Lohikeitto

Annoskoko: 8 55 min

Arvio:

4.2

Lohikeitto

Perinteinen lohikeitto – valmista kermalla tai kevyt kirkas versio

Lohikeitto kermalla perinteiseen tapaan tai kirkkaana versiona maistuu kalan lisäksi tilliltä, juureksilta ja lapsuudelta. Nostalgiaa on vaikea välttää tämän keiton kohdalla, niin moni on sitä lusikoinut suuhunsa koko ikänsä. Lohikeitto sopii niin arkeen kuin juhlapöytäänkin, riippuen siinä käytetyistä aineksista. Reseptejä saattaa olla yhtä monta kuin kokkejakin, mutta tässä on simppeli, maukas ja nopea ohje Kalaneuvoksen keittiössä suosituimman kalakeiton valmistukseen.

Lohikeitto sopii ruokalajina niin arkeen kuin juhlapöytäänkin, riippuen millaisia raaka-aineita siihen käytetään. Juhlavuutta keittoon tuo keiton joukkoon lisätty kuohukerma. Arkisempi versio lohikeitosta valmistuu ruokakermasta tai kokonaan ilman kermaa (korvaa vain kerma ohjeessa vedellä), jolloin tuloksena on kirkaslieminen keitto. Perunoista keittoruokiin soveltuvat parhaiten kiinteät lajikkeet, jotka pitävät rakenteensa kypsennyksen aikana.

Lohikeittoreseptejä saattaa olla yhtä monia kuin on kokkejakin, mutta tässä on simppeli, maukas ja nopea ohje, joka on suosittu kalaruoka Kalaneuvoksen perheen omassa keittiössä. Resepti on alunperin lähtöisin Kalaneuvoksen emännältä, eli tuttavallisemmin Ulpulta. Reseptiä on vain hieman muokattu vuosien varrella vastaamaan moderneja ruokatottumuksia ja raaka-aineita, mutta lohisopan resepti on edelleen peräisin vuosikymmenten takaa kalaperheemme keittiöstä.

Katso reseptivideo valmistuksesta alta ja kokkaile perässä!

Lohikeitto reseptivideo

Kalanperkeistä valmistuu herkullinen kalaliemi lohikeitolle

Kalatiskiltä kalaa ostaessaan voi halutessaan pyytää kalanperkeitä mukaan kalaliemen valmistukseen. Jos ostaa kalan kokonaisena, voi sen useimmiten pyytää valmiiksi fileioituna ja napata fileoinnista yli jäävät perkeet mukaan. Näin pääset helpommalla ja sinulle jää tehtäväksi vain kalan paloittelu ja ruotojen poistaminen kalafileestä.

Perkeistä valmistuu helposti herkullinen liemi kalakeitolle. Kalaliemi valmistetaan laittamalla kalan pää sekä ruodot kattilaan yhdessä pippurin, sipulin ja useimmiten myös juureksien kanssa. Kalaliemi valmistuu nopeasti, noin 10 minuutissa, ja on siivilöintiä vaille valmista käytettäväksi. Katso kalaliemi resepti sivuiltamme tarkempaa ohjetta varten!

Jos kalaliemen valmistus tuntuu liian työläältä, voit käyttää keitossa myös valmista kalalientä, jonka valmistat helposti kalaliemikuutioista.

Lohisoppa lämmittää mukavasti talvisena päivänä

Lohikeitto ei ole suotta yksi suosituimmista ruokalajeista suomalaisten ravintoloiden listoilla. Hyvässä lohikeitossa on sopivasti sattumia ja täyteläinen liemi – se on oiva ruoka kylmeneviin talvipäiviin. Mikä sen mukavampaa, kuin lusikoida lämmittävää keittoa suuhun esimerkiksi ulkoilun jälkeen. Lohikeitto maistuu erinomaisesti tuoreen, suomalaisen ruisleivän kanssa.

Vinkki – kokeile myös reseptipankistamme löytyviä kylmäsavulohikeittoa, kalakeittoa tai muita reseptipankkimme keittoja!

Valmistusaineet

  • 1 kg lohen perkeet
  • 2 l vettä
  • 2 sipulia
  • 1 nippu tilliä
  • 5 mustapippuria
  • 5 valkopippuria
  • 1 tl suolaa
  • 2 l perunalohkoja
  • 400 g porkkanaa
  • 2 dl kermaa
  • 400 g Kalaneuvos nahatonta kirjolohi- tai lohifileetä

Lohikeitto ohje

  1. Pilko tilli hienoksi ja säästä kovat varret liemen tekoon. Kuori ja pilko sipulit. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon kalan perkeet, lohkotut sipulit, tillin varret ja pippurit.
  2. Keitä kalalientä hiljalleen poristen noin 10 min. Siivilöi liemi, heitä perkeet pois ja kaada liemi takaisin kattilaan.
  3. Kuori ja pilko perunat ja porkkanat lohkoiksi. Lisää peruna- ja porkkanalohkot kattilaan liemen joukkoon. Keitä perunat lähes kypsäksi, tämä vie noin 10 min.
  4. Paloittele lohifilee ja lisää palat keittoon yhdessä kerman ja suolan kanssa.
  5. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen noin 5 min, kunnes kalapalat ovat kypsiä. Mausta lohikeitto tuoreella tillillä.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 579 g

Energia 370 kcal

Proteiini 17 g

Hiilihydraatit 32 g

Rasva 19 g

Tyydyttynyt rasva 8 g

Ravintokuitu 3 g

Suola 1.6 g

Sokeri 5 g

Kolesteroli 65 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit