Kastike kalalle x6

Annoskoko: 4 10 min

Arvio:

5

kastikkeet kalalle

Kastike kalalle täydentää kala-aterian maun

Kastikkeet kalalle valmistuvat käden käänteessä ja tuovat ihanaa lisämakua ja sävyä erilaisiin kalaruokiin. Kylmillä kermaviili- ja sinappikastikkeilla saa kesällä paistetulle tai grillatulle lohelle nopeasti ja vaivattomasti annokseen ihanaa raikkautta. Talvella kylmiä kastikkeita kannattaa kokeilla savustetun lohen ja siian kanssa. Kylmät kastikkeet sopivat hyvin myös juhlien noutopöytään. Lämpimällä kastikkeella kalaan saa erilaista makuelämystä. Lämmin Voi-yrttikastike sopii kaikille paistetuille kaloille ja toimii erityisen hyvin vaalean kalan lisukkeena. Lämpimällä kastikkeella loihdit maistuvan ravintolatasoisen annoksen lohkoperunoiden ja grillikasvisten kanssa pääraaka-ainetta kunnioittamaan.

Näihin ohjeisiin haluat palata myöhemminkin, ne toimivat loistavasti monenlaisten kalaruokien kanssa. Valitse kolmesta ihanasta vaihtoehdosta oma suosikkisi.

kalan oikea makupari

Miten valita oikea kastike kalalle? Rasvaiselle kalalle, kuten lohelle kannattaa valita raikas kastike, joka sitruunalla ja tilillä maustettuna tasapainottaa ja tuo lisää makua annokseen. Tähän tarkoitukseen sopii mainiosti kermaviilikastike. Graavikaloille ja kylmäsavustetulle kalalle sopii hyvin myös kylmät kastikkeet, kuten sinappikastike. Vaalean kalan makupariksi parhaiten taipuu voi-yrttikastike, joka on paistetun kuhan kanssa lyömätön makupari. Kokeile rohkeasti ja mausta oman maun mukaan.

Kesällä voit hyödyntää tuoreita yrttejä ja saada näin kokonaan uutta ulottuvuutta tuttuun reseptiin. Tuoreilla yrteillä saat kastikkeen maustettua aina käytettävään kalaan sopivaksi. Yrttejä voit käyttää ruuanlaitossa monipuolisesti. Kannattaa tutustua erilaisiin yrtteihin ja kokeilla rohkeasti!

Kermaviilikastike

Kermaviilikastike toimii klassisena kylmänä lisukkeena. Klassinen kermaviilikastike toimii niin juhlassa, kuin arjessa mm. uunilohen, paistettujen muikkujen tai lämminsavukalojen lisukkeena. Kermaviilikastike valmistuu helposti vain muutamasta raaka-aineesta. Kastike kannattaa valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja jättää kylmään rauhassa maustumaan.

Tarkasta maut vielä ennen tarjoilua. Tällä tavoin maut pääsevät tasaantumaan ja kastikkeesta tulee vielä herkullisempaa. Kermaviilikastiketta voi maustaa monella eri tavalla ja perusohjetta voi muokata oman maun mukaan. Voit lisätä myös sitruunaa, suolakurkkua tai kapriksia.

Sinappikastike

Sinappikastike toimii kylmäsavustetun tai graavikalan ja varhaisperunoiden kera tarjoiltuna sinappisillin hienostuneena korvaajana. Tämän hieman juhlavamman kesäisen annoksen kokoat näyttäväksi kokonaisuudeksi helposti myös kesän juhliin menun pääosaan. Kuohkean silkkisen lopputuloksen varmistat, kun käytät sauvasekoitinta.

Jos haluat rakenteesta juoksevampaa, voit valmistaa kastikkeen käsivispilällä. Kastike säilyy hyvänä useita päiviä, joten voit tehdä sen hyvissä ajoin valmiiksi. Tätä kastiketta kannattaa ehdottomasti kokeilla myös joulukalojen kanssa tai kirjolohisalaatin kastikkeena.

Voi-yrttikastike

Voi-yrttikastike on kauniin ja maistuvan kuha- tai siika-annoksen kruunu. Tällä kastikkeella saat viimeisteltyä annoksen ravintolatasoiseksi kokonaisuudeksi. Paistetun kuhan ja voi-yrttikastikkeen voit tarjoilla myös lämpimän salaatin tai parsan kanssa. Valitse viiniksi kuiva tai puolikuiva, keskihapokas valkoviini. Lisää hunajaa pyöristämään makua valkoviinin hapokkuuden mukaan.

Remoulade-kastike

Remoulade on perinteinen kalapuikkojen kastike, mutta itse valmistettuna sillä voi nostaa esimerkiksi paneroidut kalaruoat aivan uudelle tasolle. Remoulade-kastiketta kannattaa kokeilla myös kalaburgerin mausteeksi tai vaikkapa croissanttien täytteeksi.

