KORIANTERIN LEHDILLÄ.
Lemppari ruoka koko perheelle mutta käy myös juhlissakin.
Tosi hyvää, koko perhe tykkäsi!
Hyvää perusruokaa
Lohilaatkko helppo ja hyvä resepti maistuu koko perheelle.
Todella hyvää ja maistuu niin arkena kuin pyhänäkin
Kyllä maistuu hyvältä
Teen laatikon graavatusta lohifileestä ja keitetyistä perunoista. Keitän perunat kuorineen edellispäivänä jotta kerkiävät jäähtyä. Paistan sipulit pannussa. En laita ollenkaan maitoa, vain kermaa ja munia. Laatikko on todella herkullista, vielä parempaa jos teen päivää ennen ja lämmitän ennen tarjoilua. Laitoin juuri lohilaatikon uuniin, huomenna tulee lounasvieraita herkuttelemaan.
Maire
Toimii myös pakasteperunasipulisekoituksella,korvaa perunaviipaleet ja sipulien paiston.Olen kokeillut molemmilla tavoilla ja yhtä hyvää tuli.
Todella maukasta.Lastenkin suosikki.
Toistamiseen tätä reseptiä käyttänyt ja hyvää on.
Syksyllä tuli opeteltua lohilaatikon salat ja hyvin maistuu koko perheelle.
Hyvä resepti! Laitoin hieman mustapippuria ja suolaa enemmän kuin reseptissä lukee. Hyvää tuli ja tätä täytyy tehdä useammin.
Ei häävi, koska näillä aineksilla saa paljon parempaakin aikaan.
Muuten herkullinen, mutta kermamaitoon aivan liian vähän suolaa ohjeen mukaan. Tuplasin, silti piti lisätä pöydässä.