Ranskankermakastike

Ranskankermakastike on monikäyttöinen yleiskastike kalalle. Kastikkeeseen voi lisätä muita tuoreita yrttejä kuten minttua, meiramia, tilliä ja sitruunamelissaa. Creme fraiche on sen verran tuhtia, että paras käyttökohde on rasvaiset, punalihaiset kalat kuten lohi ja kirjolohi.

Kananmunakastike

Perinteinen kananmunakastike on lämmin kastike, valkokastikepohjaan. Se sopii erityisesti lämpimien kalaruokien kuten paistettujen kalojen ja uunikalaruokien lisukkeeksi. Voit lisätä kananmunakastikkeeseen myös yrttejä makusi mukaan.

Jogurttikastike, wasabikastike, Hollandaise-kastike, kermakastike…

Resepteistämme löydät monia muita kastikkeita vielä paljon lisää. Esimerkiksi lohipyörykät reseptistämme löydät jogurttikastikkeen ohjeen, lisukkeena tarjoiltavalle wasabikastikkeelle lohen kera on kokonaan oma reseptinsä, paistetun siian reseptistä löydät hollandaise-kastikkeen ohjeen, uunikirjolohen reseptistä löydät kermakastikkeen ohjeen uunikalalle ja niin edelleen. Kannattaa siis selailla reseptejämme läpi eri vaihtoehtojen löytämiseksi!

Valmistusaineet

kermaviilikastike:

  • 1 prk (200 g) kermaviiliä
  • 1 dl tilliä hienonnettuna
  • 1/2 rkl Dijon-sinappia
  • 1/4 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria myllystä

sinappikastike:

  • 2 sitruunaa
  • 1 dl makeaa sinappia
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1 dl rypsiöljyä

voi-yrttikastike:

  • 2 salottisipulia
  • 100 g voita
  • 4 dl valkoviiniä
  • 2-4 tl hunajaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl jauhettua valkopippuria
  • 1 dl ruohosipulia

remoulade-kastike:

  • 3 dl majoneesia
  • 1/2 maustekurkku
  • 25 g anjovista
  • 2 rkl kapriksia
  • 2 rkl silputtua persiljaa

ranskankermakastike:

  • 200 g ranskankermaa (creme fraiche)
  • 1 rkl sinappia
  • 2 rkl silputtua rakuunaa
  • 1 rkl silputtua tilliä
  • 1,5 rkl sitruunamehua
  • 1 tl mustapippurirouhetta

kananmunakastike:

  • 2 rkl voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl maitoa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl muskottipähkinää
  • 1/8 tl valkopippuria
  • 3 kananmunaa

Kastike kalalle x6 ohje

kermaviilikastike:

  1. Sekoita kastikkeen aineet keskenään.
  2. Anna maustua jääkaapissa 15 minuuttia ennen tarjoamista.

sinappikastike:

  1. Ota ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistusta, jotta ne ovat saman lämpöisiä valmistusvaiheessa.
  2. Purista sitruunoista mehu. Mehua tarvitaan 1 dl. Laita mehu sauvasekoittimen kulhoon, lisää sinappi ja mausteet.
  3. Lisää öljy ohuena nauhana sauvasekoittimella koko ajan vatkaten.

voi-yrttikastike:

  1. Hienonna salottisipuli. Sulata voi pienessä kattilassa ja kuullota siinä sipulia 5 minuuttia.
  2. Lisää valkoviini, hunaja ja mausteet. Keitä kastiketta voimakkaasti kiehuttaen noin 5 minuuttia.
  3. Sekoita lopuksi hienonnettu ruohosipuli kastikkeen joukkoon. Tarjoa lämpimänä.

remoulade-kastike:

  1. Hienonna kurkku, anjovis, kaprikset ja persilja.
  2. Sekoita majoneesiin. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

ranskankermakastike:

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

kananmunakastike:

  1. Keitä munat kypsiksi. Hienonna pieneksi.
  2. Sulata voi, älä ruskista. Lisää jauhot ja anna seoksen kiehahtaa.
  3. Lisää kylmä maito vähitellen koko ajan sekoittaen.
  4. Anna kastikkeen kiehua hiljaisella lämmöllä 5–10 minuuttia välillä sekoitellen.
  5. Mausta kastike ja lisää lopuksi hienonnetut munat.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 57 g

Energia 71 kcal

Proteiini 2 g

Hiilihydraatit 2 g

Rasva 6 g

Tyydyttynyt rasva 4 g

Ravintokuitu 0 g

Suola 0.5 g

Sokeri 2 g

Kolesteroli 13 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit